personeel,
scholing & motivatie


Opruimen - versie 1-34


deze weblog wordt u aangeboden door leo hooijmans, lid van fmn
mede mogelijk gemaakt door facilitaire vakbeurs online


facilitaire vakbeurs online
nog nooit wat adverteren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
365 dagen per jaar/24 uur per dag.


voor presentatie klik op plaatje.....
(1107-01)
cleanedge-lighting - leds kill the virus!
beschermd 24/7 tegen virussen en bacteriën.
liquideerd binnen 120 minuten 99,99% van covid-19 en sars-cov-2!


voor ipresenstatie klik op virusfoto....


cleanedge-lighting - leds kill the virus!
beschermd 24/7 tegen virussen en bacteriën.
liquideerd binnen 120 minuten 99,99% van covid-19 en sars-cov-2!

voor webinformatie klik op logo....
(2012-01)


Deze pagina is leesbaar in diverse Europese talen :
This page is readable in various European languages :

Index van weblog
(artikelen staan vanaf onder naar boven op de pagina. vanaf 2 juli 2009)


  Inleiding = 01 van 2 juli 2009
34. Verspilling van zorggeld!
33. Partij voor de Mensen!
32. Verspilling van gemeenschapsgeld!
31. De afdeling marketing in spagaat!
30. Geld, politiek en religies opruimen. Terug naar het paradijs!
29. Benzine- en dieselauto's verdwijnen. Leve de elektracar !
28. Beurzen verdwijnen, tijdschriften vergaan!
27. Een brug (te ver) voor Willem-Alexander
26. Leonardo da Vinci 1452-1519/Leo Hooijmans 1947-heden (65)
25. Lezen van papier is makkelijker dan lezen van het scherm!
24. Gereedschap op zak. Altijd bijdehand!
23. SMAAK_eloos
22. Ex(it) CV en gasaansluiting; oftewel 'opgeruimd staat netjes'!
21. Handboeken in 'Papier Hier' (iBooks)!
20. E-mailen verboden!
19. Bureauwerk op 1,8 m2! Kan dat? Ja, dat kan!
18. Leven na cd's en dvd's
17. Bidbook 2011 facilitaire dienstverlening
16. iPret in de Eerste Kamer en gemeenteraad van Nijmegen
15. Neufert in zakformaat
14. Opruimen met SMAAK
13. Papier versus Digitaal
12. Groeten uit....
11. Veiligheid Post versus E-mail
10. Explosie aan informatie zorgt voor stress en improductiviteit
09. Preventief opruimen. Extra met Heleen van Royen/Vulpen
08. Doe al uw papierwerk de deur uit!
07. Muizenissen over papier
06. Met hetzelfde gemak in de afvalbak!
05. De marskramer in plaats van spam
04. De Telefoongids/Gouden Gids
03. Opruimen en toch weer terugzien!
02. Fuseren betekent 'Opruimen'
01. 'Opruimen en Ontruimen'

top pagina mede mogelijk gemaakt door: indexKwitantie Noordwijkse Apotheken. (foto leo@hooijmans-noordwijk.nl)

Verspilling van zorggeld!Vervolg op 'partij voor de mensen!' van 23 december 2013.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 26 augustus 2014.

Er is al jarenlang van alles te doen in verband met de gezondheidszorg in Nederland. Ik bemoei me er liever niet mee. Het is een wespennest. Het gaat om macht. Het gaat om geld. Het gaat om muggenziften. Hou je er maar buiten.
Leuk bedacht, als je gezond bent. Maar ook dan krijg je er regelmatig mee te maken. Zijn het geen berichten van het journaal of uit de krant. Dan is het wel familie, die iets overkomt, of die iets ouder worden.


Waarom zo'n inleiding. Nou, gewoon omdat het in de zorg iets moet kosten. En hier is een goed voorbeeld.
Voor persoonlijk gebruik had ik een paar pillen nodig. Voor de eerste keer. Dat betekent dat de apotheker je tekst en uitleg moet geven over de verschrikkelijke gevaren, die er aan medicijngebruik zitten.
Je krijgt bij 15 pillen op een kaartje, ter groote van een pinpas, vier pagina's A4 mee met tekst, die voor 80% op alle begeleidende papieren staat.
Alle kosten gaan naar de verzekeraar en die rekent je eigen risico uit.
Voor het bijpraten van het medicijn moest ik zelf 46 eurocent bijbetalen. Lees wel, zesenveertig eurocent. Inclusief BTW, dat wel :-)

Regeltjes, regeltjes en geld maken onze zorgmaatschappij kapot.
Ik ben gewoon om alle zorgmomenten goed te administrateren. De kwitanties, begeleidend schrijven, enzovoort scan ik in. Papier gooi ik sowieso weg. Kopieën voor mijn zorgverzekeraar en voor mijn belastingadminstrateur gaan in de regel digitaal naar hun kantoor.
Grofweg uitgerekend, als je de medewerkers van de zorgverzekeraars, mijn administratie, de controlerende zorgmedewerkers, de apotheek, de belastingdienst en de it-afdeling bij elkaar optelt komen deze 46 eurocent op een kostenplaatje van 124,64 euro.

Kabinet Rutte, minister drs. E.I. Schippers en staatsecretaris drs. M.J. van Rijn gaat u zitten schamen. Samen met alle voorgaande kabinetten, ministers en staatssecretarissen!


Deze weblog wordt mede mogelijk gemaakt door:

facilitaire vakbeurs online
nog nooit wat adverteren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
365 dagen per jaar/24 uur per dag.


voor presentatie klik op plaatje.....
(1107-01)


top pagina mede mogelijk gemaakt door: index
Europese satelliet Gaia onderweg naar de melkweg. (foto esa)

Partij voor de Mensen!Vervolg op 'verspilling van gemeensschapsgeld!' van 16 augustus 2013.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 23 december 2013.

In 2008 was ik door Diana Sitters (FMN/FMI Facility Management Nederland/FM Informatie) gevraagd om de verenigingsalmanak van 2009 in te leiden met het thema 'Grensoverschrijdend'.
Ik twijfelde toen of ik het wel zou doen. Het artikel zou in de almanak staan tussen andere blablabla en de lijst van leden. Met veel kosten gedrukt op pap van dode bomen. Rondgestuurd via Post.NL naar facilitaire leden, waarvan de meeste het veel te druk hadden om het cellofaan van het boekje te halen. En diegene die het wel uitpakten hebben meestal het stukje niet gelezen. De vraag was sowieso, als de leden iets wilden opzoeken, of ze het boekje zouden terugvinden in de tsunamie van vakliteratuur, die iedere dag de brievenbus overspoelt. Wat een verspilling!
Het was één van de laatste stukjes proza van me, gedrukt op pap van dode bomen. Het ging over een aantal zaken in 2008. Lees het nog maar eens door en bekijk of de aanbevelingen door politiek en bedrijfsleiders zijn waargemaakt.
Ik ben gelukkig met m'n digitale archief. Naar behoefte kan ik (bijna) alles terugvinden. Voor u probeer ik ook zoveel mogelijk beschikbaar te houden. Niet op oud papier, maar digitaal. Dus klik even onderaan dit stukje door naar 'Grenzeloos, het FMN thema van 2009'.

Na bovenstaande inleiding over naar de orde van december 2013. Terugkijken of vooruitblikken. Een beetje van alles denk ik. Ik kan soms warrig lijken en onnavolgbaar zijn.
Ik schrijf niet meer voor de vereniging. Sinds de start van het kennisplatform 'Facilitaire Informatie Online' heb ik ontdekt dat de informatie binnen de vereniging beperkt is. Door de naam redacteur achter mijn naam in de email te plaatsen, krijg veel meer informatie toegezonden dan alleen facilitair. Mijn scope (gezichtsveld) is in doorsnede daardoor dubbel zo groot geworden.


Het ligt nu niet in mijn bedoeling om 'de pan uit te vegen' met allerlei zaken die in het algemeen of in het bijzonder met het facilitaire kantoorleven te maken hebben, maar eens in het algemeen te mijmeren hoe het beter kan in de maatschappij. Dan ontkom ik er niet aan om tegen heilige huisjes aan te trappen.Vergeef me als het soms hard overkomt. Het is bedoeld om zaken duidelijk te stellen.

We beginnen met feest. Althans voor de ruimtevaartliefhebbers. Op 19 december 2013 heeft de ruimtevaartorganisatie ESA het ruimtevaartuig GAIA (Global Astrometric Interferometer for Astrophysics) naar de melkweg gezonden. Het fotografisch vermogen moet heel groot zijn, want er worden meer dan 1 miljard sterren in kaart gebracht. Een hoogstandje in techniek. Een kostelijk (kostbaar/uniek/prachtig) project van 740 miljoen euro voor Europa. U en ik delen daar een (meteor:-)steentje aan bij.

Een schrille tegenstelling in december waren de berichten over Centraal Afrika. Daar geen hightech technologie, maar bijlen en houwelen. In het nieuws op TV verbeten gezichten van zwarte christenen en zwarte islamiten die elkaar de kop inslaan, vrouwen verkrachten, geslachtsdelen afsnijden en huizen platbranden.
Met beelden uit Centraal Afrika, Syrië, Somalië, Afghanistan, Pakistan, enzovoort kan je je eten toch niet meer door de keel krijgen.
Daar zijn de onderhandelingen over de woningmarkt, pensioenen, CAO's enzovoort, maar kinderspelletjes bij.
Politiek is sowieso een kinderspelletje. Wat een energie gaat daarin verloren. 'Als ik wat van jou krijg, wil ik wat aan jou geven, anders gaan we opnieuw naar de stembus voor nieuwe verkiezingen'. Wat een verspilling.
Het brengt onzekerheid en angst in ons kikkerlandje en ook wel binnen de Europese landsgrenzen.

Misschien kunnen we de oplossingen echter wel in een politieke of democratische omgeving zien. Schaf in gedachten eens alle politieke partijen af. Alleen de Partij van de Dieren, mag een doorstart maken. Aan de naam kan je duidelijk zien, waar ze voor staan. Bovendien is dat de enige politieke partij in de 2e kamer die een vrouw als politiek leider heeft.

Dan een Partij van de Bomen & Struiken. (of ….. Aarde, of zo).
Met een beleid, dat zorgt dat bijvoorbeeld de aarde niet meer verzakt in Groningen, of waar dan ook in Nederland. Dat papierverbruik verboden wordt. Na 2020 alles digitaal. Op energie, alleen van windmolens en zonnepanelen. Geen overcapaciteit in productiebedrijven meer toestaan om winst te maken.

Een derde partij zou de Partij voor de Mensen kunnen zijn. Regelgeving voor arbeidsverhoudingen. Alle mensen een paar dagen laten werken en/of vrijwilligerswerk laten doen. Geen mensen meer die jankend thuis zitten zonder werk. Werkgevers menen ze naar huis te moeten sturen, omdat er teveel onkosten worden gemaakt tegenover de winst. Geen mensen meer die stressend op hun werk aanwezig moeten zijn om de capaciteit van hun ex-collega's te moeten opvangen. Allemaal drie dagen per week werken (of 12 in de maand, of 144 per jaar). Allemaal een dag vrijwilligerswerk in de week (of 4 in de maand, of 48 in het jaar). Dan blijven er zoveel vrije dagen over voor iedereen om wat leuks/sportiefs te doen.
Voor al het werk en activiteiten de Olympische gedachte. Meedoen is belangrijker dan winnen. Alhoewel de winnaars die het best verzorgen, socialiseren enzovoort, natuurlijk een medaille mogen ontvangen.

Een vierde partij zou de Partij voor Delen kunnen zijn. Net als de inheemse stammen samen de dag doorbrengen. Ieder met z'n eigen taak. Ze zijn er bijvoorbeeld nog in Ethiopië, Papua Nieuw Guinea, Mongolië, China, Argentinië, Ecuador, enzovoort.
Geen graaicultuur meer. Geen overproductie meer omdat er 'gedraaid' moet worden. Maar productie naar aangeven van wijze mannen (en dat hoeven niet alleen oude mannen te zijn). Wijze vrouwen ook erbij halen, alstublieft. Even niet winkelen, maar wijs zijn :-)

Bovenstaand zijn er nu vier partijen genoemd. Voor mij genoeg. In een democratie is het echter goed om een ongelijk aantal stemmen te hebben. Bij wijze mensen is dat niet echt nodig.
Maar misschien om op te starten en de maatschappij van nu te veranderen naar een goede maatschappij voor de toekomst is het raadzaam om nog een Partij voor de Overgang te hebben. Niet bedoeld als leeftijdspartij (:-)), maar om de revolutie netjes en beschaafd te laten verlopen. Dat is bij veel revoluties een probleem. Als u van plan bent om voor één van bovenstaande partijen de starter te willen zijn, hou ik me aanbevolen om aan te schuiven met ideeën en opbouwende kritiek. Voor ongeveer 100 dagen per jaar. Ik geniet namelijk van mijn pensioen en van mijn vrijwilligerswerk voor dit kennisplatform :-)

Klik voor artikel uit de FMN Almanak van 2009 op onderstaande foto:

'grenzeloos' - fmn thema 2009


door leo hooijmans


Deze weblog wordt mede mogelijk gemaakt door:

facilitaire vakbeurs online
nog nooit wat adverteren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
365 dagen per jaar/24 uur per dag.


voor presentatie klik op plaatje.....
(1107-01)
top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Vuilniswagen vijf, deze week! :-( (foto leo@hooijmans-noordwijk.nl)

Verspilling van gemeenschapsgeld!Vervolg op 'de afdeling marketing in een spagaat!' van 31 juli 2013.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 16 augustus 2013.

Al eerder schreef ik in deze weblog 'opruimen' over geld en politiek.
Zie versie 30. Eigenlijk heb ik het wel een beetje gehad. Ik ga op mijn vader lijken (of lijk ik dat al jaren :-)). Zijn vraag was veelal: 'Ben ik gek, of is de hele wereld gek?'. Dan antwoorden wij alleen maar 'Ja pa!' Zonder dat dat het goede antwoord zou moeten zijn.

Hierbij weer opmerkingen over twee situaties, waarover mijn vader zijn gezegde in stelling zou brengen.

Bovenstaande foto toont u een vuilniswagen in de straat waar mijn hoofdkwartier is gevestigd. De straat is ongeveer 75 meter lang. Maar niet onbewoond. Op het korte stukje heb je vier grote éénsgezinswoningen. Ieder met een zogenaamd zomerhuisje (die het hele jaar bewoond zijn!) Dan is er mijn thuiskantoor in een appartementengebouw met 42 voordeuren. Aan de overkant staan twee hotels en een vakantie-appartementengebouw.

Toen ik het appartement betrok in 1985 kwam er iedere week een vuilniswagen langs. Achter het stuur Jan Bierman en achter de wagen ene Van der Linden en een maatje. Dit team gooide in een 10-15 minuten al de grijze komokeurzakken in een half open wagen. En dan zag je ze de hele week niet meer.
Nu komen er in één week vijf (ja 5) van die vrachtwagens in de straat van het formaat op de foto. Eén voor de plastic containers van de éénsgezinswoningen. Eén voor hotel Aan Zee, één voor hotel v/h Alwine, één voor de vakantie-appartementen en de wagen, op de foto boven, voor ons appartementengebouw.

De laatste is wel heel bijzonder. Die komt voor de grote vuilniscontainers die bijna geheel onder de grond zitten. Ik heb al eens gelezen dat die onder de noemer straatmeubilair vallen en ongeveer 10.000 euro per jaar kosten aan gebruik, afschrijving en onderhoud
. In iedere container kunnen veel vuilniszakken van het formaat Komo (goedgekeurd). Alleen krijg je die niet door de inwerpdoos. Ons vuilnis moeten we nu in ongeveer 10 kleine zakken aanbieden. Een groot lijf dus met een kleine zure mond en weinig hersens. Een vergelijking misschien voor die ambtenaar die ze heeft aangeschaft.
De vuilniswagen is waarschijnlijk aangeschaft om kostbaar gecertificeerd personeel naar huis te sturen. Maar niets is minder waar. Ook op deze auto zit een chauffeur, een specialist om de joystick van het hefmechanisme te bemannen en een medewerker die kijkt of alles goed gaat. (binnen de ISO-normen, waarschijnlijk).
Verbazingwekkend is het om te zien dat de containers niet barstensvol zitten. De dichtsbijzijnde container is soms voor een kwart gevuld. De volgende heeft soms niet eens een bodem vol!

Naast het vuil wordt het papier/karton, plastic en glas afzonderlijk weggebracht door de buren. Wij wonen comfortabel en voor ons wordt het opgehaald! Eens in de maand worden de kleine plastic containers in de straat schoongemaakt door een specialist. Eens in de drie maanden worden ook de grote containers schoongemaakt, maar dan wel door een andere specialist.

Een geluidscherm op de ringweg Amsterdam (fotobewerking leo@hooijmans-noordwijk.nl)

Een andere kostenpost op het gebied van de rijkswegen verbaasd me iedere keer niet meer. Daar zijn ze volledig gek geworden, zou mijn vader zeggen. Ondanks bezuinigingen en tekorten in de rijksbegroting bouwen ze maar door aan geluidsschermen. Aan de randweg A10 rond Amsterdam is het wel heel erg. Maar ook elders worden de geluidsschermen soms opgesteld in meerdere rijen. En niet alleen waar woonwijken dicht bij de snelwegen gebouwd zijn, maar ook daar waar bossen, landerijen en fabrieksterreinen achter deze schermen liggen. Het is net of de schermfabrikanten denken dat ze deze schermen snel moeten plaatsen voordat men allemaal in een elektrische auto rijdt. Dan zijn die schermen namelijk overbodig.
Het valt misschien uit te rekenen, dat, als we op de staatsbegroting een post maken om elektrische auto's gratis weg te geven dat opweegt tegen de kosten van al die geluidsschermen. En het zijn niet alleen de aanschafkosten. De schermen moeten ook onderhouden worden. En schoongemaakt. Of zouden de graffitikunstenaars dan weer ergens mee vermaakt moeten worden. Misschien een idee om schermen om de gemeente-, provincie- en rijksgebouwen te plaatsen.

Pa Piet, petje af voor je zeer vooruitziende logica :-)


Deze weblog wordt mede mogelijk gemaakt door:

facilitaire vakbeurs online
nog nooit wat adverteren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
365 dagen per jaar/24 uur per dag.


voor presentatie klik op plaatje.....
(1107-01)

ttt tesla test-toertocht
een toertocht in optima forma!
maak kennis met elektrisch rijden vanuit noordwijk
zoef rond in de bollenstreek, leiden, den haag en haarlem

voor ipresentatie klik op plaatje.....
(1504-01)


top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Schoonzwemmen en dan net nog boven water een spagaat! Dat is oefenen, oefenen, weten wat je doet en bovenal goed coachen. :-) (fotobewerking leo@hooijmans-noordwijk.nl)


De afdeling marketing in een spagaat! En... kopje onder, soms!Vervolg op 'Geld, politiek en religies opruimen!' van 27 juli 2013.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 31 juli 2013.

Dagelijks hebben u en wij er bewust of onbewust mee te maken. Marketing medewerkers die ons belagen via tv-commercials, advertenties in kranten en tijdschriften. Zelfs via de plaatjes, kleuren en teksten op verpakkingen. Een verkeerde kleur, (g)een uitleg op de verpakking kan desastreus zijn voor de omzet. Een goed uitgekiende marketing trekt alles uit de kast (en uw portemonee).
Maar de marketing afdelingen zitten midden in een spagaat. Zeg maar rustig een crisissituatie.

In Wikipedia wordt een crisis benoemd als: 'een noodsituatie waarbij het functioneren van een stelsel ernstig verstoord raakt.
In het geval van de marketing gaat het tussen papieren media en de moderne sociale media. Voor medewerkers en vooral voor management een moeilijk keuze. Alsof er iets te kiezen valt.
Vooral door de vermeende crisis is het moeilijk kiezen, want voor beide voluit gaan, is niet voor elk bedrijf een optie. Een enkel groot internationaal bedrijf heeft een budget, waarmee de marketiers kunnen spelen. Je ziet ze regelmatig water naar de zee dragen, of.... geld naar een bodemloze put.

Contrast tussen papier en digitaal

Eén van de problemen voor markting is dat het contrast tussen papier en digitaal zo groot is (vandaar die spagaat). Soms hebben ze met meerdere managers en/of verkoopleiders te maken. De ene manager gaat nog voor papier en moet niets weten van de sociale media. De andere manager wil absoluut geen geld meer uitgeven aan drukwerk en gaat voor twitter, facebook en linkedin. Nog erger zijn de managers die gaan voor de sociale media, maar het nog niet helemaal door hebben hoe dat werkt. Dan is het nog wel makkelijk om een stapel brochures bij de hand te hebben :-)

Internet op een ontspannen manier
'Facilitaire Vakbeurs Online' is een pagina die het kennisplatform 'Facilitaire Informatie Online' mogelijk maakt. Dagelijks zijn we bezig om leveranciers uit te leggen dat de vakartikelen, met daarbij een passende aanbieder geplaatst, een geweldig medium is. Voor (be)zoeker en aanbieder.
Webbezoekers die een passende oplossing zoeken voor een vraag die hen op dat moment bezighoudt. Zonder herrie en zonder gedraai van de ene banner naar de andere banner. Hiervoor worden mensen immuum, net als voor de TV-reklame.
Zo ervaar ik het persoonlijk. Op het moment dat internet-pagina's worden geopend, verschijnen er allerlei aanbiedingen in beeld. Een paar jaar terug nog met pop-ups. Hoogst irritant. Nu wordt het subtieler gedaan. Je opent bijvoorbeeld een informatiepagina over het weer. Dan worden er allerlei vakantie-aanbiedingen gedaan of wordt er zonnebrandolie aangeboden.

Een paar voorbeelden
Een paar voorbeelden uit mijn praktijk, die me steeds weer verbazen. Of nee, eigenlijk niet. Na wat hierboven beschreven staat is het een bevestiging van de reklame-uitingen, waaraan veel geld wordt uitgegeven. Het is het inkomen waarop de marketiers hun werk behouden en reklamebureau's (nu moeizaam) het hoofd boven water houden. Al moeten ze, zoals in de spagaat op bovenstaande foto, hun adem goed kunnen inhouden, anders gaan ze definitief 'kopje onder'.
In september 2010 was er contact met een marketingafdeling van Desso om een brochure van de Airmaster® op de lijst 'facilitaire aanbieders' te plaatsen. Na een voorbeeld gemaakt en geplaatst te hebben werd het voorbeeld voorgelegd aan de marketingmanager. De plaatsing kon niet doorgaan omdat de presentatie niet bij Desso paste. Geen wonder! Als je TV-spots uitzend met de wereldbekende Allstar speler Alonzo Mourning, blijft er geen budget meer over. En wie kent Alonzo niet?
De Desso Airmaster® en de Desso Soundmaster® zijn echter veel gelezen presentaties, op de vakbeurs online, omdat er belangrijke informatie instaat over lucht en geluid.
Frans Lodder van 'OnlineProjectstoffering.NL' stapte er handig op in. Hij financiert de presentaties (en van Van Besouw, Forbo en Luxaflex). OnlineProjectstoffering.NL knoopt, net als wij, zaken aan elkaar via het web. Kleine contactjes maken het web ijzersterk. Frans, 'Bij Desso zijn ze verbaast dat we zo goed scoren op internet. Maar Leo, wij weten wel beter :-)'.
OnlineProjectstoffering is ontstaan uit een stoffeerderij in een winkelstraat in Vlaardingen. Nu bekend in het hele Nederlandstalige gebied. Nee, wat schrijf ik? Recent deden ze nog een stoffering van 150 hotelkamers in Duitsland. Reklame via internet kan je per slot van rekening, over de hele wereld lezen.

Op een bijeenkomst over de jaarcijfers van Facilicom (een maincontractor) in mei 2013 was er een komische (maar realistische) presentatie van Jos Burgers, marketing professor. Hij waarschuwde in het algemeen, dat marketingafdelingen overbodig worden, omdat de reklame niet meer via (vak)tijdschriften gaat, maar via de nieuwe media. De zaal schoot in de lach en Jos verschoot van kleur, omdat hij direct bemerkte dat de marketing-directeur en zijn afdeling in de zaal zaten. En.... hij was daar op hun uitnodiging :-( of :-)!

