«« regelgeving, nen & normen


brein in het klein


deze informatie wordt u aangeboden door leo hooijmans, lid van fmn
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online

Rotterdam kunstwerk Vrouwe Justitia

Index van weblog
(artikelen staan vanaf onder naar boven op de pagina)


13 Henk Zeeman op Facebook :-)
12 WILD FM overgenomen door durfinvesteerders!

11 Een update op 2 oktober 2011
10 Een column op 12 februari 2010 (update 5 maart)
09 Bijgewerkt op 6 februari 2010
08 Verzamelen en opstellen in rijen van 4! 27 januari 2010
07 Geen woorden maar daden! 16 januari 2010
06 Sommatiebrief 2. 24 december 2009
05 Wat nog meer? 14 december 2009
04 Sommatiebrief. 25 november 2009
03 Start juridische procedure. 9 november 2009

02 Wat zijn auteursrechten waard? 8 november 2009
01 Inleiding 8 november 2009

Noten



[naar top] - [naar start weblog] - [naar index]


Henk Zeeman op Facebook!



Henk Zeeman had schijnbaar ongevraagd een foto van iemand op Facebook geplaatst. Men is dus nooit veilig bij Henk. Jaap Marchal schijnt Henk goed te kennen. Vandaar de niet verrassende bijnaam van Henk 'ongevraagde reklame'. Jaap en/of Henk hebben minimaal drie vrienden die deze bijnaam ook begrijpen :-)


In oktober 2013 neusde ik rond op Facebook. Hé, zoek eens naar Henk Zeeman van Elma. In de reguliere zoekmachines was Henk voorheen nauwelijks te vinden. En als je iets vond was het weinig.
Tot mijn verbazing vond ik Henk tussen vele andere Henken en Zeemannen.
Via zijn korte familieberichtjes werd Henk ineens een beetje meer mens.
Één opvallende uitwisseling typeerde Henk wel weer.
Een Facebook-vriend foeterde hem lachend uit voor 'Pikker van andermans eigendommen' (vrij vertaald door de redactie).
Jaap werkte 23 jaar bij Elma Multimedia. Hij moet Henk dus wel goed doorhebben.

Leo Hooijmans, Noordwijk, 3 november 2013.



[naar top] - [naar start weblog] - [naar index]


WILD FM overgenomen door durfinvesteerders!



In augustus 2013 was het ineens heel druk op deze pagina. Normaal 2-3 maal per maand een bezoeker. Op 24 augustus waren er in één maand al ruim 160 bezoekers. Dat valt op!
Nieuwsgierig ben ik even op onderzoek gegaan in de nieuwsmedia. Zoekreeksen met de namen van Henk Zeeman, Jacco Kapitein, Michiel van Overbeek, Kees Pater en Simon Beentjes en ELMA Multimedia brachten al snel het nieuws boven water.

Henk Zeeman had samen met Hans Kortlevers het radiostation WILD FM overgenomen. Het nieuws stond uitgebreid in de media. Zelfs in Wikipedia was de overname doorgevoerd. Geen wonder. De populaire zender uit Noord-Holland was failliet gegaan. Extra aandacht kreeg het omdat Prins Bernard jr. mede-eignaar was geweest.

De zender is voor een groot deel te beluisteren in Noord-Holland en Almere. Ze richt zich op mannen en vrouwen tussen 16 en 40 jaar. Het format is 10 populaire muziekjes en dan een reklameboodschap.

De vraag is of Henk Zeeman een durfinvesteerder is. Uit onderstaande weblog blijkt dat hij wel de auteurswet durft te overtreden, maar zich daarna verstopt als hij op zijn (uitgevers)verantwoordelijkheid wordt aangesproken.
Hij durft wel 80 documenten en 500 foto's in zijn databibliotheek te verstoppen en geeft daarna niet thuis voor een vergoeding.
Gelukkig heeft zich Henk uit het Facilitaire Netwerk teruggetrokken en heeft hij zich hoofdzakelijk geconcentreerd om MKB bedrijven advertenties aan te praten in de papieren media.
Nu start hij zich op een muziekzender. Heeft hij daar verstand van, vraagt een kritische lezer op de sociale media zich af?
Henk heeft wel verstand van auteursrechten ontduiken op internet. Misschien doet hij het beter op de radiozender en worden de buma/stemrarechten netjes betaald. Maar de kans, dat hij adverteerders een poot zal uitdraaien, is groot! Maar daar zijn ze zelf bij, natuurlijk, zal Henk denken.

Leo Hooijmans, Noordwijk, 24 augustus 2013.



[naar top] - [naar start weblog] - [naar index]


Een update op 2 oktober 2011!


De doodse stilte vanuit Broek op Langedijk, genoemd in onderstaande 'column op 12 februari 2010' is definitief doorgezet. Bij een evaluatievraag hoe het nog zou gaan met Facility-Network.com blijkt dat de domeinnaam nog bestond. Het beeld was echter helemaal wit. Geen nieuws is goed nieuws, zei mijn vader altijd. Maar voor Elma Multimedia waarschijnelijk niet, want de site is (voorlopig) gestopt.
Zo zie je maar weer dat boefjesgedrag op de lange termijn niet werkt.

Henk Zeeman is nog steeds eigenaar op 2 oktober 2011. Jacco Kapitein, Michiel van Overbeek, Kees Pater en Simon Beentjes werkten, volgens de gegevens op Linkedin, allemaal nog bij ELMA Multimedia.

Leo Hooijmans, Noordwijk, 2 oktober 2011.


