«« gebouw(kunde),
kantoor(concepten) & vastgoed


Beurs je wel, of beurs je niet?


deze informatie wordt u aangeboden door leo hooijmans, lid van fmn
mede mogelijk gemaakt door bene & facilitaire informatie online

Op de Orgatec (foto leo hooijmans)

Waar is het feest van de Orgatec?
LeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnlineHoezo??

In de jaren '80 en '90 was ik regelmatig op de tweejaarlijkse beurs in Keulen. In die tijd waren er twee internationale meubelbeurzen in Europa. In Milaan en in Keulen. Milaan was de designerbeurs. Vooral een beurs waarop architecten en vormgevers waren gefocust. In Keulen was het de beurs voor de kantoorwerkers. Voor hoe het werk georganiseerd moest zijn. Niet voor niks was toen in Deutschland de slogan 'Ordnung muß sein'.
'Orde moet er zijn' werd en wordt in Nederland nog niet helemaal begrepen. Daarom zijn de kantoortuinen in Nederland nooit zo succesvol geworden. In Duitsland en in de Verenigde Staten was dat anders.
De Orgatec speelt zich in 2010 af tussen 26 en 30 oktober.

Ik kijk met gemengde gevoelens naar de Orgatec. Tussen 1979 en 1985 heb ik bij Voko gewerkt. (Toen de grootste Duitse kantoormeubelfabrikant.)
Bij Voko was de Orgatec altijd een feest.
Op de beurs was er voor het publiek altijd een ruimte afgesloten. Hier werden de ontwerpen getoond voor de toekomst. Wat nu 'Het Nieuwe Werken' heet, was toen 'Het Kantoor Van De Toekomst'.
Voko nodigde zijn dealers, architecten en de potentiële grootverbruikers uit voor dit speciale deel. Grootverbruikers waren in die tijd Nedlloyd, NRG, Buma Stemra, Zilveren Kruis, Robeco, Boskalis, enzovoort. Juist deze bedrijven werden geïmponeerd op de Orgatec.

Inmiddels zijn we dertig jaar verder en de wereld is sterk veranderd.
Vooral als het om communicatie gaat.
De jaarlijkse CeBIT (IT-beurs in Hannover) en de tweejaarlijkse Orgatec leggen het af tegen het snelle internet. Wat nu nieuws is, is binnen een paar uur de hele wereld over.
De Orgatec heeft een extra handicap door de beurs Interieur 2010 in Kortrijk-België. Deze beurs wordt tweejaarlijks op bijna hetzelfde tijdstip gehouden. (15-24 oktober 2010)
Bedrijven (zoals Ahrend en Gispen) maken (nu om budgettaire redenen?!) een keuze en staan in Kortrijk.
Opvallend is dat er op de Orgatec minder Duitse en bijna geen Nederlandse exposanten met kantoormeubelen staan.
In totaal staan er maar 15 Nederlandse deelnemers op een veld van bijna 650. Twee van de 15 Nederlandse deelnemers zijn mij bekend. De rest bestaat uit onderdelenleveranciers en leveranciers met andere artikelen, dan meubelen.
Uit Azië stijgt het aantal deelnemers spectaculair (ca. 100). Oostbloklanden zijn er meer vertegenwoordigd dan ooit.Zoals genoemd staan Ahrend en Gispen er niet. Aspa/Samas is ter ziele en gedeeltelijk overgenomen door Ahrend.
Duitse fabrikanten die door de overname van Aspa door Ahrend uit de boot vallen, gebruiken de Orgatec nu om zich te manifesteren met een nieuwe dealerorganisatie in Nederland.
Ger de Hek (voorheen Aspa) laat nu als salesmanager, in Nederland van Drabert Office Furniture, weten dat ze met de merken Drabert, Fortschritt, MBT, Schärf en Martin Stoll het vuur uit de sloffen gaan lopen op de Orgatec. Hij weet zich gesterkt door de moedermaatschappij Kinnarps Samas GmbH, één van de grootste spelers in de Europese markt voor kantoor- en projectmeubelen. De nieuwe Nederlandse organisatie wordt geleid door Roberto Kaptein (voorheen Aspa en Vepa). Er wordt uitsluitend geleverd via een dealer netwerk.
Dit zet ook de toon voor andere reacties.

