facilitaire productinformatie

saint-gobain ecophon b.v.
ecophon is een wereldwijde leverancier van akoestische systemen, die bijdragen aan een goede ruimte-akoestiek en gezonde binnenruimtes.


philips verlichting
samen philips lighting is de leidende producent van verlichtingsoplossingen voor zowal de professionele en consumentenmarkten, transformeert de manier waarop verlichting gebruikt wordt om de menselijke beleving van de ruimte waarin mensen leven en werken.

(0908/1205-01)


Soundlight Comfort Ceiling


mede mogelijk gemaakt door facilitaire vakbeurs online
Een inspirerende rustige omgeving (foto Ecophon-Philips)

Waar geluid en licht elkaar treffen, ontstaat comfort
Het Soundlight Comfort van PHILIPS en Ecophon

Nieuws van 17 november 2016
Inleiding
Het Soundlight Comfort Ceiling systeem
Kantoorontwerp met Soundlight Comfort Ceiling
Duurzaamheid
Soundlight Comfort Ceiling A
Informatie websites van Philips en Ecophon
Waar kijken bezoekers nog meer naar:


top pagina   index
??

Case Study Ecophon: Hogeschool Zuyd in nieuwbouw Ligne

Etten-Leur, 17 november 2016
Unieke en dynamische leeromgeving

In september 2016 verhuisden 3.500 studenten en 400 medewerkers van Hogeschool Zuyd naar een nieuwe locatie: Ligne. Ligne is het nieuwe vitale stadshart van Sittard. Hogeschool, bibliotheek, museum, filmhuis, winkels, zorg en wonen vormen er een ‘broedplaats voor kennis en cultuur’. Het complex bestaat uit een Noord- en een Zuidblok. Het Zuidblok werd ontworpen door Rapp+Rapp. Het Noordblok door architect Jeanne Dekkers. Centraal in het totale ontwerp staat ‘ontmoeten en verbinden’. Dat vertaalt zich in een groot centraal ontmoetingsplein tussen de blokken. Ook zijn in Ligne de gebruiksfuncties zo verweven dat voorzieningen kunnen worden gedeeld. De hogeschool benut bijvoorbeeld overdag de filmzalen als collegezaal.

Complexe ontwerpuitdaging
Jeanne Dekkers: “Het Noordblok was als ontwerpuitdaging voor mij programmatisch erg interessant. Het ging om een complexe situatie: hogeschool, filmhuis, en museum bij elkaar. Uitgangspunt bij ons ontwerp was het verbinden van al die functies in ruimtes die licht en vitaliteit uitstralen. Vanuit het heldere effect van de ramen heb ik in het ontwerp lichtlijnen opgenomen in de vloeren en plafonds. In de centrale hal komt alles samen. De film- annex collegezalen hangen daar als ‘nesten’ in de drielaagshoge ruimte. Het zijn belangrijke plekken voor de gebruikers: ze verblijven er vaak en lang.’

Kleur en constructie
“Een ander belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp waren de kleuren. Die wilde ik warm en helder tegelijk maken. Ook wilde ik die zowel binnen als buiten in de gevels doorvoeren. Bovendien wilde ik het beton van de constructie zichtbaar houden, met een natuurlijke aanblik. Akoestische waarden waren bij het ontwerp zeker van belang: verstaanbaarheid is cruciaal. En het geluid uit de zalen mocht naar buiten toe niet hoorbaar zijn. De plafonds voldoen aan al mijn uitgangspunten. Wat ik prettig vind aan werken met Ecophon is dat ik een goede keuze van hen krijg zodat ik op basis daarvan kan bepalen wat het beste past in mijn idee. Als architect bedenk je hoe het gaat worden en wil je die droom laten landen.”

Meer dan samenwerken
Hermien Wielders van Zuyd Hogeschool: In dit gebouw werken we meer dan samen: we delen de ruimtes echt. De gedachte van synergie heeft concreet vorm gekregen, en dat is minstens zo leuk als het gebouw zelf. Op papier zag het er goed uit, en nu is het daadwerkelijk gecreëerd.

