gebouwkunde, kantoor-
concepten & vastgoed

dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door:

makecover restyle solutions
mooie én efficiënte restyling/renovatie oplossingen en......
besparen met zonwerende folies van 3M-window film authorised dealer!
voor webinformatie klik op foto....

makecover restyle solutions
mooie én efficiënte restyling/renovatie oplossingen en......
besparen met zonwerende folies van 3M-window film authorised dealer!
voor webinformatie klik op logo....

(1809-02) 

voor het artikel in het Nederlands klik op onderstaand plaatje

het ruimteschip-kantoor van decos

door leo hooijmans
mede mogelijk gemaakt door de facilitaire vakbeurs onlinegebouwkunde, kantoor-
concepten & vastgoed

Het ruimteschip van Decos

deze informatie wordt u aangeboden door leo hooijmans
mede mogelijk gemaakt door de facilitaire vakbeurs online


(fotos pr viama(c))

Een inspirerende en innovatieve ontmoetingsplaats

  Voorwoord
* Opening mei 2011
* Bezoek september 2014
* Colofon bij deze webpagina
* Waar kijken bezoekers nog meer naar:

top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Voorwoord
In september 2014 was ik te gast bij Decos in Noordwijk. Er was een seminar bedacht om mensen over de streep te trekken voor het papierloze kantoor. Decos biedt oplossingen voor informatie-oplossingen en 'fleetmanagement'.
Het seminar heette 'Paperless office challenge' en hiermee werden bestaande en potentiële relaties uitgedaagd om vanaf de volgende dag papierloos te gaan. Tenminste wat cellulosepapier betreft. Digitaal papier blijft tenslotte ook nog steeds de noemer papier meedragen.


Het verwondert me nog steeds, dat er mensen en bedrijven moeite hebben om zich van het tradionele papier los te maken. Als bedrijfsleven en staatsbedrijven hieraan meer aandacht besteden zouden we geen recessie en werkeloosheid hoeven te hebben. En dat met uitbreiding van vrije tijd :-)
Persoonlijk ben ik rond 1985 al gestart met digitaal tekenen, rekenen en schrijven. Ik kan daadwerkelijk stellen dat mijn werk en het meeste van mijn privé- en hobbyzaken op de harde schijf en/of in de ruimte (cloud) staan.
Mijn dertigjarige ervaring in automatisering zou ik niet gemist willen hebben. Het zit inmiddels in mijn genen. Voordeel van mensen/bedrijven die nu pas geheel gaan digitaliseren, kunnen dit doen in een veel kortere periode (1-3 jaar). Ze kunnen de ervaring van bedrijven zoals Decos, makkelijk oppikken, nu.

Mijn nieuwsgierigheid ging niet uit naar het 'digitaal' gaan. Als geboren en getogen Noordwijker was ik meer nieuwsgierig naar het gebouw. Tijdens de bouw en de inhuldiging had ik de ontwikkelingen gevolgd. Nu eens kijken hoe het gebouw er van binnen uitziet, na drie jaar gebruik.
We beginnen eerst met publicaties over de nieuwbouw, uit informatie van INBO, het architectenbureau en de organisatie van het BNA Gebouw van het Jaar.
Veel plezier en genoegen toegewenst door
Leo Hooijmans, Noordwijk 20 september 2014
DezeTekstIsVanLeoHooijmansGalileoN
top pagina mede mogelijk gemaakt door: index
oordwijkFacilitaireInformatieOnline

Noordwijk, mei 2011
Decos Noordwijk, hoofdkantoor Decos Technology Group

De Decos Technology Group heeft haar nieuwe hoofdkantoor op het Noordwijkse Space Businesspark in gebruik genomen. Decos is met haar bijzondere bedrijfsfilosofie koploper in werken ongebonden aan tijd en plaats. De volledig papierloze organisatie maakt het mogelijk om op een geheel nieuwe wijze na te denken over de hedendaagse kantooromgeving. De uitdagende ambitie van de opdrachtgever heeft ertoe geleid dat dit speciale ontwerp het traject van droom tot realisatie heeft voltooid.
“Het belangrijkste is dat ons kantoor een inspirerende en innovatieve ontmoetingsplaats is” aldus Decos-directeur Paul Veger.


