management


dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door:

global edutainment
ontdek smartreading, de overtreffende trap van snellezen!


voor ipresentatie klik op plaatje.....
global edutainment
ontdek de workshops voor smartreading, smarttyping,
communicatie & effectiviteit!


voor webinformatie klik op logo.....

(1809-02)


voor het artikel klik op onderstaand plaatje

'grenzeloos' - fmn thema 2009


door leo hooijmans
managementDeze pagina is leesbaar in diverse Europese talen :
This page is readable in various European languages :

'Grenzeloos' - FMN thema 2009


deze informatie wordt u aangeboden door leo hooijmans, vh lid van fmn
mede mogelijk gemaakt door facilitaire informatie onlineHeel erg en/of grensoverschrijdend!


De email van Diana begint ongeveer zo: “We zijn bezig met de Almanak voor 2009. Het thema is 'FM grenzeloos'. Onbegrensde mogelijkheden van het vakgebied en/of grensoverschrijdend. Wil jij een artikel schrijven? We weten dat jij altijd naar de toekomst kijkt en naar de mogelijkheden die zich aandienen. Het aantal woorden is 1200 en de deadline is 3 november 2008.”

Een gevoel van trots komt er opzetten. Ze vragen mij om de toekomst te introduceren, want ik heb er verstand van! Dat is zo, ehh.....natuurlijk. Dus spontaan is het antwoord: “het artikel komt eraan.”
Dan ga ik erover nadenken. Met het thema kan ik alle kanten op.
FF kijken in 't digitale woordenboek. In de Dikke Van Dale is 'grenzeloos' een bijvoegelijk naamwoord met de betekenissen 'onmetelijk' en 'heel erg'. 'Grensoverschrijdend wordt in de Dikke op internet niet getoond. Men wordt verzocht het commerciele woordenboek aan te schaffen. Dan heb je misschien een kans!? In Wikipedia geen rechtstreeks antwoord. Wel artikelen over de 'Eems Dollard Regio'. Een grensoverschrijdend [[openbaar lichaam]] in het noordelijkste Nederlands-Duitse grensgebied.
Zo zijn er grensoverschrijdende natuurparken, spoorbanen, enzovoort.

Onmetelijk
De betekenissen 'onmetelijk' en 'heel erg' trekken mijn aandacht. Kan ik hiermee de rest van het artikel vullen? Zal ik me daarmee alleen op facilitaire branche richten of meer op mezelf? Zelf ben ik meer facilitair dan financieel goed voor me is. Dat roept natuurlijk vragen bij u op. (nou vraag er maar eens naar ;D)
Bij 'onmetelijk' denk ik direct aan mijn semi-vrijwillige bijdragen met betrekking tot het ruimtevaartlaboratorium Esa Estec in Noordwijk. Voor een plaatselijk weekblad schrijf ik artikelen over wat er in deze internationale stad (meer dan 2000 medewerkers) binnen onze dorpsgrenzen gebeurt. De prestaties daar zijn 'onmetelijk' en de kosten zijn 'heel erg'. De bijdragen worden geleverd door 17 landen. Het 'heel erg' wordt grensoverschrijdend gedragen.


Zelfportret in een model van het ruimtelaboratorium 'Columbus'

Een belangrijk facilitaire taak
2008 was een heel belangrijk jaar voor de gemeenschap. In februari vond de lancering van het laboratorium Columbus plaats en in maart ging het ATV (Automatic Transport Vehicle) 'Jules Verne' de ruimte in. De Europese bijdragen aan het ISS (International Space Station).
Een taak van het ATV was het op snelheid brengen van het ISS tot 28.000 km per uur! (Een belangrijke facilitaire taak!) Daardoor kan het op 350 km hoogte in 20 minuten om de aarde blijven draaien. Dat is te meten, maar naar dagelijkse begrippen: 'onmetelijk'.
Bij Esa Estec lopen niet alleen studenten stage uit de 17 deelnemende landen, maar ook uit landen waar een partnership mee is. Ik zorg regelmatig voor onderdak voor Italianen, Fransen, Duitsers, Engelsen, Oosterijkers, Belgen en zelfs uit Finland, Servië en Rusland zijn ze bij mij al te gast geweest. Een bijzondere ervaring om met deze buitenlandse gasten op te trekken. Men is buiten Nederland heel nieuwsgierig hoe hier alles reilt en zeilt.