Faciliterend en functioneel
“Voor ons is een gebouw primair bedoeld om het onderwijs te faciliteren. Ondanks dat het een turn-key project was, overlegden we veel met de ontwikkelaar en de gemeente. Het moest immers maatwerk zijn voor verschillende gebruikers. Voor die verschillende functionaliteiten is de akoestiek erg belangrijk. De centrale hal is bijvoorbeeld heel erg hoog en er ligt een natuurstenen vloer. Toch is het gelukt een goed verblijfsklimaat en prettig geluid te creëren.”

Mooie en praktische plafonds
“In de hoge hal is een donkergrijs akoestisch plafond gebruikt: Focus Ds in de kleur Soft Slate. Daar steken de bollen van de zalen mooi bij af – zeker als in de avond de talrijke lichtjes branden. In de onderwijsruimtes zijn veel harde materialen gebruikt. Daar moet de absorptie uit het plafond komen. We willen er ook makkelijk boven kunnen komen voor onderhoud, dus het plafond moest ook praktisch zijn. De Gedina is daar perfect voor: het oogt strak en beantwoordt aan onze functionele eisen. Wij hebben negen locaties en heel veel ervaring met alle soorten plafonds. Uiteindelijk komen we altijd uit op dit soort systemen omdat we daar de beste ervaringen mee hebben. Alles komt er mooi strak in uit.”

Hal met uitstekend geluid
“Het gebouw is nu volop in gebruik. Ik ben erg enthousiast. De studenten hebben zich het gebouw meteen eigen gemaakt en er is hier op alle uren van de dag bedrijvigheid. We zijn tien jaar met dit project bezig geweest. Het is fijn te merken hoe prettig het nu in gebruik is. Bij de opening van het filmhuis speelde een jazzband in de hal en dat klonk geweldig.”

Bekijk referentieprojecten via de website van Ecophon klik hier.....

Voor Soundlight Comfort Ceiling, de samenwerking tussen Ecophon en Philips, lees onderstaande informatie!
Veel plezier gewenst door Leo Hooijmans,
redacteur (mva) van de Facilitaire Informatie/Vakbeurs Online. 
top pagina   index
??

De buitenomgeving binnen brengen
De menselijke zintuigen zijn voor de buitenomgeving ontwikkeld. Licht en geluid beïnvloeden onze emoties, gezondheid en ons welzijn. Ons gehoor is afgestemd op de manier waarop geluid zich buiten gedraagt, om onze hersenen belangrijke informatie te verschaffen over onze omgeving en om ons erop te laten reageren. De biologische klok wordt gestuurd door licht en duisternis, door de dagelijkse cyclus van nacht en dag en de tijd die we wakker en slapend doorbrengen. Vandaag de dag brengen we echter wel 80%-90% van onze tijd binnenskamers door. Als we een binnenklimaat kunnen creëren waar geluid en licht zich op een meer natuurlijke manier gedragen, dan voelen we ons automatisch comfortabeler.

Soundlight Comfort Ceiling – een synergie
Door gebruik te maken van nieuwe, innovatieve technologie is het mogelijk om de positieve effecten van akoestisch comfort en lichtcomfort te combineren, zonder dat het één ten koste gaat van het ander.

Soundlight Comfort Ceiling is rustgevend voor de zintuigen vanwege de integratie van comfortabele LED-verlichting en superieure geluidsabsorptie in één plafondsysteem.


