energie besparing,
beheer & duurzaamheid

 

dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door
durensa® elektrisch verwarmen
hartverwarmend infrarood voor thuis, keuken, badkamer en kantoor
stap slimmer en sneller door de energietransitie heen.
van het gas af en over naar elektrisch met hartverwarmend infrarood!
voor ipresentatie klik op plaatje....
durensa® elektrisch verwarmen
hartverwarmend infrarood voor thuis, keuken, badkamer en kantoor
stap slimmer en sneller door de energietransitie heen.
van het gas af en over naar elektrisch met hartverwarmend infrarood!
voor webinformatie klik op plaatje....

(2401-01)

voor het artikel in het Nederlands klik op onderstaand plaatje

aan het gas? liever niet meer!

door leohooijmans
mede mogelijk gemaakt door facilitaire vakbeurs onlineenergie besparing,
beheer & duurzaamheid

Aan het gas? Liever niet meer!

deze informatie wordt u aangeboden door leo hooijmans
mede mogelijk gemaakt door de facilitaire vakbeurs online
De zon gaat onder (het licht gaat uit) voor de olie- en gas-energie

Nooit meer aan het gas! En ook nooit meer in de olie!

  Inleiding
1. Gas eruit!
2. De verbouwing op intuïtie
3. Op zoek naar een nieuwe energieleverancier deel 1!
4. Op zoek naar een nieuwe energieleverancier deel 2!
5. Elektrische mobiliteit
6. Bezoekers keken ook naar:

top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Als je iemand haat, wens je hem/haar 'aan het gas'. Jarenlang heb ik gedacht dat het een gezegde was, maar toen ik het probeerde op te zoeken vond ik het terug onder de term verwensing. Ik kan me niet herinneren dat ik de verwensing ooit voor iemand heb gebruikt. Een ander fossiel gezegde is 'in de olie zijn'. Dan ben je dronken en niet meer voor rede vatbaar.
Door Leo Hooijmans, mei 2016

Bewust ga ik tegenwoordig beide fossiele producten uit de weg. Ze zijn erg kostbaar! Nee...., ik bedoel, ze kosten veel geld. Als je letterlijk aan het gas hangt met je verwarming of je verwarmt je huis met olie ben je afhankelijk van de energieleveranciers. Die bepalen hun prijs. Als je auto naar de pomp moet, om energie te halen, ben je afhankelijk van oliebaronnen en de staat. Dat is bepaald geen vrijheid. Het benaderd slavernij.
De fysieke slavernij is in de 19e afgeschaft (op diverse locaties op verschillende data). Maar het gevoel van slavernij is niet weg. Roken, drugs, olie, gas, belasting, loterijen, banken, telefoonproviders. Ze geven het allemaal bijna gratis weg, maar zij zorgen dat je iedere dag, maand, jaar diep in de buidel moet tasten. Zelfs het geld is een verslaving.
Vrijheid maakt gelukkig. Maar als je geen geld hebt ben je ongelukkig en werk je hard, of je probeert op een oneerlijke manier aan je geld te komen. Als je veel geld hebt, leef je in de angst dat anderen dat van je afpakken.

Bovenstaande tekst is een behoorlijk intro naar een kort verhaal hoe ik probeer te ontkomen aan de slavernij. Misschien stemt het u tot nadenken. Ik wens dat u daarna weer gelukkig wordt en uw steentje bijdraagt aan een fossielvrije samenleving.
top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Gas eruit!
In februari 2012 meldde ik in m'n blog 'Opruimen' dat m'n appartement en thuiskantoor was verbouwd. Om een paar redenen heb ik de gasgestookte CV-ketel buiten de deur gezet. Daarvoor in de plaats zijn glaspanelen in de kozijnen geplaatst die door middel van elektra de kamers verwarmen. De verbouwing moest een leefbaarheid van zo rond de dertig jaar vooruit kunnen overzien. Op m'n intuïtie en met de kennis uit m'n vakgebied voorzag ik dat gasverwarming héél kostbaar zou gaan worden en misschien na 10-20 jaar zelfs niet meer mogelijk zou kunnen zijn. Het universum reageerde onmiddelijk. In januari 2012 waren de panelen geplaatst en in februari werd het zo koud dat bijna de elfstedentocht zou gaan plaatsvinden. Een berichtje in het nieuws deed me glimlachen, zelfs grijnzen. Rusland kon bijna de toelevering van gas aan Europa bijbenen.
top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Kozijnen met elektrische glasverwarming! (geen warmwaterpanelen meer!)