[naar top] - [naar start weblog] - [naar index]
Een column op 12 februari 2010!



Facility-Network genereerd zelf geen inhoud. Ze vragen daarom aan derden om (zonder financiele vergoeding) inhoud te geven aan hun website.

De doodse stilte vanuit Broek op Langedijk is verbazingwekkend. Als alles wat ik hieronder geschreven heb onzin zou zijn, was er toch zeker wel een reactie gekomen. Heerst er een verlamming daar, of is het de stilte voor een grote storm? Even kijken of ik de wind kan aanwakkeren ;D.

Op de voorpagina van Facility-Nework is er vandaag maar één nieuwsbericht. Een persbericht dat John de Rooy is benoemd als directeur ISS Integrated Facility Service. Het persbericht is overgenomen zoals het is binnengekomen. Inclusief een noot voor de redactie [niet voor publicatie] !
Gênant. (Van Dale: [zjenant] bn beschamend, pijnlijk)
Verder alleen maar draaiende advertenties van Elma Multimedia met het verzoek op de site te adverteren. Oh nee, één advertentie van de 'Drukwerkmakelaar'; niet meer wachten op een offerte, maar u mag zelf calculeren! De enige adverteerder blijkt een onderneming te zijn die op hetzelfde adres is gehuisvest als Elma Multimedia zelf.
Mmmm..... Misschien had Mark (mijn jurist) een vooruitziende blik. Indien Elma Multimedia bv niet meer verkoopt, zou het wel eens een probleem kunnen worden om mijn juridische kosten en vergoeding te kunnen ophalen.

Laat ik ze maar een beetje helpen met inhoud op hun webserver door een column in te vullen. Ik weet dat dit nu onbetaald vrijwilligerswerk is, maar dat heb ik er voor over. Misschien genereren ze dan hits, kunnen ze advertenties verkopen en kan ik daarna de kosten vereffenen.
Beste lezer, wilt u hetzelfde doen? Het is voor een goed doel ;D.

Leo Hooijmans, Noordwijk, 12 februari 2010.

update 5 maart:
Het heeft even geduurd, maar bovenstaande column op facility-network is toch geplaatst! Zit er dan toch nog humor in de tent van Elma Multimedia?
Alleen...... de link naar deze pagina hebben ze weggehaald!



[naar top] - [naar start weblog] - [naar index]


Bijgewerkt op 6 februari 2010!
(update)




Links 'De Koerier' in Alkmaar en Heerhugowaard. Rechts het 'Witte Weekblad' in Noordwijk.

Afgelopen weekend (30 januari 2010) heb ik via het 'Witte Weekblad Online' en de 'Echo Online' bekendheid gegeven van de zaak met betrekking tot gebruik van de artikelen op www.facility-network.nl. Beide onlinebladen behoren tot de Holland MediaGroep, waarvan de 'Telegraaf' de grootste bekendheid geniet. (zie noot 8)
De directie van Elma Multimedia bv reageerde tot nu toe geen enkele keer, op mail en juridische actie, naar ondergetekende. Een beetje druk via de media (burger journalistiek) zou daar verandering in kunnen brengen. Voor de online informatie werden de edities Alkmaar en Heerhugowaard gebruikt in de regio van Elma Multimedia bv. Voor de informatie in de regio van ondergetekende werd de editie Noordwijk (Duin- en Bollenstreek) gebruikt. In een week tijd werd de informatie door ruim 325 400 (update 7 februari) bezoekers gelezen. Vanuit Heerhugowaard, in de Echo Online, een reactie dat de weblog met spanning wordt gevolgd. Via de mail kwamen er reacties uit het hele land. De reacties sterken mij om door te gaan tot Henk Zeeman/Elma Multimedia bv zich meldt; excuses aanbiedt; de juridische kosten en het intelectueel eigendom vergoedt.

Wegkruipen voor Henk Zeeman/Elma Multimedia bv heeft geen zin. Bij geen reactie wordt bovenstaande actie doorgezet. Misschien wel naar de landelijke dagbladen en zonodig naar TV. Samen met Henk aan tafel bij 'De Wereld Draait Door', 'Pauw & Witteman'
en misschien nog passender bij 'De Rijdende Rechter'. Even kijken wie ik uit mijn netwerk daarbij kan inschakelen ;D.

Inmiddels heb ik uit de bibliotheek van Facility-Network nog een paar namen gevist. Naar de volgende auteurs ben ik op zoek:
Erik Leonards, drs. G van der Veen, Ruud Plu, Rick Steinman, Anuscka de Man, Jaap Kloos & Herman B. Kok. (zie ook de lijst bij 27 januari 2010)

Leo Hooijmans, Noordwijk, 6 februari 2010.


[naar top] - [naar start weblog] - [naar index]


Verzamelen
en opstellen in rijen van 4!




Links een zoekpoging via Google naar een .pdf document bij Facility Network. Rechts een snelle weergave via Google Docs naar hetzelfde document. Lees meer hieronder.