BMW deed in juli 2013 een geweldige internetpresentatie voor de BMW i3. Ik had in maart al een voorinformatie meegemaakt en daar een kostbare brochure meegekregen. Voor drukwerk in de nadagen een prachtig exemplaar.
De presentatie in juli had een Apple-achtige uitstraling. Een perfect getimede presentatie, gelijktijdig in New York, Londen en
Beijing (Peking). Voor een bestelling zou je bijna voor de (garage)deur gaan liggen. (Als je de auto niet via de webshop besteld :-))
Het model van de BMW i3 had in vergelijking met de voorpresentatie in maart enkele laatste kleine wijzigingen ondergaan. De prachtige brochure uit maart was niet meer representatief. Weg een kapitaal aan drukkosten en (waarschijnelijk) een paar pallets met drukwerk. De nieuwe folder is een afgang, vergeleken bij de brochure van maart. Teksten over foto's zijn slecht leesbaar en de folder heeft een chaotische layout. En het heeft een vakje waarop de garagedealer een stempel kan zetten :-D, hoera! Bij mijn examenvak reklame & reklametekenen in 1965, zou ik er absoluut mee zijn gezakt. De algemene indruk van de nieuwe folder is zo midden 20e eeuw. Totaal niet passend bij een auto die een nieuwe toekomst inleidt.
De tegenstelling met de BMW i3-app voor de iPhone is daarmee extra groot. BMW heeft een prachtige kostbare app gerealiseerd. Gratis te downloaden via de App Store van Apple. Maar je kan je afvragen of een digitale brochure via internet niet meer gelezen wordt. Te lezen op alle apparaten. Niet iedereen heeft een iPhone. En hoeveel eigenaren van een iPhone halen de gratis app op?


Deze weblog wordt mede mogelijk gemaakt door:

facilitaire vakbeurs online
nog nooit wat adverteren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
365 dagen per jaar/24 uur per dag.


voor presentatie klik op plaatje.....
(1107-01)
desso bv - tapijt in vier seizoenen
cradle2cradle!

voor ipresentatie klik op plaatje.....
(1412-01) 
 


top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Geld tellen, wisselen, graaien, stelen, enzovoort, wordt er sinds mensenheugenis gedaan.
Schildering van Marinus Claesz. van Reymerswaele. ca. 1500 (foto viama(c))


Geld, politiek en religies opruimen.
Terug naar het paradijs!
Of toch niet?
Vervolg op 'Benzine-/dieselauto's verdwijnen!' van 25 juli 2013.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 27 juli 2013.

Soms denk ik, 'nu hebben we alle rottigheid toch wel gehad!' Maar dan gaat er weer een boekje open. Soms is het een 'klokkenluider' die het riool opentrekt van een bouwfraude. Soms is het het de openbaring van grof pedofiel wangedrag van religieuzen. Soms is het een opstapeling van stommiteiten of onkunde bij politici en ambtenaren.
In vele gevallen gaat het om geld, c.q. macht. Voor de kerk, de staat en tegen terrorisme is alles geoorlooft! Maar... 'met boeven vangt men boeven', is een aloud gezegde. En dat schijnt met terroristen ook zo te zijn. En overal blijft er 'iets aan de strijkstok hangen'. Ook al een eeuwenoud gezegde.

Jarenlang roep ik al: 'Schaf af dat geld. Maak één groot uitzendbureau voor alle mensen. Verdeel het werk eerlijk. Dan hoeft iedereen maar drie dagen te werken. Zonder stress en spanning!' Maar nee hoor, in 2013 is het sterker dan ooit. Bezuinigen betekent 'mensen eruit - kosten verlagen'. Dat betekent dat bedrijven met minder mensen, meer moeten doen. Resultaat: de mensen die nog werken worden overbelast en raken in de stress. De mensen die naar huis gestuurd zijn janken en hebben niets te toen. En de laatsten hebben weinig om te spanderen, ook al moeten dat de nog werkende mensen het betalen. De werkgevers jammeren dat de werkelozen zo weinig uitgeven en dat de kosten omhoog gaan door de sociale lasten.
U snapt dit bovenstaande uitstekend, maar doet u er iets aan? Denk er eens over na. Misschien wilt u wel een 'niet-politieke-partij' oprichten. In het belang van uw geliefden en nakomelingen.

Het wordt steeds grimmiger en er zijn veel 'beerputten, die opengaan'. Omstreeks 2006 kwam Wikileaks met onthullingen waarmee de Amerikaanse regering niet blij was. Julian Paul Assange (Australiër) was ineens zijn leven niet meer zeker. Omdat hij aan het licht bracht wat voor boeven er bij de inlichtingendiensten van diverse regeringen zitten. In 2013 gooide PRSIM-klokkeluider Edward Snowden nog eens extra olie op het vuur.
In de jaren '90 had ook CIA-klokkenluider Philip Agee al eens een boekje opengedaan en moest vrezen voor zijn leven. Maar toen was er nog onvoldoende internetverkeer, geen youtube, facebook, twitter, enzovoort.

Wat een inleiding om tot mijn verhaal te komen! :-)
Ergens in mijn jeugherinneringen zwerft er nog een bijbelverhaal, waarin Jesus Christus handelaren en geldwisselaars uit de kerk (synagoge) wegjoeg.
Geld en winstbejag hoorde daar niet. Christus (of in ieder geval de schrijver) was een wijs man. Bijna alle kwaad tussen families, burgers en naties draait om macht/geld.
Eeuwenlang is dat 'onder tafel geschoven' en weggestopt en besproken in achterkamertjes. Maar sinds Julian Assange en Edward Snowden als Robin Hood & company acteren, komen er veel kwalijke zaken aan het licht. De Verenigde Staten en Engeland spelen in deze voor de sherrif van Sherwood Forest en Jan Zonder Land (broer van Richard Leeuwenhart), die als een tiran over Engeland regeerde.

Google als allesziende hogepriester
Heel veel mensen snappen nog niet hoe het in elkaar steekt, maar ik heb (g)een vermoeden. Waarschijnlijk hebben westerse regeringsleiders een nieuw kruisvaardersverbond. Zij zijn vast groot aandeelhouder van Google (de nieuwe hogepriester) en hebben ze vast veel aandelen in Microsoft, Youtube, Facebook, Twitter, Linkedin, Dropbox, Apple en Samsung. Om een paar discipelen (volgelingen) te noemen. Ze knokken wel met elkaar in de rechtzalen, maar dat zijn vast afleidingsmanoevres.

Google heeft met GMail (mailprogramma en opslag) en Google Maps een bijna onaantastbaar imperium opgebouwd. Alle respect daarvoor. Maar het is absoluut geen liefdadigheidsinstelling. Ik heb me eens verdiept hoe hun advertentiesysteem in elkaar zit en ik werd er niet vrolijk van. Keiharde business.
Het internetverkeer gaat zo snel, dat je niet met de ogen kan knipperen, voordat informatie al aan de andere kant van de wereld is. Het is best mogelijk dat, op het moment dat ik dit document zit te verzinnen, ze bij Google al weten wat ik ga schrijven. Want dat is er ook. Kunstmatige intelligentie! Vooruit denken :-) De VS en maten weten dus alles van u en uw buren. Bent u ook ineens nieuwsgierig? :-)

Zetpillen
Nog even, dan gaan we onderweg met een zelfrijdende elektrische auto. Spreken in Google Maps in, waarheen we willen. Als we boodschappen doen, hoeven we niet meer te winkelen. Het wordt gebracht of als we het ophalen, weet de verkoop precies wat we lekker en leuk vinden. Dat is pas een gemak. Als we onderweg de auto opdracht geven om te stoppen bij MacDonalds toetert ie 'Nee, nee, de afspraak is om dit jaar gezond te eten.' En hij zet je af bij een welness center waar je groenten en fruit eet en nog even gemasseerd wordt door een robot (met android besturing, natuurlijk).
Moet je hoognodig poepen, dan wijst Google Glass je de snelste weg naar het toilet. Ze weten precies wat je gemiddelde poeptijd is en houden rekening met de toiletten die het drukst bezet zijn. Binnenkort hebben ze ook inzicht in alle patientendossiers. Dus als je niet gemakkelijk poept, liggen als je thuiskomt de zetpillen van dr. Vogel of Domperidon al voor je klaar in je postbakje. Of misschien kan je ze zelf met je 3-D-printer afdrukken. (over drukken gesproken) De farmaceutische industrie zal er dolgraag op inspringen. Dan kunnen ze de huisarts en apotheek naar huis sturen. Bij deze minderkosten zijn we weer aan het begin van het verhaal. Daarom stop ik er nu (even) mee. :-)

Deze weblog wordt mede mogelijk gemaakt door:

global edutainment
ontdek smartreading, de overtreffende trap van snellezen!


voor presentatie klik op plaatje.....

global edutainment
ontdek de workshops voor smartreading, smarttyping,
communicatie & effectiviteit!


voor webinformatie klik op logo.....

(1208-99 - 1712-31)
facilitaire vakbeurs online
nog nooit wat adverteren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
365 dagen per jaar/24 uur per dag.


voor presentatie klik op plaatje.....
(1107-01)
 top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

De toekomstdeuren voor elektrische auto's staan wagenwijd open :-) (foto bmw)


Benzine- en dieselauto's verdwijnen.
Leve de elektracar!
Vervolg op 'Beurzen verdwijnen, tijdschriften vergaan!' van 26 mei 2013.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 25 juli 2013.
(update 12 augustus en update 28 september 2013.)


Vanaf het begin van deze weblog schrijf ik over 'opruimen'. Soms moet ik het zelf doen, maar soms gebeurt het gewoon. Zo zie ik niet alleen het papier (moeizaam) verdwijnen. Maar ook vhs video's, videotheken, muziek cd's, vinylplaten, cassettebandjes, muziekwinkels, faxen, netwerk telefoons (ten koste van mobiel), enzovoort. Vanaf maandag 29 juli 2013 stappen we het definitieve tijdperk binnen van de elektrische auto's!

Ik was uitgenodigd om op 29 juli 2013, online de feestelijke wereldwijde presentatie van de BMW i3 in Londen, New York en Peking bij te wonen. Tevens werden bij de uitnodiging de prijzen bekend gemaakt. Die vallen met de instapprijzen onder de 40.000 euro. Zoals belooft zo'n vijf- tot achtduizend euro onder de Opel Ampera. Maar ook zonder dat prijsverschil is het eigenlijk geen vergelijk.

In maart 2013 was ik al bij een voorpresentatie van de BMW i3. Niet geheel vrijwillig, want ik had er geen flauw benul van dat BMW zo voortvarend met een elektrisch aangedreven voertuig bezig was. Ik kreeg de uitnodiging van een vriend, die verhinderd was voor de bijeenkomst.
'Leo, dit lijkt me wel wat voor jou. Jij bent breed geïntresseerd in nieuwe en duurzame energie.'
Eerlijk gezegd werd ik prettig verrast bij de presentatie. Het model (het was nog geen echte auto) stond zwaar bewaakt in de showroom in Rijswijk. Sowieso als middenklasse-auto een plaatje.
Omdat er in deze auto nog niet te rijden viel stonden er tien test BMW's klaar onder de naam ActiveE. We mochten er een half uurtje mee rondtoeren. In optocht. Dat wel :-)

Het was even wennen aan de combinatie gas-rem-pendaal (of moeten we voortaan spreken van een energie-rem-pendaal). Het pendaal intrappen genereerde een razend tempo vooruit. Het pendaal langzaam/snel loslaten resulteerde in zachtjes/hard remmen. Een heel prettige ervaring.
Ik kon bijna niet meer wachten tot de BMW i3 zelf klaarstaat voor een proefrit. Aan het model in de showroom en in de brochure was namelijk goed te zien dat de elektrawagen nog andere voordelen heeft dan alleen maar de aandrijving. Door het ontbreken van een aantal zaken vanuit de vorige industrie blijft er in de auto meer binnenruimte over. Ook heeft de vierdeurs uitvoering een speciale instap. De achterste deuren scharnieren niet op een middenkolom, maar aan de achterzijde van de auto. Waardoor een heel royale instap voor de passagiers wordt verkregen. (zie foto boven)
Via de website van BMW was het mogelijk om een optie te nemen op de eerste serie i3's. Dat heb ik (tegen mijn normale gewoonte) toch gedaan.
Vandaar dat ik uitkijk naar een uitnodiging om hem in Nederland te mogen testen. Als aan al mijn voorwaarden daadwerkelijk wordt voldaan, gaan we onze (12 jaar) ouwe trouwe Audi-4 wegzetten voor een elektrisch monster. Als we de Audi-4 oppoetsen kan die zo de showroom in. Hoe lang gaan we met de BMW i3 doen. Opbouw van carbon en kunststof. Dat kan een tijdje mee, ook al wonen we aan de Noordzeekust.

Maar we hadden het over opruimen. Dat doen we niet alleen met BMW. Ook andere merken zijn druk doende. De Tesla S was voorheen mijn grote favoriet, maar de beloofde introductieprijs van 50 duizen dollar werd bij de definitieve prijsstelling bijna verdubbeld. Een domper op de vreugde. Het blijft een prachtige wagen met een actieradius van 400-500 kilometer. Maar het is geen middenklasseprijs meer.
Ook Mitsubishi, Nissan, Peugeot en Renault zijn goed bezig met hun elektra-wagens. Spijkstaal is met vrachtwagens en bussen actief. Ook BYD laat van zich horen in de taxi- en bussenwereld. GreenCab in Utrecht rijdt bijna alleen maar met taxi's die elektrisch worden aangedreven. Verhuizer Van der Velde 't Veentje verhuist met elektrische vrachtwagens en heeft zelfs verhuisliften die niet meer op een tweetaktmotortje werken, maar met een grote elektramotor. Geen stank, luchtvervuiling en herrie meer.
Kijk voor de pioniers eens op de 'facilitaire vakbeurs online' onder de rubriek 'Elektrische Mobiliteit'. (Zie noot *)

Actieradius
De actieradius wordt steeds meer acceptabel. De voornoemde BMW pretendeert een 160 km actieradius te hebben. Met de range extender (benzinemotor die de accu's oplaadt) nog eens 130 km. Ik hoop zelf dat ze de range extender ook op bio-ethonol kunnen laten draaien. Dan is er helemaal geen fosiele brandstof meer nodig voor het wegverkeer.
Daarnaast wordt het netwerk van oplaadpalen snel geplaatst en uitgebreid. De tankstations hebben het laten liggen en derden (Eneco, ANWB, Liander, enzovoort) staan in de startblokken en zijn al daadwerkelijk aan het aanleggen.
Ik denk echter dat mijn oplaadpunt grotendeels in de thuisgarage zal liggen. In verband met de verwarming op elektra heb ik al 3x35 ampere in huis. Daarmee kan razendsnel en voordelig worden opgeladen. Autorijden wordt weer een feest!


Voor een update (16 mei 2014) van de actieradius klik hier.....

Update 12 augustus, nav tip Jordy Zeestraten (BMW Van Poelgeest)

Oplaadpunten voor elektrische auto's langs Nederlandse snelwegen

5 augustus 2013, 06:30 op website van VID Verkeers Informatie Dienst

Het Zwitserse ABB heeft een aanbesteding gewonnen samen met Fastned om de Nederlandse snelwegen te gaan voorzien van oplaadpunten voor elektrische auto's. In totaal zouden er 245 publieke oplaadpunten langs de snelwegen komen te staan, waarvan er 201 geleverd zullen worden door ABB en Fastned. ABB zal 50 kilowatt laders gaan gebruiken waarmee auto's binnen 15 tot 30 minuten afhankelijk van de capaciteit van de accu kunnen worden opgeladen.

Nederland is een aantrekkelijk land voor een uitgebreid netwerk vanwege de hoge bevolkingsdichtheid en goede infrastructuur, waardoor langs elke 50 kilometer snelweg uiteindelijk een oplaadpunt moet komen. Elk oplaadpunt zal voorzien zijn van een overkapping met zonnepanelen waarmee in elk geval een gedeelte van de energie wordt geleverd. Elk oplaadpunt krijgt ook een betalingssysteem waarmee de stroom kan worden afgerekend. De laders van ABB maken onder andere verbinding met cloud-diensten en kunnen hiermee ook eenvoudig worden voorzien van updates en zouden zelfs vanaf afstand nieuwe oplaadstandaarden kunnen ondersteunen.

Vanaf september zou het eerste oplaadpunt al worden opgeleverd en in 2015 zou het hele netwerk zijn uitgerold.


Wordt het 2015 of wordt het 2025?
Zoals het 'Dag
vhs video's, videotheken, muziek cd's, vinylplaten, cassettebandjes, muziekwinkels, faxen, netwerk telefoons, enzovoort' was, gaat het misschien ook met automerken, garage's en tankstations. Misschien nog wel sneller!
Alhoewel, je hebt ook mensen die van oldtimers houden (als de wegen-belasting meewerkt, dat wel). Verder heb je mensen die van klassieke muziek houden, van paard en wagen rijden en van klompendansen. Je hebt zelf nog mensen die de klassieke kranten lezen en (vak)tijdschriften. Maar ja, dat gaat steeds meer kosten, denk ik.
Dit deel van de weblog krijgt absoluut nog een vervolg. Of een staartje! :-)

*) Voor de rubriek 'Elektrische Mobiliteit' klik hier....

PS: op 29 juli zag ik de presentatie daadwerkelijk op mijn beeldscherm.
Tot mijn grote verbazing zag ik het optienummer i3-NL-1813 voorbij rijden, dat me in maart 2013 was meegegeven. Test in New York!
Opgelet de richting is 'One Way'! :-)


Deze weblog wordt mede mogelijk gemaakt door:


facilitaire vakbeurs online
nog nooit wat adverteren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
365 dagen per jaar/24 uur per dag.


voor presentatie klik op plaatje.....
(1107-01)
ttt tesla test-toertocht
een toertocht in optima forma!
maak kennis met elektrisch rijden vanuit noordwijk
zoef rond in de bollenstreek, leiden, den haag en haarlem

voor ipresentatie klik op plaatje.....
(1504-01)
mondial van der velde 't veentje
verhuizingen & archiefopslag

duurzaamheidsprijs 2013
voor presentatie klik op plaatje.....
(1301-01) 
top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Een blik op de beursvloer van de Cebit in Hannover. (foto leo@hooijmans-noordwijk.nl)
Klik voor de virtuele facilitaire beursvloer op bovenstaande foto.


Beurzen verdwijnen (1), tijdschriften vergaan (2)!
'Facilitaire Vakbeurs Online' blijft het hele jaar bestaan (3)!
Vervolg op 'Een brug te ver voor Willem Alexander!' van 27 april 2013.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 26 mei 2013.

1) Beurzen duren maar een paar dagen;
2) Vaktijdschriften gaan op een stapel en/of bij 't oud papier;
3) Deze website geeft 365 dagen/24 uur per dag vakinformatie!

U bezoekt misschien wel eens een vakbeurs of u behoort tot de standbemanning. Altijd (in)spannende dagen. Ik heb heel wat beurzen in mijn loopbaan bezocht en bemand. Eén van de mooiste was altijd de CeBIT in Hannover (zie foto boven). Dromen van de toekomst waren het voor mij, in de jaren '80 en '90. Maar internet heeft het 'beurzen' ingehaald. Geen deel van een jaar meer wachten voordat het nieuws binnenkomt. Als er iets nieuws bekend gemaakt wordt, is het er al. Daarvoor ga je niet meer naar een beurs.
Dan blijft er alleen het netwerken over en het relatie pamperen :-)


Het wordt helemaal moeilijk als er een aantal evenementen tegelijkertijd plaatsvinden. Bijvoorbeeld in juni vallen de evenementen SSA Security & Safety Amsterdam (RAI), PROVADA (RAI), Vakbeurs Gebouwbeheer (Jaarbeurs Utrecht) en DesignDistrict (Hembrugterrein Zaandam) samen, in een periode van een paar dagen.
Verspreid over het jaar begint men met de Vakbeurs Faciltair & Gebouw in januari; in maart de beurs ZorgTotaal; in april ParkeerVAK, Energie en Orgatec (Keulen) in oktober. Dan nog de talloze uitnodigingen voor introducties en presentaties bij leveranciers. Wanneer kan er gewerkt worden?
Het meest vervelende is het natuurlijk dat, als men iets nodig heeft en het niet heeft gezien op de afgelopen beurs, omdat men het toen (bijv. drie maanden terug) nog niet nodig had, maar nu wel.
Zo is dat ook met advertenties in vakbladen. Men ziet een mooie stoel of handig gereedschap. Na een paar maanden zakt men door de oude stoel (of mand) en de vraag is dan, 'waar is die advertentie met die stoel', die ik laatst heb gezien.


Het simpele antwoord:
Zoeken op internet naar 'aanbieders online'. Dan komt u vanzelf op de virtuele beursvloer van 'facilitaire aanbieders online'. Een initiatief behorend bij 'facilitaire informatie online'.
Hèt kennisplatform voor studenten, medewerkers en professionals voor de facilitaire branche, architectenbureau's en de vastgoedmarkt.
Hier komen (be)zoekers en leveranciers elkaar tegen en helpen elkaar.Deze weblog wordt mede mogelijk gemaakt door:


Facilitaire Aanbieders Online


365 dagen/24 uur per dag een virtuele vakbeurs
voor bedrijven/producten/diensten en verenigingen
klik op vergrootglas....desso bv - tapijt in vier seizoenen
cradle2cradle!

voor ipresentatie klik op plaatje.....
(1412-01) 
top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Een zeer lange brug! (foto nb)


Een brug (te ver)
voor Willem-Alexander !
Vervolg op 'Leonardo da Vinci 1452-1519!' van 3 oktober 2012.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 27 april 2013.

Soms zijn dagelijkse gebeurtenissen hilarisch. Hoe leuk of triest ook voor de mensen die ze ondergaan. U kent vast wel de homevideo's en korte moppen, zoals bijvoorbeeld in Reader's Digest. De één gaat op zijn muil, de ander ligt in een deuk van het lachen. Soms zit er in een korte mop een opvoedkundige achtergrond ingebouwd. Je moet het alleen wel willen zien of lezen. Ik hou ervan om humoristische verhaaltjes uit te breiden en/of aan te dikken. Onderstaand vindt u zo'n aangedikte mop. Expres gedateerd in de komende tijd. Dit is vooral om aan goedgelovige mensen het recht te ontnemen om boosaardig of verontwaardigd te reageren. Het is nog niet gebeurd en zal zeker niet gebeuren, maar misschien kunt u er om (glim)lachen.
Veel plezier en de groeten van Leo Hooijmans.
(g)een komediant!Begin april 2014, in de paleistuin.
De eerste koningsdag van Willem-Alexander was aanstaande. De koning wandelde door de paleistuin en dacht aan het het voor hem eerste regeringsjaar. Wat een zooitje in de politiek en in de financiële wereld. En wat een geweld in de wereld. Daar kan je als eenling niet veel invloed op uitoefenen. Zelfs niet met de potige hulp van koningin Maxima! De Koningsdag op 27 april was aanstaande en hij moest nog een positieve speech voorbereiden.

Zijn gedachten werden verstoord door een hoog knetterend motorgeluid.
Vlak voor zijn voeten stopte een kleine racemotor met daarop een kabouter of lilliputter! De koning fronste zijn wenkbrauwen en wilde de kleine man vermanend aanspreken. Maar de kabouter was hem voor. Hij had razendsnel zijn helm afgezet en men kon zien dat het een echte kabouter was. 'Gegroet majesteit, van Sinterklaas en de Kerstman. Zij wonen in hetzelfde dorp als waar ik werkzaam ben'. De kabouter grijnsde van oor tot oor. 'Ik ben de Wenskabouter! Sinterklaas en de Kerstman zijn er voor iedereen. Ik ben er voor speciale wensen. Vooral voor mensen die een zware taak vervullen. En u bent me er eentje! U kunt mij alles vragen wat u wenst, wat u ook wilt, ik ben uw dienaar! Net als de geest in de fles uit het sprookje van de gebroeders Grimm'.
De koning was eerst sprakeloos, hij wilde de kabouter bestraffend toespreken, maar hij slikte opvoedende woorden net op tijd in.

'Wauw.... Mag ik kiezen wat ik wil en kunt u echt alles maken wat ik vraag?', stamelde de koning. 'Ja hoor, ik kan echt alles maken of verzorgen, majesteit' antwoordde de Wenskabouter.
'Ik wil graag een lange brugverbinding naar Argentinië. Van Zeeland, via Engeland, de Azoren, en dan rechtstreeks door naar Argentinië. Maxima en de kinderen vinden met de bus rijden veel leuker dan vliegen. Als er een paar tussenstops gemaakt kunnen worden met een Efteling en een Disneyland is dat ook leuk voor andere mensen!', ratelde Willem-Alexander.
'Nou, nou Majesteit' stamelde de Wenskabouter, terwijl hij zich achter de oren krabde. 'U weet hoe kritisch het Hollandse rapaille is! Dat wordt zeker breed uitgemeten in de media. Daarover worden vragen gesteld in alle twee de Kamers'. De koning verbleekte. Ja die verdomde politiek. Daaraan moet iets gedaan worden, dacht hij.

