«« gebouw(kunde),
kantoor(concepten) & vastgoed


Duurzame habitat!
Hoe comfortabel is dat?


deze informatie wordt u aangeboden door leo hooijmans, lid van fmn
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online




Oegstgeest, 10 maart 2009
Op uitnodiging van Saint-Gobain Ecophon B.V. waren een zestigtal deelnemers aanwezig in het gebouw Corpus. Een inspirerend nieuw museum waar de bezoeker op spectaculaire wijze kan beleven hoe het menselijke lichaam werkt. Een goed gekozen locatie voor een interessant seminar.

Habitat is het latijnse woord voor 'het bewoont' en omvat de plaatsen waar een bepaald orgasme voorkomt, omdat de abiotische factoren en biotische factoren van die plaatsen voldoen aan de eisen en toleranties die het orgasme stelt om te kunnen overleven, groeien en voortplanten. Een synoniem is leefgebied of leefomgeving. (uit WikipediA).
LeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnlineHoezo??
Het seminar was niet zo taaltechnisch, gelukkig.
Marcel Bullinga, (futurist) sprak de delen aan elkaar en opende zelf met 'Duurzaamheid in de toekomst'.
Hoe ziet onze werk- en leefomgeving eruit in 2015? Als je het zoekbegrip Greenport 2015 intikt op Google, krijg je 11.300 hits in 0,25 seconden (11-03-09). Groen is in!
Verder ging Marcel in een stroomversnelling door op de verwachtingen van de deelnemers wat IN of UIT zou zijn in 2020 en/of 2028 bij de Olympische Spelen in Nederland!? De Nederlandse sporters voor deze spelen zijn nu heel jong of moeten zelfs nog geboren worden.
Duidelijk was dat de telefooncel in de straat UIT zou zijn. Over boeken was men het niet gauw eens. Zeker is dat de vorm van de boeken voor het merendeel veranderd. Bestaan de bibliotheek en het Gemeentehuis nog wel?
Het thema-onderwerp ging bijna ongemerkt over in de workshop
'Beeldenstorm & Burengesprek'.
Daaruit blijkt dat de behoefte bestaat om anders te gaan bouwen en produceren. Werken en wonen op loop-/fietsafstand. Woon-/werkomgeving als in de middeleeuwen, maar dan met modern comfort.
Een leefgemeenschap waar kinderen op straat kunnen spelen, de mensen elkaar helpen met oppassen, verzorgen en ter plekke produceren van die producten die op dat moment noodzakelijk zijn. (geen overproductie of omzet, alleen om geld/winst te genereren.)

Podiumgesprek
Marcel haalde Marlies Rohmer (architect), Henk Drost (Steelcase) en Henk Waaldijk (SenterNovem) op het podium.
Terwijl Marlies Rohmer van de ongemakkelijke kruk afstapte en in de comfortabele stoel ging zitten, die Henk Drost had meegebracht, mocht Henk uitleggen waarom de stoel zo bijzonder is.
''Het is de eerste productiestoel, die geheel aan de eisen van 'cradle-to-cradle' voldoet. Dat betekent dat goed is overdacht om alle onderdelen na de laatste dag van gebruik op een verantwoorde biologische wijze te vernietigen en/of één op één weer te gebruiken. Niet naar een minder product recyclen, maar op gelijk niveau.''
'Cradle-to-cradle' is een trend op dit moment en is voor buitenstaanders niet licht verstaanbaar. De letterlijke vertaling is 'van-wieg-tot-wieg'. Varianten zijn 'van-geboorte-tot-wedergeboorte' of 'déjavue', maar of dat iets duidelijker maakt is de vraag.
Marlies zat lekker in de stoel met 'haar boek 'Marlies Rohmer-Bouwen voor de Next Generation''. Dat lijkt een grappig boek met knipsels, maar de inhoud gaat heel serieus over de toekomst hoe kinderen en ouderen met elkaar omgaan. En hoe daar verbetering in aangebracht kan worden. Het is een heftig boek. Zeker voor mij, want dit is een voorbeeld hoe een boek een boek blijft. Onmogelijk om digitaal door te werken, maar lekker op de bank. Bij een goede energiezuinige verlichting, dat wel.
Van Henk Waaldijk probeerde Marcel geld los te peuteren voor de Gemeente Heerhugowaard (de heer K.J. van Leeuwen) in de zaal. Henk van SenterNovem (Agentschap voor duurzaamheid en innovatie) loste het echter simpel op. SenterNovem is een staatsbedrijf en die mogen andere staatsbedrijven niet financieren. SenterNovem brengt echter advies uit op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Ze brengen veel goede publicaties uit, waar ook het bedrijfsleven en particulieren baat bij hebben.

Podiuminterview
In het Podiuminterview haalde Marcel Bullinga prof.dr.ir. Anke van Hal (Nyenrode Business Universiteit) en Marcel van den Bunder (commercieel directeur van PSV nv) op het podium.
Anke bracht de volgende stelling in:
'Geen kantoren meer bijbouwen maar, duurzaam transformeren!'
Anke gaf als voorbeeld het kantoor van Het Wereld Natuurfonds in Zeist. Het nieuwe kantoorpand is een gerenoveerd gebouw (2006), herrezen uit de nog bruikbare basis van een oud laboratorium.
De deelnemers waren unaniem voor, natuurlijk!
Marcel van de Bunder had de volgende stelling:
'Groen voetballen is winstgevend!'
MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) is belangrijk voor PSV voetbal. In september 2008 presenteerde PSV zich als eerste topclub die klimaat neutraal is. Tot voor kort stootte de NV 4.700 ton CO2 uit per jaar.
''Een groen imago trekt partners en sponsors aan die een overeenkomst met je willen sluiten. Het levert dus ook nog geld op.
Maar winnen met voetballen staat voorop!''
Met de.... stelling was iedereen het eens ;D.

[top^^]

Kijk ook:
www.ecophon.nl
www.marcelbullinga.nl
www.rohmer.nl
www.steelcase.com
www.senternovem.nl
www.ankevanhal.nl
www.psv.nl
LeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnlineHoezo??
Dit document niet uitprinten, aub. Denk aan het milieu en uw onkosten.
Wilt u het nog een keer lezen maak een bladwijzer (favoriet).
Wilt u het artikel door een ander laten lezen, stuur een link door.



deze informatie wordt u aangeboden door leo hooijmans, lid van fmn
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online

Facilitaire Aanbieders Online


voor zoeken naar producten/diensten en verenigingen
klik op foto....



facilitaire-informatie-online.nl ©
ingevoerd op 11 maart 2009
het laatst gewijzigd op 17-08-2012

voorwaarden voor gebruik/bezoek van deze website: klik hier....
(de kleine lettertjes, maar dan iets groter)