Paul Raaijen staat met Assmann Office Furniture helemaal niet op de beurs. Voor hem is het dealernetwerk héél belangrijk. De dealers worden op de fabriekslocatie uitgenodigd en worden daar geïnformeerd en getraind. Dit jaar zijn er vier presentaties aan het netwerk.
Reinier Wijnbergen van Schaffenburg Office Furniture is dezelfde mening toegedaan als Paul Raaijen. De band tussen dealernetwerk en Schaffenburg is intens. De dealers leggen de contacten en Schaffenburg zorgt voor uitgewerkte offertes en tekeningen in 3D.
Het is Reinier opgevallen dat, er op de Orgatec, een sterke toename is uit het Verre Oosten. Het is voor de eindgebruikers opletten geblazen voor kwaliteit en Europese normen. Op korte termijn hebben de Europese fabrikanten niets te vrezen. Wel zal ieder Europese fabrikant zich moeten realiseren, wat het gaat betekenen als op lange termijn de oosterse fabrikanten zich gaan ontwikkelen naar Europese maatstaven.
René Wulterkens staat er wel met Casala (objectmeubelen). Gelukkig is de tijd voorbij dat Ahrend, Aspa en Gispen met bussen vol eindgebruikers naar de beurs kwamen. Casala ziet de Orgatec als een informatie voor handel en distributie. Men kan er internationale contacten leggen en de dealers in alle rust informeren.
Lensvelt uit Breda is er ook niet bij. Noch in Keulen, noch in Kortrijk. Rob Brugge laat weten dat al eerder in combinatie met Gispen was afgesproken niet deel te nemen. Lensvelt en Gispen zijn in oktober 2010 uit elkaar gegaan. Deelnemen aan de Orgatec was op deze korte termijn geen optie. Misschien, als alles weer bij Lensvelt op de rails staat is het mogelijk om in het voorjaar deel te nemen aan de beurs in Milaan. Ook de beurs in Kortrijk spreekt Rob Brugge en Hans Lensvelt wel aan. Maar dat kan op zijn vroegst pas over twee jaar.
William Reijers van Gispen gaat wel de beurs in Keulen bekijken. Vooral om de handelsartikelen te bekijken, die ze in Nederland voeren. De deelname op de beurs in Kortrijk-België wordt geleid door de collega's uit Brussel.Buiten de meubelfabrikanten is het natuurlijk ook het domein van verlichting, vloerbedekking, accessoires, enzovoort.
Desso bv staat met zijn Airmaster® tapijt niet in Keulen. Daphne Rolf heeft geen verklaring voor het ontbreken op de Orgatec. Het marketing-verkoopkantoor in Nederland richt zich op de Benelux en Zwitserland. In Duitsland is het verkoopkantoor zelf verantwoordelijk voor de presentatie. Desso Nederland staat wel in Kortrijk en op andere beurzen. Zoals recent op de Woonbeurs in de Rai in Amsterdam en Architect@Work in Ahoy te Rotterdam.

Voornoemde is direct een mooi ezelsbruggetje om even het beurzen te evalueren. Het bezoek aan de grote internationale beurzen zoals Orgatec en CeBIT loopt terug. Voor de beursorganisaties een strop, want er werd jarenlang ongebreideld gegroeid. Voor de deelnemers een voordeel, want voor de bezoekers uit de handel en distributie is er nu meer rust om met elkaar te overleggen.
De regionale beurzen (Benelux) zoals Facilitair & Gebouw in Den Bosch en Interieur 2010 in Kortrijk-België floreren.

Beurzen worden echter maar periodiek gehouden. Handel en fabricage zullen goed rekening moeten houden met het zoekgedrag van de gebruikers via het internet. Dat wordt door veel verkoopkantoren nog niet goed begrepen. Kijk maar eens een aantal zakelijke websites aan. Ze sterven in schoonheid, soms zonder dat de (be)zoeker beseft wat er op de website te koop is.
De fabrikanten die via dealernetwerken verkopen zullen zich ook rechtstreeks tot de gebruikers moeten wenden. Dan bestaat er een kans dat hun product gevraagd wordt bij de dealers. Geen vraag, geen verkoop. Wel vraag, geen dealer, geen verkoop. Wel vraag, wel dealer, bingo!Om de geïnterviewden van bovenstaand stukje te bedanken staat er onderaan een lijstje met webadressen. Achter de webadressen staat ook de webranking van de website. Ter lering ende vermaeck.
Een verklaring voor de ranking vindt u hier......