Maar het gezicht van de koning klaarde direct weer op. 'Als ik nu eens wens dat de mensen beter samenwerken en niet meer zo inhalig zouden zijn. Dat Rutten, Wilders, Samsom, Roemer en alle politici eens normaal en vriendelijk met elkaar omgaan. Als bankiers, verzekeraars, zorginstellingen, advocaten, vleesleveranciers en prof-voetballers niet meer inhalig zijn en de mensen niet meer uitbenen! Dat zou fantastisch zijn! Ja, dat wil ik wensen, beste Wenskabouter!'

De Wenskabouter schudde meewarig zijn hoofd in horizontale richting. 'Majesteit, u leeft in een droomwereld, die niet van deze tijd is. Geeft u maar op wat voor verlichting en straatmeubilair u op uw brug wilt, dan ga ik zo snel mogelijk aan de slag voor u, de koningin en de prinsesjes. Vooral de Efteling en Disneyland even contacten om ze tot snelheid te manen!
Dat u maar regelmatig de zon opzoekt en daar in Zuid-Amerika het gestreste leven van alle dag (of (Koningsdag) kunt ontvluchten!'


Deze weblog wordt mede mogelijk gemaakt door:

PrivaPark Nederland
Parkeerbeugel met afstandsbedieningvoor informatie klik op plaatje......

(1104-99 - 1306-30)

Facilitaire Aanbieders Online


365 dagen/24 uur per dag een virtuele vakbeurs
voor bedrijven/producten/diensten en verenigingen
klik op vergrootglas....
top pagina mede mogelijk gemaakt door: index
Leo bij het borstbeeld van Leonardo!
Locatie: museum in Vinci, de geboorteplaats van Leonardo in Toscane, Firenze (Florence) Italië.


Leonardo da Vinci 1452-1519!
Leo Hooijmans 1947-heden (65)!
Vervolg op 'Lezen van papier is makkelijker dan van het scherm! Ammehoela!' van 15 mei 2012.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 3 oktober 2012.
(update 28 september 2013)


Op 28 september 2012 was ik in Vinci. Een gedenkwaardige dag voor mij. Samen met Ingrid (mijn vrouw en beste vriendin) stond ik op mijn 65e verjaardag oog in oog met een man waarvoor ik al jarenlang veel bewondering heb. Zijn naam en de naam van zijn tijdgenoot, Galileo Galileï hebben veel betekend in mijn privé- en zakelijke leven.
(De zakennaam van mijn bedrijf(je) is 'Bureau Galileo'.)

De bewondering verdiepte zich nog eens stevig in het museum. Oog in oog met tekeningen, schilderingen en vooral techniek in bouwkunst en andere objecten. Leonardo is wereldbekend om zijn 'Mona Lisa' (1). Maar zijn bouwkundige en ontwerptalent zijn meer ongekend.
Petje, petje af voor Leonardo. Hij ontwierp al vliegmogelijkheden, een parachute (2), een onderzeeboot, een (houten) fiets met trappers met een ketting van leer. Ingenieus hulpgereedschap om marmeren delen op torenhoge kerkkoepels te plaatsen, komplete sluizen en waterbeheer.
Ik denk dat veel mensen van heden zich over zijn technieken zullen verbazen. Laat staan dat de mensen in de 15e eeuw hem konden begrijpen.

De vakantie in Toscane, de ontmoeting met Leonardo en de plaatsen Firenze, Livorno, Lucca, Pisa en Siena brachten ons schoonheid, bewondering, maar ook verbazing en bedroefdheid.
De kerken (duomo's), kastelen, stadsmuren zijn zo verschrikkelijk groot, dat je van megalomanie (grootheidswaanzin) kan spreken. De steden, edelen, kerk (bisdommen) handelden niet alleen, maar bevochten elkaar tot in de dood.
In Florence bijvoorbeeld, in de 12e eeuw waren er twee gildengroepen (de Welfen en de Ghibellijen) die elkaar de dood injoegen. Toen de Ghibelijnen verdreven waren was er niemand meer om het tegenop te nemen. De Welfen splitsten zich toen op in de Witten en de Zwarten en er brak op 1 mei 1300 een nieuwe burgeroorlog uit. Zo ging het eeuwenlang door. Zelfs Europese landen zoals, Frankrijk en Oostenrijk (Habsburgers) streden om het mooie Toscane.
De grootheidswaanzin was niet alleen duidelijk merkbaar, maar ook de angst. De grote stadsmuren met schietgaten, die waren nodig om je te verstoppen en te verdedigen. De hoge torens waren een lofzang voor Christus en Maria, maar vooral ook handig om de vijand al op afstand te zien aankomen.
In de genen van de Italianen leeft de strijd nog steeds. Kijk maar eens naar Italiaanse showprogramma's of politiek op de TV. Het is (over)schreeuwen en je druk maken.
(Door de Europese éénwoording sluipt dat ook langzaam de Nederlandse maatschappij en politiek binnen :-) of :-( !?)

Opvallend waren ook de contrasten in bijvoorbeeld de bebouwing. Prachtige pallazo's (paleizen) die in goede tijden werden opgetuigd, maar in slechte tijden vreselijk verarmden. (en nog steeds verarmen) Echt tragisch om te zien. En om te voelen in het wegdek! :-(
Jammer dat zo prachtige schatten verarmen en verloren gaan. Ook hierin zie je een vergelijk met de hedendaagse maatschappij en politiek.
Er worden prachtige gebouwen en sociale voorzieningen opgetuigd, maar in recessietijden brokkelt dat weer hard af.
Al die goede en slechte tijden in geschiedenis en cultuur wisselen zich af.
Er blijft dus altijd hoop. En daar hou ik het maar op :-)

Noten:
1) De Mona Lisa is voor mij niet het mooiste schilderij van Leonardo da Vinci. Voor mij is dat de 'Dame met Hermelijn' (Cecilia Gallerani).
Dat de Mona Lisa zo bekend is heeft een reden. Op 21 augustus 1911 werd de Mona Lisa op klaarlichte dag gestolen (uit het Louvre, Parijs). In die tijd waren er wel kranten, maar in de kranten stonden weinig plaatjes. Een foto van de Mona Lisa en het verhaal dat het gestolen was, haalden de voorpagina's van alle internationale kranten. Vandaar dat iedere media-alfabeet in die tijd de Mona Lisa van Leonardo onder ogen kreeg.

2) Op 26 april 2008 maakte Oliver Viett-Teppa (een 36-jarige zwitser) een succesvolle sprong met een ooit door Leonardo da Vinci ontworpen parachute. Het valscherm was grotendeels gebaseerd op een ontwerp van Da Vinci uit 1485!

Update 28 september 2013

Op mijn 66e verjaardag, precies een jaar na bovenstaand beschreven bezoek aan de geboorteplaats Vinci van Leonardo waren wij op de expositie 'Leonardo - the genius'!
Een rondreizende tentoonstelling over de wereld. Net geopend
in Rotterdam.
Er werd heel wat uitgelegd over het werk en het verval van het cultuurgoed (kwaliteit verf en doek, bijvoorbeeld). Een teleurstelling was een documentaire van Discovery. Heel enthousiast hadden een paar keiharde werkers een model nagebouwd van Leonardo's helicopter. Vooraf hadden luchtvaartdeskundigen al voorspeld dat de helicopter niet zou vliegen. Na de bouw van het model ging het geen centimeter de lucht. Ook niet met behulp van een paar elektromotoren. Hiermee ging een illusie verloren.
Maar het ondersteunde wel de vooruitziende blik van Leonardo dat vliegen mogelijk zou moeten zijn voor de mens. Hij had veel vooruitstrevende ideeën, en natuurlijk gaat het met zovele uitvindingen. Duizend maal iets geks roepen en/of knutselen. Altijd komt er wel iets boven drijven dat de moeite waard is om de mensheid vooruit te helpen :-)

De tentoonstelling was een prachtig overzicht van het werk van Leonardo. Leonardo zelf heeft ruim 6.000 pagina's beschrijvingen achtergelaten. Geschat wordt dat dat ongeveer een kwart is van wat hij heeft nagelaten.
De expositie was echter slecht gedocumenteerd. Witte teksten, op een zwarte ondergrond bij een verlichting van maar een paar lux, waren nauwelijks te lezen. De educatieve documenten waren slecht gedateerd en de digitale uitvoering daarvan was onhandig geïndexeerd. Leonardo was voor zijn tijd beter leesbaar. Een 'genius', waar vind je ze nog? :-)


Deze weblog wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bureau Galileo
voor een betere kantoorindeling en -uitrusting
voor digitaal tekenen klik op plaatje....

(0908/1201-01)

Saval
Wij weten alles over vuur en veiligheid
!voor bedrijfspresentatie klik op foto......


(1209-02)

Facilitaire Aanbieders Online


365 dagen/24 uur per dag een virtuele vakbeurs
voor bedrijven/producten/diensten en verenigingen
klik op vergrootglas....

top pagina mede mogelijk gemaakt door: index
Grafieken en cijfers uit een Linkedin poll (keuze) over lezen vanaf papier en vanaf een scherm.
Vrouwen leggen het af tegenover mannen als het om het aantal stemmen gaat (306/66)!


Lezen van papier is makkelijker dan lezen van het scherm! Ammehoela*!Vervolg op 'Gereedschap op zak. Bijdehand, hè!' van 24 april 2012.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 15 mei 2012.

De vijfentwintigste (25e) versie van de weblog 'Opruimen'!
Toen ik op 2 juli 2009 begon aan een weblog had ik geen idee wat het vervolg en de gevolgen zouden zijn. Het startte met opruimen. Letterlijk en figuurlijk. Fysiek en mentaal. Papier en digitaal.
Toen had ik geen idee dat ik zoveel over papier en digitaal opruimen te schrijven zou krijgen. Is het leuk dat het me aan het werk houdt?
'T is maar hoe u het bekijkt. Ik vind dwars zijn wel leuk.
Dwarsliggers houden de rails op de plaats en in de goede richting.

Uit bovenstaand plaatje van een Linkedin-poll (geprikt op 15 mei 2012) blijkt dat het volk niet vooruit wil met digitaliseren. Althans, zo lijkt het, want ze lezen liever van papier. De stelling was: Lezen van papier is makkelijker dan lezen van het scherm. 590 kiezers kozen voor bij de stelling voor 'eens', 159 voor 'oneens' en 21 voor 'geen mening'.

Waarom wordt vooruitgang altijd zo tegengehouden?
Als er geen genieën waren geweest, en mensen met een frisse vooruitziende blik, stonden we nu nog in de modder; woonden we nog in grotten en/of een boomhut. Het vuur, het wiel, de paardentram, de stoommachine, asfaltwegen, gasleidingen, elektrakabels, zendermasten, enzovoort hebben allemaal vreselijke gevaren met zich meegebracht.
Lezen in een tijd dat men nog 'tijd' had, was lezen van kleitabletten en papyrusrollen. Lezen was voor 1900 weggelegd voor geleerden. Het volk bleef barbaars (onbeschaafd/onderontwikkeld). In Europa is de beschaving licht gestegen maar, als het om digitaal lezen gaat, is het volk nog steeds onderontwikkeld.
Stoppen Leo, stijg af van je stokpaardje! :-)

De stelling, daar gaat het nu over.
'Lezen van papier is makkelijker dan lezen van het scherm!' ??

In 1965 was begrijpend lezen al onderwerp van mijn afstuderen. Op de ondernemerschool werden onder andere de vakken etaleren, reklame en reklametekenen gegeven. Om begrijpend te kunnen lezen moet je begrijpend kunnen schrijven! (Ik doe mijn best, maar het is zwaar werk :-)).
Naast het begrijpend schrijven is de layout (grafische opmaak) van zéér groot belang. Die bepaald of iets leesbaar is of nauwelijks leesbaar is.
Op het bedrukte papier en in het digitale beeld worden de grootst mogelijke fouten in gemaakt. Het is ook niet zo makkelijk. Lees- en beeldscherm-ergonomie is een kennis op zich. Na de Ondernemerschool heb ik mezelf daarin autodidactisch (door zelfstudie) ontwikkeld.
Op papier zeer zeker, en op het beeldscherm wordt door de producenten nog steeds gewerkt met de krantenopmaak vanuit de vorige eeuw. Lange kolommen op papier en in zekere zin ook nog steeds in de layout van de beeldschermteksten. Brokken tekst met kreten in de kantlijn (soms nog vertikaal opgesteld) met de insteek om 'creatief' te zijn. Getinte achtergronden met zachtgekleurde of zelfs witte letters! Foto's als ondergrond met daarop de te lezen teksten. Vooral leuk als de foto contrastrijk is en de teksten in sommige delen van de foto bijna verdwijnen.
Voornoemde fouten zijn desastreus voor lezen vanaf papier en vanaf het beeldscherm.

Voor- en nadelen van het lezen vanaf papier en vanaf het scherm.
Voor mij persoonlijk heeft lezen van papier geen voordeel meer. Ik ben sinds 1983 gewend om met de computer te werken. De PC (Mac) heeft vanaf toen een stormachtige ontwikkeling meegemaakt. Lezen vanaf mijn iPad en iPhone vind ik makkelijker en vooral praktischer dan vanaf papier.
Op de iPad en iBook (schootcomputer) neem ik makkelijk dikke boeken (over 1000 pagina's) en A-0 tekeningen (1188x840mm) mee. Om te lezen en/of te bewerken. Meer dan een m3 (kubieke meter) digitaal papier heb ik altijd bij de hand, in een apparaat dat slechts enkele grammen weegt (iPad-650 gram, iBook-1350 gram).
Bovenstaande is één voordeel. Het makkelijk opbergen en zoeken van informatie. Natuurlijk niet alleen op het eigen apperaat, maar in alle informatiebronnen op het internet.
Voor de leesbaarheid heeft het bovendien een onoverwinnelijk voordeel boven papier. Je kan zelf de tekst, in de meeste gevallen, groter en kleiner maken. Je kan zelf de lichtintensiteit beïnvloeden. In mijn bibliotheken heb ik menig (hand)boekje zitten die in de papieren praktijk nauwelijk leesbaar is omdat het boekje zó klein is en de lettertjes nog véél kleiner.
Ik ga over al deze voordelen (en vooroordelen) niet verder uitwijden. Kijk in bovenstaande index en u vindt nog genoeg leesvoer om mijn standpunt verder te begrijpen.

Twee opmerkingen wil ik nog even kwijt.

Papier op internet

Via internet lezen heeft een relatief lange ontwikkeling doorgemaakt. Browsen, oftewel bladeren, is lange tijd de standaard geweest op PC/Mac. Sinds de tabletPC's en smartphone's is er een kentering. Toen ik in 2009 begon met lange pagina's (geen a-4, maar soms 3 meter lange pagina's), met zéér grote letters (18punts) vonden zelfs goede vrienden dat maar vreemd. Zelfs gek!! Toen al goed leesbaar op smartphone en daardoor héél goed leesbaar op PC/Mac. Inmiddels geven dezelfde vrienden schoorvoetend aan, dat ik (weer) gelijk had. Mijn bedrijfsnaam 'Bureau Galileo' doe ik eer aan. De aarde is inderdaad geen pannekoek maar een ronde bal.
(Voor diegene die Galileo Galileï niet kennen. Google maar eens :-)


Ik hou van voldoende papier op het toilet.
Inpakpapier is ook handig. Verder kan het me gestolen worden. Er is al een digitale snelweg. Papier zorgt voor een maximum aan kosten en overbodig zoekwerk. Het is energie die verdampt. Vooral bij banken, dienstverlening en overheidsinstellingen.
Geef iedereen een tabletPC en een creditkaart. Verdeel het werk eerlijk (dat hoort bij de sociale media) en er zal nooit meer een crisis zijn. Eindelijk leven in een aards paradijs. (Al belooft aan het begin van onze jaartelling.)
Natuurlijk kan ik in bovenstaande gas terugnemen. Maar als het niet zwart/wit wordt gebracht komt het niet altijd over :-)

*) Ammehoela is een uitroep van afwijzing of ongeloof (mijnwoordenboek.nl). Tussenwerpsel 'nooit van mijn leven' (genoemd naar de Afgaanse koning Amanoellah, die regeerde van 1919-1929) (woorden.org)

Deze weblog wordt mede mogelijk gemaakt door:

adeo design meubelen
ontdek het design van addie rozema achter de a-collectie:
salontafel, eetkamertafel en bijzettafels
bekroont op de international design awards in como, italië


voor ipresentatie klik op de foto......
adeo design meubelen
ontdek het design van addie rozema achter de a-collection:
salontafel, eetkamertafel en bijzettafels

voor webinformatie klik op foto....


(2007-01)

Facilitaire Aanbieders Online


365 dagen/24 uur per dag een virtuele vakbeurs
voor bedrijven/producten/diensten en verenigingen
klik op vergrootglas....

top pagina mede mogelijk gemaakt door: index
Handige apps voor op de iPhone. Boven vlnr. de lichtmeter, decibelmeter en vergrootglas.
Onder vlnr. het waterkompas, een app om de gradenboog te meten en een meteropname-kist!


Gereedschap op zak.
Altijd bij de hand. Bijdehand, hè!
Vervolg op 'SMAAK_eloos!' van 5 maart 2012.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 24 april 2012.

Al heel lang gebruik ik mijn smartphone (vh digital assistent) voor handig kantoorgebruik. Het starte met een zakcalculator, agenda, zakhorloge, dictafoon en eenvoudig notitieblok.
De gereedschapskist heeft zich inmiddels fors uitgebreid.

Een ieder die een smartphone heeft (en wie heeft die niet) is inmiddels gewend aan de (on)zinnige apps (programmaatjes) die het leven vereenvoudigen en veelvuldig mensen aan het werk houden :-)
Hieronder beschrijf ik er een paar, die voor u misschien zinnig zijn. Voor mij zijn ze heel makkelijk voor het dagelijkse werk. Met name voor het advieswerk om bedrijven bij te staan die de werkplek optimaal willen inrichten voor de medewerkers.

Ik schrijf dit nu, omdat ik naast de reeds lang in gebruik zijnde geluidsmeter eindelijk, ja EINDELIJK, ook een lichtmeter in bezit heb gekregen.
Tussen de duizenden apps zijn wensen soms moeilijk te waar te maken. Dit omdat iedere app een eigen naam moet hebben. Soms geven namen van apps een bepaalde verwachting, maar blijken die dan niet waar te maken. De onderhavige app heet Lightmeter. Simpel. Onverwacht zie je 'm.
In onderstaande afbeelding (3e plaatje van links) ziet u 'm in werking. De app geeft een waarde van 729 lux weer. Een ideale werkplekverlichting, voor onder andere tekenwerk.


Vlnr: mapje met hulpprogramma's. Daarnaast praktijkvoorbeelden van de decibelmeter (geluid); de luxmeter (licht) en de meter om een gradenboog te meten. Als allerlaaste een app waar diverse meetinstrumenten in zitten. De meest opvallende is de meting voor de afstand van een onweerswolk tot de plek waar je staat. Heel grappig en heel spannend.

Een ander opvallende en zeer belangrijke app voor mijn werk is om te beoordelen hoe kleurenblinden onze webpagina's zien. De app is voor mij een geweldige hulp geweest om de kleuren van de rubrieken te bepalen.


Vlnr: de openingspagina van de kleurenapp. Daarnaast ziet u van normale kleuren weergave tot en met zwart wit een paar voorbeelden hoe kleurenblinden de wereld zien. Gelukkig is de groep die alleen zwart/wit ziet in percentage de kleinste groep.

Ter informatie: 92% van de mannen en 99,5% van de vrouwen zien de reguliere kleuren. Zwart/wit-zienden is de kleinste groep met 0,005% van de bevolking.

Indien u nieuwsgierig bent naar bijvoorbeeld licht, lucht en geluid, kijk dan eens naar onderstaande artikelen:

licht

door leo hooijmans
mede mogelijk gemaakt door ingrid kleinsman mda
lucht

door leo hooijmans
mede mogelijk gemaakt door s&pm facility
geluid

door leo hooijmans
mede mogelijk gemaakt door bureau galileo
'opgeruimd staat netjes' versie 22
ex(it) cv en gasaansluiting!


door leo hooijmans
mede mogelijk door bureau galileo - digitaal tekenen

Deze weblog wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bureau Galileo
arbeidsomstandigheden in kantooromgeving

leo@hooijmans-noordwijk.nl,

www.hooijmans-noordwijk.nl


voor een korte beschrijving klik op foto.....
top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

SMAAK staat voor Stedebouw, Monumentenzorg, Architectuurbeleid, Architectuur en Kunst!
Nummer 54 lijkt de laatst uitgegeven informatieve SMAAK van de Rijksgebouwendienst!


SMAAK_eloos!Vervolg op 'Ex(it) CV - en gasaansluiting' van 13 februari 2012.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 5 maart 2012.
(Update 14 oktober 2012 *)


In maart 2011 jubelde ik nog over de 50e editie van SMAAK. Nu bij uitgave 54 (b)lijkt het doek gevallen te zijn over het enige eerlijke vakblad van Nederland. En de overheid is er debet aan.
Jaap Huisman sluit cultureel af met een uitspraak van Lucebert: 'alles van waarde is weerloos'.

Als je naar 'smaak' zoekt op internet vind je bij de 'online encyclopedie' onder andere de volgende beschrijving: 'Onderscheidingsvermogen ten aanzien van kunst en literatuur, speciaal met betrekking tot het waarderen en het scheppen ervan.
Bij 'smakeloos' vind je onder andere: 'barbaars, flauw, hobbezakkerig, niet van goede smaak getuigend, laf, lelijk en melig'. Zo hard wil ik niet zijn.
Ik hou het letterlijk en figuurlijk even op 'zonder SMAAK', helaas.

In stijl neemt Jaap afscheid. Letterlijk schrijft hij:
"Zoals het er nu naar uit ziet, ligt voor U de laatste editie van SMAAK in deze vorm. De actuele ontwikkelingen maken dat we ons moeten bezinnen over een vervolg. Aanleiding is natuurlijk het ingrijpende bezuinigingsprogramma van de rijksoverheid die moet leiden tot een compacte Rijksdienst. Maar ook de voorgenomen fusie tussen de Rijksgebouwendienst en het RVOB speelt een rol. Ze zullen in 2014 opgaan op in het nieuwe Rijksvastgoedbedrijf. Verder speelt mee dat de grote bouwhausse verleden tijd is. De overheid gaat vastgoed, waaronder ministeriegebouwen, afstoten. Herbestemming en hergebruik zijn de belangrijke nieuwe opgaven Om de leegstand te voorkomen, wordt op dit moment op allerlei niveaus nagedacht over het gebouwenbestand, en wat daar mee valt te doen.

Elf jaar lang berichtte SMAAK over nieuwe gevangenissen, rechtbanken, belastingkantoren, gerestaureerde monumenten, opgeleverde kunstwerken. pps/dbfmo, brandveiligheid, kortom de stand van zaken in de bouw en architectuur. Auteurs als Jan Siebelink en Nelleke Noordervliet schreven erin, fotograven als Siebe Swart, Hans Aarsman en Wim Ruigrok brachten het gebouwde Nederland in beeld. Geïnterviewd werden Rem Koolhaas, Elco Brinkman, Piet-Hein Donner, Riek Bakker, Herman Tjeenk Willink en vele anderen. SMAAK54 is voorlopig de laatste: hoe volgende edities er zullen uitzien is nog steeds onzeker, in de vorm van specials over gebouwen, of gewijd aan een bepaald thema. Uitsluitend digitaal of in combinatie met een papieren editie, wie zal het zeggen? Om Lucebert aan te halen: alles van waarde is weerloos."

Specials
Heel speciaal is de opmerking van Jaap over een eventueel vervolg in de vorm van specials over gebouwen en kunstwerken. In het verleden was het de gewoonte bij iedere nieuwbouw of renovatie van een rijksoverheidgebouw een kostbaar boekje in een kleine oplage uit te geven.
(bijvoorbeeld 'De Algemene Rekenkamer' zie link onder deze tekst.)

Juist deze kostbare en ongeorganiseerde uitgaven (letterlijk en figuurlijk) waren één van de redenen om het prachtige vakblad SMAAK uit te geven.
Voor mij persoonlijk was SMAAK het enige 'eerlijke vakblad' voor de facilitaire-, architecten- en vastgoedbranche.