Een inspirerende werkomgeving is het nieuwe hoofdkantoor van het Noordwijkse softwarebedrijf zeker. Het heeft schuine wanden, een opvallende ijsblauwe huid en doorlopende raamstroken. Buiten parkeert u op een maanlandschap met grote rotsblokken, kiezels en stof.
Binnen bevinden zich grote werkvloeren met open vides aan de binnengevels, inspirerende vergaderzalen - waaronder een innovatieve brainstormruimte en ruimtes voor staand vergaderen - en een coffeecorner. “Ons kantoor is zo echt een ontmoetingsplaats, waar onze medewerkers naar eigen keuze komen om collega’s te ontmoeten en ideeën uit te wisselen” licht de heer Veger toe.
De vrije vorm van het gebouw is mogelijk, doordat Decos volledig via het ‘nieuwe werken’ werkt: alle processen en administratie zijn volledig digitaal, waardoor er geen kasten en opslagruimtes nodig zijn. Dit nieuwe werken gebeurt bij Decos heel natuurlijk, omdat zij hun eigen technologie gebruiken. Alle administratie is online en het grootste gedeelte van de werkplekken zijn flexplekken, waar medewerkers inloggen met hun laptops.

“Als mensen ongebonden van plaats kunnen werken, leidt dit tot andersoortige gebouwen; kantoren worden meer werkplaatsen” volgens architect Jeroen Simons. Het voorstel van de architect beoogt een vrije doorlopende binnenruimte te creëren, waarvan de resulterende omhulling in beeldende kracht een grote
impact heeft op het Space Business Park in Noordwijk naast ESTEC.
De sculptuur laat in architectonische zin de verbeelding van de beschouwer vrij: is het een kantoor; is het een toekomstbeeld van een digitale wereld; of een diamant, ruimteschip of ijsmeteoriet?
Decos ervaart het gebouw als een “magneet”. Een gebouw met een grote aantrekkingskracht op klanten, getalenteerde nieuwe medewerkers, belangstelling uit onverwachte hoeken, leiden tot innovatieve dwarsverbanden en nieuwe initiatieven.
Het plan werd gekozen als winnend plan in een besloten competitie tussen MVRDV, Meyer & van Schooten en Inbo.
“Ik ben enorm onder de indruk hoe de architecten en bouwers mijn droom van een bijzondere werkomgeving zo goed hebben weten te realiseren,” aldus Paul Veger. “Het is bovendien ontzettend fijn, dat ons kantoor nu naadloos past bij onze bedrijfscultuur, die wordt gekenmerkt door vertrouwen en transparantie, enthousiasme en creativiteit. Dat komt in dit pand op ultieme wijze tot uiting. Ik ben ervan overtuigd dat dit gebouw voor ons allemaal een enorme inspiratiebron zal zijn!”top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Noordwijk, september 2014
Decos Noordwijk, hoofdkantoor Decos Technology Group

Om 16:00 uur begon een seminar over de 'Paperless Office Challenge'.
Een poging van Decos Information Solutions om een aantal bedrijven aan het werk te zetten om papierloos te gaan. In samenwerking met Decos, nadrukkelijk, ehh... natuurlijk!
Een gemengde groep zzp-ers en medewerkers van bedrijven en gemeenten maakten kennis met elkaar. Opvallend voor mij was, dat er nog steeds mensen zijn die buitensporig kritisch zijn op digitaal lezen en schrijven. Daarbij nog luid verkondigen dat ze het liefste hun neus letterlijk in het papier steken. Gelukkig waren er ook positieve geluiden en mag de bijeenkomst voor Decos zeker een goede promotiezet zijn geweest. Goed verzorgt van 16:00 tot ca. 22:00 uur met een hapje en een frisje.