Op het moment dat Mark (van RWV Advocaten) de uitnodiging aan Henk Zeeman voor een bezoek aan de rechtbank aan het invullen was, bleken de gewraakte artikelen verdwenen te zijn vanaf de webserver van Facility-Network.nl.
Reden voor juridisch overleg. Volgens Mark was de urgentie voor een Kort Geding nu niet meer zo opportuun (veeleisend).
De aangewezen weg was, volgens Mark, een bodemprocedure. Maar die kan wel eens een anderhalf jaar gaan duren. De onkosten voor zo'n bodemprocedure zouden wel eens een 20-30 duizend euro aan juridische kosten kunnen gaan belopen. Mark is er van overtuigd dat aan het eind van de procedure Elma Multimedia zal worden veroordeeld deze kosten te vergoeden. In verband met Intellectueel Eigendom is dit een uitzondering in het rechtsbestel.
Er was nog wel een reden om het kort geding door te zetten. Ondanks dat Facility-Network.nl de webserver had opgeschoond komen de artikelen in .html nog (misschien wel anderhalf jaar) te voorschijn vanuit de Google docs (het digitale archief van Google, zie boven). Op deze manier wordt mijn Intellectueel Eigendom nog steeds schade aangedaan. Er bestaat een manier om dit bij Google te laten weghalen. Maar om dat aan Facility-Network.nl, via een Kort Geding, te moeten gaan uitleggen had ik geen zin in. Een feit is dat het (geniepige) gebruik van de content niet meer op hun server staat.

Er waren dus drie manieren om door te gaan. Het Kort Geding toch direct doorvoeren. Facility-Network.nl/Elma Multimedia/Henk Zeeman met de schrik laten vrijkomen. Of een bodemprocedure starten.
Mmmm...... Dat zet je tot nadenken. FFFF.. rustig, dan maar.
Dat geeft dan weer nieuwe energie en een nieuw besluit.
Zolang Henk Zeeman zich nog niet verontschuldigd heeft, geen vergoeding voor juridische kosten, en geen vergoeding voor het gebruik van de 80 artikelen en meer dan 500 foto's wenst te betalen blijf ik hem volgen.

Op zijn website in de bibliotheek staan nog eens ruim 600 artikelen. Na mijn ervaring over mijn Intellectueel Eigendom kan ik me niet voorstellen dat Facility-Network daarvoor toestemming gevraagd heeft. Laat staan iets vergoed. Er staan veel algemene artikelen op vanaf Staats- en Nutsbedrijven. Moeilijk om te gaan nalopen. Er staan veel artikelen op vanuit de facilitaire vakbladen zoals Facto, FMI en FMM. Een aantal van de redacteuren en auteurs ken ik persoonlijk. Wim Kooyman, John Dommerholt, Leo Laanen, Dries van Wagenberg, Ruben Alosery, Paul Janssen, Henk Brentjes en Nico Lemmens, bijvoorbeeld. Die ga ik dan ook vragen of ze toestemming gegeven hebben en/of ze wel op de hoogte zijn van hun content op de webserver van Facility-Network.nl!
Nico Lemmens schrijft wel een column op Facility-Network.nl. Hij zou het kunnen weten, dat in de bibliotheek een groot aantal artikelen uit FMM en FMI staan. Hij zou ook moeten weten dat tussen de columns ook stomme verhaaltjes en schuine moppen staan om een beetje inhoud te geven aan de website. De web-administrator, Bas Huijts, Wouter Thoelen en Renzo Sartorius van het team van Elma Multimedia hebben zich echt uitgeleefd.
Klik maar eens op 'in de cockpit', bijvoorbeeld!

Naar de volgende auteurs ben ik nog op zoek:
W.G.Ph.E. Wedekind, Huub Haverhals, René Barendrecht, Ruurd Jansen, Sophieke Kappers, Luddo Oh, Marieke de Wal, J. van Poppel, drs. P. Kamphuis, Jan de Kok, Jennifer Telussa, Florieke Westhof, Marion Visser-de Boer, Sjiera de Vries, Martijn van Nieuwkerk, Erik Jan van Dalen, Marije Nuyens, Richard Lennartz, Clare Wilkinson, Jaap Dik, drs. E.R. Smits, drs. G.H. Gringhuis, drs. G.J. Meurs, drs. M. Knotter, drs. M. Holling, drs. M. van Leuvensteijn, drs. Mr. P.H.M. Wouters, drs. R.W.M. Gründemann, Simon Lelieveldt, Arjan Wiertz, Rogier Trampe, Herold Peijs, Jan Gerard Hoendervanger, Peter Ruchti, dr. J.L.A. Devilee, drs. V.A. Fructuoso van der Veen, drs. L. Geijenbeek, ir. A.D. Kuijpers, drs. M.J. Pover, Henri Mors, Leon Paul de Rouw, Vincent Wiekenkamp, Loek Kusiak en Henk Rietveld.
Dit is een voorlopig lijstje. Zodra ik verder in de bibliotheek duik wordt de lijst nog verder uitgebreid.
Als u zich in dit lijstje herkent en/of u bekenden uit uw netwerk ziet staan. Meldt dat bij leo@hooijmans-noordwijk.nl

Als een aantal auteurs zich hebben gemeld om gezamelijk iets te ondernemen wordt dit stuk vervolgd. En Henk Zeeman ook ;D
Leo Hooijmans, Noordwijk, 27 januari 2010.


[naar top] - [naar start weblog] - [naar index]


Geen woorden maar daden!

 


Bijpraten op 14 januari 2010 op de nieuwjaarsborrel van de FMN tijdens de beurs Facilitair & Gebouw in Den Bosch

Na de 'Sommatie' (schreeuwbrief) van 24 december heeft de heer Zeeman van Elma Multimedia bv niet voor 31 december gereageerd. In verband met de feestdagen en eventueel een wintersportvakantie, lieten we het even zo.