In Wikipedia wordt helder beschreven dat tegen einde van de 20e eeuw is de inhoud van vele vakbladen verschraald. Dit kwam omdat de verantwoordelijke organisaties de redactionele inhoud steeds meer delegeerden naar de uitgeverijen die belang hadden bij vlot leesbare, korte artikelen. Ook het beleid in de academische wereld, dat enkel publicatie in Engelstalige wetenschappelijke tijdschriften honoreert, heeft het niveau van de (Nederlandstalige) vakbladen doen dalen. Vele ervan zijn in wezen een soort knipselkranten geworden. Hiermee is er een kloof geschapen tussen de gespecialiseerde academische pers en de professionele praktijk.
(zie onderstaande link naar de Wikipediapagina)

Vreemd!
Op 5 maart 2012 kon men zich via de website van de Rijksgebouwendienst nog steeds abonneren op SMAAK. De webmaster van deze webpagina van de Rgd was zeker al wegbezuinigd :-)

Jammer!
In SMAAK kon ik lekker op de bank, bij de (digitale) haard, op mijn iPad de ontwikkelingen volgen van de Rijksgebouwendienst. De stapels papieren vakbladen stromen nog steeds als een tsunami mijn brievenbus binnen. Net als de emailinformatie van de desbetreffende uitgevers. De knipsels en advertenties drijven als wrakhout langs mijn bureau. Hoe lang zal het nog duren dat vakbranches beseffen dat de (papieren) wereld veranderd. Dat men niet duurzaam is als de informatie op gerecyceld papier wordt geprint. Distributie via het web. Daar wordt gezocht en gevonden. Papier vind ik alleen nog massaal in de containers die wekelijks bij ons appartementengebouw worden opgehaald!

Gelukkig heb ik diverse SMAAK uitgaves op mijn iPad staan :-)

*) Update 14 oktober 2012
Tijdens een controlerondje op de website ontdekte ik dat de Rgd Rijksgebouwendienst een jaaroverzicht vanaf 2004 heeft staan op hun website.
Een alternatief voor SMAAK?! In ieder geval een internetpagina die werk van de dienst laat zien.
Voor een link naar de pagina, klik dan hier..... :-)

opruimen versie 14
opruimen met smaak!


door leo hooijmans
mede mogelijk door diverse bedrijven
wikipediazie opmerkingen op pagina vakblad, de alinea:
tegen het einde van de 20e eeuw ...........
gebouwen met smaak!
in deze 'sub-rubriek' vind u gebouwen, die beschreven zijn in SMAAK. een magazine van de rijksgebouwendienst.
SMAAK staat voor Stedebouw, Monumentenzorg, Architectuurbeleid, Architectuur en Kunst.
de algemene rekenkamervertaald naar .html door leo hooijmans
mede mogelijk gemaakt door facilitaire informatie online


Deze weblog wordt mede mogelijk gemaakt door:

SMAAK - Blad voor de Rijkshuisvesting
voor informatie klik op 'SMAAK'
(1102-01)

Facilitaire Aanbieders Online


365 dagen/24 uur per dag een virtuele vakbeurs
voor bedrijven/producten/diensten en verenigingen
klik op vergrootglas....top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Glasgevel zonder paneelverwarming!


Ex(it) CV - en gasaansluiting;
oftewel 'opgeruimd staat netjes'!
Vervolg op 'Handboeken in 'papier hier' (ibooks) van 31 januari 2012.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 13 februari 2012.

Als je in een prettige woonomgeving je thuiskantoor hebt wil je daar blijven wonen. Toch heb je nog wel eens wensen voor een verbetering van je leef-/werkomgeving. Hierbij een verslag waarbij intuïtie het soms won van het verstand.

De huiskamer en het thuiskantoor hebben aan de noordzijde van ons appartement een loggia (inpandig balkon met borstwering). De kozijnen hadden een smalle draaideur naar buiten en aan de onderzijde een borstwering met aan de binnenzijde een paneelradiator. Daardoor kwam er weinig daglicht naar binnen. Het (dag)licht wilde we oppeppen. We vatten het plan op om de gevel te vernieuwen met glas van vloer tot plafond en met twee grote schuifdeuren. Na gesteggel met bestuur en appartementbeheer kregen we, na een jaartje lobbyen bij de buren, akkoord van de ALV (Algemene LedenVergadering) en had het bestuur het nakijken.

Ja, en daar sta je dan met je idee. Hoe los je de verwarming op? Vrienden van ons hadden een prachtige designradiator opgehangen aan een zijmuur. Kostbaar en in de praktijk toch niet altijd voldoende. Via Google kwamen we terecht bij GlasSolutions (Saint-Gobain). Die hebben elektrische glas-spiegelverwarmingen. Ze bleken de spiegelverwarming ook als paneelverwarming te kunnen leveren, gemaakt van kristalhelder glas. Ons besluit was snel genomen. Twee voor de huiskamer en één voor kantoor. Volgens de warmte-afgiftetabellen zou het net genoeg zijn voor de m2-s vloeroppervlak.
Gelukkig hield het bestuur ons een tijdje op, door de plannen te weigeren. In die tijd kwamen we erachter dat GlasSolutions ook vensterglas kon leveren met dezelfde elektrische glasverwarming. In de Skandinavische landen al een jaar of vijftien in gebruik, maar hier in NL nog nooit van gehoord.
Dat hebben we geweten. Bij aannemer Hopman (Mijdrecht) en de kozijnleverancier Finstral (toch ook uit Skandinavië) bleken ze ons eerst niet serieus te nemen. Zelfs de regiomanager van GlasSolutions werd zenuwachtig van de plannen die we hadden. Allerlei argumenten werden ons voorgehouden om ons plan niet uit te voeren en/of uit te stellen.

Aanschaf en verbruikskosten
Twee reden waren duidelijk. De aanschaf is kostbaar en het elektrisch gebruik zou drastisch stijgen!
Het is inderdaad gebleken dat de aanschaf kostbaar is, maar nauwelijks kostbaarder dan nieuwe designradiatoren. Ja, die designradiator zie je wel, maar wij vinden het nu bijzonder dat je de warmte ontvangt, maar die radiatoren niet ziet. Heel bijzonder als je naar het venster toeloopt en niet de 'normale' koudestraling voelt, maar een weldadige zachte warmte. Omdat we vermoedde dat de glasverwarming niet voeldoende zou zijn hebben we naast de entreedeur in de (nu open) gang een spiegelradiator geplaatst. Een echte knuffelmuur en een hartelijk warm welkom voor de bezoekers.

Het elektrisch gebruik, ja. De verbouwing heeft veel elektra verbruikt in verband met bouwlampen en elektrisch gereedschap. De elektraverwarming heeft er in januari/februari 2012 behoorlijk aan getrokken.
Het was de koudste periode in 15 jaar. De elfstedentocht zou bijna doorgaan.
Dan wil het wel, vooral omdat ook de slaapkamer, badkamer, toilet en warmwatervoorziening elektrisch worden verwarmd.
In de periode van plannen maken kon geen expert ons voorrekenen wat voor verbruikontwikkeling er zou volgen. Puur op intuïtie zijn we ervoor gegaan. Globaal dachten we er goed aan te doen. Gas wordt steeds duurder en er wordt in de media verteld, dat het Nederlandse aardgas in 2020 tot het verleden behoort. Daarna zijn wij van importgas (vanuit Rusland via Oekraïne) afhankelijk. Geen 'zeker' vooruitzicht op een stabiele lage prijs. Het toeval wilde dat we al snel bevestiging hiervan kregen. In de koudegolf van januari-februari kwam er een melding in de media dat Rusland de aanvoer van gas nauwelijks kon volhouden. Een melding die bij ons een glimlach teweeg bracht. Zie je wel! Elektra blijft bij iedere fossiele en/of duurzame opwekking mogelijk. Vooral met het geplande windmolenpark, voor de kust van Noordwijk, onze woon-/werkplek. :-)

Tijdens bezoeken aan de beurzen Energie in Den Bosch en VSK (voor de installatiebranche) in Utrecht, werd ons voorgevoel over gaslevering extra gevoed. Nieuwbouwwijken en -woonblokken in Nederland worden
gepland en gebouwd zonder infrastructuur voor gas. Om de reden die we zelf ook bedacht hadden. Achteraf bleek ook dat opstal- en inboedelverzekering lager blijkt te zijn als er geen gasaansluiting en/of open vuur in huis aanwezig is!

Bijkomend voordeel van levensbelang!
Het gas is er bij de verbouwing helemaal uitgegaan. Ook het koken op gas is vervangen door koken op inductie.
Tijdens het demonteren van de CV-ketel werd er alarm geslagen door de de-installateur. De rookgasafvoer was helemaal verrot en een halve meter was zo uit de muur te trekken. "Vergiftiging door koolmonoxide, was bij een foutje van de cv-beveiliging niet uitgesloten."
We hebben daarop voorzitter en beheer van de vereniging geïnformeerd, dat de firma Putman uit Noordwijk, die in ons appartementencomplex technisch beheert, niet op hun taak is berekend. Al diverse malen bleek het technisch beheer onvoldoende te zijn. En dit spant natuurlijk de kroon.

Licht
Hierboven schreef ik al dat het appartement donker/somber was. We zijn nog verder gegaan om licht en (verwarmde) lucht in het appartement te brengen.
De wanden en een deur tussen de huiskamer, gang en slaapkamer hebben we gesloopt. Tussen gang en slaapkamer is een wand met gefigureerd glas geplaatst. Daardoor schijnt het zonnetje uit het zuiden regelrecht de voorkamer in. Het is daardoor een doorzon-appartement geworden. 's Avonds schijnt er een ledverlichting tussen het glas. Door het daglicht en de ledverlichting is de gang van een donker gat omgebouwd naar een 'zonnetje in huis'. Het gezegde 'Hij heeft het licht gezien!' heeft voor ons een speciale betekenis gekregen.

Op bovenstaande foto is te zien, dat er een bijzondere lamp hangt in de huiskamer en één in kantoor. Twee Zumtobel-lampen van ongeveer een meter doorsnede. In de gang en in de open keuken hangen er nog twee van ongeveer 50 cm doorsnee. Ook die ledverlichting brengt met een minium aan verbruik veel licht in de ruimten. Het materiaal van de lichtplaten is van fluoriserend materiaal. Grappig dat, als je 's nachts even de kamer inloopt, er nog een maantje aan de hemel staat :-).

Het meest bijzondere van de verbouwing is het gevoel. Op dezelfde honderd vierkante meter heb je het gevoel gekregen dat het twee keer zo groot geworden is.
Eén aandachtspuntje is er nog! De akoestiek is door de mooie strak gestuukte muren en plafonds in het gedrang gekomen. Nu wordt het zaak om kunst en geluidsabsorbtie goed te gaan combineren.
Hierover in één van de volgende versies van 'OPRUIMEN'.

Deze weblog wordt mede mogelijk gemaakt door:

desso bv - tapijt in vier seizoenen
cradle2cradle!


voor ipresentatie klik op plaatje.....

(1202-01)

onlineprojectstoffering.nl
interface, desso, interfloor, ambiant, forbo, desimo, modulyss
tapijt, gordijnen en zonwering tegen speciale prijzen!

voor webinformatie klik op plaatje.....

(1204-01)
vakkennis wordt mede mogelijk gemaakt door uw bedrijf/product
nog nooit was sponsoren zó doelgericht en zó lang houdbaar!

voor ipresentatie klik op plaatje.....


(1009-01)top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Handboeken van Miele, Siemens, Saint-Gobain GlasSolutions, Erbele, Daalderop, Hans Grohe, Liander, Apple, Philips, Canon, HP, Zumtobel, enzovoort. BIJDEHAND!


Handboeken in 'papier hier' (ibooks)Vervolg op 'Emailen verboden?' van 12 december 2011.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 31 januari 2012.

Het zal u in onderstaande versies van 'opruimen' niet ontgaan zijn! Ik ben druk geweest met verhuizen, verbouwen en terugverhuizen. Inpakken, uitpakken en weer een plekje zoeken voor het historisch materiaal.
Bij een nieuwe inrichting: keuken, badkamer, audiovisuele apperatuur wordt men echter weer overspoeld met kilo's aan papier.

Niet alleen Miele is daar sterk in. Siemens (voor de telefooncentrale en inductie kookplaat), Saint Gobain GlasSolutions (voor de glas- en spiegelverwarming), Erbele (voor de thermostaat), Daalderop (voor de warmwaterboiler), Hans Grohe (voor het kranenwerk), Liander (voor de nieuwe slimme elektrameter) zijn maar een paar voorbeelden van de stapels handboeken, ook wel handleiding genoemden. Soms zijn de boeken bijgeleverd in alle europese talen. Soms tot in het Japans, Russisch of Koreaans. Het meest lastig zijn de 'bijsluiters' waarop alle talen op één papiervel zijn gedrukt. Een groot stuk papier met héél kleine letters, want alle talen moeten erop staan.
In alle talen ongeveer 20 kilogram papier bij elkaar. Als je de buitenlandse versies er uitgooit blijft er nog ongeveer 4,5 kilogram over.

Gelukkig leven we in het digitale tijdperk. Ik lees bijna alleen nog maar van het beeldscherm. De iPad is mijn grote redding. In de digitale handboeken is het mogelijk om snel met één veeg (met twee vingers) de tekst te vergroten of verkleinen.

Een paar jaar terug moest ik zelf nog alles inscannen. Tegenwoordig is het een héél eind makkelijker. Bij Miele, bijvoorbeeld, kan men de handboeken heel makkelijk ophalen. Dat doen ze slim. Het typenummer wordt verlangt en het serienummer van de machine. Hierdoor wordt voorkomen dat concurentie of grapjassen alle technische informatie gaan downloaden. Voordeel is ook dat door het serienummer men het juiste handboek krijgt. Het kan voorkomen dat een machine na verloop van tijd technisch aangepast is. Wonderbaarlijk was het om voor een acht jaar oude wasmachine het handboek nog op te kunnen halen.

Van één machine (stoomoven) lukte het niet. De boekjes waren aangepast naar de laatste stand van de techniek en de eboekjes stonden nog niet op de reguliere downloadpagina. Een mailtje naar de servicedesk deed wonderen.
Binnen omkerende mail kreeg ik de handleidingen toegezonden door mevrouw Coumou van de klantenservice. Het gratis ontvangen kookboekje was echter niet digitaal voorhanden. Politiek van de Duitse marketingafdeling.
Die moeten nog wennen aan het digitale leven. Maar ze doet haar best om deze toch ook naar Nederland te krijgen. Aan de telefoon bleek ze heel goed de voordelen van mijn digitale gebruik te zien. Ook voor Miele (en alle andere bedrijven) betekent het een onkostenreductie in print- en transportkosten.

Bij de meeste andere leveranciers was het niet zo makkelijk om de digitale boekjes op de halen en/of te vinden. Een misser van de afdelingen service.
Het web is echter een geweldig zoekmachine. Via Google (bijvoorbeeld) is het meestal snel mogelijk de papieren handleidingen in digitale uitvoering te vinden. Het is een kwestie van het drukwerknummer van de handleiding op te geven aan de zoekmachine. In negen van de tien pogingen komt dan de gewenste handleiding in beeld. Sterker nog. Een paar maal heb ik de handleiding in het Nederlands kunnen ophalen, terwijl de ontvangen papieren handleiding in het Engels/Duits en/of anderstalig was :-)

Zo, de 4,5 kilogram papier draagbaar in de iPad van 600 gram. Samen met de 265 kilogram andere digitale boeken. Dat is één voordeel van e-boeken. Een ander voordeel is dat je informatie heel snel kan vinden. Ook al zit er geen index in de boekjes, is het bij specifieke woorden zoeken, een fluitje van een cent. Nou, nou, blijkt dat ik dat fluitje altijd bij me heb :-).

Deze weblog wordt mede mogelijk gemaakt door:

Miele Nederland B.V. - Miele Professional
De Limiet 2, Postbus 166, 4130 ED Vianen
[T] +31 34 737 8429
professional@miele.nl, www.miele-professional.nl

voor product-informatie klik op foto......


Bureau Galileo
30 jaar ervaring met digitaal archiveren

leo@hooijmans-noordwijk.nl,
www.hooijmans-noordwijk.nl


voor een toekomst zonder stof en nutteloos zoeken klik op foto....


De website 'Facilitaire Informatie Online' staat in de belangstelling.
Adverteren bij artikelen op deze website heet 'adopteren'.
Met 'productinformatie' maakt u kans bij potentiële relaties, die op zoek zijn naar uw product en/of dienstverlening!
Nog nooit was adverteren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
voor informatie klik op plaatje......


(1009-01)top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Komt de postbode weer terug, of misschien wel de postduif?


Emailen verboden?Vervolg op 'bureauwerk op 1,8 m2! Kan dat?' van 2 december 2011.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 12 december 2011.

Een berichtje in WebWereld over Atos. Atos wil binnen 18 maanden een zero e-mailbeleid. Het bedrijf noemt e-mail een achterhaald communicatiemiddel en schrapt zijn volledige interne e-mailverkeer!

Thierry Breton (ceo (grote baas)) wil 74.000 werknemers, verdeeld over 42 landen binnen anderhalf jaar van de e-mailbox afhebben. Werknemers zijn onnodig veel tijd kwijt aan het verwerken van e-mail. Slechts 10 % van de mails is belangrijk. Het is tijd om anders te gaan denken.
Mensen typen zonder goed na te denken iets in een mail. Meestal merk je dat de daadwerkelijke boodschap pas verderop in de mail staat. Men typt een mail zonder op te letten hoe de ontvanger hem leest.
Door het ontbreken van richtlijnen bestaat er een cultuur waar in teveel informatie via e-mail verloopt. Van nieuwsbrieven, managersinformatie en informele gesprekken tot zinloze cc'tjes en het 'chatten' via talloze mailtjes.
"Dit alles mondt uit in een email overload", volgens Jan Krans, topadviseur bij Atos, en nauw betrokken bij het zero-mailproject. "Het sterkst zie je dat bij tussenmanagers. Zij wordendoor zowel hun leidinggevenden als eigen werknemers bestookt met e-mail. Zij vormen door deze overload vaak de bottleneck in de communicatie. De managers kunnen het aantal mailtjes niet meer afhandelen en verzuimen daardoor informatie door te schakelen naar werknemers."

In opruimen 10 heb ik al eens aandacht besteed aan de improductiviteit door een explosie aan informatie. Grappig de grote bedrijven als Atos dat nu ook oppikken en er daadwerkelijk iets georganiseerd aan gaan doen.

Ooit heb ik eens gelezen dat het extern e-mailverkeer voor ca. 80 procent bestaat uit spam, 18 procent uit filmpjes en foto's die werknemers privé rondsturen en ongeveer 2 procent uit zakelijk relevante onderwerpen.

Mmm..... Om deze reden kan ik Atos geen ongelijk geven. Overbodige feiten achterwege laten. Dat zouden ze in de nieuwsprogramma's van TV en de papieren media ook moeten doen. Eventjes rustig ademhalen zonder de huidige berichtgeving. Mijn vader zei het lang geleden al: "geen nieuws is goed nieuws."

Daarom ook weinig nieuws op onze site 'facilitaire informatie online', maar relevante informatie die langer houdbaar is! :-)

Deze weblog wordt mede mogelijk gemaakt door:

AquaServa - meer dan water
advies, woningkeuring, engineering, microanalyse & waterbesparing


Voor bedrijfsinformatie klik op plaatje..........


(1206-01)

Bureau Galileo
30 jaar ervaring met digitaal archiveren

leo@hooijmans-noordwijk.nl,
www.hooijmans-noordwijk.nl

voor een toekomst zonder stof en nutteloos zoeken klik op foto....top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Honderdtwintig centimeter bij honderdvijftig centimeter. (1,2x1,5 = 1,8 m2)


Bureauwerk op 1,8 m2!
Kan dat .....? Ja, dat kan ....! :-)
Vervolg op 'leven na cd's en dvd's.' van 21 november 2011.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 2 december 2011.

In het vorige deel van het weblog schreef ik over dominee Gremdaat.
'Het was al heel erg, maarrrr het wordt nog erger!'
Niets is minder waar. Omdat ik het thuiskantoor tijdelijk moest verplaatsen naar een naastgelegen woning, kwam de bureauplek in het gedrang.

Eerst had ik een plekje gepland in een kleine slaapkamer, naast de voordeur. Maar bij de laatste verbouwing van het gehuurde appartement had men er niet over nagedacht om een stopcontact aan te leggen in de betreffende kamer. Voor m'n laptop en iPad niet zo erg, maar voor de printer*, 24" scherm, scanner en backup-apparaat heb ik toch echt prik nodig. Ja, dan wordt het aan de eetkamertafel zitten, misschien. Maar iedere keer opruimen voor het eten is niet bevorderlijk voor het humeur.
* (voor extern papier)

De oplossing was om een klein hoekje in de slaapkamer te gebruiken. Met een stukje tapijt van 120x150cm (voor de harde bureaustoelwielen) en een tafel van 120x80 cm (volgens arbowet) lukte het me om een thuiswerkplek te creëren. Dat werkt best als je alles digitaal hebt :-).
In de beroepspraktijk verbied ik dit, natuurlijk. Vooral als er meerdere mensen in één ruimte zitten met werkplekken van deze afmeting.
Maar zo, voor een paar weken, als je verderop hoort dat men boort, zaagt en timmert aan de nieuwe kantoorkamer van twintig m2, ga je fluitend achter de iBook (PC) zitten.
Bijkomend voordeel is dat, als je uit bed valt, je zo aan het werk kunt. En je kunt ook zo achter je beeldscherm in slaap vallen, zonder dat iemand het merkt.
Wel fff luchten 's ochtends, dat wel! ;-)

Even serieus
Bovenstaande is niet een incident. Bij veel bedrijven wordt op ruimte bespaart. Bovenstaande is een tijdelijke oplossing voor een verbouwing. Je weet dat je er daarna weer iets werkbaars voor terugkrijgt.
Het afgelopen jaar ben ik weer een aantal malen tegengekomen, dat de normen aan de laars gelapt worden. Daarom voor leken en professionals nog eens een opsomming van vierkantemeter zaken.

Volgens de Nennorm 1824 is er minimaal 4 m2 nodig voor een kantoormedewerker. Rekent men daarbij de werktafel met beeldscherm, schrijfvlak, een onderkast en bijzetkast, dan komt men op acht vierkante meter (8m2). Dat is de netto/netto m2 in een ruimte. Naar bruto vertaald in een gebouw (soms te huren meters) loopt dat op naar gemiddeld 25 m2 bruto bouwoppervlak (bij een gebouw met ca. 250 medewerkers). Dit is vastgelegd in de Nennorm 2580. Bij minder medewerkers kan dit oplopen tot 31,5 m2 (bij ongeveer 50 werkplekken).

Onderstaande artikelen steken een helpende hand naar u uit:

arbowet in vogelvlucht


door leo hooijmans
mede mogelijk gemaakt door bureau galileo

het vierkantemeter-spel (m2)


door leo hooijmans
mede mogelijk gemaakt door facilitaire informatie online

werkplekwijzer


door center for people and buildings
mede mogelijk gemaakt door vrom-rijksgebouwendienst

m2 parodie


door leo hooijmans
mede mogelijk gemaakt door facilitaire informatie online

Deze weblog wordt mede mogelijk gemaakt door:

mondial van der velde 't veentje
verhuizingen & archiefopslag

duurzaamheidsprijs 2013
voor presentatie klik op plaatje.....
(1301-01)

Bureau Galileo
30 jaar ervaring met digitaal archiveren

leo@hooijmans-noordwijk.nl,
www.hooijmans-noordwijk.nl

voor een toekomst zonder stof en nutteloos zoeken klik op foto....

(0908-01)top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

honderden, zoniet over de duizend cd's.


Leven na cd's en dvd's!


Vervolg op 'Bidbook 2011 facilitaire dienstverlening.' van 26 oktober 2011.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 21 november 2011.

In augustus 2009 schreef ik over 'fuseren betekent 'opruimen''. (zie index) Ik had bij het schrijven van dat stukje nostaligse gevoelens bij oude boekwerken, computers en programma's vanuit de jaren '80 en '90.
De afgelopen week ben ik tijdelijk verhuisd in verband met een verbouwing van mijn thuiskantoor. Ik moest inpakken en wéér opruimen.

Een paar zaken vielen me op. Ik werd gek van de stapels vaktijdschriften. Die komen sneller binnen, dan dat je de tijd hebt om ze te lezen. Duizenden advertenties, die niet eens uit het plastic komen, laat staan dat ze een indruk achter laten. 'Dat is heel erg', zou dominee Gremdaat (alias Paul Haenen in DWDD 11 november 2011(zie 1)) zeggen. Maar het kan nog veel erger. Als ik alleen al keek naar de samenvattingen in boekvorm over de Arbowet. De NEN-normen, AI-bladen. Wat verzamelen we een zooi papier. En het kan nog veel erger. Toen ik twijfelde of ik ze weg zou gooien of niet, bleek ik bijvoorbeeld de NEN-normen en AI-bladen ook nog op CD te hebben. En deze had ik weer gezekerd op de HD (harde schijf) van mijn PC.

