«« verkeer, transport & parkeren


In de toekomst rijden we op stroom


deze informatie wordt u aangeboden door door clubgreen
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online
Het wagenpark moet worden vernieuwd!
Een auto van acht jaar oud is al weer veel vuiler dan de auto van nu.
ClubGreen in gesprek met Peter Jansen, directeur van de RAI.

LeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnlineHoezo?
In Nederland rijden 8 miljoen auto's rond.
Deze grote transportdichtheid moet worden beteugeld met duurzame vervoermiddelen, anders loopt het op den duur fout.
Dat vindt ook RAl Vereniging belangenbehartiger van alles dat wielen heeft en op de weg rijdt. Directeur Peter Janssen: "We begrijpen heel goed dat duurzaamheid centraal moet staan om op langere termijn mobiel te blijven"

RAl Vereniging heeft momenteel het begrip duurzaamheid hoog in het
vaandel staan, maar wat betekent dat concreet?

"We waken over het ondememersklimaal van onze leden, fabrikanten en imponeurs van wegvervoermiddelen, en dat moet goed blijven. Onze leden willen hun spullen over dertig jaar nog verkopen en met de huidige stand van zaken kom je dan automatisch bij duurzame transportmiddelen uit. Fabrikanten die het snelst anticiperen op de milieubevorderende en duurzame technieken, verdienen momenteel het meest. Voor ons betekent duurzaam 'schoon, veilig en stil'.
Voertuigen worden al jaren getest op deze kwaliteiten en zijn al veel stiller en veiliger dan vroeger. Het zwaartepunt voor ons beleid ligt nu bij schoon en zuinig. 'Schoon' gaat over de mate waarin schadelijke stoffen worden uitgestoten.
Een 'schone'· auto produceert geen schadelijke stoffen, maar alleen nog CO2. Kooldioxide wordt door ons niet betiteld als een schadelijke stof voor de gezondheid, maar is wel een broeikasgas en heeft daarmee invloed op het klimaat. Natuurlijk willen we ook een bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Tenslotte wordt 15 procent hiervan veroorzaakt door het autoverkeer."

In de Tegenlicht uitzending 'de race om de auto' van de toekomst van 29 september 2008 werd een elektrische auto van Tesla Motors gepresenteerd die 352 kilometer rijdt op 3 dollar aan stroom. Is dat de zuinige en schone auto van de toekomst?
“Het wordt niet de sportwagen van Tesla Motors. Maar ik voorspel dat over vijf jaar de elektrische auto heel normaal is in het verkeer.
De Italiaanse autofabrikant Fiat is al een eind op weg met het produceren van elektrische auto's op grote schaal. Succes voor autofabrikanten hangt af van volume en infrastructuur. Ze investeren alleen in nieuwe technologieën als ze weten dat ze een grote omzet hebben met het product. De ontwikkelingsfase van een nieuwe auto is namelijk erg kostbaar.
Gelukkig vraagt de consument veel vaker naar auto's die het milieu zo min mogelijk belasten en zijn leuke accessoires niet meer de voornaamste reden voor de aanschaf. Trouwens, de eerste elektrische auto is al rond 1900 ontwikkeld, maar was toen nog niet levensvatbaar vanwege de zware grote batterijen. Nu zijn we er bijna, maar nog niet helemaal. Autofabrikanten die massaal elektrische auto's willen produceren, wachten op de juiste batterijen als laatste schakel in dat proces. De batterijfabrikanten moeten het laatste zetje geven voor de revolutie.

De zuinigste auto met verbrandingsmotor is nu de nieuwste volkswagen Golf, die rijdt 33 kilometer op 1 bij een snelheid van 100 km. Op de AutoRai 2007 werd in ECO Village ook een 'Auto van de toekomst' getoond.
De ECD Village, met technische hoogstandjes op milieugebied, was een samenwerking met de Stichting Natuur en Milieu. Voor dit initiatief kregen we de prijs van Innovatieve Teamspeler van het jaar' van het ministerie van EZ en werden we beloond voor onze inspanningen van het verduurzamen van de mobiliteitsbranche. RAl Vereniging is trots op deze erkenning, het betekent dat we op de goede weg zijn. In het kader daarvan wil ik nog even de campagne 'Start Future Now' noemen die we samen met BOVAG zijn begonnen, en waarin de inspanningen van de autobranche worden getoond op het gebied van schone. zuinige, veilige en stille auto's."

Een betere auto is natuurlijk niet alleen de oplossing. Voor duurzame mobiliteit moeten Nederlanders ook minder gaan rijden. Denkt u hier ook over na?
Ja zeker! Zeven jaar geleden heeft de RAI door McKinsey een onderzoek laten uitvoeren over de effecten van rekeningrijden. Uit dat onderzoek bleek dat dit grote invloed heeft op mobiliteitsgedrag. Dit onderzoek werd het uitgangspunt voor een Mobiliteitsform, met als voorzitter oud-ANWB-directeur Paul Nouwen, waarin allerlei organisaties de voor- en nadelen van rekeningrijden hebben bestudeerd. Resultaat van het rapport van de commissie Kouwen is de introductie van de kilometerhelfing die in 2018 volledig moet zijn doorgevoerd. Ral Vereniging is een grote voorstander van 'Anders Betalen voor Mobiliteit·, zoals het Plan Nouwen voorschrijft, want het afgelopen jaar groeiden het aantal files opnieuw, met 7 procent. Betalen per kilometer verandert het rijgedrag. Bevordert de doorstroming en is goed voor het milieu. Verder willen wij dat mensen een bonus krijgen als ze hun oude auto naar de schroothoop brengen. Het wagenpark moet worden vernieuwd! Een auto van acht jaar oud is alweer veel vuiler dan de auto van nu.”

Heeft RAl Vereniging, naast mobiliteit, nog meer thema's waarin zorg voor de toekomst meespeelt?
"Duurzaamheid is het centrum van ons denken en daarom wordt ook ons nieuwe kantoorgebouw gebouwd met duurzame materialen. Maar de energievoorziening wordt het klapstuk van de nieuwbouw:
's Zomers wordt de warmte in de grond opgeslagen om in de koude winter te gebruiken. Dit is mogelijk door innovatieve technieken. Fantastisch!
Maar we hebben het tentoonstellingscomplex ook helemaal gerenoveerd en aangepast aan de eisen van deze tijd en het behoort daarmee tot de meest duurzame van Europa, als transportland hebben wij een voortrekkersrol."

[naar top]
DezeTekstIsVanLeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnline
Dit document niet uitprinten, aub. Denk aan het milieu en uw onkosten.
Wilt u het nog een keer lezen maak een bladwijzer (favoriet).
Wilt u het artikel door een ander laten lezen, stuur een link door.deze informatie wordt u aangeboden door clubgreen
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online

Facilitaire Aanbieders Online


voor zoeken naar producten/diensten en verenigingen
klik op foto....


ttt tesla test-toertocht
een toertocht in optima forma!
maak kennis met elektrisch rijden vanuit noordwijk
zoef rond in de bollenstreek, leiden, den haag en haarlem

voor ipresentatie klik op plaatje.....
(1504-01)
 

facilitaire-informatie-online.nl ©
ingevoerd op 31 januari 2010
het laatst gewijzigd op 26-04-2015

voorwaarden voor gebruik/bezoek van deze website: klik hier....
(de kleine lettertjes, maar dan iets groter)