Een unieke integratie van verlichting en akoestiek in één plafondsysteem

Soundlight Comfort Ceiling is een revolutionair plafondsysteem. Het is een volledige integratie van verlichting en akoestiek in één en is voornamelijk ontwikkeld voor open kantooromgevingen. Alle onderdelen zijn grondig getest en ontwikkeld om als één systeem te functioneren.
LeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnlineHoezo
Belangrijkste voordelen:
Soundlight Comfort Ceiling voldoet in alleopzichten aan de eisen die aan een plafondsysteemgesteld worden; verlaagd geluidsniveau, verbeterde spraakverstaanbaarheid met Klasse A geluidsabsorptie, verminderde geluidsverspreiding met een Articulation Class = 200. Het voldoet volledig aan de geldende kantoornormen en behaalt kantoorverlichtingstandaarden.
Met deze integrale oplossing gaan licht en akoestiek niet ten koste van elkaar. 100% van de panelen van Soundlight Comfort Ceiling absorberen geluid.
Het Soundlight Comfort Ceiling oppervlak heeft een gelijkmatige en egale uitstraling.
Het Connect draagsysteem is onderdeel van het Soundlight Comfort Ceiling systeem. Het ondersteunt een makkelijke installatie en onderhoud en geeft flexibiliteit om het verlichtingsontwerp aan te passen aan de activiteiten die plaats vinden.
Soundlight Comfort Ceiling biedt functionele verlichting en taakverlichting in één oplossing en is eenvoudig aanpasbaar in het geval van toekomstige veranderingen in het kantoor ontwerp.
De gebruikte LED technologie zorgt voor een energie efficiënte oplossing met 65-70 lm/W, vergelijkbaar met de beste TL5 systemen in de markt.
Soundlight Comfort Ceiling is een systeem met laag voltage waardoor een veilige installatie mogelijk is.


Akoestisch comfort

Een natuurlijker geluid:
ongewenst geluid neemt af, omdat onnatuurlijke reflecties weggenomen worden.

Verminder verspreiding van geluid:
verstoringen door stemmen van collega’s die ver weg zitten worden verminderd, omdat het geluid minder ver draagt.

Lager geluidsniveau: het lawaai dat zich normaal gesproken in een kantoor zonder absorptie opbouwt wordt vermeden.

Goede spraakverstaanbaarheid:

gewenste geluiden, zoals stemmen van collega’s dichtbij worden ondersteund, omdat de spraakverstaanbaarheid op korte afstand wordt verbeterd.

Lichtcomfort

Natuurlijker licht:
de eigenschappen van het plafondoppervlak helpen daglicht verder de ruimte in te dragen.

Evenwichtige lichtverdeling: het diffuse licht afkomstig van een groot oppervlak geeft visueel comfort zonder scherpe schaduw contouren.

Voorkom en verminder verblinding:
het licht is zacht, zonder hinderlijke helderheid.

Hoge diffuse verticale lichtniveaus:
de beleving van de ruimte wordt verbeterd; de hoge verticale lichtniveaus zorgen voor beter verlichte wanden en plafonds, waardoor de ruimte groter en overzichtelijker lijkt en prettiger om in te werken.

top pagina   index


Het Soundlight Comfort Ceiling systemSoundlight Comfort Ceiling LED-panelen en standaard panelen.
Soundlight Comfort Ceiling LED-panelen en standaard panelen zonder LED bieden verlaagde geluidsniveaus en verbeterde spraakverstaanbaarheid met Klasse A geluidsabsorptie. Zowel de LED-panelen als de standaard panelen zijn ontworpen met kantafwerking A en worden geleverd met dezelfde, specifiek-gemaakte oppervlaktetechnologie. Wanneer de de LED-panelen in de uitstand staan zal het plafond als een uniform oppervlak worden ervaren omdat de kleuren op beide panelen nauw op elkaar aansluiten.

Een breed spectrum van verlichtingssterktes kan met de LED-panelen behaald worden. Voor een lux niveau dat voldoet aan de kantoornormering (500 lux) moet ongeveer 40% van het plafond met de LED-panelen bedekt worden en 60% met standaard panelen. Het percentage is afhankelijk van de wensen van de klant en de vorm van de ruimte.