Er was een kritisch moment in de presentatie. De intentie van het seminar was om helemaal digitaal te gaan. Duurzaam met de grondstoffen om te gaan en zeker geen papier meer te gebruiken. Er was een deel van het programma gewijd aan tabletPC's en in het bijzonder aan de iPad. Peter van Loevezijn kwam met een interessante presentatie over de iPad en de apps om zakelijk met het apparaat om te gaan. Op de vraag of zijn boekje 'Je iPad als mobiel kantoor' via iBooks van Apple te downloaden was werd bevestigend geantwoord. Peter was echter ook heel trots dat er van de celuloseversie meer dan 10.000 exemplaren waren verkocht. Foei, zeker 12 dennenbomen, 73 liter inkt en kleurstoffen, druk- en transportkosten, enzovoort over de houten milieubalk gegooid. Ja maar...., de uitgever wil niet anders!

Decos had ook een 'papierloze' keuze op de bezoekerstoiletten.
In iedere toiletgroep was er de keuze om papierloos of met papier op het toilet te doen, wat je wel moet doen. Recent was er een toilettechniek geïnstalleerd die vanuit de toiletpot een waterstraal naar de billen spuit en daarna met warme lucht de billen weer droogt. Twee opmerkingen door de deelnemers zette de Decos medewerkers wel aan het denken. Als je namelijk waterspetters op de toiletbril ziet weet je niet direct of dat helder water is of niet. Een tissue blijft toch nog wel praktisch. Bovendien is het in een toiletruimte ook wel handig om een aflegruimte voor je tabletPC, laptop of andere zaken te hebben.

Recent was er een nieuwe bezoekersontvangst geïnstalleerd.
Na de entreedeur wordt u welkom geheten door een beeldscherm waarop u zich kunt aanmelden. U voert uw gastheer/-vrouw in en die komt u bij de deur ophalen. De receptiebalie doet het nu zonder mooie dame, knappe heer of beveiliger. De entree zag er al heel fris uit in alle lichte wittinten, maar nu is het heel 'koel' als u binnenkomt.
Naar de ontvangst en het achterliggende kantoor was ik al heel nieuwsgierig. In de media was er nogal wat aandacht besteed aan het zeer moderne kantoor nabij het Spacecenter van Esa Estec in Noordwijk. Met mijn ervaring in kantoorinrichting en -uitrusting, arbo-omstandigheden en informatica wilde ik wel rondwandelen.

Wat direct al opviel dat de vloerkeuze niet ideaal was. Een gietvloer met witte lak afgewerkt is heel mooi op de eerste dag. Als daarna de vloeren scheuren is het mooie eraf. De medewerkers hadden nog vlak voor het bezoek de vloeren aangeboend. Maar als de eerste bezoekers binnen zijn gekomen, vanaf een parkeerplaats die vol ligt met steentjes en stof, dan kan je blijven soppen. :-)
Verder nog glaspanelen als trapleuning met scherpe hoeken, een gelakte houten trap waar de verf op de randjes afgesleten is. Nee, de interieurarchitect krijgt geen voldoende voor het binnenwerk.

Verder is het een bijzonder gebouw. De uitstraling zal in het werkveld van informatica en moderne technieken zeker zijn plek houden. Voor verkopen en/of verhuren aan een andere organisatie/branche zal veel van de huidige waarde verloren gaan. We mogen wensen voor Decos dat ze er nog lang mogen zitten.
Aan enkele architectonische onvolkomenheden ben ik door de jaren heen wel gewend geraakt. Ook hier waren een paar zaken die kostbaar in onderhoud en onverstandig vanuit arbowet zijn te bezien.

De arbeidsomstandigheden kregen tijdens de rondleiding even extra aandacht. Eén van de gasten werd onwel. Het was op een plek waar wanden schuin wegliepen, het uitzicht naar buiten slecht was en alle kleuren een beetje toonloos. De vloeren en wanden zijn van hard materiaal. Akoestisch onvoldoende en fijnstof dwarrelt tot plafondhoogte. De gast zakte langzaam langs de schuine wand naar beneden en men kon nauwelijks voorkomen dat hij op de harde vloer klapte.
De rondleiders stonden verstijfd en konden op het verzoek om een bhv-er/ehbo-er te laten komen geen reactie geven. Gelukkig knapte de gast na een glaasje water weer op en liep tot de verbazing de rondleiding uit, alsof er niets gebeurd was.

