gebouwkunde, kantoor-
concepten & vastgoed

 

dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door

facilitaire vakbeurs online
nog nooit was sponsoring zó doelgericht en zó lang houdbaar!
365 dagen per jaar/24 uur per dag.

voor ipresentatie klik op foto.....
facilitaire vakbeurs online
nog nooit wat adverteren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
365 dagen per jaar/24 uur per dag.

voor webinformatie klik op plaatje.....
(1802-01)

voor het artikel klik op onderstaand plaatje

de vijfde gevel - meer duurzaam


uit dak+bouw 2009, html-vertaling leo hooijmans
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online


















gebouwkunde, kantoor-
concepten & vastgoed


De vijfde gevel


deze informatie wordt u aangeboden door de nda/dak+bouw
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online

Onno Dwars, ontwikkelaar duurzaamheid bij Volkers Wessels Vastgoed (links op de foto) en Hans Borsje, regiomanager bij Volkers Vastgoed.
Over het Climate Ready Concept in DAK+BOUW zomer 2009. (foto dak+bouw)


Wat we nu doen vinden we over tien jaar misschien niet meer duurzaam
LeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnlineHoezo??
“Duurzaamheid is een mentaliteit. Het heeft uiteraard ook een relatie met het huidige tijdsgewricht. Misschien vinden we over tien jaar alles wat we nu doen niet meer duurzaam.”

“Daar staat tegenover dat duurzaamheid ook een proces is. Je kunt het eindpunt niet in één sprong bereiken. Noodzaak is, dat we bewust bezig zijn en dat we goed nadenken over hoe we nú een duurzame woning ontwikkelen. Als je van een woning de schil hoogwaardiger maakt en in de woning vloerverwarming aanbrengt, heb je in elk geval al de basis gelegd voor een vorm van verduurzaming.”

“Maar dat proces blijft doorgaan. De naam van ons label ‘Climate Ready®’ bevat weliswaar het woord ‘ready’, maar het is natuurlijk nooit ‘ready’. Het einde is nog lang niet in zicht.”
Vastgoedontwikkelingsmaatschappij Volker Wessels Vastgoed (VWV) heeft met de introductie van het eigen Climate Ready concept een begin gemaakt met de verduurzaming van de woningen die de Volker Wessels bouw-ondernemingen realiseren.

Bekering.
Hans Borsje (49), regiomanager bij Volker Wessels Vastgoed voor de regio’s Rotterdam en Den Haag vertelt over de wijze waarop ‘zijn’ bedrijf werd bekeerd tot duurzaamheid in de woningbouw.

Voor het gesprek schuift ook Onno Dwars (29) aan, die als ontwikkelaar bij Volker Wessels Vastgoed de afgelopen jaren uitsluitend bezig is met duurzaamheid in de bouw.
Volgens Borsje is het begrip duurzaamheid bij Volker Wessels concernbreed (48 bedrijven - red.) gaan leven sinds de hoofddirectie het niet meer als een risico en kostenverhogingspost zag, maar als een kans.
Onno: “We zijn vervolgens met een roadshow langs alle bedrijven van het concern gegaan. Ieder die het hoorde, was enthousiast en binnen een jaar was iedereen overtuigd. Toen zag men de duurzaamheidskansen bij het ontwerpen en het bouwen.”

Volker Wessels Vastgoed heeft een grote professionele input gehad van het eigen dochterbedrijf DEC Energy in Amersfoort, dat gespecialiseerd is in duurzame energie. Samen met DEC Energy is ook het Climate Ready concept in de markt gezet.



De vijfde gevel
Op het European China Centre Rotterdam (ECCR), in aanbouw aan de Rijnhaven, komt een revolutionaire daktuin, waarin alle aspecten van dakgebruik en duurzaamheid worden samengebracht.

Het dak krijgt een grote daktuin als verblijfsgebied voor werknemers en bezoekers. Maar ook krijgt het ECCR-dak een functie voor energieopwekking en voor waterbuffering. Hans Borsje: “Het dak wordt sinds eind vorige eeuw beschouwd als de vijfde gevel. Hoe meer nuttige bestemmingen er bedacht worden, hoe meer we ons gaan realiseren dat het dak nog altijd een sterk onderbenut geveldeel is.”

Het concept heeft het rijksbeleid als vertrekpunt. In 2007 is in ons land de woning-EPC bijgesteld van 1,0 naar 0,8. Verdere verscherping is te verwachten. De uitstoot van broeikasgassen moet in 2020 met 30% zijn verminderd ten opzichte van 1990. Het aandeel duurzame energie moet omhoog van 2% in 2008 naar 20% in 2020. Dan moeten ook energieneutrale woningen beschikbaar zijn. Tot slot wil de regering dat in 2011 minstens 100.000 woningen in ons land zijn voorzien van duurzame systemen als warmtepompen, zonnecellen en zonneboilers.