Ja, cd's en dvd's. Ik heb ze stuk voor stuk uit de oververpakkingen en doosjes gehaald. Gescheiden afvoeren voor het milieu.
Het viel me op dat de archivering van schijfjes ook wel
te wensen overlaat. Hoe vergaat dat u, beste lezer? Zelfs bij mij werd het een vergaarbak.
Naast de normen en bladen kwam ik de Encarta (Engelse encyclopedie van Microsoft) tegen. Jaarpresentaties van RTL. Cd's van het Rijksmuseum (voor Windows '98!) Allerhande verzamel cd's met plaatjes & foto's; presentaties van bedrijven; veel software en besturingssystemen. Honderden, zo niet over de duizend.
Gremdaat zei al dat het nog erger zou worden! Nou, hoed u daarvoor.

Gelukkig is er steeds meer informatie rechtstreeks op internet voorhanden. Facilitaire Informatie Online streeft er in ieder geval naar. Bij de hand op smartphone of tabletPC. En zolang het nog duurt op pc's en laptops.
Aan de ene kant hoop ik dat bijvoorbeeld de overheid informatie gestructureerder op internet gaat plaatsen. In ieder geval voor regelgeving en normen. Aan de andere kant is dit een uitdaging voor websites als de onze om zich te onderscheiden van de rest. Uit de bezoekinformatie blijkt dat mensen steeds beter weten te zoeken. Kijk maar eens op onze maandelijkse bezoekcijfers en informatie. Klik hier.....


1) Extra info over: 'Het kan nog erger!'
Op 11 november 2011 was dominee Gremdaat bij Mathijs van Nieuwkerk in 'De wereld draait door'. Gremdaat draaide echt door. Ik lag in een deuk, de tranen liepen over mijn wangen. Het snot liep uit mijn neus. Gelukkig maar een beetje hoor! ;-)
Dat accelerende mijn lachbui. Ik had een paar dagen daarvoor een oude man op een terrasje voorbij zien lopen met een snottebel van 20 cm. Ik dacht eerst dat hij een piercing met een kettinkje aan zijn neus had hangen.
Als Gremdaat zegt dat het nog erger kan. Het kan echt nog erger, hahahaha!

Zie op YouTube, ongeveer op 5 minuten. Klik hier....

Deze weblog wordt mede mogelijk gemaakt door:

ADJUSTINTIME - Ruimte maken voor resultaat!
Consultancy, coaching, workshops
voor webinformatie klik op plaatje...
(1207-01)

Bureau Galileo
30 jaar ervaring met digitaal archiveren

leo@hooijmans-noordwijk.nl,
www.hooijmans-noordwijk.nl

voor een toekomst zonder stof en nutteloos zoeken klik op foto....

(0908-01)top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Positieve medewerkers uit de branches catering, schoonmaak en beveiliging.


Bidbook* facilitaire dienstverlening!


Vervolg op 'iPret in de Eerste Kamer.....' van 18 september 2011.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 26 oktober 2011.

Op 26 oktober 2011 presenteerden de brancheorganisaties OSB (schoonmaak) Veneca (catering) en de Nederlandse Veiligheidsbranche (beveiliging) het Bidbook* 'Blijvend van Waarde'. De branches luiden daarin de noodklok over de aanhoudende neerwaartse prijsspiraal bij overheids-aanbestedingen. De aanhoudende prijsdruk leidt tot een grote druk op de kwaliteit van werk, een lagere investering in opleiden en een toenemende werkdruk.
In het Bidbook worden handreikingen gedaan welke stappen de brancheorganisaties -samen met de overheid- willen zetten om de dienstverlening op peil te houden.
Het Bidbook werd aangeboden aan Minister Kamp van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bij de overhandiging waren de voorzitters, de heer Simons (OSB), de heer Rijnierse (Veneca) en mevrouw Griffith (de Nederlandse Veiligheidsbranche) aanwezig.

* Een bidbook is en 'informatiememorandum'; 'prospectus'; 'een schriftelijk overzicht van....'.

De branches luiden de 'noodklok'. Maar voor wie? Zijn het geen krokodillentranen? Is het geen bidbook (mosterd) na de maaltijd?
Een ieder zal dit voor zichzelf interpreteren. De topmensen uit de branches proberen (vooral) bij de overheid een betere prijs te maken voor hun diensten. Een steekhoudend argument is een verbetering van de kwaliteit van het werk, meer budget voor opleiden en een afnemende werkdruk.

Hoe is die werkdruk ontstaan?
Tot de jaren negentig van de vorige eeuw hadden de meeste bedrijven een afdeling 'interne dienst'; 'algemene zaken' en soms een 'general affairs'.
Met een 'eigen chef', een technische dienst en soms 'verstoten medewerkers'.
Medewerkers die overtallig waren op een andere afdeling en/of minder handzaam waren op de vorige afdeling. Veelal verstopt in de kelder en/of bij de achteringang (waar ook de aanvoer goederen). In de jaren '70, '80 en '90 heb ik veel van deze afdelingen bezocht in verband met de inrichting van de kantoren. Gezellige afdelingen, soms met een grote werkdruk, maar meestal positief en met een vrolijke sfeer. Bij de chef was er altijd koffie en meestal tijd om sociaal bij te tanken/denken.
In de jaren '80 kwam de kreet 'facility management' aangewaaid. Uit internationale wateren. De 'Chef' moest nodig uit de kelder naar de top van het 'Management'. Opleidingen en verenigingen werden daarop ingezet.
De basis medewerkers waarop de 'ondersteunende diensten' draaien zijn echter nauwelijks aan bod gekomen. Erger nog. Ze zijn een tijd genegeerd en bijna vergeten. Maar ze kwamen in opstand. Een ieder kan zich de akties, begin 2010, van de schoonmakers nog zo voor de geest halen.
Mede door de acties kwam de 'code verantwoordelijk marktgedrag' (1) tot stand in de schoonmaakbranche. Het 'bidbook 2011 facilitaire dienstverlening' (2) is er een vervolg op.

Maar maken de 'toppers' er geen misbruik van? Als de overheid en bedrijfsleven meer voor de dienstverlening uitgeven komen de verdiensten dan terecht op 'de vloer' bij de werknemers.
Facilitaire diensten bij bedrijven bestaan bijna niet meer. Een voorbeeld is de dienst van het voormalige Nedlloyd. In de jaren '70 een dienst met ca. 150 werknemers intern. Daarna afgebouwd naar een paar man/vrouw in een regieorganisatie. (vh Nedlloyd is tegenwoordig in bezit van Maersk).
De interne diensten zijn overgenomen door 'contractors'. De contractors namen de medewerkers van de bedrijven over en de medewerkers werden een speelbal van de externe chefjes die van de ene naar de andere contractor hopten. Declarabele uren schrijven werd belangrijker dan het goed laten functioneren van de ondersteunende werkzaamheden.
Sommige grotere contractors slokten kleinere contractors op. Soms werden deze grotere contractors aantrekkelijk voor nog grotere contractors. Zie recent de overname van ISS door G4S voor 6 miljard. De beurshandelaren en grootgeld magnaten nemen bezit van de verdiensten uit de facilitaire branche. Overheid en bedrijven moeten nodig eens kijken of er een weg terug is naar de positieve en vrolijke sfeer van de jaren '80. Niet alleen voor de facilitaire (huishoudelijke) zaken maar ook politiek en de financiële wereld kunnen beter 'minder lullen en meer poetsen'. Die sfeer met gebruik van de huidige digitale en technische mogelijkheden en een verdiende beloning voor de 'medewerkers op de vloer' kunnen de branche weer 'blijvend van waarde' maken.


Svp geen krokodillentranen en geen beurshaaien meer in de facilitaire branche.

1) voor 'code verantwoordelijk marktgedrag' klik hier....
2) voor 'bidbook 2011 facilitaire dienstverlening' klik hier....

PS Het Bidbook is natuurlijk weer aangeboden in een papierdruk.
In de volgende versie van 'Opruimen' komt dat weer aan bod ;-)

Deze weblog wordt mede mogelijk gemaakt door:

global edutainment
ontdek smartreading, de overtreffende trap van snellezen!


voor presentatie klik op plaatje.....

global edutainment
ontdek de workshops voor smartreading, smarttyping,
communicatie & effectiviteit!


voor webinformatie klik op logo.....

(1208-99 - 1712-31)
Schoonmaakbedrijf Jansen - in de ruimtste zin van het woord
Wattstraat 26, 2171 TR Sassenheim,
[T] +31 25 222 3010

k.jansen@schoonmaak-jansen.nl, www.schoonmaak-jansen.nl
voor informatie klik op foto.....
(0908-01)top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Lachende Eerste Kamerleden in de Telegraaf met de net uitgedeelde iPad in september 2011.
De Digitale Telegraaf via iPad (foto leo@hooijmans-noordwijk.nl .

iPret in de Eerste Kamer der Staten Generaal en al iets langer al in de gemeenteraad van Nijmegen!


Vervolg op 'Neuffert in zakformaat' van 3 september 2011.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 18 september 2011.
Update 12 juni 2013 (zie verder in de tekst)

16 september 2011 stonden (of zaten :-)) ze in de media. De grijze en blonde leden van de Eerste Kamer. Hadden de bestuurders misschien mijn jarenlange strijd tegen overmatig gebruik van papier opgemerkt?
:-)

In onderstaand weblog kunt u het lezen. Papier mag van mij, maar we moeten niet telang papier-'pappen en nathouden'. Dat werkt kosten in de hand en die bevorderen een crisis. Schaf al het heen-en-weer-geschuif van papier af en we besparen in Nederland en zeker in Europa miljarden aan onkosten.
Eindelijk begint het door te dringen. In de media lees je dat de digitale leesboeken nu sneller doorbreken dan verwacht. Wat vele E-Book fabrikanten al jaren niet voor elkaar kregen is door de komst van de iPad in twee jaar gerealiseerd. De achterlopende concurrentie in PCtablets is hard aan het werk voor een inhaalslag. Omstreeks 2015 zullen de meeste kranten en magazine's uitsluitend nog digitaal te krijgen zijn. Papier is bijna failliet.

Mijn hart maakte een sprongetje toen ik op 16 december in de krant las dat de grijze heren en blonde dames hun kamerstukken voortaan op de iPad krijgen aangeleverd. Het nieuws vanuit de Eerste Kamer heb ik onder deze tekst integraal overgenomen. Ter lering ende vermaeck. Zie hier....
De Eerste Kamer der Staten Generaal was echter niet de eerste overheidsinstelling die per iPad digitaal ging. In april 2011, bijvoorbeeld, ging de gemeente Nijmegen van start met het vergaderen via digitale raadsstukken op iPads. Hiermee verwacht de gemeente 106 euro per gebruiker, per jaar te besparen. Dat is een door raadswerkgroep berekend. Alle kosten van papier drukken en rondbezorgen tegenover de totale gebruikskosten van de iPad, wifi-verbinding en telefoonabonnement.

Mijn inziens besparen ze veel meer, omdat stukken sneller voorhanden zijn en terug te zoeken. Opvallend is dat de IT-afdeling van de Eerste Kamer kosten heeft gemaakt om een speciale app (programma voor iPad) te ontwikkelen voor het ophalen en lezen van de stukken. Dit zal met gemak en veiligheid te maken hebben.
In Nijmegen maakt met gebruik van de Dropbox (gratis tot 2GB) om de stukken te verzenden/op te halen. Voor het lezen en aantekeningen maken; zinnen arceren, doorhalen, notities maken, 'tabjes aanleggen', tekeningen maken, enzovoort gebruikt men iAnnotate (5,99 in de AppStore).


Persoonlijk gebruik ik de Dropbox en iAnnotate ook. Hierboven ziet u een informatiedocument van de Dropbox in het programma iAnnotate op mijn iPad. U ziet een deel geel gearceerd, een deel rood onderstreept een tekst 'Dit is een test,'. Op het aangeklikte menu hierboven ziet u dat het font, de fontgrootte en de kleur van het font kunnen worden aangepast. In het gearceerde en onderstreepte deel kunnen notities worden gemaakt.
Niet alleen de kranten, weekbladen en vakmagazines leggen het af.
De A-4 blokken en volgeschreven bierviltjes leggen het ook af. Natuurlijk is de achterkant van een sigarendoos allang gecremeerd. (:-b)

Terug naar Zie hier....

Eerste Kamer, nieuws van 13 september 2011.


Eerste Kamer vervangt gedrukte Kamerstukken door iPad.
De Eerste Kamer distribueert met ingang van 13 september 2011 haar vergaderstukken via een tablet naar de 75 senatoren. Bij aanvang van de eerste vergadering na het zomerreces ontvingen de Kamerleden een iPad met een applicatie (App) die speciaal voor de Eerste Kamer is ontworpen. Met dit eigentijdse communicatiemiddel kunnen de Kamerleden de volledige informatiestroom van agenda's, wetsvoorstellen, Kamercorrespondentie en andere vergaderstukken raadplegen en beheren.

De Eerste Kamer der Staten-Generaal is daarmee de eerste van alle parlementaire huizen in Europa die volledig overschakelt op digitale informatievoorziening. Meerdere parlementen elders in Europa overwegen om hun documentenstroom verder te digitaliseren, maar de Nederlandse Senaat heeft de primeur bij de overstap naar digitaal vergaderen met ondersteuning van een tablet.

Met deze stap breekt de Eerste Kamer met een historie van bijna 200 jaar verspreiding van wetsontwerpen, brieven van de regering, verslagen en andere vergaderstukken in gedrukte vorm. Al deze post is wekelijks goed voor duizenden pagina's aan drukwerk per Kamerlid, dat tot nu toe met een koerier werd bezorgd op de huisadressen van de Kamerleden. Sinds nationale parlementen ook hun oordeel mogen geven over beleidsvoorstellen van de Europese Unie, is deze hoeveelheid Kamerpost nog verder gegroeid. De 75 senatoren kunnen alle documenten voortaan direct raadplegen op hun iPad en aantekeningen plaatsen bij vergaderstukken. Vanuit de agenda kan direct worden 'gelinkt' naar de nationale en Europese dossiers. Verwacht wordt dat na een fase van gewenning het overgrote deel van de senatoren uitsluitend de iPad zal gebruiken.

Senaat liep vaker voorop met digitale innovatie
De senatoren kregen de iPads, die het eigendom blijven van de Kamer, uitgereikt voorafgaand aan de eerste plenaire vergadering na het zomerreces. De Griffier van de Eerste Kamer mr. G.J.A. (Geert Jan) Hamilton noemde in een korte toespraak de invoering van de tablet een markant moment in de geschiedenis van de Eerste Kamer. "De Senaat kampt soms met een imago van 'stoffigheid', maar naast kwaliteit en zorgvuldigheid staan ook efficiënt werken en transparantie hoog in het vaandel. Daarom liep de Eerste Kamer steeds voorop waar het gaat om digitale informatievoorziening en snelle communicatie." De Griffier wees er op dat de Eerste Kamer ook in voorgaande decennia snel was met de introductie van nieuwe communicatiemiddelen, zoals de ontsluiting van Kamerstukken via internet sinds 1994 en de lancering van een gebruiksvriendelijke website in 1997. De websites van de Eerste Kamer zijn vanwege hun grote toegankelijkheid meermalen in de prijzen gevallen.

De Voorzitter van de Eerste Kamer mr. G.J. (Fred) de Graaf startte de nieuwe werkwijze met twee officiële handelingen. Eerst onthulde hij een kunstwerk van kunstenaar Jos van den Berg en grafisch vormgever Cees van Rutten. Het betreft een reliëf, gesneden uit plakken gelijmde Kamerstukken. De creatie draagt de titel 'Pre-iPad Parliament', en markeert de omschakeling van de gedrukte naar de digitale vergaderorde. Vervolgens stelde hij de nieuwe Eerste Kamer-App in werking.

Bedrijfszeker en duurzaam
De introductie van de iPad volgt na een zorgvuldige voorbereiding, waarbij software is ontwikkeld voor een efficiënt beheer van agenda's en complete dossiers van wetsvoorstellen. Het besluit is mede genomen uit overwegingen van duurzaamheid en besparing van kosten. Ook praktische voordelen, zoals efficiënte archivering en het doorlopend actualiseren van agenda's en bestanden spelen een belangrijke rol.

De Eerste Kamer heeft het systeem ontwikkeld in samenwerking met het Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (onderdeel van stichting ICTU) en PDC Informatie Architectuur. De applicatie zelf is ontworpen en geleverd door ICT-dienstverlener Sogeti. De App is tijdens het zomerreces uitvoerig getest. Daarbij bleek dat de elektronische verspreiding van Kamerstukken zowel efficiënt, bedrijfszeker als betrouwbaar is. De draadloze communicatie wordt ondersteund met 21 WiFi-zenders, waarmee het monumentale gebouw van de Eerste Kamer begin september is uitgerust.

Met het systeem dat nu operationeel is, loopt de Eerste Kamer voorop met de toepassing van technologie in het kader van de papierloze overheid. Met de introductie van de tablet en de ontwikkeling van de App is een investering gemoeid van €148.000,-. Dit bedrag wordt al in het eerste jaar grotendeels terugverdiend door een structurele vermindering van printkosten en koeriersdiensten van de Eerste Kamer. Deze bedragen €142.686,- (prijspeil 2010). Op termijn kan de besparing op de vaste lasten van de Kamer verder toenemen, zo stelde Griffier Hamilton in zijn toelichting op het project.

Terug naar Zie hier....


Update 12 juni 2013 Bericht vanuit de website van de ipadclub.nl:


Nederlandse senatoren over hun iPad: “Het scheelt me kilo’s papier”
Lisa van der Velden

In de Eerste Kamer is de iPad een succes. Negentig procent van de Eerste Kamerleden, die sinds september 2011 vergaderstukken op hun iPad ontvangen in plaats van via een koerier, wil niet terug naar de oude werkwijze. Dat blijkt uit onderzoek van journalist Peter Teffer, die voor DNP het artikel Swipen in de Senaat (artikel staat achter een betaalmuur) schreef. Met de overstap naar de iPad was de Eerste Kamer destijds het eerste parlementaire huis in Europa dat volledig op digitale informatievoorziening overging. Bijna twee jaar later mailde Teffer de senatoren een enquête over hun bevindingen.
Van de 75 senatoren vulden 37 de enquête in. Deze groep beoordeelde de app waarmee de senatoren hun stukken ontvangen en lezen, en die speciaal voor de Eerste Kamer werd ontworpen, gemiddeld met een acht. Daarnaast bleek dat de senatoren, die hun iPad officieel in bruikleen hebben, gemiddeld 24 procent van de totale iPad-tijd aan persoonlijke zaken besteden.
Binnen de Eerste Kamer, waar de gemiddelde leeftijd 58 is en meer dan 50 procent 60 jaar of ouder is, zijn de meningen over de iPad echter niet alleen maar positief. Zo zeggen enkele senatoren sneller afgeleid te zijn op de iPad, bijvoorbeeld door mails die binnenkomen. En: “Als je hem nodig hebt is de batterij meestal leeg”.
Desondanks wil bijna niemand terug naar de koerier, die wekelijks alle stukken thuis afleverde. De gebruiksvriendelijkheid is zo groot dat het makkelijker geworden is in plaats van moeilijker, aldus een senator. “Het scheelt me kilo’s papier meezeulen, het werkt efficiënter en het levert een mooie besparing voor milieu en Eerste Kamer op.” Dat de overstap naar de iPad zo goed wordt ontvangen betekent overigens niet dat de senatoren nooit meer naar de printer grijpen. Voor het lezen van lange en ingewikkelde stukken, het vergelijken van verschillende stukken of het maken van aantekeningen blijft papier favoriet.Deze weblog wordt mede mogelijk gemaakt door:

easysecure - de nummer 1 in
biometrie, identiteit en cloud software


voor presentatie klik op plaatje.....


easy secure domconnect
easysecure identiteitsmanagement
toegangscontrole, tijdregistratie, aanwezigheid, projectregistratie, visitor management. registratie in de cloud met draadloze dom cilinders, vingerscanners, gezichtsherkenning, kaartlezers en codetableaus.

voor webinformatie klik op logo.....
easysecure
(1911-12)top pagina mede mogelijk gemaakt door: index


Links het originele handboek van Neufert op 2.3kg papier. Rechts bij-de-hand op de iPad.

Neufert in zakformaat!


Vervolg op 'Opruimen met SMAAK' van 9 augustus 2011.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 3 september 2011.

In de jaren '80 werkte ik in de projectinrichting voor kantoren. Naast de praktische cursussen, van toen, bij Werner Hungenberg in Duitsland en Aad van 't Hof in Nederland, was er weinig kennis te vergaren. Een jarenlang opvallend handboek was de 'Neufert Bauentwurfslehre'. Ik kocht toen de 33e uitgave voor ongeveer 400 gulden.


Het was en is nog steeds een bijzonder boek. Het is breder georiënteerd dan alleen de projectinrichting. Alles wat een bouwontwerper moet weten, is in het boek terug te vinden. Van de minimale maten van een toilet tot de lengte van een landings- en startbaan voor een Boeing 747. Alle internationale papierformaten staan erin. Bouwfysieke en bouwtechnische informatie. Afmetingen van zwembaden, parkeerplaatsen, theaters, begraafplaatsen, ijsbanen, ziekenhuizen, noem maar op. Een ware bijbel voor architecten en bouwtechneuten.Voor mijzelf was de informatie van belang om een kantoor goed in te plannen. Waar moet je op letten om de werkende mens goed te laten functioneren. Hoeveel cm heb je tussen twee restauranttafels nodig als het een zelfbediening is en hoeveel als er bedienend personeel in rondloopt, bijvoorbeeld.Ja, en nu kom ik weer bij opruimen terecht. In onderstaand weblog heeft u misschien al gelezen dat ik alle papier weggooi en de informatie zoveel mogelijk digitaal wens te hebben. Voor de 'Neufert Bauentwurfslehre' maak ik op één punt een uitzondering. Ik gooi het boek niet weg, maar pak het stevig in, in doorzichtig plastic. Het staat nu in het nostalgisch archief.

De uitgever Neufert gaat helaas niet mee in de digitale wereld. Eind jaren '90 hebben ze een poging gedaan het boek op CD uit te geven. Ik heb het toen gekocht, maar het was geen succes. U weet het wel. Windows '98. En dan..!!
Op hun website nu (augustus 2011) staat dat de versie 38 de laatste is. Ze houden zelf niet eens de informatie op internet bij want bij Bol.com is de versie 39 in de verkoop voor 155 euro. Een tweedehands uitvoering is er voor 55 euro. Jammer dat ze zelf niet zorgdragen voor een digitale uitvoering. Die mag best wat kosten.

Op internet circuleren er wel digitale uitgave's. Onder andere de Engelse vertaling van Bousmaha Baiche en Nicholas Walliman. Beide van de Oxford Brookes University. Er is ook een uitgave in het Spaans van Gustavo Gili SA uit Barcelona. (Maar die is voor mij moeilijk te lezen ;-)).
De naam Neufert wordt ook veel misbruikt door adverteerders van andere digitale boeken. Als je via de zoekmachines op hun site komt is het boek van Neufert 'not available', maar er zijn wel andere boeken te koop ;-b.


Onder het originele handboek van Neufert op 2.3kg papier. Boven bij-de-hand op de iPad.

De Engelstalige uitvoering heb ik nu zelf, voor persoonlijk gebruik, kunnen ombouwen naar een boek in de iBooks-bibliotheek. Zie op bovenstaande foto eens het verschil in ruimtebesparing. Het originele boek is in A-4 formaat en 2,3 kg zwaar. Op de iPad merk je van het gewicht niets. Die blijft met alle andere boeken samen op hetzelfde gewicht. Bijna 640 pagina's makkelijk leesbare informatie. Zelfs bij schemerachtig weer. Er zit namelijk een lampje in de iPad :-). Je neemt hem makkelijk mee voor onderweg en het zoeken is een fluitje van een cent.
Op de iPhone neem ik het boek ook mee. Natuurlijk niet te lezen op het scherm van zo'n kleine smartphone. Maar wel een te gek idee, dat je met de bouwbijbel van Neufert op zak loopt. En met de Dikke van Dale Nederlands, Duits en Engels. En nog veel meer!


Deze weblog wordt mede mogelijk gemaakt door:

adeo design meubelen
ontdek het design van addie rozema achter de a-collectie:
salontafel, eetkamertafel en bijzettafels
bekroont op de international design awards in como, italië


voor ipresentatie klik op de foto......
adeo design meubelen
ontdek het design van addie rozema achter de a-collection:
salontafel, eetkamertafel en bijzettafels

voor webinformatie klik op foto....


(2007-01)

 
top pagina mede mogelijk gemaakt door: index


iBooks op de iPad met de boekenplanken voor facilitaire informatie in PDF.

Opruimen met SMAAK!


Vervolg op 'Papier versus Digitaal' van 25 juli 2011.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 9 augustus 2011.