Standaard panelen
Hebben een geluidsabsorberende, licht reflecterende en licht verspreidende werking
Geven verminderde geluidsverspreiding met een Articulation Class = 200x
Zijn gemaakt van glaswol met een dikte van 40mm
Zijn gemaakt voor integratie en kunnen als aansluiting dienen voor functionele scheidingen


LED-panelen
Hebben een geluidsabsorberende en verlichtingsfunctionaliteit
Geven verminderde geluidsverspreiding met een Articulation Class = 200
Bestaan uit een 15mm glaswol, een 45mm lucht spouw en een oppervlak, wat een totale dikte van 60mm geeft. De drie componenten samen creëren door specifieke technische eigenschappen het effect van een 40mm homogene geluidsabsorptie.
Hebben een sterk metalen frame. Het LED-paneel heeft een vaste afmeting en kan niet op maat gesneden worden.
Zijn beschikbaar in twee kleur temperaturen, 3000k en 4000k
Worden aangesloten door middel van Cat 5 kabels
De LED lichtbronnen zijn volledig in het LED-paneel geïntegreerd en zijn in zowel de aan- als uitstand van het LED-paneel niet zichtbaar

top pagina   index

Kantoorontwerp met Soundlight Comfort Ceiling

Maak een flexibel of activiteit gerelateerd lichtplan op basis van de vorm en de eigenschappen van de ruimte en vereiste verlichtingssterkten.
Soundlight Comfort Ceiling is zowel geschikt voor een flexibele lay-out die identiek is voor het gehele kantoor als voor een aan specifieke activiteiten gerelateerd lichtplan dat de functies van de ruimte weerspiegelt.
flexibel gerelateerd lichtplan activiteit gerelateerd lichtplan  

Bepaal de verdeling van LED-panelen
en standaard panelen op basis van het lichtplan


Maak een plan voor de integratie van aanwezigheidsdetectie, ventilatieopeningen, kolommen, sprinklers, etc. Voor de integratie moet gebruik gemaakt worden van het gedeelte van het plafond dat met standaard panelen uitgerust wordt. Integratie in LED-panelen is niet mogelijk.

De verbinding tussen muren en plafond en de aansluiting met bandraster moet met standaard panelen gedaan worden. LED-panelen kunnen niet als paspanelen gebruikt worden omdat het metalen frame in het LED-paneel zijn oorspronkelijke vorm moet behouden.Houd rekening met de moduulmaat van het gebouw. Een doordacht ontwerp van LED-panelen en standaard panelen past binnen elke moduulmaat, zoals 1350mm, 1500mm en 1800mm

Links daglichtregeling. | Rechts aanwezigheidsdetectie

Bepaal de inregeling voor aanwezigheidsdetectie, daglichtregeling en de aan- en uitschakeling van de verlichting. Definieer het aantal en de plaatsing van controledozen en OccuSwitches, de hoeveelheid Cat5 bekabeling en neem dit op in een technisch installatieplan.


top pagina   index


Duurzaamheid

Glaswol technologie
Soundlight Comfort Ceiling wordt gemaakt met de laatste technologie voor glaswol fabricage, 3RD Technology, een combinatie van meer dan 80% gerecycled glas met een hernieuwbaar plantaardig bindmiddel.

Producten geproduceerd met traditionele glaswoltechnologie voldoen reeds aan de strengste eisen wat betreft bouwmateriaal emissies. Met 3RD Technology nemen we een volgende stap om ons voor te bereiden op toekomstige eisen voor nog lagere emissies.

Het binnenklimaat heeft een grote invloed op de gezondheid en het welbevinden van mensen. De Soundlight Comfort Ceiling producten voldoen aan de strengste eisen voor het Deense Binnenklimaat Keurmerk, de Finse informatiedienst voor de bouw- en constructiesector RT S(M1) en worden aanbevolen door de Zweedse Astma- en Allergie Associatie.