www.bene.com 6 314.426
www.drabert.nl (kinnarps.nl (dd 1106)) 4 N/A
www.kinnarps.com (dd 1106) 5 413.341
www.assmann-nl.com 4 N/A
www.schaffenburg.nl N/A 1.896.755
www.casala.nl N/A 12.679.998
www.lensvelt.nl 4 3.426.771
www.gispen.nl N/A 1.895.327
www.desso.com 4 805.445
     
www.orgatec.de 6 423.577
www.interieur.be 5 493.037

Indien er nog mensen zijn die op bovenstaande nog iets kwijt willen, mogen ze natuurlijk een mail zenden aan leo@hooijmans-noordwijk.nl

Reacties:

13 oktober 2010

Ger de Hek - Drabert Office Furniture:
--------------------------------------------------------------------------------------------
Beste Leo, Hartelijk dank dat je het zo goed hebt neergezet.
Ik waardeer dat zeer!
Met vriendelijke groet, Ger de Hek, sales manager

14 oktober 2010

Ingrid Kleinsman MDA - interieur-concept-realisatie
--------------------------------------------------------------------------------------------
Leo, door jouw artikel heb ik nu mijn keuze gemaakt. Dank voor je informatie.
Ik wens je een goede beurs en hoor/lees graag hoe je de beurs hebt ervaren.
Groet, Ingrid Kleinsman

14 oktober 2010 Linda Cupers - hmergonomics
--------------------------------------------------------------------------------------------
Beste Leo, dank voor de informatie. Veel succes en wellicht tot op de Orgatec.
Met vriendelijke groet,
Linda Cupers, marketing & communication manager
15 oktober 2010

Léon van Amersfoort - PAMI Office Furniture
--------------------------------------------------------------------------------------------
Leo bedankt, ik wens jou ook heel inspirerende weken toe. Geniet!
Groeten, Léon van Amersfoort
mail verzonden van een Nokia mobiele telefoon !

24 oktober 2010

Leo Hooijmans - Facilitaire Informatie Online
--------------------------------------------------------------------------------------------
Op 24 oktober (zondag) de beurs Interieur in Kortrijk bezocht!
Een netjes verzorgde beurs.
70% woonbeurs - 30% projectenbeurs.
99% designbeurs. Opvallend was de kwaliteit van de ontwerpen. Bijna Italiaans.
Maar dan toch grotendeels bruikbare ontwerpen.
Opvallend vond ik de projectmeubelinrichters. Je kan bijna spreken van een Belgische Stijl. Anders dan de Nederlandse en Duitse ontwerpen van de laatste tijd. Enerzijds teruggebracht naar -simpel- (blad met vier poten), anderzijds rekeninghoudend met de moderne InformtieTechnieken (draadloos).
Mijn complimenten voor Bulo, Dynamobel, Juventa, Mewaf en Pami. Allen Belgische fabrikanten. Een opvallende plaats nam ook Fantoni in uit Italie.
Ahrend en Gispen (NGispeN) namen een onopvallende plaats in als kantoorinrichters. De twee giganten van weleer zakten op de beurs door de bodem van hun kunnen.
In een kleine stand, maar toch opvallend genoeg stond Castelijn uit Roelofarendsveen. Prachtig houten meubelen die de mix van thuis- en op kantoor-werken prima mogelijk kan maken.
Prooff uit Rotterdam presenteerde er naast de bekende oOrstoel een multifunctionele tafel, waaraan en waarin gezeten kon worden.
Binnenkort eens kijken hoe we bovenstaande positieve informatie kunnen omzetten naar de lijst met 'facilitiare aanbieders'.
Kom gerust nog eens kijken! ;D

Via het aanschaffen van de e-ticket op internet, had ik ook een beurscatalogus besteld. Altijd makkelijk. Bij de entree af te halen. Tot mijn verbazing (en ook een beetje tot ergenis) was de catalogus ruim twee kilogram. Ja, ruim twee kilogram! Een waarschuwing vooraf was op zijn plaats geweest.
Mooi van opmaak. De catalogus bestond uit twee delen. Een opsomming van de deelnemers op alfabetische volgorde (met sumiere informatie) en een redactioneel deel. Zo aan elkaar geplakt dat ze zonder scheuren niet te separeren waren. Erg mooi, maar erg onhandig. Zo mooi, dat het een exemplaar is die je zou willen bewaren. Maar waar? Een internet editie zou toch makkelijker zijn. (Voor een deel, zoals die wel op de website staat, maar dan ook doorbladerbaar.)
Het redactionele deel was grotendeels geschreven in het Engels. Eerst dacht ik dat het om de taalstrijd (Vlaams-Waals) te ontlopen. Maar bij nader inzien stonden er ook Frans- en Nederlandse teksten in.
Begrijpelijk dat Belgen zo verward overkomen. :-)