Op 'facilitaire informatie online' vind u onder de rubrieken 'archivering, informatie(systemen) & taal' en 'gebouw(kunde), kantoor(concepten) & vastgoed' een subrubriek. Namelijk 'gebouwen met smaak!'
SMAAK is een magazine van de Rgd (Rijksgebouwendienst). Het staat voor Stedebouw, Monumentenzorg, Architectuurbeleid, Architectuur en Kunst.


Hoe 'facilitaire informatie online' en SMAAK verbonden zijn leest u in onderstaande presentatie (goudgeel kader). Verder vindt u op deze site enkele artikelen die de bovengenoemde rubrieken aan elkaar verbindt. Prachtige beschrijvingen en foto's over monumenten in Nederland (en één in België), die mooi gerestaureerd zijn en ingericht zijn als provinciaal historische bibliotheken. De artikelen zijn online te lezen. Zoek ze maar eens op! ;-)
Of.....ehh, klik zo op de foto bij onderstaand kader in het grijs.

Dit deel van de weblog gaat meer over digitaal bewaren en lezen in PDF. (Portable Document File = Draagbaar Digitaal Document). Online lezen is handig en leuk, maar er zijn altijd mensen die van alles willen behouden.
(zeg maar 'bang zijn dat ze iets missen/kwijtraken.)
Het papieren tijdperk loopt af, maar bij een digitaal document online, is het maar de vraag of deze altijd bereikbaar is (en blijft). Dus vastleggen op de harde schijf. Dat heeft voordelen, maar het heeft ook nadelen. Miljoenen documenten die online beschikbaar zijn worden op allerlei schijven bewaard. Een massa aan ongestructureerde opslag. Zolang die schijven goed beveiligd zijn en de inhoud naar de volgende generatie schijven konsekwent worden meegenomen is er niets aan de hand. Het vastleggen moet wel archivaal juist zijn. De documenten moeten terug te vinden zijn.

Bij bovenstaande foto ziet u een deel van mijn iBooks-bibliotheek. PDF documenten die vanaf mijn personal computer naar mijn iPad worden gesynchroniseerd. Waarom ik zo gek ben op SMAAK en waarom ik de complete magazine's digitaal bewaar kunt u in de presentatie (goudgeel kader) lezen. De nummers 1 tot en met 28 zijn helaas niet meer openbaar leesbaar. De nummers vanaf 29 kunt u lezen via internet. De nummers vanaf 45 zijn ook in PDF op te halen. U ziet in de iBooks-bibliotheek de nummers 45-52.

Naast SMAAK ziet u bijvoorbeeld de 'Werkplekwijzer' van de Rgd (88 pagina's), het cursusboek 'Het kantoorgebouw, de indeling en uitrusting (990 pagina's), Ketenlogistiek & outsourcing, de NFC-index, De Van Nelle Fabrieken, een prachtig boekje over de Algemene Rekenkamer, het XX-kantoor en Sex(e) op kantoor (een bijzonder boekje over de feministische ontwikkelingen op kantoor). In een Tablet-PC van nog geen 9 mm dik en een gewicht van nauwelijk 600 gram neem ik duizenden (1.000den) digitale papiertjes mee.

Om het voor u nog iets dichterbij te halen ziet u linksboven de omslag van SMAAK 51, met daarnaast een paar van de in totaal 72 pagina's.
Hieronder ziet u een paar pagina's van deel 6 van de serie Rijksarchieven. Deze handelt over het Utrechts Archief. Alle delen kun u online lezen via 'facilitaire informatie online'.

Klik op de foto bij onderstaand kader in het grijs.

Veel leesplezier toegewenst!

gebouwen met smaak!
in deze 'sub-rubriek' vind u gebouwen, die beschreven zijn in SMAAK. een magazine van de rijksgebouwendienst.
SMAAK staat voor Stedebouw, Monumentenzorg, Architectuurbeleid, Architectuur en Kunst.


facilitaire vakbeurs online
nog nooit wat adverteren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
365 dagen per jaar/24 uur per dag.


voor presentatie klik op plaatje.....
(1107-01)

Deze weblog wordt mede mogelijk gemaakt door:

SMAAK - Blad voor de Rijkshuisvesting
Postbus 20952, 2500 EZ Den Haag,
[T] 0800 899 1103
info.infofoon@minvrom.nl, www.rijksgebouwendienst.nl
mooi digitaal te lezen!
klik op 'SMAAK magazine'
(1102-01)top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Vakbladen in plastic verpakking!

Papier versus Digitaal!


Vervolg op 'Kinderdijk Nieuw Lekkerland' van 16 augustus 2010.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 25 juli 2011.

Bijna een jaar lang heb ik niets geschreven in dit logboek over opruimen! Waarom? Ik probeerde op te ruimen ;-). Maar ik kom er niet voldoende toe. De papierzooi blijft binnenstromen. En het is zo moeilijk weggooien. Daarover zo meer. Misschien is het omdat dit de 13e versie is. Ben ik dan toch bLijglovig? Rationeel zeker niet. Maar soms denk ik toch dat er een 4e dimensie is. Dimensie is wat anders dan dementie. Het klinkt bijna hetzelfde, maar heeft absoluut een tegenovergestelde betekenis. Mensen met een dementie vergeten alles. Bij een gedachte in de 4e dimensie zien mensen dingen die er (waarschijnlijk) niet zijn. Het kan echter in beide gevallen knap verwarrend zijn.


Ehhhhhhh..... ik dwaal weer af, zoals gewoonlijk. Dat kan zijn omdat er zoveel informatie op ons afkomt. We willen alle wegen bewandelen om de informatie te overdenken. En dat lukt niet. Een gezegde daarover is: Hij/zij is de weg kwijt. Tot nu toe een gezegde dat hout sneed. Tegenwoordig hebben velen een navigatiesysteem, dus de weg kwijt zijn hoeft niet meer. Totdat je zonder stroom zit. Dan wordt het echt een probleem. Ik dwaal weer af. Ik hoop, dat u als lezer niet afhaakt. Het wordt zo toch wel leuk. (als u het niet leuk vindt, hoeft u niet te reageren ;-b)

Oh ja, het gaat over opruimen. In versie 10 heb ik al geschreven over de 'Explosie aan informatie zorgt voor stress en improductiviteit'. Toen nog met een foto met allemaal magazines erop. Kennelijk gelezen, maar was dat waar? Op bovenstaande foto zitten alle bladen nog in plastic. Dat is bij mij althans de realiteit. Nauwelijks tijd om de stroom vakbladen uit het plastic te halen. Laat staan dat er nog iets van lezen komt. Voor de adverteerders maakt het niets uit. De advertenties werden toch al nauwelijks gelezen. Advertenties zijn er alleen maar bedoeld om de tijdschriften en vakbladen in stand te houden te houden (lees 1.)

Een paar jaar terug heb ik een twaalftal abonnementen van vakbladen opgezegd. De meeste vakbladen worden me echter toch nog steeds toegestuurd. Het aantal lezers is voor de uitgeverijen waarschijnlijk toch belangrijker dan het aantal (betalende) abonnees. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de aantrekkelijkheid voor de adverteerders. Hoe meer lezers, hoe meer kans dat daar een potentiële koper tussen zit. Wat een misverstand. Het moment dat een potentiële klant een advertentie ziet en het moment dat hij wat nodig heeft, valt zelden gelijk. En als de advertentie in een plastic verpakt blad alweer wordt weggegooid is de advertentie zeker ongelezen. Och arme marketeers. Ze kunnen beter een platform op internet zoeken. Zoals bijvoorbeeld de lijst 'facilitaire aanbieders'. (zie 2.)
Op internet wordt tegenwoordig in de regel het meest gezocht.

Waarom heb ik zo weinig tijd om tijdschriften te lezen? Simpel omdat ik het nieuws via internet volg. Laat het duidelijk zijn dat informatie goed (terug) te vinden is op de digitale snelweg. Nieuwe informatie is allang leesbaar op internet, voordat het in de dagelijkse krant wordt uitgebracht. Week- en maandbladen hebben zeker het nakijken. Internet is de digitale snelweg. Drukwerk in kranten en magazines is 'een paard en wagen'.
De kosten van drukwerk, en transport, zijn gigantisch. Velen willen dat nog niet inzien. De drang naar papier zit bij velen nog in de genen.

Een goed voorbeeld dat papierloos mogelijkheden oplevert is het volgende:
Een familielid heb ik recent geholpen om een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Bij de zoektocht naar een betrouwbare verzekeraar tegen de laatste prijs kwam ik terecht bij Inshared (een initiatief van Achmea).
Wat bleek. Bij een hernieuwde autoverzekering bij de ANWB zou de premie van 650 euro naar ruim 1000 euro gaan. Bij Inshared is de premie nog niet de helft! Inshared is uitsluitend bereikbaar via internet. De correspondentie is uitsluitend per email. Zo ziet u maar dat de kosten van een telefoonteam en een papieren administratie u als consument op kosten jaagt.

Nog even een uitsmijter!
De oplossing voor de financiële crisis in Europa en de gevolgen:
– Iedereen in Europa een creditkaart (één soort (zonder spaarzegels)).
– Alle papiergeld en hardgeld niet meer gebruiken.
– De belasting op brandstof verlagen.
– Op papier een verbruiksbelasting heffen.

Geen papiergeld betekent geen valsemunters meer en minder overvallen.
Door de druk van belasting op papier zullen bedrijven sneller het papier omzetten naar digitaal. Door de digitale toegankelijkheid van documenten wordt het mogelijk om (bijna) overal te kunnen werken. Men hoeft niet meer in de file te staan om naar het werk te gaan.

1) Wikipedia.org/wiki/Vakblad (lees laatste alinea)
2) Lijst 'facilitaire aanbieders'


facilitaire vakbeurs online
nog nooit wat adverteren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
365 dagen per jaar/24 uur per dag.


voor presentatie klik op plaatje.....
(1107-01)
Facilitaire aanbieder kunnen partners zijn om uw organisatie soepel te laten draaien. Klik op de foto voor een lijst met namen en webadressen van facilitaire aanbieders.

zoeken naar producten/diensten en verenigingen
klik op foto......
top pagina mede mogelijk gemaakt door: index


Kinderdijk, Nieuw Lekkerland!


Vervolg op 'Veiligheid Post versus E-mail' van 12 mei 2010.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 16 augustus 2010.

Ik zit ermee in mijn handen en kijk er naar. Een ansichtkaart met molens.
Uit Kinderdijk, Nieuw-Lekkerland. Ik draai 'm om.
Ja, hij is echt aan mij geadresseerd, maar wel via het zakenadres.
Afzender PHILIPS? Wàààt! Geen kusjes!!


Mijn ogen lopen langs de volgende tekst: (geen aanhef)
Uiteraard houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends. Per 1 oktober 2009 is de wet gewijzigd en mogen wij u niet zomaar digitale informatie toesturen. Een goede ontwikkeling en daarom vragen wij u hierbij om toestemming.
O Ja, ik geef toestemming.
O Nee, ik geef geen toestemming (vakje aanvinken)
Tegelijkertijd willen wij uw overige contactgegevens controleren:
Noteer de juiste gegevens hieronder en FAX de kaart terug naar:
040 278 40807
Met daaronder een vak om NAW gegevens in te vullen.

Wat moet ik hiervan denken?
Dit kan wel eens een gevolg zijn van de zogenaamde spamwet.
De spamwet is op 1 oktober 2009 ingegaan. Vanaf die datum moest een ieder, die wel eens een nieuwsbrief of verkoopinformatie per email verzend, toestemming vragen aan de geadresseerde.
(Ik heb in de weblog 'opruimen' al aandacht besteed aan de introductie van de spamwet. Google maar eens naar: De marskramer in plaats van spam!)

Waarom is Philips daar zo laat mee? Ik heb het ze via de mail gevraagd. Als er antwoord komt, zal ik deze tekst aanvullen/wijzigen. Op dit moment zou je denken dat Philips door iemand op de vingers is getikt.

Nu (augustus 2010) zijn we 10 maanden na de start van de spamwet. Aan de spam die nog dagelijks door mijn spamfilter wordt opgevangen (of doorgelaten) merk ik niet dat er een spamwet is. De reclamebrochures en -krantjes per postbus blijven gewoon doorgaan. Een echte verspilling van energie en belastend voor het milieu.
Als je digitaal informatie aanvraagt, omdat je één keer nieuwsgierig bent, blijft de digitale reclame gewoon doorgaan. De spamwet is gewoon een nepwet, want hij kan nauwelijks gehandhaafd worden.

Het geeft echter ook te denken.
Met al die reclame bedoel ik. Ongevraagde spam werkt tot ergernis. Een hoeveelheid ongevraagde informatie en reclame uit je vakgebied gooit men zo weg of stapelt men op zonder ernaar te kijken.
Als de kosten van deze overbodige zooi eens berekend zou kunnen worden, blijkt waarschijnlijk dat we helemaal geen begrotingstekort in Europa hoeven te hebben. Alleen met stoppen van overbodige reclameboodschappen kunnen we de crisis aan ;D

Het geeft twee keer te denken hoe het anders moet.
Wat doet u, als u iets wilt weten of nodig heb? Ik ga direct zoeken op internet. Voor mij geen gouden gids óf per telefoon brochures opvragen. In sommige vakgebieden is het zelfs al niet eens meer mogelijk om een brochure in een winkel mee te nemen. Laatst hoorde ik een oudere (83 jaar) mopperen dat hij geen verkoopboek voor TV's kon meekrijgen. De TV-modellen zijn tegenwoordig met alle specificaties en vergelijkingen op internet te bekijken.
Ja, dan moet je als oudere wel door je kleinkinderen geholpen worden.

Internetsites van het bedrijfsleven zijn niet altijd om over naar huis te schrijven (per email dan ;D). Van veel websites is bij de entree niet te ontdekken wat voor werk ze doen of welk product ze vertegenwoordigen.
Soms is de openingspagina zo kunstzinnig dat de boodschap van het bedrijf ondersneeuwt. Het lijkt soms of de programmeer-tik van de web-bouwer belangrijker is dan het product dat op internet gepresenteerd gaat worden. Veelal ontgaat het de web-bouwer dat heel veel mensen nog een oude machine hebben met oudere systeemversies. Een openingspagina kan wel eens zo langzaam openen op zo'n oude machine dat de bezoeker denkt dat de website niet goed werkt en zapt alweer weg. Men heeft tegenwoordig geen tijd. Niet in de vrijetijd en zeker niet in werktijd.
Verder is de navigatie, de leesbaarheid (lettergrootte, layout) en de inhoud van de websites soms knullig. Het komt voor dat productgroepen bij naam of nummer worden vermeld, alsof de bezoeker deze al kent. Dan blijft het maar doorklikken om de informatie te vinden. Scherm-ergonomie is heel belangrijk.
Veel informatie wordt nog in PDF (Portable Document Fileformat) aangeboden. Een vervuiling op harde schijven is een gevolg. Waarom niet geheel in .html. Zoeken en lezen op het web.

Ik doe mijn best op 'facilitaire informatie online'. (zoek het onder deze kreet maar eens op internet!) Laat me maar weten wat u er van vindt. Opbouwende kritiek is altijd van harte welkom.
Misschien vind u er ook informatie die u al een tijdje wilt hebben. Misschien kunt u uw informatie er ook kwijt om te delen of aan te bieden.
Voor vragen of aanvullende informatie mail leo@hooijmans-noordwijk.nl

Deze weblog wordt mede mogelijk gemaakt door:

facilitaire vakbeurs online
nog nooit wat adverteren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
365 dagen per jaar/24 uur per dag.


voor presentatie klik op plaatje.....
(1107-01)
Facilitaire aanbieder kunnen partners zijn om uw organisatie soepel te laten draaien. Klik op de foto voor een lijst met namen en webadressen van facilitaire aanbieders.

zoeken naar producten/diensten en verenigingen
klik op foto......top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Oranje-boven duikelt naar beneden!

TNT stuurt post naar oud papier!


Vervolg op 'Explosie aan informatie......!' van 18 april 2010.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 12 mei 2010.

De NOS en alle landelijke dagbladen maakten er melding van.
'Post weggegooid bij TNT in Haarlem'; 'TNT stuurt post naar oud papier'; 'Grote aantallen post bij TNT met medeweten van directe leiding weggegooid.'


Bij TNT Post in Haarlem zijn begin vorig jaar grote hoeveelheden post weggegooid en vernietigd. Het gaat om enkele honderden brieven en pakjes. Volgens postbestellers was dat gebeurd in opdracht van een vestigingsmanager in Haarlem.
TNT Post zegt dat het om post ging die uit overvolle postbussen was gehaald en was verzameld in een container. Die werd volgens het bedrijf per ongeluk aangezien voor een container met oud papier.
Jurist Ferdy Roet heeft namens de Stichting Meldpunt Collectief Onrecht aangifte gedaan bij de Politie. Hij baseert zich op foto's en getuigenverklaringen van personeelsleden van TNT.

Strafbaar
Het opzettelijk onttrekken van post is strafbaar. "Je mag natuurlijk nooit post weggooien. Helemaal post van een bank, belastingdienst en verzekerings-maatschappijen. En dat zat er echt tussen, we hebben ze gezien", zegt Ferdy Roet van het meldpunt.
Ook in 2008 zou een Haarlemse manager van TNT drie containers met post van de concurrent opzettelijk hebben weggegooid. Maar het meldpunt had niet genoeg bewijs om aangifte te doen. TNT doet nog onderzoek naar dat incident.

Wat leren wij nu van bovenstaande? Of.... wat wist ik al en wat kan ik u wéér meegeven in dit artikel?
Of het nu in- of externe post is, kranten, vakmagazines, informatie- of educatiemateriaal. Papier is een groter veiligheidsrisico dan digitale informatie.
Papier is trager (denk aan transport of de locatie waar het voorhanden is).
Dat wil niet zeggen dat digitaal risicoloos is. Nee, absoluut niet. Ook hier moet voor backup en beveiliging het één en ander worden uitgevoerd.

Bovenstaand stukje is een vervolg op onderstaande informatie over de papierbergen die tegenwoordig overbodig zijn.
U leest dit nu vanaf het scherm, plaatsonafhankelijk ergens op de
wereld, waar internet voorhanden is. Men hoeft alleen op te letten dat de webserver in de lucht is en dat de informatie op een andere locatie nog een keer veilig opgeborgen is.
Voor vragen of aanvullende informatie mail leo@hooijmans-noordwijk.nl

Deze weblog wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nog nooit was adverteren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
De website 'Facilitaire Informatie Online' staat in de belangstelling.
Adverteren op deze website heet 'adopteren'.


voor informatie klik op foto......


Facilitaire aanbieder kunnen partners zijn om uw organisatie soepel te laten draaien. Klik op de foto voor een lijst met namen en webadressen van facilitaire aanbieders.

zoeken naar producten/diensten en verenigingen
klik op foto......

top pagina mede mogelijk gemaakt door: index
Een 'paar' vakbladen met facilitaire informatie!

Explosie aan informatie zorgt voor stress en improductiviteit!


Vervolg op 'Preventief opruimen!' van 4 maart 2010.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 18 april 2010.

Een paar signalen van de laatste tijd over lezen, leren en informatie geven reden om deze woorden eens onder de loep te leggen.
De Telegraaf bijvoorbeeld kwam met kreten zoals 'E-mailen kost werknemer 20 uur per week'; 'Explosie aan informatie zorgt voor stress en improductiviteit.'; 'Leren tijdens werk is blinde vlek' en 'Personeel steekt meer op van nieuwe taken'.
Om het auteursrechtelijk even veilig te zijn, spreken we hier over
De Telegraaf van 15 en 17 april 2010 en de auteurs Milco Aarts en Jurry Brand.


Jurry Brand voelde Andries de Grip (Universiteit Maastricht) aan de tand. Andries: “Het idee dat elke werknemer zich zijn hele loopbaan moet blijven ontwikkelen raakt steeds meer ingeburgerd. Alleen is daar in het personeelsbeleid nog te weinig aandacht voor. Liefst 94% komt uit leren op het werk.”
Samenwerken in een groep en tegelijkertijd werken met een individuele beloning heeft geen zin. Dan houdt iedereen namelijk zijn kennis voor zichzelf, zegt De Grip. “En ouderen hebben ook geen zin om jongeren op te leiden als ze denken dat die straks hun plek gaan innemen.”

Milco Aarts meldt dat de snelgroeiende informatieberg, waarmee steeds meer werknemers dagelijks te maken hebben, een steeds hogere tol gaat eisen. Naast de kosten van langdurig ziekteverzuim door burn-out, gaat steeds meer geld verloren aan improductiviteit van werknemers, die worstelen met een explosie aan informatie.
In de Verenigde Staten ging er in 2008 voor 1500 miljard dollar verloren aan werktijd als gevolg van overload (teveel aanbod).
In Nederland ontbreekt dit soort cijfers. Wel is bekend dat jaarlijks zich 1.6 miljoen mensen zich ziek melden, naar aanleiding van psychische overbelasting. Hetgeen een schadepost oplevert van vijf miljard euro.

Wat leren wij nu van bovenstaande? Of.... wat wist ik al en wat kan ik u wéér meegeven in dit artikel?
Nou, in ieder geval dat de 'Intensieve Menshouderij' (managementboek van Jaap Peters) gewoon doorgaat.
In bedrijven moeten steeds minder mensen in minder tijd steeds meer presteren. (In crisistijd moet het met nóg minder mensen!)
Een reden is dat jonge werknemers (X-Y-generatie) steeds langer doorleren om dan op de arbeidsmarkt in te stromen met veel kennis en weinig ervaring. De salariskosten liggen hoog bij een kandidaat met titel. Voor dat hoge salaris moet direct worden gepresteerd. En dat in samenwerking met oudere werknemers (baby-boomers) die hun kennis niet kwijt willen, omdat ze bang zijn (vooral in crisistijd) dat ze hun baan kwijt raken.

Over bovenstaande kan ik nog wel even uitweiden. Hoe de wereld en de maatschappij er beter uit kunnen zien. Maar dat doe ik nu niet. Nu even scherp stellen op deze website en mijn werk. En wat u er nu aan heeft.
Bij mij is het ontstaan omdat ik er genoeg van had dat er over een ieder in deze maatschappij bakken met ongevraagde boodschappen worden uitgestort. TV-reclame, telefoondiensten, kranten, weekbladen, regiobladen, reclamefolders, enzovoort. Privé en zakelijk kan je je een beetje beschermen, maar op straat kom je er niet onderuit. Er is een illusie bij reclamemakers dat je een telefoonnummer of webadres onthoud als je langs een billboard (reclamebord) rijdt of als de bus/tram met reclame langs je heen dendert!

De informatie die op de website 'facilitaire informatie' staat kunt u lezen omdat u de informatie zoekt. Niet omdat het met bakken papier door de brievenbus komt of met nog grotere bakken in de inbox van uw mailadres.
Op de foto, bovenaan dit artikel, ziet u een 'paar' vakbladen. Op een gegeven moment stapelen die alleen maar op. Van lezen komt dan bijna niets meer, van terugzoeken al helemaal niet. En de advertenties tot je nemen of later terugzoeken heeft al helemaal geen zin meer.

De weerstand tegen onnodig papier groeit. Kijk naar de stikkers NEE-NEE op de brievenbussen en de reactie op het programma van de Vara-Kassa in verband met De Telefoongids. Binnen een paar dagen na de uitzending waren er al 13.000 mensen die te kennen gaven de overbodige Telefoongids niet meer op papier te willen ontvangen (zie ook: 04 De Telefoongids/Gouden Gids).
Het bezoek groeit op de website. (In de maand maart 2010: 3643 lezers die gemiddeld ruim twee artikelen lazen!)
Daarbij is het lekker promotie maken. Niet omdat internet reclame maken veel goedkoper is dan op gedrukt papier, maar omdat de leverancier dichter bij zijn potentiële klant komt. En de potentiële klant hoeft alleen maar door te klikken naar de website van de potentiële leverancier. Het werkt naar twee kanten.
Reclamebureau's hebben er nog niet zoveel mee. Aan het uitwerken en plaatsen van een advertentie in een krant of magazine (2-3.000 euro voor een A-4 pagina in kleur) valt meer te verdienen dan aan een paar euro onkosten op internet.

Mijn wens aan u is, lezer van dit artikel, dat u ontspannen informatie tot u kunt nemen, wanneer u dat wilt. Dat deze website een platform mag zijn voor facilitaire medewerkers en managers. Zo ook voor medewerkers in de architectuur, inkoop, arbeidsomstandigheden, personeelszaken, enzovoort.
En dat u de onderneming mag vinden die u bij de oplossing van uw vraagstuk past.
Enn... u mag rustig laten weten dat u prijs stelt op continuïteit.
leo@hooijmans-noordwijk.nl

Voor bovenstaand deel van 'opruimen' op 'facility-info.com' klik hier....

facilitaire vakbeurs online
nog nooit wat adverteren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
365 dagen per jaar/24 uur per dag.


voor presentatie klik op plaatje.....
(1107-01)

Saval
Wij weten alles over vuur en veiligheid
!voor bedrijfspresentatie klik op foto......