Op de nieuwjaarsborrel van de FMN (Facility Management Nederland) hoefde ik niet zelf om te roepen dat er een auteursconflict is tussen mij en Elma Multimedia bv. Van de ongeveer 250-300 aanwezige leden ken ik er zeker 100 persoonlijk en voor de overige leden ben ik ook een bekend gezicht. Wat me opviel dat er (vooral jonge) leden waren die ik nog niet kende, maar die wel deze website bezoeken en met name dit weblog. Grappig. Er werd verschillende malen gevraagd hoe de stand was en hoe het verder zou gaan.

Gek is, dat ik meestal, als erover gesproken wordt, de schuldvraag afzwak omdat ik vermoedde dat Henk Zeeman en medewerkers misschien niet geheel op de hoogte waren wat WeFocus (de eerste eigenaar van de site (zie noot 7)) had uitgehaald met mijn artikelen op hun website.
Een opmerking uit de groep zette me toch aan het denken. "Misschien hebben ze de website juist overgenomen, omdat ze wisten dat je artikelen erop staan. Content (inhoud) is juist belangrijk om bezoekers te trekken. De facilitaire wereld is niet zo groot, en (bijna) iedereen kent je wel. Dus?!"
Mmmmm..... dat schroeft de geleden schade wel weer op!

Met Mark (m'n jurist) had ik 15 januari weer overleg hoe verder te gaan. Hij vindt dat de jurist van de tegenpartij geen punt/comma verkeerd mag vinden. Dus dat betekende werk aan de winkel. Terug met de WebArchiveMachine.
Laat dit een boodschap zijn voor diegene die in een gelijksoortige situatie komen. Het is heel veel gedetailleerd werk wat er nodig is voor een rechtzaak. De WebArchiveMachine is héél traag, als die al werkt. Ik denk dat er veel mensen gebruik van maken.
Nou heb ik er nog plezier in omdat ik de emotionele kant van de zaak in deze weblog kan wegschrijven.
Schrijf je het niet in een weblog, hou dan wel voor jezelf een digitaal dagboek bij van wat je hebt gedaan en eventueel nog moet doen.

Vandaag 16 januari, nog weer even een test met betrekking tot content van mijn artikelen op de server van facility-network.nl.
Ja hoor, bij een specialistische zoekactie in Google naar een FMN bijeenkomst in de Tweede Kamer komt de volgende plaat te voorschijn.


Zie rechts bovenaan de datum van 16 januari op de computer van Leo. Het zoekbegrip is 'millennium wisseling bijeenkomst tweede kamer'. www.facility-network.nl/library/1.pdf staat boven www.npartners.nl/Publicatie/FMN-Bijeenkomsten/. De laatste website heb ik samen met Maarten van 't Hof. Bij aanklikken van HTML-versie komt direct de content in beeld.

Dit is de content waarnaar de zoekmachines uitkijken. Dit is een héél gespecialiseerde zoekactie, waaruit twee artikelen komen. In dit geval niet zo ernstig omdat bezoekers nu beide artikelen wel zullen aanklikken.
Fout, zéér fout is dat Facility-network geen bron en auteur vermeld.
In de situatie dat de artikelen op verschillende bladzijden staan wordt ik door Facility-Network benadeeld. Dat is een kwalijke zaak.

Komende week wordt 'zaak' aanhangig gemaakt. Ik hou u op de hoogte, alhoewel niet alle details genoemd kunnen worden zolang de zaak draait. Maar maak u geen zorgen. Een evaluatie komt er zeker ;D

Wordt vervolgd.
Leo Hooijmans, Noordwijk, 16 januari 2010.



[naar top] - [naar start weblog] - [naar index]


Sommatie 2



Via Google, op 10 december 2009, 0:34, werden artikelen van leo hooijmans nog steeds gevonden op de website: www.facility-network.nl. (deel van de schermafbeelding)

Zoals vermeld bij de 1e sommatie bleek de heer H.K. Zeeman de plaatsing van de artikelen niet als inbreuk te beschouwen op het auteursrecht van ondergetekende. Zeeman schoof de zwartepiet door naar WeFocus, waarvan hij de website had overgenomen. Zeeman beloofde de artikelen wel te laten verwijderen om een verdere confrontatie te vermijden.
Het bleek daarna, dat de 'links' naar de artikelen in de bibliotheek van Facility Network waren verwijderd. Maar de zoekmachines konden de artikelen nog steeds vinden. Zie bovenstaande afbeelding als bewijs dat de artikelen niet vanaf de server waren verwijderd.
Dat betekende dat de 'content' en de 'hits' nog steeds ten voordele van Facility Networks bleven doortellen. En dat voor die content geen vergoeding werd gegeven aan de auteur.
Er werd besloten om een herhaling van de sommatiebrief te zenden. Mark Tsoutsanis nam daarvoor de tijd om 'jurisprudentie' (verwijzing naar eerdere uitspraken) over deze vorm van misbruik op te zoeken.
Dat onderzoek onderschreef onze mening dat het illegaal misbruik is. Zelfs 'linken' in bepaalde situaties bleek al als inbreuk gezien te worden.
Zelfverzekerd werd daarom de tweede sommatiebrief uitgebracht aan Zeeman om zich te schikken in de juridische kosten en een vergoeding voor het gebruik van de content. De 'deadline' is gesteld op 31 december 2009.

Wordt vervolgd.
Leo Hooijmans, Noordwijk, 24 december 2009.

Nog nooit was adverteren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
De website 'Facilitaire Informatie Online' staat in de belangstelling.
Adverteren op deze website heet 'adopteren'.


voor informatie klik op foto......



