«« gebouw(kunde),
kantoor(concepten) & vastgoed


'het nieuwe werken'


deze informatie wordt u aangeboden door wortell
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online'Het Nieuwe Werken' in een historische ambiance
LeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnlineHoezo??
Index
Voorwoord van Rob Kotvis
'Het Nieuwe Werken' in een historische ambiance
Zien is geloven


Voorwoord
In november 2009 mocht ik een seminar bijwonen over 'Het Nieuwe Werken'. Dit seminar werd georganiseerd door Draaijer+Partners in samenwerking met Wortell en vond plaats in het kantoor van Wortell in Lijnden, een bijzondere locatie. Bij het evenement ontvingen we het magazine 'Wortelligence 01', waaruit hieronder een paar hoogtepunten.
Luc Joziasse (Commercieel Directeur Wortell) zorgde snel voor toestemming voor de publicatie op onze website. Anita Volgering zorgde voor snelle toezending van de tekst en foto's. Anita en Luc bedankt voor de wijze waarop het alleen maar kan gaan in 'Het Nieuwe Werken'!
Rob Kotvis, Harmelen, 30 november 2009


[naar top] - [naar index]

'Het Nieuwe Werken' in een historische ambiance

Op 9 juni 2008 is Wortell verhuisd naar een fantastische nieuwe locatie: de voormalige R.-K kerk van Lijnden. Aldaar introduceert Wortell voor haar medewerkers ‘Het Nieuwe Werken’. De juiste plaats om een interview te houden is dus in de kerk. In deze unieke locatie praat ik samen met Maarten van Noort, directeur operations Wortell, over de betekenis van ‘Het Nieuwe Werken’, maar ook waarom Wortell kiest voor deze werkwijze, én waarom er gekozen is voor een kerk in plaats van een knap kantoorpand?

tekst Francien van Leeuwen

“Ons kantoor in Amstelveen werd gewoon te klein. Het nieuwe kantoor, de kerk, biedt twee keer zoveel ruimte dan waar we voorheen zaten.
Tevens zijn hier ook nog uitbreidingsmogelijkheden. De pastorieruimte zouden we er later bij kunnen trekken.
Waarom hebben we gekozen voor zo’n bijzonder pand? Wij zijn op zoek gegaan naar huisvesting dat bij ons past. Een historische ambiance geeft ‘ziel’ aan je bedrijf. We zijn ons bij Wortell, zelfs in de naamgeving van ons bedrijf, bewust van onze ‘roots’. Mensen vertellen vaak vanuit hun ‘roots’. Op persoonlijk vlak, maar ook vanuit de werkkennis.”

“Ons nieuwe huis is dé ontmoetingsplaats voor klant en personeel. Oorspronkelijk is de kerk natuurlijk ooit gebouwd voor de ontmoetingsfunctie. Het mag duidelijk zijn dat wij geen religieuze dienstverlening bieden, maar in feite is wat dat betreft de functie van het gebouw niet wezenlijk veranderd. Daarnaast is de kerk goed bereikbaar. We zitten lekker centraal tussen Amsterdam en Schiphol.”Wat is ‘Het Nieuwe Werken’

Op de nieuwe locatie gaat Wortell aan de slag volgens het concept van ‘Het Nieuwe Werken’. De filosofie van ‘Het Nieuwe Werken’ is een paar jaar geleden door Microsoft geïntroduceerd. Maarten van Noort: “Het Nieuwe Werken geeft mensen de mogelijkheid om werk en privé beter op elkaar af te stemmen, door de mogelijkheid te geven om het werk onafhankelijk van tijd en plaats in te richten. Of dat nu thuis in de achtertuin, op kantoor of onderweg naar een klant is. Wij willen dat iedereen bij Wortell zijn werk- en privé-situatie beter op elkaar kan afstemmen. Waarom zou je met z’n allen ’s ochtends in de file staan, als je thuis ook met een kop cappuccino je werkdag kunt beginnen?

Als medewerker van Wortell bepaal je dus steeds meer zelf je werktijden. Het kantoor is als centrale ontmoetingsplek geopend tussen 7 uur ’s ochtends en 7 uur ‘s avonds. Alle informatie en communicatiemiddelen zijn altijd en overal beschikbaar, dus ben je niet meer tijd- en plaatsgebonden. Bijkomend voordeel is dat je veel minder kantoorruimte nodig hebt. In de kerk komen zo’n vijftig werkplekken beschikbaar, terwijl we bij Wortell met ongeveer 95 medewerkers werken. Voor ieder type persoon en voor iedere werksituatie is er een passende werkplek. Ons werk is heel divers, voor een vertrouwelijk telefoongesprek heb je een andere omgeving nodig dan wanneer je de inspiratie van je collega’s goed kunt gebruiken. Voor een desbetreffende situatie zoek je een werkplek uit die daar het beste bij past en die tot de beste resultaten leidt.”