(1209-02


top pagina mede mogelijk gemaakt door: index
Een pagina uit het jaarboek 2009 van ClubGreen. 260 pagina's digitaal bijdehand !

Preventief opruimen!Vervolg op 'Doe al uw papierwerk de deur uit!' van 8 februari 2010.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 4 maart 2010.

Met de komst van de Apple iPads wordt lezen op zijn kop gezet. Het handzame digitale leesboek/internbrowser/notitieblok wordt door de concurentie met belangstelling bekeken en in diverse uitvoeringen al nagebouwd. (zie e-books (digi-boeken) bij 'archivering, informatie & taal')

Er zijn al veel pogingen gedaan om de mens op het digitale 'spoor' te zetten. Tot op heden (maart 2010) nog steeds met horten en stoten. Ik probeer het voor mezelf eens van me af te schrijven waarom het zo traag gaat en waarom ik het idee heb dat het nu in een stroomversnelling komt.
Dat lezen vanaf een beeldscherm niet goed en/of prettig is, stamt nog uit de tijd dat er donkere schermen waren met groene of amberkleurige teksten. De resolutie en de beeldfrequentie (verversen van het beeld) was laag. Het advies was om beeldschermwerk niet langer dan twee uur achtereen te doen.
Dit advies 'hangt' nog steeds bij veel mensen tussen de oren.
Wat....?, het is bijna in hun DNA ingebouwd.
Van papier lezen is zo ouderwets en kostbaar. Ik vergelijk het zelf als reizen met een trekschuit of paardentram. Verloren tijd en het produceert heel veel CO2 uitstoot van de paardenstront. Het klinkt wat grof, maar besef dat het produceren van drukwerk het milieu zwaar belast. Het lezen vanaf papier verlangt veel zoek- en sjouwwerk. Nieuws, informatie en advertenties in dag-, week-, maandbladen en periodieken hebben een korte levenscyclus. Soms helemaal geen. Zoeken op de schijf van de computer of op internet gaat veel sneller.
Aan het eind van dit deel van 'Opruimen' kunt u echt merken dat papier opruimen nu begint voordat het gedruk wordt. 'Preventief opruimen' ;D.
Het gezegde 'Liegen alsof het gedrukt staat' wordt dan ook naar het historisch archief weggeschreven.

In dit deel van 'Opruimen' probeer ik u een indruk te geven hoe 'langzaam' maar zeker het lezen van papier, overgaat in digitaal lezen.
Er zijn magazine's, verenigingen en bedrijven, die al 'druk' bezig zijn om hun bladen (zonder te drukken) leesbaar te maken via internet.
Dit is een manier om het publiek over te halen om zogenaamd in boek- of tijdschriftvorm digitaal te gaan lezen. Als historisch archief (zie PlayBoy) spreekt me dit wel aan. Maar ik denk dat dit publiek langzaam verdwijnt. De junioren onder ons zijn van jongs af aan gewend om vanaf beeldscherm informatie tot zich te nemen.

Een mooi voorbeeld van een blad vanaf papier naar scherm, is het jaarboek van ClubGreen. 260 pagina's, identiek aan het op papier gedrukte jaarboek. (zie boven en direct hieronder).

De voorpagina uit het jaarboek 2009 van ClubGreen.

De inhoudsopgave.
Niet aanklikbaar, maar u kunt simpel het paginanummer intikken.


Een voorbeeld van pagina 220-221.


FMI (Facility Management Informatie) is met een proefexemplaar gestart.
Hierboven een opengeslagen pagina.
Hieronder de voorpagina en de inhoudsopgave.
Het wereldberoemde tijdschrift 'Playboy' heeft een rijkelijk deel van zijn historisch archief beschikbaar gestel! Dat ruimt weer op op zolder ;D

Het internationale magazine Glamour heeft in maart 2010 een applicatie voor de iPad/iPhone aangekondigd. Zo zullen we steeds met meer tijdschriften worden geconfronteerd die hun 'papieren uitvoering' leesbaar maken voor internetgebruik.


Het dagblad De Telegraaf, doet het bereikbaar maken, net als vele andere dagbladen, in een dubbelrol. Bovenstaand de 'papieren' uitvoering op internet. De krant van de dag leesbaar over de hele wereld. In de lay-out van de ochtendkrant. Met 'De scheurkalender', Wibo & Gorp, de familie Weltevree, Garfield, enzovoort.
Voor de digitale uitvoering van de ochtendkrant moet men abonnee zijn.
Onderstaand een voorbeeld van de gratis 'echte digitale krant'! Met de hele dag door het laatste nieuws toegevoegd.


   

 

Zoals het voorbeeld van het landelijke dagblad De Telegraaf, werkt het ook al met sommige regionale bladen. Hierboven een voorbeeld van het Witte Weekblad, regio Noordwijk.
'De Echo van je buurt'! Een onderdeel van de Holland Mediagroep, waarvan ook De Telegraaf onderdeel uitmaakt.

Ja, en hier waarom het op deze internetsite draait. Educatieve informatie voor facility managers, medewerkers, stagieres, studenten en vooral instromers uit andere vakgebieden. Waar haal ik informatie vandaan? Er wordt steeds meer verzameld op 'facilitaire informatie online'! ;D

Hierboven een voorbeeld van 'Arbowet in vogelvlucht'.
Het meest gelezen artikel tot nu toe (mrt 2010).

Hierboven nog twee voorbeelden.
Belangrijk is dat de artikelen/handboeken goed te lezen zijn. Geen teksten over (vage) foto's. Een foutje die bij veel drukwerk voorkomt. En geen draaiende banners, blinkende plaatjes en doorlopende teksten. Foutjes die veel voorkomen bij internetpagina's. Nee, lekker en ontspannen lezen en leren.

Beste lezer, laat u niet weerhouden om de ruim 20.000 lezers van 2009 te volgen naar de facilitaire informatie op het web.
De doelstelling is voor 2010 een (be)zoekersaantal te realiseren van 40.000-plus.
Beste leverancier/dienstverlener: Promotie op drukwerkpapier is UIT. Promotie op Facilitaire Informatie Online is IN! (zó doelgericht, zó lang houdbaar en zó milieubewust) ;D


Extra!

Terwijl bovenstaande tekst net op de website was ingebracht werd er speciaal voor de 75e Boekenweek een boekje van Heleen van Royen uitgebracht.
Het is
voor een dubbel jubileum, want Heleen viert ook nog eens haar 45e verjaardag.
Allemaal niet zo spraakmakend, maar wel dat het boekje tegelijkertijd uitkomt in de iTunes Store als applicatie voor iPhone en iPod.
En het boekje is natuurlijk ook leesbaar op de iPad.
Bij de prijsstelling is direct ook het drukwerk op papier, transport en overige kosten transparant gemaakt. In de winkel als drukwerk kost het boekje twee euro vijftig. In de iTunes Store kost het boekje 79 eurocent.
Er is wel iets bijzonders (vreemds) aan het boekje. Het is (nog) niet te koop als e-boek in de iTunes Store, maar als applicatie.
Als ik hierover meer inzichtelijk kan maken, komt dat later nog wel.

Deze weblog wordt mede mogelijk gemaakt door:

global edutainment
ontdek smartreading, de overtreffende trap van snellezen!


voor presentatie klik op plaatje.....

global edutainment
ontdek de workshops voor smartreading, smarttyping,
communicatie & effectiviteit!


voor webinformatie klik op logo.....

(1208-99 - 1712-31)
facilitaire vakbeurs online
nog nooit wat adverteren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
365 dagen per jaar/24 uur per dag.


voor presentatie klik op plaatje.....
(1107-01)


top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Notities bijhouden en internetbladeren via de 'lucht'. Facilitaire Informatie bijdehand ;D.

Doe al uw papierwerk de deur uit!Vervolg op 'Muizenissen over papier!' van 15 november 2009.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 8 februari 2010.

In Management Team, een vakblad voor managers, lees ik regelmatig met grote interesse, wat er op ons afkomt. Onderstaande wil ik u niet onthouden. Het is één van de 10 technieken die de wereld veranderen. Voor de overige 9 kijkt u maar eens in het (digitale) archief van mt.nl ;D
Ennn.... met dank aan Arjan Zweers en Rob van Leeuwen, natuurlijk.

Alles in de cloud (alles in de lucht)
Informatie en diensten komen in het virtuele netwerk terecht. Boekenkast, archief en server kunnen de deur uit.
Wat is het?
De term de ‘cloud' wordt gebruikt voor alle in- of externe ict-diensten die niet vanuit de eigen computer of server worden aangestuurd. Bestanden en software staan niet meer op de eigen harde schijf of server maar op internet, waar ze oproepbaar zijn vanaf elk denkbaar randapparaat: de desktop op kantoor, de zakelijke laptop of de smartphone. Dat wil niet zeggen dat iedereen toegang heeft; de bestanden zijn afgeschermd voor onbevoegden.
Voorbeelden?
Zonder dat we het doorhebben zitten we dagelijks al met ons hoofd in de wolken, denk aan diensten als Hotmail, Google Docs, Spotify (streaming muziekdienst) en aan het - nu nog - minder bekende Evernote (notities opslaan in de cloud). Of aan op bedrijven gerichte diensten als Salesforce.com (CRM in de wolken) en Amazon Elastic Compute Cloud (capaciteit waar en wanneer je maar wilt).
De toekomst?
Steeds meer bedrijven zoeken de internetwolken op. Microsoft heeft een cloudversie van Office aangekondigd. Ook Apple lijkt de stap te maken. Eind 2009 kocht het bedrijf de muziekdienst Lala, waarmee gebruikers hun muziek kunnen opslaan en vanaf elke willekeurige locatie afspelen. Een andere vorm die zichtbaar wordt: on demand-televisie via internet. Het enige wat u straks nodig heeft is een randapparaat en een internetverbinding. De rest is allemaal in de cloud te vinden.
Wat zijn de voordelen?
Flexibiliteit. Bedrijven hoeven alleen te betalen voor de gebruikte capaciteit. Het is ook makkelijker te ‘schalen': capaciteit inkopen als het nodig is, afstoten als de behoefte geslonken is. Bovendien kunnen kosten worden bespaard op eigen servers en zijn applicaties altijd en overal beschikbaar (zolang er een internetverbinding is, tenminste). Andere voordelen: de fysieke exemplaren van cd's, films en boeken hoeven niet langer gedistribueerd en gekocht te worden, en liggen ook niet op zolders stof te happen.
Zijn er ook nadelen?
De twee meest heikele punten zijn veiligheid en privacy. Hoe makkelijk geeft je je klantenbestand uit handen aan Salesforce.com? Hoe weet je zeker dat daarmee goed wordt omgegaan? En wat gebeurt er met de data als Salesforce.com onverhoopt failliet gaat?
Marktvoorspelling?
IDC denkt dat in 2012 ruim 40 miljard dollar in cloud computing omgaat, Gartner komt op 150 miljard dollar in 2013 en Merrill Lynch schat de omzet rond die tijd op 160 miljard dollar.

Nawoord:
Bij de nadelen leest u dat veiligheid en privacy een heikel punt zijn.
U hoeft natuurlijk niet direct sky-high (hemelhoog) te gaan met uw digitale documenten. Op een eigen server op kantoor
(met een back-up elders) is het voor velen al een grote stap voorwaarts.
Voor 'facilitaire informatie online' is een duwtje in de rug om de ingeslagen weg te blijven volgen. U kunt facilitaire informatie ophalen, wanneer u maar wilt. Als u maar een smartphone of tabletPC meeneemt ;D.

Deze weblog wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bureau Galileo
30 jaar ervaring met digitaal archiveren

leo@hooijmans-noordwijk.nl,
www.hooijmans-noordwijk.nl

voor een toekomst zonder stof en nutteloos zoeken klik op foto....


facilitaire vakbeurs online
nog nooit wat adverteren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
365 dagen per jaar/24 uur per dag.


voor presentatie klik op plaatje.....
(1107-01)

top pagina mede mogelijk gemaakt door: index
Buiten papier (zie onderstaand verhaal) blijken muizen ook van drank te houden ;D.

Muizenissen over papier!Vervolg op 'Met hetzelfde gemak in de afvalbak !' van 9 oktober 2009.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 15 november 2009.

Een 'mui•ze•nis (-sen)' is 'getob over allerlei kleinigheden'.
(Van Dale online).

Twaalf november 2009 schreef Hans van der Beek het volgende in het dagblad Parool. Gelukkig staat het ook online, waardoor je het nog een hele tijd kunt lezen. Waarom 'gelukkig online' blijkt uit het volgende.

Muizen gek op de Vrije Universiteit
AMSTERDAM - Onder muizen is de Vrije Universiteit erg populair. Ze lopen vrolijk door de gangen en vreten de proefschriften aan. Een medewerker en een oud-medewerker van de onderzoeksafdeling van het Instituut voor Moleculair Biologische Wetenschappen (IMBW) vertellen over bruine muizen die over de gang schieten en witte muizen die in de onderzoekshokken zitten.
Proefschriften, die moeten worden bewaard, zijn soms nauwelijks nog te lezen, doordat de muizen ze hebben aangevreten.
De medewerker: ''Iemand zag een heel grote muis in de gang - een rat dus.''

Decaan en hoogleraar Bauke Oudega van het IMBW: ''We hebben wilde
muizen, zoals alle gebouwen in Amsterdam. Het heeft ook met hygiëne te maken.'' Medewerkers laten hun lunch slingeren en oude boterhammen trekken  nu eenmaal muizen aan. De afdeling heeft het regime verbeterd, de lunchresten worden tegenwoordig in gesloten verpakking weggegooid.
Het verhaal van aangevreten proefschriften kent Oudega niet. ''Maar dat is niet zo erg. Het meeste werk hebben we ook digitaal.''
De VU heeft volgens Oudega twee mensen van de Gebouwendienst, die zich speciaal bezig houden met de muizenbestrijding. Oudega: ''Het probleem is alleen dat de muizen ook al resistent blijken tegen de derde generatie gif. Een poes werkt nog altijd het beste.''
De woordvoerder van de VU heeft het veel te druk om vragen over de muizenplaag te beantwoorden en  gooit de hoorn op de haak. Of muizen hebben de telefoonkabel doorgeknabbeld, dat kan ook natuurlijk. ;D

De Telegraaf, Tubantie (dagblad in Twente) en de Leidse Courant namen het nieuws natuurlijk over. Het klinkt zo lekker in het 'nieuws'.
Het voornoemde 'gelukkig online' is nu ook verklaard.
De krant is waarschijnlijk al opgegeten door de muizen ;D.
Of..... en dat is bijna wel zeker, verdwenen tussen het oud papier.


Weer een reden om te kiezen voor digitaal archiveren en niet te kiezen voor archiveren op papier. Als je even niet oplet met het traditionele papier is het opgegeten door de muizen en/of zilvervisjes.

Uit Wikipedia:
Huismuizen zijn echte alleseters. Ze hebben een voorkeur voor granen, zaden, noten, wortelen en insecten, larven en wormen, maar bij gebrek aan beter voedsel kunnen ze ook papier of zelfs zeep en lijm eten. Ze eten het liefst vet- en eiwitrijkvoedsel, koolhydraatrijk voedsel als fruit en groene planten worden minder vaak gegeten.
Huismuizen kunnen overleven zonder water te drinken, zolang het voedsel dat ze eten voor minstens 15 à 16 procent uit water bestaat.
Huismuizen zijn voornamelijk 's nachts actief. Ze maken een rond hol in de grond, dat met een ingang is verbonden met een nestkamer, die op twintig centimeter diepte ligt. In gebouwen leven ze onder de vloer of tussen opgeslagen artikelen.

Over zilvervisje vind je in Wikipedia ter preventie het volgende:
Hygiëne is erg belangrijk maar niet volledig effectief in het reduceren van de populatie omdat de insecten vaak tussen de muren, in isolatiemateriaal, boeken en andere beschermde plaatsen verblijven. Geef extra aandacht aan stapels kranten, tijdschriften en bedorven voedsel. Door te minderen met water en de luchtvochtigheid omlaag te brengen, bijvoorbeeld door ventilatie en vochtvreters te gebruiken, wordt de woning minder aantrekkelijk voor deze insecten.

Deze weblog wordt mede mogelijk gemaakt door:

Wheelylift.com bv - het unieke fietsopbergsysteem

Gansoordstraat 4, 1411 RH Naarden
[T] +31 35 697 0505

voor product-informatie klik op het plaatje......

(1009-01)

Facilitaire aanbieder kunnen partners zijn om uw organisatie soepel te laten draaien. Klik op de foto voor een lijst met namen en webadressen van facilitaire aanbieders.

zoeken naar producten/diensten en verenigingen
klik op foto......top pagina mede mogelijk gemaakt door: indexMet hetzelfde gemak in de afvalbak!Vervolg op 'De marskramer in plaats van spam!' van 1 oktober 2009.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 9 oktober 2009.

Ik dacht klaar te zijn met het onderwerp opruimen. Maar de praktijk laat me niet met rust. In positieve zin.
Op één van de laatste seizoensdagen van paviljoen Beach End liep ik na een heerlijke wandeling over het Noordwijkse strand het terras op en bestelde een kop warme choco. ;D

Normaal is het daar koffie met heerlijke appelgebak of een Italiaans wijntje. Maar deze dag even niet. De wind was al fris, maar de zon nog heerlijk warm. Zo'n verwarrende dag van jasje aan, jasje uit ;D
De meeste mensen zaten aan de warme chocolademelk en ik bestelde er ook één. Tot mijn verbazing kreeg ik er een papieren zak bij. Met de tekst: 'Met hetzelfde gemak gooi je 't in de afvalbak.'
"U kunt de beker en schotel mee naar huis nemen in de papieren zak. Als u het lepeltje maar op de tafel laat liggen." kreeg ik mee als melding. Op mijn vraag, waarom dit aardige voorstel, kwam het logische antwoord. "Volgend seizoen beginnen we met een nieuw servies. Dus u mag nu uw gebruikte beker meenemen, als u dat wilt!"
Nou doe me er dan nog maar één. Dat betekende voor Harry van Duivenboden, de eigenaar van het paviljoen, direct een dubbele omzet en..... het ruimt op. Hét thema van deze pagina.

Harry is toch goed bezig met opruimen. Jaren terug had hij al zo'n persapparaat staan voor blikjes. Jongens vonden het prachtig om ze op strand te verzamelen en dan even stevig te stampen.
Het paviljoen gaat ook voor duurzaam ondernemen. Klik aan het eind van dit artikel maar eens op de site van Beachend.

En Harry is voor een schoon strand. Kijk maar eens goed op bovenstaande foto. De papieren zak is een actie van 'NederlandSchoon' ehhh... punt-nl.
Een initiatief van VROM, VNG, VNO-NCW, Senternovem en Stichting Nederland Schoon.
De papieren zakken werden in samenwerking met de Gemeente Noordwijk de afgelopen zomer op het strand uitgedeeld.
De tekst in drie talen: Hoe lang duurt het voordat zwerfafval is vergaan?
Drinkkartonnetje: een jaar; plastic flessen: tien jaar; klokhuis van een appel: veertien dagen; een peuk: twee jaar; patatzakje: één jaar; een kunststof patatbakje: negentig jaar; blikje: vijftig jaar en een bananenschil: drie jaar.
Dus op strand: Eerst in de zak, dan in de bak.

Niet alleen op strand, maar ook op straat, het park, in de tuin en op je werkplek. Vooral op de flexibele- en wisselwerkplek.

Voor Beachend: klik hier.......
Voor een schoner Nederland: klik hier......


Deze weblog wordt mede mogelijk gemaakt door:

wigli - zitten opnieuw uitgevondenvoor presentatie klik op plaatje.....

wigli - zitten opnieuw uitgevondenvoor rechtstreekse webinformatie klik op logo.....

(1102/1712-01)

Facilitaire aanbieder kunnen partners zijn om uw organisatie soepel te laten draaien. Klik op de foto voor een lijst met namen en webadressen van facilitaire aanbieders.

zoeken naar producten/diensten en verenigingen
klik op foto......top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

De marskramer geschilderd door Jeroen Bosch (ca. 1495).

De marskramer in plaats van spam!


Vervolg op 'De Telefoongids en Gouden Gids!' van 30 september 2009.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 1 oktober 2009.

Gaan we per 1 oktober terug in de tijd. Als marskramer langs de deuren. Bang om het toetsenbord aan te raken ;D
Vanaf die datum gaat de zogenaamde spamwet in.
Bedrijven mogen alleen nog reclame per e-mail verzenden en bellen als u van tevoren uw e-mail of telefoonnummer heeft opgegeven. U moet altijd de mogelijkheid hebben dit gebruik alsnog stop te zetten.

Een vergelijkende maatregel zijn 'drempels' in de Wegenverkeerswet. Voor een klein deel asootjes in autootjes moet de rest pijn lijden en hebben vooral de hulpverlenende diensten er mateloos last van.

Spam is ruim 90% van het internetverkeer en komt voor een groot deel van buiten Europa. Goed dat daar iets aan gedaan zou worden. De andere kant van de medaille is, dat als je de regels goed leest het bijna niet meer mogelijk is als doorsnee bedrijf een potentiële klant te benaderen.

Is het eigenlijk wel nodig. De steeds beter wordende spamfilters houden boefjes grotendeels tegen. Je kunt die filters ook aanleren reeds ontvangen spam, voortaan op te vangen. De niet gewenste mail die daar toch doorheen komt klik ik simpel weg.
Ik ben echter toch wel bang dat ik iets ga missen, soms.
Of loopt het allemaal niet zo'n vaart. We zullen het zien.

Risico's
Bedrijven/mensen worden bang gemaakt door de wet. Sommigen zullen terugvallen op geadresseerde post via de brievenbus.
Een milieuvervuilende en kostbare zaak! (zie mijn mening over 'opruimen' en 'digitaliseren'!)

Voor deze website is er nu winst uit te halen. De 'facilitaire informatie online' wordt goed gelezen. Het lezersaantal groeit iedere dag.
In januari 2009 gemiddeld 6 (be)zoekers per dag. In september ruim 60 (be)zoekers. Op jaarbasis stoomt de internetboot op een 20.000 bezoekers af. Veelal op zoek in de wirwar van de Arbowet en hoe een kantoor van de toekomst in te richten.
En dat zonder grote acties per email, noch per post!

Ondernemers, let op uw zaak. Het gaat er niet alleen om om uw adres en productnamen bekend te maken. De zoekmachine's graven dieper dan u denkt. Combinaties en links (het woord zegt het al) met vele partijen zijn van belang.

Als u 'facilitaire informatie' intikt in Google krijgt u 450.000 resultaten in (0,22 seconden) Op pagina 1 vindt u 5 maal een link die direct of indirect naar deze website gaat. (onderzoek op 30 september 2009)
Wilt u naamsbekendheid, pak dan die kans om op een vriendelijke promotiemanier uw potentiële relaties te benaderen.
Dat ruimt op in het magazijn. Om maar weer even op het thema van dit artikel terug te komen.

Kijk hier..........

Deze weblog wordt mede mogelijk gemaakt door:

SMAAK - Blad voor de Rijkshuisvesting
Postbus 20952, 2500 EZ Den Haag,
[T] 0800 899 1103
info.infofoon@minvrom.nl, www.rijksgebouwendienst.nl
mooi digitaal te lezen!
klik op 'SMAAK magazine'
(1102-01)

Facilitaire aanbieder kunnen partners zijn om uw organisatie soepel te laten draaien. Klik op de foto voor een lijst met namen en webadressen van facilitaire aanbieders.

zoeken naar producten/diensten en verenigingen
klik op foto......
top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

De Telefoongids & Gouden Gids!Vervolg op 'Opruimen en toch weer terugzien!' van 10 augustus 2009.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 30 september 2009
(Update 4 april 2010. Zie onderaan deel 4.)

Deze week was het weer zover. De Telefoongids/Gouden Gids plofte bij mij in de brievenbus. Een geweldige vooruitgang, lijkt het!
Niet twee boeken van samen 5 cm dik, zoals vorig jaar, maar één van slechts 2,5 cm dik.