[naar top] - [naar start weblog] - [naar index]


Wat nog meer?

   

Het is nu 14 december en het is even afwachten op informatie van Mark Tsoutsanis. Mark gaat na of het legaal of illegaal is dat Elma Multimedia B.V. de .pdf dossiers op de webserver laat staan. Voor ons is het duidelijk.
Maar zoekt Elma Multimedia B.V. de mazen van de wet op. En als er nog geen jurisprudentie is, hoe denkt dan een rechter en/of de rechtbank erover?
Uitleg over de regels en vervolging verschilt sterk per arrondissomentsbank en rechters oordelen vaak anders dan politie, het openbaar ministerie en het volk zouden willen.
Elma Multimedia B.V. zoekt naar mogelijkheden om de advertentie-omzet te vergroten. Laat dat duidelijk zijn. Tijdens het zoeken naar het gebruik van mijn content, kwam ik ook andere zaken tegen.
Op 4 december 2008, 11:48 (CET) is er door een inspecteur van Wikipedia een artikel van Elma Multimedia uit de bekende Vrije Encyclopedie verwijderd.
Een gebruiker Utaddict (?) had een artikel met reklame geplaatst. Dat is niet toegestaan in Wikipedia. Dat wordt in de huisregels uitgelegd (zie noot 6)
Later op 14 april 2009 en 8 juni 2009 heeft Elma Multimedia B.V. het toch voor elkaar gekregen twee plekjes te vinden. Ze staan nu (nu is 14.12.2009) als enige! onder Vademecum (Latijn voor 'ga met mij'). Dat is een naslagwerk, vaak van beperkt formaat.
Het andere plekje is een plek. Het handelt over het woord 'Vakblad'. Ze staan tussen de grote uitgeverijen Kluwer, Sdu Uitgevers, Elsevier Business en VNU Media. Echter zonder doorverwijzing.
In dat deel van Wikipedia staat een opmerkelijke alinea.
"De vakbladen werden vroeger bijna allemaal vervaardigd door beroepsverenigen zelf, die daarvoor speciale redacteuren aanstelden. Dat waren meestal vakgenoten of bestuursleden, die ook vaardig waren met de pen en een beetje hadden doorgeleerd. In de tweede helft van de 20ste eeuw wierpen grote uitgevers of drukkers zich ook op de vakbladen. Ze namen de exploitatie en vervaardiging over van zo'n vereniging. Of ze gingen zelf nieuwe vakbladen opzetten met professionele redacties. Dit laatste bleek vaak een lucratieve zaak, want er werd zo een platform gemaakt voor adverteerders. En uitgeverijen maken meestal bladen, ook vakbladen, om eraan te verdienen.
Tegen het einde van de 20ste eeuw is de inhoud van vele vakbladen verschraald. Dit kwam omdat organisaties de redactionele inhoud steeds meer delegeerden naar de uitgeverijen die belang hadden bij vlot leesbare korte artikelen. Dit beleid heeft het niveau van de (Nederlandstalige) vakbladen doen dalen. Vele ervan zijn in wezen een soort knipselkranten geworden."


Oké, die verschraling stoomt nog meer door in de digitale vakbladen. Oordeel u zelf maar op de website van onder andere Elma Multimedia B.V.
Maar... ze weten wel hoe ze de adverteerders naar hun website moeten lokken. Ook al komt (bijna) alle content van elders.
Ondergetekende probeert zoveel mogelijk 'inhoud' aan 'facilitaire informatie online' mee te geven, en heeft meer moeite (zoals veel creatieve mensen) om het te 'verkopen'.
Elma Multimedia B.V. en ondergetekende weten wel hoe het werkt op internet. Het web, waar héél veel onzichtbare connecties en links zijn.
Ik denk dat we beide veel van elkaar (kunnen) leren.
En..... u ook, als u dit kunt vinden en wil weten. ;D


Wordt vervolgd.
Leo Hooijmans, Noordwijk, 14 december 2009.

Nog nooit was adverteren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
De website 'Facilitaire Informatie Online' staat in de belangstelling.
Adverteren op deze website heet 'adopteren'.


voor informatie klik op foto......



[naar top] - [naar start weblog] - [naar index]




Sommatiebrief

Op 25 november 2009 is de 'Sommatiebrief' verzonden.
Elma Multimedia B.V. werd daarin verzocht om de openbaarmaking van de artikelen binnen twee dagen te staken.
De juridische kosten en een vergoeding voor het gebruik werden geëist.
Op 27 november werd er door de heer H.K. Zeeman (directeur/eigenaar) van Elma Multimedia B.V. bevestigd dat de artikelen uit de bibliotheek zouden worden verwijderd. Telefonisch en per email.
Op het verzoek een vergoeding te verlenen voor het oneigenlijk gebruik reageerde de heer Zeeman negatief. "Elma Multimedia B.V. doet in casu een beroep op art. 15 Auteurswet. Krachtens dit artikel wordt als inbreuk niet beschouwd het overnemen van openbare nieuwsberichten door andere persmedia."
Zeeman is zelfs verbaasd dat Hooijmans protesteert tegen de artikelen in hun bibliotheek. "Het blijkt hier te gaan om nieuwsberichten uit 2005, welke door de vorige eigenaar (van facility-network.nl), met bronvermelding, zijn overgenomen uit andere persmedia."
Maar Hooijmans vraagt zich af of Multimedia wel als een nieuwsblad gezien kan worden. Bovendien lijken zijn vakartikelen uit de periode 1996-2004 niet echt als 'nieuws' aangemerkt te kunnen worden op het moment dat de vorige eigenaar (WeFocus uit Maastricht) het in de bibliotheek plaatste.