Waarom kiest Wortell voor ‘Het Nieuwe Werken'?
“De introductie van dit project hoort helemaal bij deze tijd en heeft te maken met kenniseconomie. Kennis om te innoveren. Dat is wat Wortell wil! En dat past uitstekend in het plan ’Het nieuwe werken’. Op basis van dit systeem kunnen informatiewerkers, zoals bijvoorbeeld onze IT specialisten, op de beste werkplek hun diensten bedenken c.q. leveren aan onze klanten.”De meerwaarde van de kerk
“Onze specialisten zijn gedreven, ambitieus en doelgericht. Onze nieuwe locatie zal daar een meerwaarde aangeven. De service die wij bieden kan beter tot uiting komen, omdat de kerk meer faciliteiten biedt. Denk aan de demoruimte, maar ook aan de representatieve vergaderkamers. En die hadden wij in het kantoor in Amstelveen niet. De kerk is een aangename ambiance. Iedereen mag zich er thuis voelen. Het pand is een onmisbare inspiratiebron voor onze medewerkers. Onze mensen vormen Wortell. In dit nieuwe huis wil iedereen graag komen werken. Onze mensen zijn onze succesfactor. Kortom: de beste mensen voor de beste ICT leverancier!”
Details over ons pand Rooms Katholieke Kerk en pastorie st. Franciscus van Sales werd op 22 mei 1860 ingewijd, en is hiermee de oudste Rooms Katholieke kerk van de Haarlemmermeer.

Het kerkgebouw is een zaalkerk met een rechte koorsluiting. De kerk is
gekoppeld aan een pastorie welke dateert uit 1863.
Op Zondag 22 mei 2000 werd de laatste emotievolle eredienst gehouden. Nadat er 140 jaar gebeden, gezongen, gerouwd en getrouwd werd.
In 2007 is de kerk in opdracht van Wortell, samen met architect John Kerssens (van Kerssens/ De Ruiter architecten uit Alkmaar), opnieuw ingericht. Wortell herontwikkelde de kantoorlocatie en creëerde een moderne en duurzame omgeving.
Duurzaam vanwege de keuze voor een milieuvriendelijke klimaatinstallatie die gebruikmaakt van warmte- en koude-opslag en CO2 neutraal is.
In de kerk is rekening gehouden met de huidige werktrend door stilteruimtes,
concentratieplekken en een bibliotheek te verwezenlijken. Daarnaast zijn
monumentale elementen in de voormalige Rooms-Katholieke kerk behouden
gebleven door de restauratie van onder andere glas-in-loodramen.
De hele kerk is voorzien van een Wireless omgeving waarover, naast de ICT infrastructuur, ook telefonie aangeboden wordt door middel van Microsoft Office Communications Server 2007R2.
Wortell is gevestigd in de voormalige RK kerk in Lijnden (gelegen tussen Schiphol en Amsterdam). Het gebouw dateert uit 1859 en is volledig verbouwd en ingericht op basis van de filosofie van 'het nieuwe werken', waarbij het werk onafhankelijk van tijd en plaats wordt georganiseerd.
Èchte samenwerking lukt niet in een 'virtuele' organisatie, daarom is er gezocht naar een bijzondere locatie om de virtuele organisatie een fysiek 'thuis' te geven: een plek om met collega's of klanten samen te werken. Die andere functie van het kantoor betekent ook dat je het heel anders in kunt richten. Flexibele werkplekken en vergaderruimtes, maar vooral ook informele werkplekken, maken van het kantoor een 'thuisbasis'. Iedereen moet er een plek kunnen vinden die past bij de stemming of de werkzaamheden van het moment.
Met behulp van Microsoft technologieën als Unified Communications en het gebruik van een gedigitaliseerde poststroom is het mogelijk om altijd en overal in verbinding te kunnen zijn met onze medewerkers. Het kerkgebouw is hiermee de centrale ontmoetingsplek en daarom ook omgedoopt tot 'het centrum voor het nieuwe werken'.


[naar top] - [naar index]
Zien is geloven!