Wat heeft de nieuwe telefoongids nu te doen in deze rubriek 'Opruimen”? Ik zal het proberen uit te leggen. Niet voor alleman, want die weten het allang. Maar voor de verantwoordelijke mensen in het staatsbestel, de politiek en het bedrijfsleven. Die weten het natuurlijk ook wel, maar hebben waarschijnlijk aandelen van bedrijven die belang hebben om nog steeds zoveel mogelijk papier te verbouwen en laten drukken.
Ga even uit, voor een gemiddelde uitvoering, van de edities die ik ontvang. Regio Leiden en Alphen aan den Rijn. De dikte staat boven al beschreven. Het gewicht was vorig jaar 3.4kg, nu ruim 1kg. De oplage is bijna 10 miljoen exemplaren in ongeveer 50 edities (Volkskrant januari 2009). Vorig jaar 3.400.000kg papier, drukwerk en transport. Dit jaar 1.000.00 kg. Als je alle boeken van vorig jaar op elkaar stapelt kom je in de ruimte tot 340km hoog en dit jaar van 250km. Het ruimtestation ISS draait op een hoogte 350 km. Die halen we dus niet meer dit jaar. De vlieghoogte van een Boeing 747 is 10 km. Doe nu even uw ogen dicht en probeer hier even over na te denken. Vooral als u bezig bent met MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen).

Hebben al die telefoonboeken dan maatschappelijk nut? Als ik spreek over digitaal lezen krijg ik heel veel terug, dat ik aan vooral oudere mensen moet denken, die geen computer hebben! Dan denk ik even aan Anneke van 87. Die help ik regelmatig met haar computergebruik. Zij schrijft de oplossing dan op een papiertje. Meestal belt ze me dan later weer, dat ze het papiertje kwijt is, maar het probleem zelf wel weer heeft opgelost. Dan denk ik ook even aan een tante en een vriendin. Die bellen me regelmatig voor een webadres, telefoonnummer of adres. Dan vraag ik altijd of ze in het telefoonboek hebben gekeken. Ja hoor, maar ze konden het niet vinden. Vooral door de kleine lettertjes die door oudere mensen totaal niet te lezen zijn!

Ik denk dat er bijna helemaal niet meer in de telefoonboeken gekeken wordt. Op de website van 'de telefoongids' schrijven ze zelf dat ze 2 miljoen bezoekers per dag hebben, waarvan ongeveer 1 miljoen zakelijk. De andere zakelijke gebruikers vinden hun informatie via de zoekmachines.

Bij de test of ik zelf goed vermeld sta in de gids, kwam ik er achter dat in de Gouden Gids de vermelding juist is. In De Telefoongids staat mijn privénummer als zakennummer vermeld. Voor mij geen probleem, want ik heb een thuiskantoor. Maar één onderzoek naar twee telefoonnummers.
Foutje.... bedankt! (Rijk de Gooyer)

Leer ik u nu iets met deze informatie? Of is de waarheid meer weerbastig? (bokkig, dwars, tegenstrevend).
Zeker weet ik dat al dat drukwerk een hoop energie kost en milieuvervuilend is. Niet alleen de telefoongids, maar alle papieren drukwerken die doorgaans niet langer dan een dag(blad), week(blad), maand(blad) of jaar (telefoonboek) meegaan. En het neemt heel veel ruimte in. Soms zoveel ruimte, dat zoeken in de stapels een probleem is.

De oplossing is het wereld wijde web en voor vertrouwelijke informatie de harde schijf op uw eigen server. Die oplossing is er allang. Nu nog gaan toepassen. ;D. Zie ook : Papier Hier!


TOEGIFT: Gevonden op internet. Een berichtje uit augustus 2005:

Gisteren viel bij ons de nieuwe telefoongids in de gang. Een grote ploeg rondbrengers met een bestelbusje bezorgde grote stapels huis aan huis. Wanneer heb ik voor het laatst in een telefoongids iets opgezocht? Ik kan het me niet meer herinneren. Ik kijk tegenwoordig altijd op www.detelefoongids.nl en nooit meer in de papieren variant. Dat papieren gevaarte moeten ze natuurlijk wel huis aan huis bezorgen, dat heeft het bedrijf dat de advertenties werft vast beloofd aan haar adverteerders. Fijn voor ze, maar ik hoef dat ding niet. Maar aan dat papieren gevaarte is blijkbaar niet te ontkomen. Als jij niet opendoet, dan doen de buren wel open. Als je ze in het trapportaal laat liggen liggen er over vijf jaar grote stapels ongebruikte telefoongidsen. Dat kan ook niet de bedoeling zijn. Ze passen helaas niet in een brievenbus zodat we ze ongefrankeerd naar KPN kunnen terugsturen.

Wie weet er een oplossing? (HF)

Gepost door mevrouw Fredlee op 26 augustus 2005 13:20

(Redactie: bedankt mevrouw Fredlee voor het leuke plaatje)

Update 4 april 2010.

Stop verspreiding gratis Telefoongids'
HILVERSUM - De huis-aan-huisverspreiding van de papieren Telefoongids moet stoppen. Dat zei PvdA-Kamerlid Martijn van Dam zaterdag in het tv-consumentenprogramma Kassa.


Het drukken van de zeven miljoen gidsen zorgt voor een half procent van alle papierconsumptie in Nederland
.
Uit een onderzoek van Kassa blijkt dat bijna 60 procent van de Nederlanders de gids niet meer in de bus wil hebben. De papieren gids is ingehaald door internet, zo stellen veel respondenten.

Ruim 30 procent van de Nederlanders gooit de gids rechtstreeks in de oud-papierbak, zo blijkt uit het online onderzoek van Kassa waaraan 13.000 mensen hebben deelgenomen.
Van Dam wil dat de gids alleen nog bezorgd wordt bij mensen die er zelf om vragen. "Op deze manier is het drukken en verspreiden van de Telefoongids een verspilling die niet meer van deze tijd is."

Een woordvoerder van de Telefoongids zei in de uitzending dat via een bonnetje in de gids of via internet de gids is af te bestellen zodat hij niet meer bezorgd wordt.

(Uit Nu.nl en Telegraaf.nl)

facilitaire vakbeurs online
nog nooit wat adverteren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
365 dagen per jaar/24 uur per dag.


voor presentatie klik op plaatje.....
(1107-01)
Facilitaire aanbieder kunnen partners zijn om uw organisatie soepel te laten draaien. Klik op de foto voor een lijst met namen en webadressen van facilitaire aanbieders.

zoeken naar producten/diensten en verenigingen
klik op foto......


top pagina mede mogelijk gemaakt door: index


Een KenE (Kantoor en Efficiency) van mei 1981! - Voorpagina, inhoud en achterzijde.

Opruimen en toch weer terugzien!Vervolg op 'Fuseren betekent 'Opruimen'' van 2 augustus 2009.
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 10 augustus 2009

In het stukje van 2 augustus had ik het al over opruimen. Vooral een kelderarchief kan chaotisch interessant zijn. In dit stukje even een terugblik op 1981/1982 en een boekje uit 1994.

Ineens ligt 'ie in je handen. De special van KenE (Kantoor en Efficiency) uit mei 1981. Op de voorpagina foto's met bureaustystemen van Gispen en Voko. Voko staat ook dominant op de achterpagina met het MEP/R. Het Modulaire ElementenProgramma om Ruimte te maken. Ik werkte toen zelf als adviseur-inrichter bij Voko Nederland. Zo'n totaalprogramma was voor die tijd nog niet gepresenteerd en nu in 2009 bestaat er geen programma die daaraan gelijk is.
(of wel.... kom maar op! ;D)

In de afbeelding boven ziet u tussen de voor- en achterkant van het vakblad de inhoudspagina. Met de experts uit die tijd over alles wat je in die tijd over kantoorwerk en -inrichten moest weten.Ik pik er een paar uit, die ik persoonlijk ken. In bovenstaande plaatjes ziet u van links naar rechts ing. Rindert Vellinga (toen PTT ergonoom), Werner Hungenberg (publiceerde toen in Duitse vaktijdschriften zoals Bürotechnik) en ir. Jan Jacobs (toen hoofd creatieve groep bij Gispen en Staalmeubel). Specialisten met hart voor kantoormedewerkers. Alles werd onderzocht en geproeft om een kantoor zo goed mogelijk in te richten om medewerkers optimaal te laten presteren en met plezier naar de werkplek te komen.
Van alle drie heb ik toen veel opgestoken.

Een ander seminarkanon in Nederland was Aad van 't Hof.Waarachtig, tussen al dat oud papier, 800K diskettes en handboeken vond ik nog een dossier van zijn hand. Het B*D*D dossier Kantoorinrichting. BDD stond voor BedrijfsDocumentatieDienst B.V. De zesdaagse cursus in 19 bladzijden (kleiner dan een A-4tje). Wat een geluk weer. Een stuk sneller te lezen dan de 1000 bladzijden die ik met zijn zoon Maarten samen aan cursisten in de jaren '90 overhandigde.
Ja, de jaren '80 was het domein van een enkele zelfstandige expert en van de specialisten van PTT en de bureaumeubelleveranciers.
Dat ging in de jaren '90 drastisch veranderen.
Een leuk voorbeeld is er nog uit de jaren '93-'94.Hans Topée was toen net begonnen met zijn bureau NewDirections. Zeer ambitieus toen. En hij heeft het waargemaakt. In 1994 heeft hij een boekje samengesteld 'een toer langs de facilitaire adviesbureaus, opgedragen aan mijn 'maatjes''!? Van de 26 opgenoemde maatjes is nog ongeveer de helft onder dezelfde naam werkzaam. En er zijn er honderden als ZZPer (Zelfstandige Zonder Personeel) bijgekomen.
Het is niet meer zo helder als in de jaren '80. De facilitaire diensten hebben last van de 'Engelse Ziekte' en van 'uitbesteden'.
Het lijkt me leuk om een paar verhalen uit die tijd op deze website te plaatsen.


Ik heb al contact opgenomen met diverse auteurs om de artikelen te mogen plaatsen. Rindert Vellinga en Werner Hungenberg hebben al laten weten halsreikend uit te zien naar de versie in .html. Zodra ik toestemming heb van de overige auteurs zal ik u per artikel bijspijkeren.
Met het boekje van Hans Topée denk ik nog wel wat bijzonders te doen. Hans heeft nog niet geantwoord. 'T is vakantietijd. Maar dat wordt zeker een rivella-achtige uitvoering. (als u deze reclame nog kent! ;D)

Het ruimt wel op in mijn thuis/kantoor. Alles wat ik vind gooi ik weg. Maar eerst inscannen en goed wegschrijven natuurlijk. Een hele tweedeurskast verdwijnt nu in de grootte van een luciferskop. En is daarbij via de backup nog veilig opgeborgen ook. En makkelijk terug te vinden ;D

Bijgewerkt op 14 augustus 2009:
Voor het artikel van Rindert Vellinga lees verder......
Voor het artikel van Werner Hungenberg lees verder......
Voor het dossier van Aad van 't Hof lees verder......

Deze weblog wordt mede mogelijk gemaakt door:

PrivaPark Nederland
Parkeerbeugel met afstandsbediening
Julianatraat 32-34, 1814 EB Alkmaar,
[T] +31 72 511 5927
[E] info@privapark.nl, [W] www.privapark.nl
voor informatie klik op plaatje......

(1104-12)

Facilitaire aanbieder kunnen partners zijn om uw organisatie soepel te laten draaien. Klik op de foto voor een lijst met namen en webadressen van facilitaire aanbieders.

zoeken naar producten/diensten en verenigingen
klik op foto......

top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

 


Fuseren betekent 'Opruimen'Van Apple III tot iMac. Van 1983 naar 2002!

Vervolg op 'Opruimen & Ontruimen' van 1 juli 2009
Geschreven door Leo Hooijmans, Noordwijk 2 augustus 2009

Bijna twee jaar heb ik een goede relatie met Ingrid. Ze woont in Purmerend. Mijn thuiskantoor is niet meer alleen in Noordwijk, maar ik heb nu twee thuiskantoor-locaties. In deze omstandigheid blijkt dat digitaal archiveren een geweldige situatie is. Met je laptop en je smartphone bij de hand kan je overal wakker worden ;D

Nu is het feit dat ze niet alleen knap is, maar ook mooi en lief. Menigeen fluistert daarom de vraag in mijn oren: 'wanneer gaan jullie samenwonen?'.
En dat terwijl de situatie geweldig is. We hebben iedere keer het gevoel dat we op vakantie zijn. Ikzelf als ik tussen de koeien en schaapjes rondfiets of uitkijk over het nabijgelegen IJselmeer. En dat heeft Ingrid als we, hand in hand, over het strand lopen of een lunch wegslikken op een zonovergoten strandpaviljoen. Dat 'zonovergoten' komt meer voor dan menige buitenland-vakantieganger denkt ;D
Maar.....! het geeft wel te denken als je werkelijk fuseert en de goederen in één woonlocatie in elkaar moet schuiven. Daarom leek het me raadzaam om eens op te gaan ruimen. Nou, dat werd sowieso tijd!

Nostalgie
In de archiefruimte in de kelder ging ik er eens voor zitten en werd verzwolgen door de nostalgie.
Softwarepakketten gingen terug tot in de eindjaren '80!
Acrobat in de versies 2.0, 2.1, 2.3, 4-5-6-7-8, Hypercard, FileMaker, de boeken en systemen van de Macintosh Classic, SE, PowerPC 3-4-5-6-7-8-9 en OSX. De tekenpakketen MacDraft, MacDraw, ClarisDraw, Coral, ConceptDraw, Freehand, AutoCAD, ModelShop, VectorWorks, Illustrator, Painter, PhotoShop, enzovoort. Ik onthoud u de versienummers maar van deze kostbare pakketten. Oh ja, en dan SoftPC, VirtualPC en Connectix. Programma's om Windows te emuleren op de Mac. Gekkenwerk. Er is niet beter dan het MacOS (OperatingSystem).
Now-Up-To-Date en Palm Desktop om je digitale agenda bij te houden.
Alle versies van MicroSoft Office: Word, Excel, PowerPoint.
RAMDoubler, SpeedDoubler, Stacker, progamma's om de schijfinhoud te vergroten. Diverse fax-programma's, digitale woordenboeken, en.... weinig spelletjes. Alleen een flipperkast!
Bij iedere nieuwe versie van het computersysteem, moesten de meeste programma's weer ge-update (bijgewerkt) worden.
Bij deze lijst zit ik ongeveer op de helft van de programmadozen. Als ik in gedachten even de investering daarvan optel dan word ik even wit om de neus. Als ik het zonder rentebijtelling terug zou krijgen kon ik per direct in prepensioen. Gelukkig werkt dat niet zo. Ik vind dit werk nog veel te leuk en wil tot ver na mijn pensioengerechtigde leeftijd nog doorgaan. Wel met uitbetaling van de AOW en Pensioenuitkering, natuurlijk. Maar ik wil er wel b(l)ijblijven, want het leven is veel te mooi nu. Kijk maar eens naar voornoemde softwarezooi. Er gebeurd in een snel tempo van alles in deze wereld.

Het was ook een mooi overzicht van de ontwikkelingen in de IT-branche. Bij de Macs en de programma's van rond 1990 werden m3-ers boeken meegeleverd. Ik heb er nauwelijks in gelezen. Op de Mac werkt alles vanzelf.
Microsoft spande met de m3-ers wel de kroon. De boeken van Word, Excel en PowerPoint heb ik apart naar de papierstort gebracht. :-(
De eerste uitvoering van Word stond op één diskette van 3.5 inch. In de laatste uitvoering met diskettes had ik het gevoel dat ik bij installatie een dag diskettes zat in te voeren.

Kunst
Daartegenover stonden slimme jonge bedrijven die de diskettes (soms een stukje plastic ter waarde van een dubbeltje) héél mooi wisten te verpakken. Ik stond verbaasd hoe ze van dun karton grote dozen konden vouwen, die krachtig aanvoelden. Door een origami-achtige manier van vouwen. Jammer dat deze kunst nu door de verzending per internet bijna helemaal verdwijnt. Het was natuurlijk een combinatie van dik doen en veilig inpakken voor transport.

De verzending is compleet veranderd. Op dit moment gaat er voor mij een update draaien van een navigatiepakket via iTunes (de winkel van Apple).
1.4 Gigabyte in 47 minuten.
Ik heb eigenlijk geen navigatiepakket nodig. Ik kom er altijd wel. Maar een programma dat je via de iPhone waarschuwt dat je niet bij stoplichten door het rode licht mag rijden en bij 'gevaarlijke' plekken niet te hard mag rijden, bespaart je wellicht een paar brieven van het Centraal Bureau van Justitie ;D

Ik zie trouwens via mijn iPhone op de buien-radar dat het droog blijft, dus ik ga maar fff door 't duin naar Scheveningen fietsen.
Dié route ken ik sowieso. ;D

Deze weblog wordt mede mogelijk gemaakt door:

facilitaire vakbeurs online
nog nooit wat adverteren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
365 dagen per jaar/24 uur per dag.


voor presentatie klik op plaatje.....
(1107-01)

Facilitaire aanbieder kunnen partners zijn om uw organisatie soepel te laten draaien. Klik op de foto voor een lijst met namen en webadressen van facilitaire aanbieders.

zoeken naar producten/diensten en verenigingen
klik op foto......top pagina mede mogelijk gemaakt door: index
'een hedendaags kantoor!', niet 'het kantoor van de toekomst'!

Opruimen & Ontruimen


Op 30 juni 2009 een mailtje van Henk Brentjes:
“Dag Leo, goed om elkaar weer gesproken te hebben op de ALV. Vind je het leuk om een column voor 'facility-info.com' te schrijven? We hebben nog plek per medio juli. Het gaat om 650-700 woorden voor een zelf te kiezen thema. Ik hoor graag van je!”


Eerst dacht ik: “'Nee hè, mijn prioriteitenlijstje is al zo breed bovenaan”.
Daarna dacht ik, “waarom ook niet?” Werken onder druk geeft bij mij altijd de beste prestatie. En een stukje van 650-700 woorden te schrijven is veel zwaarder dan een van 2500 woorden.
En dan het 'zelf kiezen van het thema', als je zoveel te vertellen hebt!
Ik pak er een euro bij. Kruis of munt........  Verdorie munt. Zou er munt uit te slaan zijn met het stukje? Niet direct, denk ik, maar door kruisbestuiving van verschillende websites ben je beter vindbaar.
Om het kort te maken, Henk, ik doe 't.  Ik kan in de tijd dat ik je duidelijk wil maken dat ik geen tijd heb, het stukje wel fff pfff.. schrijven ;D

Hieronder vind u een uitvoering van ca. 1000 woorden voor deze webpagina.
Voor het verhaaltje op de website van Henk kijk even bij de links onderaan deze pagina.

Thema.
Ja, en nu 't thema. Een van mijn stokpaardjes is 'opruimen'. Dat betekent digitaal opruimen. Scannen, digitale tekeningen, plaatjes en teksten in pdf opslaan. Zoals het in een flexibel kantoor hoort. Weg met 't papier!
Men zoekt dat vooral in 'Het kantoor van de toekomst', maar beseft niet dat dat kantoor allang bestaat. Het besparen van ruimte en het eenvoudiger terugvinden van informatie, waardoor men hoge kosten kan voorkomen, wordt bij veel mensen en bedrijven maar uitgesteld. In de huidige crisistijd kan men dat niet afhandelen omdat men daarvoor nog niet geoefend heeft.
Maar nee, over digitaliseren moet ik het niet hebben. Vorige week had ik nog een afspraak met een bedrijf dat digitaliseren als dienstverlening heeft. Komt de directeur zelf mee met zijn 'laptop' onwennig in de ene hand en een uitdraai op papier van mijn facilitaire-info.nl in de andere hand.
Terwijl ik mijn notities in mijn smartphone invoerde, werd aan de overzijde van de tafel nog driftig potlood en papier gebruikt!

Nee-Nee.
Een paar maanden terug heb ik een nee-nee-stikker op mijn brievenbus geplakt. Ik had daar al lange tijd moeite mee. Aan de ene kant stopten ze toch allerhande reclameblaadje tussen de regiobladen. Aan de andere kant wil je toch het nieuws uit de regio lezen. Ik heb het wel eens geprobeerd om het in een percentage uit te drukken wat het werkelijke nieuws is. Ik denk dat het hooguit 10-20% regionieuws is. En dat dan viermaal in even zoveel plaatselijke krantjes. De meeste van die krantjes gaan regelrecht naar de papierbak, als de krantenbezorger ze al niet in de vuilcontainer heeft gegooid. Dat bedrijven nog het idee hebben, dat die advertenties volop gelezen worden!
Ik lees nu gewoon het regionieuws op mijn PC of met mijn Smartphone.
Zo, dat is pas opruimen. Voordat het binnen gekomen is.
In mijn hoofd geeft dat ook veel ruimte en rust.


Ontruimingsplannen
Een ander thema is 'ontruimen'. Dat klinkt bijna hetzelfde, maar is iets heel anders. Mijn kennis over 'arbo in kantoor' en digitaal plattegronden tekenen is prettig voor mijn relaties. Meestal heeft men te maken met een arbo-deskundige, die niets snapt van plattegronden en zeker niet van digitaal tekenen. Meestal hebben CAD tekenaars geen flauw benul van hoe mensen denken in noodsituaties. Ik kijk regelmatig naar ontruimingsplannen in gebouwen. Heel vreemd dat medewerkers van facilitaire diensten ontwijkingsgedrag vertonen als ik vraag hoe ik op de kaart de kortste weg naar de nooduitgang kan vinden. Een sterk staaltje zag ik in de ontvangsthal van een regionaal vliegveld. Mensen zonder kennis van tekening lezen werden in tegenovergestelde gestuurd.


hierboven een goed voorbeeld

In de luchthavenhal van Schiphol is het goed geregeld. Tekeningen met duidelijke routes. De legenda duidelijk en in 't Nederlands met grote letters met een ondertiteling in het Engels.
Heel grappig is de afbeelding van de windroos. Een Boeing 747 met de neus richting het noorden.
De afbeelding hangt dus aan de binnenzijde van de oostgevel. Het is maar dat u 't weet!

Collega's
Ja, ik heb nog wel meer thema's, maar is het wel zinnig om hier te gaan lopen pronken. Direct nadat Henk me vroeg dit stukje te schrijven leek het me verstandig om even de voorgangers in de column-reeks te bekijken. Alexander Bos schrijft over de collega consultants, of in beter Nederlands, 'adviseurs'. Alexander krijgt even de ruimte om stoom af te blazen (30 april 2009). “De facilitaire wereld lijkt wel één van rozengeur en maneschijn..... Mooi! Mooi niet!”
En ik geef 'm gelijk. In de dertig jaar dat ik min of meer met de facilitaire wereld te maken heb is het in de basis eerder achteruit gegaan, dan vooruit.
Dikdoenerij met SLA's, PPP's, HCCPs, ISO's en vergaderen en seminars bezoeken. Als 't even kan in internationaal Engels. Dan verstaat 't management het wel, maar de mensen op de werkvloer verstaan het niet.
Dat houdt het klasse-verschil in stand! (de vraag is natuurlijk wel of het management 't begrijpt!)

Seminars bezoeken haalde Gerard Dessing aan (2 juni 2009). Hij heeft al drie jaar ervaring en vraagt zich af of we met al die seminars en bijeenkomsten niet doorschieten. Gerard is meer voor 'breaking news' via FM-twitters. Wat dat allemaal ook betekenen mag.

Suzan Vink-Opstal zal zich 'waarschijnlijk' afzijdig houden bij dit twitteren (zie haar column over hyves op 2 maart 2009). Maar dat mag ze zelf ook laten weten bij de reacties. Ze heeft helemaal gelijk in het stukje.
En ehh..... Mijn hemel ik zit al bijna aan de 1000 woorden.
Gauw gaan schrappen en daarna stop, stop, stop.
Naar 't strand! Het zand aanvegen ;D

Voor de samenvatting van deze tekst op www.facility-info.com klik hier....
Voor de tekst van Alexander Bos klik hier....
Voor de tekst van Gerard Dessing klik hier....
Voor de tekst van Suzan Vink-Opstal klik hier....top pagina mede mogelijk gemaakt door: index
DezeTekstIsVanLeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnline
Dit document niet uitprinten, aub. Denk aan het milieu en uw onkosten.
Wilt u het nog een keer lezen maak een bladwijzer (favoriet).
Wilt u het artikel door een ander laten lezen, stuur een link door.deze weblog wordt u aangeboden door leo hooijmans, lid van fmn
mede mogelijk gemaakt door diverse bedrijven

Saval
Wij weten alles over vuur en veiligheid
!voor bedrijfspresentatie klik op foto......


(1209-02)

Facilitaire Aanbieders Online


365 dagen/24 uur per dag een virtuele vakbeurs
voor bedrijven/producten/diensten en verenigingen
klik op vergrootglas....facilitaire-informatie-online.nl ©
ingevoerd op 2 juli 2009
het laatst gewijzigd op 01-Feb-2021

voorwaarden voor gebruik/bezoek van deze website: klik hier....
(de kleine lettertjes, maar dan iets groter)

ex