Bij 'onmetelijk' grijp ik ook direct naar mijn iPhone die ik in 2008 heb aangeschaft. Het was de vervanging van mijn Palm PDA (Personal Digital Assistent) en mijn Nokia telefoon. Die waren op en dat was 'heel erg'. Ik heb nu direct mijn belstatus, contacten, agenda, buienradar, actuele verkeersinfo, vertaalprogramma (16 talen), phrasebook (taalgids), nos teletekst, decibelmeter, waterpas, rolmaatje, aandelenkoersen, google routeplanner, pathé bioscoopgids, enzovoort bij de hand. Oh ja en de NS planner. Dat is echt een gemak. Je loopt het station binnen en je weet direct wanneer je eerstvolgende trein (met eventuele vertraging) vertrekt en op welk perron. Nog gekker wordt het als je iNap aanschaft voor 79 eurocent. iNap wekt je als je in de buurt van je thuisstation komt. Een vertraging in je treinreis breng je rustig slapend door!
Dan heb ik het nog niet gehad over de fotocamera, afstandsbediening voor muziek en tv, e-book-reader, google earth,bmi-meter, email, internetbrowser en 5000 muziekstukken die ik meesjouw. Oh ja, ik kan ook nog smsen. (m'n vader zou hier echt niets meer van begrijpen!)
Dit is 'heel erg' en 'onmetelijk' en 'grensoverschrijdend'.

TU, TU, TU Delft!
'Heel erg' is wat er dit jaar gebeurde met de TU (Technische Universiteit) in Delft en de dossiers van Justitie. Jaja, dat heeft beide te maken met het verdwijnen van onvervangbare documenten.
Op 13 mei 2008 brandde de Faculteit Bouwkunde in Delft af en kwam daardoor negatief in het brandpunt van de belangstelling. Het imago probeert men nu weer op te poetsen door heel snel noodvoorzieningen aan te leggen en het studiejaar op zijn best weer te laten doorgaan.
Een dramatisch feit blijft dat 'De belangrijkste architectuurcollectie van Nederland' (Ad Bercht van de TU) met ca. 40.0000 boeken, tekeningen, maquettes, meubels en landkaarten bijna geheel verloren is gegaan'. In de kaartenkamer van de bibliotheek bevonden zich 12.000 papieren kaarten, waaronder bodemkaarten, geologische kaarten, zeekaarten, plankaarten van de Noordoostpolder, en verder heel veel 'heel erg'.
Bestuurders van historische archieven zouden strafrechtelijk vervolgt moeten kunnen worden. Eén dag zitten voor ieder verloren historische kaart. Of beter nog: de straat vegen of vuilnis ophalen.
Laat ze een voorbeeld zijn voor de bestuurders, die nu alweer van de schrik bekomen zijn en er niet aan denken om belangrijke documenten, kaarten, enzovoort digitaal beschikbaar te maken en de originelen brand- en inbraakveilig op te bergen.

Vegen
Op 26 oktober 2008 stond er in de media dat het Openbaar Ministerie in Amsterdam twee, voor een roofoverval, veroordeelde mannen vrij moest laten. Ze konden in hoger beroep niet terecht staan, omdat het originele strafdossier was kwijtgeraakt! Acht rechercheurs waren drie maanden met de zaak bezig geweest.
Als ik 'veroordeelde vrijuit' opzoek in Google krijg ik 75.500 hits (in 0,27 seconden).
Er wordt wat afgeblunderd door Justitie. Het heeft niet altijd te maken met zoekgeraakte dossiers. Maar het gaat wel over papieren dossiers waarmee je, op TV en in de krant, justitie en juristen ziet rondsjouwen. Dat zou verboden moeten worden. Alle dossiers digitaal met het orgineel op de harde schijf in Fort Knox (goudopslagplaats in VS).
De techniek is er. Zaterdag 1 november 2008, laat Google weten zelfs op afstand alle ingescande tekstplaatjes te kunnen inlezen. Waarom kan Justitie hier dan niet eens originele dossiers bewaren? Laat de bestuurders van Justitie ook de straat maar vegen. (komen ze misschien de verloren dossiers weer tegen ;D)