Op 29 november kon ik aan Mark Tsoutsanis melden dat de artikelen uit de bibliotheek van Elma Multimedia B.V. verdwenen waren.

Op 9 december met Mark overlegd hoe de kosten van de juridische procedure op Elma Multimedia B.V. te verhalen. Zeeman blijft namelijk bij zijn standpunt dat hij 'nieuws' mag overnemen. Dat was slecht nieuws.
Voordat Mark de tweede sommatiebrief ging samenstellen moest ik op 10 december echter melden dat de artikelen nog steeds op de webserver van Elma Multimedia B.V. stonden. De links in de bibliotheek waren wel weggehaald, maar de .pdf artikelen waren nog steeds bereikbaar.
Nog steeds vindbaar in de zoekmachines. Heel simpel 'Leo Hooijmans' invoeren en dan kwam Facility-Network.nl weer in beeld.
Zoekt u maar eens op: www.facility-network.nl leo hooijmans'
Dat betekent dat de 'content' en de 'hits' ten voordele van Elma Multimedia B.V. blijven doortellen. En dat voor die content geen vergoeding wordt gegeven aan de auteur(s). Een kwalijke zaak.
Maar overduidelijk om advertentieklanten over de streep te halen.
(zie bedrijfsfilm)

Wordt vervolgd.
Leo Hooijmans, Noordwijk, 11 december 2009.

Nog nooit was adverteren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
De website 'Facilitaire Informatie Online' staat in de belangstelling.
Adverteren op deze website heet 'adopteren'.


voor informatie klik op foto......



[naar top] - [naar start weblog] - [naar index]


Start juridische procedure


Schilderij van Pieter Breughel de Jonge (1621) in het museum voor Schone Kunsten, Gent (B).
Toen was het nog een papierwinkel! Nu gaat het digitaal ;D ?!


U ziet op bovenstaand schilderij dat een rechtsgang geen pretje is. Mensen met twijfels en angst. Rechtsgeleerden die serieus de teksten bekijken.

Begin november 2009 heb ik met advocaat Mark Tsoutsanis van RWV Advocaten de knoop doorgehakt.

Hij gaat Elma MultiMedia B.V. manen de 79 artikelen (179 pagina's) en ruim 500 foto's van de website www.facility-network.nl te verwijderen.
Ik heb geen twijfels en angst zoals op de gezichten van het schilderij zijn te zien. Het voelt wel spannend, zoals vlak voor een toneeloptreden. Dat is alweer lang geleden voor mij. Maar misschien went het wel weer.

Wordt vervolgd.
Leo Hooijmans, Noordwijk, 9 november 2009.

Nog nooit was adverteren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
De website 'Facilitaire Informatie Online' staat in de belangstelling.
Adverteren op deze website heet 'adopteren'.


voor informatie klik op foto......



[naar top] - [naar index]


Wat zijn auteursrechten waard?



Eén van de 711 documenten uit de bibliotheek van Elma MultiMedia b.v.
Een artikel van Leo Hooijmans uit FMI (Facility Management Informatie) van maart 2004!



Eind 2008 zag ik dat een paar sites mijn artikelen gebruiken. Onder andere uit FMI (Facility Managemente Informatie van uitgeverij APPR), zie bijvoorbeeld bovenstaand plaatje, FMM (Facility Management Magazine van uitgeverij Arko), Facto (van uitgeverij Kluwer) en diverse programmablaadje en verslagen van de Regiocommissie Zuid-Holland van FMN (Facility Management Nederland). Ze worden gebruikt op de websites om ze aantrekkelijker te maken voor de zoekmachines (Google, enzovoort).

Op 6 maart 2009 kreeg ik via de mail het verzoek van Simon Beentjes, van Elma Multimedia b.v. uit Broek op Langedijk, voor een samenwerking met hun site www.facility-network.nl.
Beentjes vond de website (www.facilitaire-info.nl) een specifieke uitstraling hebben en vroeg of er een samenwerking mogelijk kon zijn. Na enig telefonisch overleg en mail heb ik laten weten geen samenwerking op prijs stellen. Elma Multimedia B.V. heeft meer een site met nieuwsberichten, overgenomen van andere facilitaire informatiesites, vacatures en advertenties. 'Facilitaire Informatie Online' specialiseert zich in vakinhoudelijke informatie.

Op 4 augustus 2009 heb ik contact opgenomen nadat ik eens rustig hun site had bekeken. Er bleken 79 artikelen (179 pagina's) en ruim 500 foto's van mij in hun bibliotheek te staan. Ruim 10% van hun totale bibliotheek met artikelen van auteurs, waarvan mij het niet duidelijk is of ze ook (g)een vergoeding ontvangen. (Zie noot 2)
Een goede vraag is hoe ze er aan komen. Hebben ze het van de gezamelijke site van mij en een zakenpartner of hebben ze het gepikt van een CD-Rom die we aan cursisten meegaven?
Aan de heer Simon Beentje is er op 4 augustus een mail uitgegaan met de melding dat ik een vergoeding ging berekenen. Maar ik gaf ze eerst de kans om zelf een schikkingsvoorstel te doen. Een éénmalige vergoeding en een vergoeding per artikel, per jaar, als ze de informatie wilden laten staan.