De verbouwing op intuïtie
Bouwondernemer Hopman, kozijnenleverancier Finstral, elektramontage Koeleman en niet in het laatst de leverancier van het speciale glas, GlassSolutions konden ons behoorlijk informatie geven over deze manier van verwarmen. Het was avonturen voor ons. Vooral over de berekening van verbruik en kosten voor het elektra storten we ons in het onbekende.
Weer op intuïtie de volgende gedachten. Onze kosten voor verwarming op elektra zouden de energiekosten waarschijnlijk wel eens kunnen verdubbelen. Van 180 euro per maand naar misschien 350 of 400 per maand. Puur natte vingerswerk. Maar het idee dat gas in de komende jaren behoorlijk duurder zou worden en elektra goedkoper werkten ook mee in het vingerwerk.
Er werd tijdens de verbouwing een nieuwe, slimme elektrameter geplaatst omdat de installatie van 16 naar 3x35 Ampere werd verhoogd. NUON kwam met een nieuw maandbedrag van 47,75, dat drie maanden later werd verhoogd naar 53,53.
Onze extra elektrameter sprong een paar keer uit de band met bedragen van honderden euro's per dag. Na een geruststelling van de fabrikant, dat dat beginnerfoutjes waren, wachtten we af. In september werdt het bedrag verhoogd naar 103,28 euro en kregen we van directeur Cindy Kroon (NUON) de complimenten voor het zuinig gebruik.
Na twee jaar kregen we bonje met NUON. De Slimme Meter had helemaal niet gefunctioneerd en we moesten (volgens Liander, de netbeheerder) behoorlijk bijleggen. Het maandbedrag werd verhoogd naar 328,00 euro. Ondanks de navordering toch nog een maandbedrag, dat achteraf meeviel. Omdat de Slimme Meter niet goed gefunctioneerd had is de navordering nog voorgelegd aan de Geschillencommissie Energie. De oude heren en dame snapten niet dat een Slimme Meter niet slim is, maar afhankelijk is van een slimme programeur. Dat de meter niet goed zou kunnen werken kwam er bij hen niet in.
Dat computersystemen fouten kunnen maken en/of kunnen sjoemelen, kwam pas in de media bij de autobranche meetpraktijken.
Van huis uit zijn we trouwe klanten, totdat het vertrouwen wegvalt. NUON bleek alleen een administratiekantoor, zonder verstand van Slimme Meters en zonder verstand van klantenbinding.
top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Op zoek naar een nieuwe energieleverancier deel 1!
Dat doe je op internet, natuurlijk. Via Gaslicht.com, een energie-vergelijkingssite van Ben Woldering. We kwamen terecht bij de Nederlandse Energie Maatschappij (NEM) voor 229,89 euro per maand. Bijna 100 euro lager dan bij NUON. En daarbij was het 100% groene stroom.
In september 2015 begon de telefonische verkoop van de NEM alweer om in februari 2016 het contract te continuëren. Bij ons kwam dat verdacht over en vroegen de NEM hiermee op te houden. Eerst de jaarnota en dan kijken of we doorgaan. Twijfel was al aanwezig. En ja hoor. Een navordering die zeker 600 euro hoger lag dan Gaslicht.com had ingeschat.
De 50 euro welkomskorting. Och, vergeten. Van Gaslicht.com had de boekhouding van NUON nog nooit gehoord. Dat was wat voor de afdeling verkoop. En dat er natuurstroom was beloofd, was 'natuurlijk' waar.
Een onderzoek naar duurzaamheid elektriciteitsleveranciers (Consumentenbond, Greenpeace e.a.) in december 2014 wees uit dat de NEM in de grijze middenmoot zat en de NUON als de minst duurzame energieleverancier betiteld werd.
Het rapport uit 2014 is inmiddels opgevolgd door een rapport in oktober 2015.

In de SAMENVATTING worden de stroomleveranciers op een rijtje gezet op volgorde van duurzaamheid.
Om de lijst beter te kunnen lezen klik op het plaatje hiernaast:


Voor het complete rapport uit oktober 2015 klik hier.....
top pagina mede mogelijk gemaakt door: index


Op zoek naar een nieuwe energieleverancier deel 2!
Naar aanleiding van voornoemd onderzoeksrapport visten we Qurrent uit de energievijver. Hè, Qurrent, nooit van gehoord. En wat betekent Qurrent?
Op internet niet gemakkelijk te vinden hoe de naam te vertalen en/of in te schatten. Binnenkort ga ik naar een bijeenkomst van Qurrent om dat eens te vragen. Voor een ALV ben ik uitgenodigd, omdat ik me bij hen heb ingeschreven. Niet alleen als gebruiker, maar ook als financier (of zo-iets).

Update:
De 1e ALV van Qurrent was op 21 mei 2016. En ik mocht daarbij zijn.
Aan Richard Klatten (directeur van Qurrent) vroeg ik hoe de naam van Qurrent is ontstaan.
'In de startfase is bedacht om de organisatie Current te noemen. Dat is Engels voor stroom of stroming. Ook wel rivier of wind. Iemand bedacht dat het iets opvallender of aparter mocht zijn en veranderde de 'C' in een 'Q'. En zo is de naam tot stand gekomen'.