Energie efficiëntie
Met zijn lage energieverbruik, zijn hoge rendement en lange levensduur is Soundlight Comfort Ceiling een oplossing voor groene gebouwen. Het systeem bespaart op de energierekening zonder afbreuk te doen aan de verlichtingsprestaties. Aangezien de LED’s worden aangestuurd door DALI werkt Soundlight Comfort Ceiling ook prachtig samen met intelligente lichtregelsystemen voor lichtinstellingen op maat, daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie.
Een geweldige manier om nog meer energie te besparen en de geloofwaardigheid van uw groene gebouw in het best mogelijke licht te plaatsen. Het volledige oppervlak van het systeem draagt bij aan het optimale gebruik van daglicht dat via de façade binnenkomt, door het naar de donkere kern van het gebouw te verspreiden. Het LED-paneel heeft een hoge systeemefficiëntie van 65-70 lm/W.

top pagina   index

Soundlight Comfort Ceiling A

top pagina   index

Voor meer informatie klik op onderstaande plaatjes in het blauwe kader.


saint-gobain ecophon b.v.
ecophon is een wereldwijde leverancier van akoestische systemen, die bijdragen aan een goede ruimte-akoestiek en gezonde binnenruimtes.


philips verlichting
samen philips lighting is de leidende producent van verlichtingsoplossingen voor zowal de professionele en consumentenmarkten, transformeert de manier waarop verlichting gebruikt wordt om de menselijke beleving van de ruimte waarin mensen leven en werken.

(0908/1205-01)


top pagina   index

Bezoekers keken naar de volgende links in ons kennisplatform:

licht

door leo hooijmans
mede mogelijk gemaakt door facilitaire vakbeurs online

de juist ingerichte werkplek
sleutel tot minder kosten op kantoor


informatie van buero-forum.de
vertaald naar .html door leo hooijmans
lucht

door leo hooijmans
mede mogelijk gemaakt door bureau galileo

geluid


door leo hooijmans
mede mogelijk gemaakt door bureau galileo
handleiding duurzaam inkopen

opgesteld in opdracht van
het ministerie van infrastructuur en milieu
omgezet naar .html door facilitaire aanbieders online

ruimte-akoestiek


door incatro/artpanel
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online

over verlichting & nen-norm 12464-1

door leo hooijmans
mede mogelijk gemaakt door de facilitaire vakbeurs online

het vierkantemeter-spel (m2)


door leo hooijmans
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online
een en al oor
een helder verhaal over oren en goed blijven horen


door beter horen & de nationale hoorstichting
mede mogelijk gemaakt door facilitaire vakbeurs online


Tags: kamerscherm, kamerschermen, plafondplaten, kantoorscherm, kantoorschermen, afscherming tussen werkplekken, licht, lucht, geluid, storing voorkomen, ontspannen, comfort, geluid heeft een klank, licht heeft een kleur, lucht heeft een geur, decibel (dB), spraakprivacy, geluidsreflectie, geluidshinder, flutterecho, bouwfysica, alphawaarde, geluidreductie, octaafband, geluidfrequenties, audiospectrum, systeemplafond, waarom architecten hun oren moeten gebruiken, tevredenheidsindicator,
Leverbaar in het Nederlands taalgebied van boven Groningen tot onder Kortrijk (B) en voorbij Enschede tot en met Noord- en Zuid-Holland. En de regio's Amsterdam, Haarlem, Alkmaar, Alphen aan den Rijn, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Middelburg, Breda, Tilburg, Eindhoven, Maastricht, Nijmegen, Arnhem, Enschede, Zwolle, Assen, Leeuwarden, Groningen.

top pagina   index

DezeTekstIsVanLeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnline


mede mogelijk gemaakt door facilitaire vakbeurs online

facilitaire vakbeurs online
nog nooit wat adverteren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
365 dagen per jaar/24 uur per dag.


voor presentatie klik op plaatje.....
facilitaire-informatie-online.nl ©
ingevoerd op 30 november 2016
het laatst gewijzigd op 12-09-2022

voorwaarden voor gebruik/bezoek van deze website: klik hier....
(de kleine lettertjes, maar dan iets groter)