Op 5 augustus, 11:00 uur meldde Simon zich aan de telefoon. Hij had maar een paar artikelen overgenomen, zei hij (tegen de afspraak). En nog niet de beloofde link geplaatst. Hij was erg geschrokken van de mail en bood zijn excuses aan.
Hij beriep zich wel op artikel 15 van de auteurswet (van 1912), dat nieuwsbladen berichten mogen overnemen van andere nieuwsbladen.
Als compensatie stelde hij voor om een advertentie van 'facilitaire informatie online' op hun voorpagina te plaatsen.
Een advertentie vond ik niet nodig, maar ik wilde voor het gebruik van de content op hun website 'gewoon' een vergoeding ontvangen, zoals dat hoort.
Op 6 augustus kondigde ik een rekening aan. Van Simon Beentje ontving ik een antwoord op de mail van 4 augustus met daarbij een brief in PDF met een verklaring dat het volgens artikel 15 (auteurswet) het publiceren wél mocht.

We bleven het dus oneens en er is een rekening aan de heer Simon Beentjes verzonden met een bedrag van 18.750 euro. Verhoogd met een opslag voor de schending-rechten, zoals gebruikelijk is bij rechtspraken over intellectueel eigendom, van 200%. Totaal 56.250 euro, excl. Btw.
De heren Jacco Kapitein, Michel van Overbeek en Henk Zeeman (directie/eigenaren van Elma Multimedia B.V.) werden geïnformeerd via een cc naar het algemene emailadres info@elma.nl.
(Voor informatie over intellectueel eigendom zie noot 3)

Op 7 augustus kwam er een mail van Simon Beentjes met de melding, dat hij op vakantie ging, en dat voor het beantwoorden enige uitstel vroeg.
Tot op heden (8 november 2009) is geen reactie meer ontvangen.

Wayback webinfo
Via de website van WayBackMachine kan er informatie opgevraagd worden hoe de historie van websites zich heeft ontwikkeld. Daaruit blijkt dat Facility-Network sinds 29 oktober 2005 in de lucht is met een bibliotheek met 682 artikelen (oktober 2009 711 artikelen). Er kan van uitgegaan worden dat alle 79 artikelen en foto's vanaf de start op de site hebben gestaan. De website is door WeFocus uit Maastricht opgezet en is in juli 2007 overgegaan naar Elma Multimedia. (zie noot 4)

Wat is het Facility-Network (Elma Mulitimedia B.V.) waard?
Op de website van Elma Multimedia B.V. staat een bedrijfs-presentatie-film ingebed. Ingebed (embedded) betekent dat het origineel op een website elders staat. In dit geval Youtube.
Uit het filmpje blijkt, dat zij hun relaties een waardevolle informatiebron aanbieden (op 47 seconden). Dat ze een gerespecteerde organisatie zijn die wel 250 Nederlandse en Belgische branche- en beroepsorganisaties faciliteren. Punt is dat organisaties voorheen dik moesten betalen voor die informatie. Nu doet Elma Multimedia B.V. dat goedkoper (tussen 1:25 en 1:40 minuten in de presentatie).

Foto's van de bedrijfspresentatie op de iMac (PC) (foto's Leo Hooijmans(c))
(Zie voor volledige bedrijfspresentatie noot 5.)


Bij ongeveer 4:00 min. gaat het over verkopen van advertenties. Elma Multimedia B.V. verkoopt kwaliteit. Advertenties verkopen kan iedereen, maar Elma Multimedia B.V. doet het beter. Ze hebben een verkoop informatiesysteem met 'uptodate' verkoopcijfers. Provisie is de drive voor de Elma Multimedia B.V. medewerkers.
Bij 5.38 min. gaat het over een 'eigen content systeem', gevuld met goede auteurs. Ze doen zelf aan development en zorgen dat sites goed gevuld zijn met content. In combinatie met goede adverteerders, waardoor een aantrekkelijk product bestaat!
Niks vaknieuws....! Maar keiharde advertentieverkoop!
zie voor volledige bedrijfsfilm noot 5)

Elma Multimedia B.V. snapt héél goed hoe het werkt op internet. Door de woorden die in de teksten voorkomen, worden mensen naar hun website(s) getrokken. Ik heb als auteur voor de gerenommeerde bladen van het facilitair platform geschreven. Foto's stonden er op de voorpagina van FMI (Facility Management Informatie) en op de voorpagina van de almanak van de FMN (Facility Management Nederland). Niet alleen de teksten, maar met name de regio-programma's en verslagen bevatten veel content.
Bijeenkomsten in de Tweede Kamer, bij de Algemene Rekenkamer, het Stadhuis van Den Haag, Het Nedlloydgebouw, Akzo Nobel, Nai, Mexx, Unilever, de KvK Rotterdam met daarbij sprekers zoals Hans Braat, Ed Opperhuizen, Jan Schrama, Marianne Smit, Jos Barnhoorn, Marja Diessel, drs. Christoffer van Draanen (Muntmeester van Rijks Munt), prof. ir. Jan Brouwer, drs. ir. Kees Metz, ir. Peter Hagendoorn, Ad van Schie, Jaap Aap (Blijdorp Rotterdam), enzovoort, enzovoort.
Dat genereert hits, heel veel hits. En daarop verkoopt Elma Multimedia B.V. de advertenties. De hits hebben voor de adverteerders veel minder waarde dan dat de adverteerders denken.
De hele website is gebouwd voor advertentieverkoop.
Niks nieuwsberichten overnemen als het over mijn content gaat. Dat is vakinformatie. Bovendien wordt in de bibliotheek geen enkele informatie gegeven over de 'bron' en de auteur. Alleen wordt een PDF-document kaal in de originele versie geuploadt. Iets waar in de muziek zoveel stampij over wordt gemaakt.