28 oktober 2010 Leo Hooijmans - Facilitaire Informatie Online
--------------------------------------------------------------------------------------------
Op 28 oktober (donderdag) de beurs Orgatec in Keulen bezocht!
Interessant dat alle tegenstellingen, die in bovenstaand artikel geschreven staan, ook uitkwamen.
De beurs had aanzienlijk minder m2-s dan in de jaren '80 en '90. De beursorganisatie had echter inventief op deze trend ingespeeld. Naast de reguliere stands van de deelnemers waren er thema-eilanden gecreëerd waar de bedrijven, als collega's/concurenten nog eens samen dicht bij elkaar waren gegroepeerd. Zoals de thema's licht, geluid, accoustiek, enzovoort.
Lege plekken werden opgevuld met zitjes van bekende leveranciers van stoelen en banken. Bezoekers konden hier even uitrusten of hun beursbezoek op een rijtje zetten.

De aangekondigde Aziaten waren volop aanwezig. Het was wel een beetje genant om te zien dat kleine en grote stands bemand waren met 2, 3 of meerdere gastheren/-vrouwen, maar dat er nauwelijks (en soms helemaal geen) bezoekers op de stand waren. Een uitzondering was de stand van Okamura Corporation die een heel opvallende bureaustoel 'Leopard' presenteerde. De zitting staat zover aan de achterzijde omhoog, dat je er bijna niet op durfde te gaan zitten. Maar eenmaal de schroom overwonnen was het een stoel met een bijzonder comfortabele zit.
Bij Euroseats (Een Nederlandse importeur) werd ik door een Maleisier letterlijk de stand opgetrokken. Hij was de fabrikant van de stoelen. De Nederlandse standbemanning stond daar een beetje beschamend bij te kijken. Opvallend was dat hier een stoel werd gepresenteerd met de NEN-norm 1815 NPR. Aziatische fabrikanten passen zich razendsnel aan aan de Europeese regelgeving en maten.

Echt Nederlandse projectmeubelfabrikanten waren nauwelijks aanwezig. In de wandelgangen vielen ze mij in ieder geval niet op. Casala uit Culemborg ('t klinkt wel Italiaans ;-)) viel mij op als positieve uitzondering. Het was er druk op een relatief grote stand.
Vandersluis uit Culemborg (voorheen VdS) maakte met grote letters hun nieuwe huisstijl kenbaar. Het stoffige imago is behoorlijk opgepoetst met frisse ontwerpen. Een mooie stand. Het was jammer dat de standbemanning nog aan de nieuwe uitstraling moet wennen. Geen oogcontact, geen koffie.
In bovenstaand artikel is al gemeld dat Ahrend en Gispen wel op Interieur 2010 in Kortrijk (minimaal) aanwezig waren. Op de Orgatec ontbraken ze helemaal. Zullen de uitgespaarde kosten opwegen tegen het gezichtsverlies. In de jaren '80 en '90 waren het toch de klanten van deze twee bedrijven die met volle bussen naar de Orgatec werden verscheept. Misschien is het wel een vorm van overleven.

Aspa heeft het al voor de beurs niet overleeft. Veel oud Aspa-medewerkers kon men terugvinden op de stand van Kinnarps.
'De koning is dood, leve de koning', is een oud gezegde.
In de stand van Kinnarps gaf dit zelfs een sfeertje, alsof de Europacup voor kantoorinrichters hier was gewonnen. Het complete dealernetwerk uit de Nederlanden, Scandinavië en Duitsland rolden er naar binnen. En het was de moeite waard. Opmerkelijk dat de verschillende bedrijven van Kinnarps, Samas, Drabert, Fortschritt, MBT, Schärf en Martin Stoll ineens zo'n compacte uitstraling naar buiten hebben. In Duitsland wordt al de overkoepelende naam Kinnarps gebruikt. In verband met dealerafspraken wordt vooralsnog in Nederland de naam van Drabert boven de groep gehangen. De bloedgroepen van de verschillende fabrikanten zijn nu ingevuld als modellenreeksen, die bijzonder goed op elkaar aansluiten. Met frisse, nieuwe modellen, die soms zelfs een schoonheidsprijs mogen verdienen als ze aan een ontwerpwedstrijd zouden meedoen.