Het gebouw kon me tot een bepaalde hoogte wel bekoren. Gewoon omdat het buitengewoon was. De daglichttoetreding en de open werkruimtes deden me echter sterk denken aan de Amerikaanse en Duitse kantoren van de jaren '70/'80. Maar dan op de Nederlandse leest ingericht. Zuinig zonder de rustgevende rugdekking en met trossen zichtbare kabels rond de werkplekken.
Papierprinters ontbraken gelukkig. Maar de eerste 3D-printer was al in gebruik. Afwachten wat dat allemaal voor duurzame plussen en minnen gaat brengen!


Het ontbrak in het kantoor een beetje aan kleur en aan plantengroen. Er was wel een grappige noot. Aan het plafond hingen een groot aantal plantenpotjes, waar de plantjes aan de onderkant eruit groeiden. De ene plant groeide echt naar beneden. Enkele plantjes deden hun best om toch omhoog te groeien. (zie foto)

top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Colofon bij deze webpagina
Deze pagina is tot stand gekomen naar aanleiding van het seminar 'Paperless Office Challenge' van Decos Information Solutions op 18 september 2014.
Veel plezier en succes gewenst door leo@hooijmans-noordwijk.nl

top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Bezoekers keken naar de volgende links in ons kennisplatform:

heel bijzondere gebouwen
in deze sub-'rubriek' vind u gebouwen, die zeer de moeite waard zijn om voortdurend opgemerkt te blijven!
deze gebouwen staan bij elkaar. klik op het plaatje links....
storingen, mentale belasting en stress

door leo hooijmans en maarten van 't hof
mede mogelijk gemaakt door facilitaire informatie online
arbowet in vogelvlucht

door leo hooijmans
mede mogelijk gemaakt door bureau galileo
video documentaires en humor

video-documentaires verzameld door leo hooijmans
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online
lezen van papier? ammehoela!

door leo hooijmans
mede mogelijk door bureau galileo - digitaal archiveren
het vierkantemeter-spel (m2)

door leo hooijmans
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online
licht

door leo hooijmans
mede mogelijk gemaakt door facilitaire vakbeurs online

de nieuwe makers
is dit de start van een nieuwe industriële revolutie?
een video-documentaire van vpro tegenlicht via uitzending gemist
mede mogelijk gemaakt door facilitaire vakbeurs online
lucht

door leo hooijmans
mede mogelijk gemaakt door s&pm facility

desso bv - airmaster*
voor een beter binnenmilieu

voor ipresentatie klik op plaatje.....
geluid

door leo hooijmans
mede mogelijk gemaakt door bureau galileo
desso bv - soundmaster*
voor een nog betere geluidsreductie en akoestiek!


voor ipresentatie klik op plaatje.....
DezeTekstIsVanLeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnline
Dit document niet uitprinten, aub. Denk aan het milieu en uw onkosten.
Wilt u het nog een keer lezen maak een bladwijzer (favoriet).
Wilt u het artikel door een ander laten lezen, stuur een link door.

deze informatie wordt u aangeboden door leo hooijmans
mede mogelijk gemaakt door facilitaire vakbeurs online
facilitaire vakbeurs online
nog nooit was sponsoring zó doelgericht en zó lang houdbaar!
365 dagen per jaar/24 uur per dag.

voor ipresentatie klik op foto.....
facilitaire vakbeurs online
nog nooit wat adverteren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
365 dagen per jaar/24 uur per dag.

voor webinformatie klik op plaatje.....
(1802-01)
facilitaire-informatie-online.nl ©
ingevoerd op 20 september 2014

het laatst gewijzigd op 6-10-2018
voorwaarden voor gebruik/bezoek van deze website: klik hier....
(de kleine lettertjes, maar dan iets groter)