Optie.
Dat bracht Volker Wessels ertoe om voor al zijn nieuwbouwwoningen het concept Climate Ready te ontwerpen. Een woning volgens het Climate Ready principe bevat minimaal de volgende elementen: zware dak- en gevelisolatie, vloer-verwarming, een superzuinige hr-ketel, zelfregelende ventilatieroosters, FSC-hout en een EPC van ver onder de 0,8.

Maar het kan nóg beter. Er is een scala aan optionele installaties beschikbaar, waardoor energiever-bruik en CO2-uitstoot nog verder omlaag kunnen. Bij optimale toe-passing van die installaties benadert de Climate Ready-woning een EPC van 0,0.
De vloeren van de woningen bevatten zelfs al uitsparingen voor bewoners die aan de gang willen met warmte- en koudeopslag in de grond onder de woning. De investeringen in de installaties leiden tot een hogere bouwprijs van de woning, maar volgens Volker Wessels Vastgoed worden deze kosten op termijn eenvoudig terugverdiend.

Energieconsulenten
“We leveren er ook een energieconsulent bij om aan de bewoners uit te leggen, wat bepaalde maatregelen betekenen én wat ze opleveren”, aldus Borsje. “De EPC-waarde bepalen de bewoners immers zelf. Goede uitleg motiveert de mensen om verder te gaan dan het standaardproces.”
Dwars vult aan: “Die motivatie is hard nodig om het duurzaamheidseffect te vergroten. Een EPC van 0,0 zegt nog niets. Het zegt iets over je huis, maar niet over wat jij doet. De beste resultaten zijn toch te boeken met je gedrag. Dáárom zijn we begonnen met energieconsulenten. Zij nemen trouwens ook de hele aanvraag-procedure voor de subsidies voor hun rekening.”




Daktuin
Volker Wessels Vastgoed (een volle dochter van de Koninklijke Volker Wessels Stevin Group, in grootte het tweede bouwconcern van ons land) is de afgelopen jaren sterk gespecialiseerd geraakt in grootschalige gebiedsontwikkeling.

In vestigingsplaats Rotterdam is de vastgoedontwikkelaar nauw betrokken bij de totstandkoming van twee grote projecten, waarvan de bouw eind vorig jaar begon: het European China Centre Rotterdam (ECCR) en het naastgelegen House of Design, beide aan de Rijnhaven. Het gaat om een investering van in totaal 450 miljoen euro. Ook daar worden alle bekende duurzaamheidsideeën in de praktijk gebracht.



Banken en overheden
Hoewel de meeste innovaties inzake duurzaam bouwen uit particuliere kokers komen, geeft Onno Dwars een verrassend antwoord op de vraag welke spelers belangrijk zijn bij het bevorderen van duurzaamheid in onze samenleving.

“Dat zijn de banken en de overheden. Zij faciliteren de ruimte voor duurzame vernieuwingen. Een voorbeeld: banken geven nog altijd hypotheken op basis van jouw inkomen. Als ze dat nou ’s deden op basis van de prestaties van je woning, dan zouden jouw woonlasten (hypotheeklasten + energielasten) direct omlaag kunnen. Of je zou een hogere hypotheek kunnen afsluiten.”



Bovenstaande tekst komt uit het vakblad DAK+BOUW
Opinie en ideevorming voor management -2- zomer 2009
Zie link in inderstaand kader!

[naar top]
DezeTekstIsVanLeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnline
Dit document niet uitprinten, aub. Denk aan het milieu en uw onkosten.
Wilt u het nog een keer lezen maak een bladwijzer (favoriet).
Wilt u het artikel door een ander laten lezen, stuur een link door.



deze informatie wordt u aangeboden door de nda/dak+bouw

dak+bouw trefpunt van daktechniek
nda nederlandse dakdekkers associatie


voor webinformatie klik op plaatje.....
(1204-01)
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online

facilitaire vakbeurs online
nog nooit was sponsoring zó doelgericht en zó lang houdbaar!
365 dagen per jaar/24 uur per dag.

voor ipresentatie klik op foto.....
facilitaire vakbeurs online
nog nooit wat adverteren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
365 dagen per jaar/24 uur per dag.

voor webinformatie klik op plaatje.....
(1802-01)

facilitaire-informatie-online.nl ©
ingevoerd op 05 april 2012
het laatst gewijzigd op 31-07-2018

voorwaarden voor gebruik/bezoek van deze website: klik hier....
(de kleine lettertjes, maar dan iets groter)