De energieleveranciers zijn niet zo blij met de werkwijze van Qurrent. Ze spreken van marktvervalsing. Qurrent wordt namelijk gefinancierd door de Nationale Postcodeloterij/stichting Doen als zijnde 'goed doel'.
De Qurrent Coöperatie heeft dik geïnvesteerd in windmolenpark Hellegatsplein.
Daar ik geen zonnepanelen op het dak van ons appartementengebouw mag plaatsen, dacht ik dat een investering in windenergie ook voor ons een goed doel zou kunnen zijn.
Het gaat bij Qurrent door middel van 'windtegoeden'. Aandelen, maar dan anders. Met een maximum van 85% van je verwachtte jaargebruik. Het was nog wel onduidelijk hoe het allemaal in elkaar steekt.
In februari 2016 zijn we overgegaan en in maart is de connectie met de windmolen gelegd. Vandaag (5 mei 2016) staan we op een verbruik van 7815 kWh en een opgewekt vermogen van 5263 kWh. Dat is 67% zelf opgewekt.
Daar word je opgewekt van!
Bij de eerste jaarnota (waarschijnlijk in februari 2017), of eerder zal ik hier nog een nieuw overzicht geven van de ervaring die is opgedaan.
top pagina mede mogelijk gemaakt door: index


Elektrische mobiliteit
Ons elektragebruik is nog meer ongewis, omdat ook voor de mobiliteit, het fossiele tijdperk achter ons ligt. In september 2015 mochten we onze Tesla S in ontvangst nemen. Elektrisch rijden in optima forma. Actieradius rond de 400 km, acceleratie van 5,5 seconden op 100 km, topsnelheid rond de 200 km/u.
Tussen september 2015 en oktober 2016, bij ongeveer 50.000 km, ruim 8.700 euro aan energie en wegenbelasting bespaard. Lees wel: het verschil tussen benzine en elektra, hé!! :-). Voor zakelijke rijders is het verschil nog groter!
Deze bijzondere auto (belegging) ga ik nu niet wéér de hemel inprijzen. Er staan al wat positieve zaken op deze website. Wilt u meer weten over goedkoper en duurzaam rijden, of meerijden, of zelf rijden, kunt u terecht bij onderstaande links.

top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Bezoekers keken naar de volgende links in ons kennisplatform:

balans voor energie
door planbureau voor de leefomgeving
mede mogelijk gemaakt door de facilitaire vakbeurs online
makecover restyle solutions
mooie én efficiënte restyling/renovatie oplossingen en......
besparen met zonwerende folies van 3M-window film authorised dealer!
voor ipresentatie klik op foto....
visie duurzame mobiliteit 2016-2050

door leohooijmans
mede mogelijk gemaakt door facilitaire vakbeurs online
easy secure domconnect easysecure - de nummer 1
in biometrie, identiteit en cloud software


voor presentatie klik op plaatje.....
onafhankelijke life-cycle-analysis
uit dak+bouw 2012, html-vertaling leo hooijmans
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online
elektrische mobiliteit in 2020
volop kansen voor nederland
door ernst & young
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online
nederland krijgt nieuwe energie
door diverse politieke partijen
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online
handleiding duurzaam inkopen
opgesteld in opdracht van
het ministerie van infrastructuur en milieu
omgezet naar .html door facilitaire informatie online

'opgeruimd staat netjes' versie 22
ex(it) cv en gasaansluiting!

door leo hooijmans, mede mogelijk door bureau galileo
slim reizen ontlast de wegen
met medewerking van clubgreen
mede mogelijk gemaakt door facilitaire informatie online

DezeTekstIsVanLeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnline

deze informatie wordt u aangeboden door leo hooijmans
mede mogelijk gemaakt door de facilitaire vakbeurs online

cleanedge-lighting - leds kill the virus!
speciale ledlampen beschermen u 24/7 tegen virussen en bacteriën.
steriliseren binnen 120 minuten 99,16% het covid-19 virus!

een ipresenstatie komt binnenkort op deze plek.............
cleanedge-lighting - leds kill the virus!
speciale ledlampen beschermen u 24/7 tegen virussen en bacteriën.
steriliseren binnen 120 minuten 99,16% het covid-19 virus!
voor webinformatie klik op logo....

(2012-01)
facilitaire-informatie-online.nl ©
ingevoerd op 28 april 2016

het laatst gewijzigd op 16-01-2024
voorwaarden voor gebruik/bezoek van deze website: klik hier....
(de kleine lettertjes, maar dan iets groter)