Wortell heeft in zijn nieuwe kantoor (de voormalige R.-K. kerk van Lijnden!) een live demoruimte, waar klanten kunnen ervaren hoe nieuwe technieken werken. Wat voor nut heeft dit eigenlijk? Is het volgen van een Powerpoint presentatie niet makkelijker? In gesprek met Ronald Scherpenisse, Business Productivity Specialist bij Microsoft Nederland.

tekst Jan Hoofwijk

Op de vraag hoe het idee van een live demoruimte ontstond, vertelt Ronald Scherpenisse, Technisch Specialist bij Microsoft Nederland, enthousiast:
“Dat was tijdens de lancering van Microsoft Vista Office Exchange in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Toen we probeerden uit te leggen wat de mogelijkheden zijn van ‘Het nieuwe werken’, ontdekten we hoe belangrijk het voor klanten is om in de praktijk te ervaren hoe zo’n nieuwe productset werkt. Daarom zijn in Microsofts nieuwe kantoor op Schiphol Airport alle faciliteiten op onze werkplekken zèlf te ervaren. Klanten die problemen hebben bij het maken van een juiste keuze uit de vele nieuwe technologieën, bijvoorbeeld Unified Communications, kunnen op onze werkplek beleven hoe dit werkt. Om zo tot een goede afweging te komen.”

Zelf met de handen aan de knoppen
“We zijn blij dat Wortell, een van onze partners, zelf gebruikmaakt van heel veel van de mogelijkheden die Microsoftbiedt,” vervolgt Ronald Scherpenisse. “Klanten van Wortell kunnen op de werkplekken in het nieuwe kantoor van Wortell in de praktijk ervaren wat er allemaal kan. Zelf met de handen aan de knoppen dus! Daarnaast heeft Wortell een live demoruimte opgezet waar je werkelijk alle Microsoft technologie live aan het werk kunt zien: oplossingen voor infrastructuur, software voor informatiewerkers, ERP en CRM van Microsoft Dynamics, maar ook de Xbox 360. Dell heeft de live demoruimte volledig met hardware ingericht, omdat ook zij de vele voordelen van een state of the art praktijkruimte inzien.”

Oh’s en ah’s
Wat maakt een bezoek aan de live demoruimte van Wortell zo bijzonder? Ronald “We kunnen heel snel en soepel schakelen tussen verschillende toepassingen. Dat geeft ons de mogelijkheid te laten zien hoe de verschillende onderdelen van het Microsoft-platform met elkaar samenwerken en elkaar versterken. En wat dit voor de specifieke situatie van de klant zou kunnen betekenen. Het zijn de combinaties van producten die onze bezoekers iedere keer weer doen verbazen. Hoe de producten van ons platform samenwerken bij nieuwe vormen van communiceren en samenwerken, bijvoorbeeld. Dat ontlokt veel ‘oh’s’ en ‘ah’s bij bezoekers.”

Interactief, informeel en inspirerend
Hoe verloopt een rondgang door de live demoruimte bij Wortell?
Ronald: “Bezoekers aan de live demoruimte kunnen zelf het programma bepalen. Dat kan productgericht zijn, of high level – ze krijgen datgene te zien wat relevant is voor hun specifieke situatie. Ze kunnen de software zelf ook uitproberen als ze dat willen. Door die interactiviteit krijgen ze veel sneller inzicht in ons platform en in allerlei nieuwe kansen en mogelijkheden. Verder is de sfeer tijdens een bezoek aan de live demoruimte van Wortell heel anders, meer huiskamerachtig. De bijeenkomst is interactief en er is maar een kleine groep mensen. Daardoor verloopt alles prettig en ontspannen. Behalve software is er ook hardware van Microsoft te zien. Zoals de RoundTable die het makkelijker en persoonlijker maakt om op afstand met elkaar te vergaderen. Dit past perfect binnen een veranderende wereld waarin werken steeds meer plaats- en tijdonafhankelijk wordt.”

Reacties
“Alle bezoekers zijn positief verrast over de mogelijkheden,” vertelt Ronald tevreden. ”Sommigen zijn zelfs overladen door de veelheid aan mogelijkheden. Als Microsoft partner kunnen we ze helpen met het maken van de voor hen beste keuze. Die ze dan meteen - live - kunnen uitproberen. The proof of the pudding is in the eating, tenslotte!”

De foto's zijn van Marco Ariesen en Michella Kuijkhoven.

[naar top] - [naar index]
DezeTekstIsVanLeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnline
Dit document niet uitprinten, aub. Denk aan het milieu en uw onkosten.
Wilt u het nog een keer lezen maak een bladwijzer (favoriet).
Wilt u het artikel door een ander laten lezen, stuur een link door.deze informatie wordt u aangeboden door wortell
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online

Facilitaire Aanbieders Online


voor zoeken naar producten/diensten en verenigingen
klik op foto....facilitaire-informatie-online.nl ©
ingevoerd op 30 november 2009
het laatst gewijzigd op 29-12-2012

voorwaarden voor gebruik/bezoek van deze website: klik hier....
(de kleine lettertjes, maar dan iets groter)