Europees gezien is Kinnarps met de aangesloten fabrieken een voorbeeld van wat er in het Europese kantoorinrichtingsvak de laatste jaren is gebeurd. Er zijn veel bedrijven en/of onderdelen van bedrijven verkocht en gekocht door superinvesteerders. Niet altijd in het voordeel van de fabrieken en hun werknemers. Op de beurs waren duidelijk de gevolgen te zien. Bijna alle fabrikanten die de markt rechtstreeks bedienen waren afwezig.
De stofwolken voor de dealerfabrikanten zijn hoog opgewaaid en beginnen langzaam te zakken. Bij bijna alle dealerfabrikanten was het druk, druk, druk. Zoals bij Kinnarps (Swe-Du) reeds voornoemd was het ook druk bij Haworth (VS), Wilkhahn (Du), König & Neurath (Du), Sedus (Du), Vitra (Swiss) en zeer, zeer druk bij BENE (Au). Gematigd druk was het bij Herman Miller (VS) en Unifor (It).

Een vraag is hoe de markt zich verder gaat ontwikkelen. Veel kleine dealers kennen de regiomarkt en kunnen de verkoop van kleine kantoorinrichtingen (1-50 wp) zelf wel aan. Maar wat als er zich een internationale bedrijf (500-2000 wp) zich in Nederland wil vestigen, verhuizen of nieuwbouwen.
Wie gaat dan de projectinrichting managen? Ik hoop dat het mensen zijn met verstand van (groot) inrichten!

Bovenstaande is mijn beleving. Als u een andere beleving hebt, of als ik iets over het hoofd gezien heb, kom maar op :-)


20 juni 2011

Thijs G.M. Dings- Kinnarps Nederland BV
--------------------------------------------------------------------------------------------
Zie onderstaand persbericht.

Begin vorig jaar heeft het Zweedse Kinnarps AB de activiteiten van Samas GmbH uit Duitsland overgenomen, met als bekendste merken Drabert, Martin Stoll, Fortschritt en Schärf. Nu bijna een jaar later kondigen wij met enthousiasme de verder integratie van de activiteiten van Kinnarps en Drabert/Martin Stoll aan.


De producten uit de Duitse fabrieken zullen in Nederland verder gedistribueerd worden door Drabert Nederland BV, dat een dochteronderneming wordt van Kinnarps Nederland BV.
Het beleid is en blijft om de producten uitsluitend via dealers te vermarkten. De nauwe samenwerking met Kinnarps Nederland, waar Thijs Dings recent als directeur is benoemd, zal de vertegenwoordiging van de merken Drabert en Martin Stoll verder versterken.
De backoffice taken als ook de uitvoering van de service op de producten zal per 1 juni worden samengevoegd. Op dit moment werken wij aan de inrichting van een tijdelijke showroom in het verzamelgebouw aan de Corridor 7 te Breukelen, welke wij binnen drie maanden verwachten te openen.

De nieuwste producten uit de Drabert-collectie, zoals de bekende Salida en de IOS, zullen worden getoond samenmet het innovatieve nieuwe vergaderstoelenprogramma Senor van Martin Stoll.
Dienstbaarheid, servicegerichtheid en de ambitie om onze schitterende combinatie van topmerken naar de markt te brengen vormen de kernwaarden van onze onderneming!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Thijs Dings +31 65 515 7034 of via
thijs.dings@kinnarps.nl.[naar top]
DezeTekstIsVanLeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnline
Dit document niet uitprinten, aub. Denk aan het milieu en uw onkosten.
Wilt u het nog een keer lezen maak een bladwijzer (favoriet).
Wilt u het artikel door een ander laten lezen, stuur een link door.deze informatie wordt u aangeboden door leo hooijmans, lid van fmn
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online

Facilitaire Aanbieders Online


voor zoeken naar producten/diensten en verenigingen
klik op foto....facilitaire-informatie-online.nl ©
ingevoerd op 12 oktober 2010
het laatst gewijzigd op 29-12-2012

voorwaarden voor gebruik/bezoek van deze website: klik hier....
(de kleine lettertjes, maar dan iets groter)