Is de schadeberekening gestoeld op realiteit?
Wie zal het zeggen. Het zijn berekeningen, meer niet.
Bij de eerste reactie heb ik gevraagd wat het waard was voor Elma Multimedia B.V. Die kans hebben ze laten liggen en ik heb een schot in de lucht gewaagd. De berekeningen daarna geven aan dat het mogelijk een te laag schot was. Er zijn een aantal mediamodellen doorgerekend en er kwamen bedragen uit op (digitaal) papier tussen de 56.000 euro en 2.008.000 euro. De berekeningen op zich kloppen allemaal. Geen schoolmeester die er een foutje in kan vinden. De rechtbank mag hierover nu een oordeel vellen, wat mij betreft.
Leo Hooijmans, Noordwijk, 8 november 2009.

Nog nooit was adverteren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
De website 'Facilitaire Informatie Online' staat in de belangstelling.
Adverteren op deze website heet 'adopteren'.


voor informatie klik op foto......


[naar top] - [naar index]

Inleiding

Auteursrechten zijn niet voor iedereen altijd duidelijk. In Nederland, Europa en wereldwijd zijn er diverse organisaties met verschillende regels. In mei 2004 heb ik er al eens aandacht aan besteed in een vakmagazine. (Zie noot 1)
In het nieuws gaat het meestal over muziekrechten. Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van Stichting BREIN.
(Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland).

BREIN zet zich in voor auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers, producenten en distributeurs van muziek, film, video en interactieve software. BREIN speurt naar on- en offline  piraterij, neemt civiele actie en levert informatie en expertise voor strafrechtelijke actie door strafrechtelijke autoriteiten zoals FIOD-ECD en Politie.
Zover ik weet zet BREIN zich niet in voor auteurs/schrijvers van teksten en foto's. Via de website www.auteursrecht nl, kunt u voor meer informatie hierover terecht bij: www.nuv.nl, www.ibva.nl, www.cedar.nl, en www.schrijversenvertalers.nl.
De auteursrechten over muziek, film, video en interactieve software komen regelmatig in het nieuws. Meestal zijn het de uitgevers die achter de illegale uploaders aanzitten.
(Volgens van Dale: Brein het: 1 hersens, 2 leider, ontwerper: het ~ achter de roofoverval.)


Maar wat, als je als schrijver erachter komt dat je teksten en foto's uitgebreid, als content (inhoud/data) op een website staan om zoekreacties te kunnen genereren? En niet zomaar bij een paar kwajongens, die het met de regels niet zo nauw nemen. Maar bij een grote media-uitgeverij! Waar ga je dan naartoe?
Mijn Rechtsbijstandverzekering is daar duidelijk in. Maar alléén in de kleine lettertjes. Je leest die pas als je ze nodig hebt. Geschillen op gebied van intellectueel eigendom zijn uitgesloten. Te moeilijk, natuurlijk.
Bij twee goede vrienden ben ik te rade gegaan. Wel juristen, maar geen van tweeën specialist op het gebied van intellectueel eigendom. Beide waren, onafhankelijk van elkaar, van mening, dat er sprake was van een illegaal gebruik. Ga maar naar een jurist, die hier goed in thuis is, was het advies.
De juridische kosten zijn voor de misbruiker. "En je maakt een goede kans, want dit kan niet!"

Ik neem u mee in de vorm van een weblog. (van onder naar boven lezen ;D)
Het log begint in november 2009. Het 'verhaal' begint rond de jaarwisseling van 2008/2009.


Leo Hooijmans, Noordwijk, 8 november 2009.

 

Noot 1.) Over auteursrecht (of wat krom is) klik hier....
Noot 2.) Voor de bibliotheek van Elma Multimedia B.V. klik hier....
(2 oktober 2011) De pagina met de bibliotheek is gesloten!
Noot 3.) Voor informatie over intellectueel eigendom klik hier....
Noot 4.) Voor de WayBackMachine klik hier....
Noot 5.) Voor de bedrijfsfilm van Elma Multimedia B.V. klik hier....
(2 oktober 2011) De pagina met bedrijfsfilm is gewijzigd.
De film is echter nog steeds te zien op YouTube. klik hier....

Noot 6.) Voor het uit de Wikipedia geschrapte artikel klik hier....
Noot 7.) Voor de website van WeFocus klik hier....
Noot 8.) Voor de tekst in de regiobladen klik hier....

[naar top] - [naar index]
DezeTekstIsVanLeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnline
Dit document niet uitprinten, aub. Denk aan het milieu en uw onkosten.
Wilt u het nog een keer lezen maak een bladwijzer (favoriet).
Wilt u het artikel door een ander laten lezen, stuur een link door.



deze informatie wordt u aangeboden door leo hooijmans, lid van fmn
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online

Facilitaire Aanbieders Online


voor zoeken naar producten/diensten en verenigingen
klik op foto....



 


facilitaire-informatie-online.nl
dit artikel is gestart op 8 november 2009
het laatst gewijzigd op 3-11-2013
bovenstaande tekst is vakinformatie en.... 'nieuws'
de tekst mag geheel of gedeeltelijk gebruikt worden door nieuwssites
mits de bron vermeld wordt!
Voor de overige artikelen gelden standaard voorwaarden: klik hier....