'Heel erg' was het verongelukken van Theo Bisseling in september 2008. Samen met Eric van der Steen stond hij in augustus 1998 bij mij op de stoep. “Wil je voor ons nieuwe facilitaire blad (Facto) schrijven. Je kunt het wel!” Een groot aantal keren bracht hij artikelen van me uit via Facto en later via de FMI. Die stukjes waren veelal grensverleggend, soms ook 'heel erg'.
Theo en ondergetekende hadden echter veel plezier in de ontwikkelingen die we op deze (te korte) tocht samen mochten meemaken. Ik zal nog veel aan hem denken.

In mijn speciale vakgebied (hoe kantoren goed in te delen) bleef het 'heel erg'.
Een voorbeeld van de laatste Orgatec (oktober 2008): Men zoekt daar nog steeds het kantoor van de toekomst. In K&E (Kantoor & Efficiency) stonden foto's met ontwerpen van Christian Pottgiesser. Houten vloeren met ingezaagde werkplekken, overkapt met plexiglas 'kaasstolpen'. Medewerkers in goudviskommen. Printers en héél veel papierstapels.
'HEEL ERG' !

Zo, 1176 woorden. Da's mooi. Ik woon 100 meter van het strand en ik ga mijn grens naar de waterkant verleggen. iPhone mee met muziek (en het nieuws bij de hand, bijdehand!) ;D.

De afbeelding boven komt uit het boekje Atlas van de belevingswereld.
isbn 90-76522-01-4
[naar boven]deze informatie wordt u aangeboden door leo hooijmans, vh lid van fmn
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online

facilitaire vakbeurs online
nog nooit wat adverteren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
365 dagen per jaar/24 uur per dag.


voor presentatie klik op plaatje.....
global edutainment
ontdek smartreading, de overtreffende trap van snellezen!


voor ipresentatie klik op plaatje.....
global edutainment
ontdek de workshops voor smartreading, smarttyping,
communicatie & effectiviteit!


voor webinformatie klik op logo.....

(1809-02)


Bezoekers keken naar de volgende links in ons kennisplatform:

balans voor energie
door planbureau voor de leefomgeving
mede mogelijk gemaakt door de facilitaire vakbeurs online
visie duurzame mobiliteit 2016-2050


door leohooijmans
mede mogelijk gemaakt door facilitaire vakbeurs online
facilitaire vakbeurs online
nog nooit was sponsoring zó doelgericht en zó lang houdbaar!
365 dagen per jaar/24 uur per dag.


voor ipresentatie klik op plaatje.....
elektrische mobiliteit in 2020
volop kansen voor nederland
door ernst & young
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online
nederland krijgt nieuwe energie
door diverse politieke partijen
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online
handleiding duurzaam inkopen
opgesteld in opdracht van
het ministerie van infrastructuur en milieu
omgezet naar .html door facilitaire informatie online

'opgeruimd staat netjes' versie 22
ex(it) cv en gasaansluiting!

door leo hooijmans, mede mogelijk door bureau galileo
onafhankelijke life-cycle-analysis
uit dak+bouw 2012, html-vertaling leo hooijmans
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders onlinefacilitaire-informatie-online.nl ©
ingevoerd op 5 februari 2009
het laatst gewijzigd op 29 December, 2018
(ivm data)

voorwaarden voor gebruik/bezoek van deze website: klik hier....
(de kleine lettertjes, maar dan iets groter)