«« archivering, informatie & taal


E-books (digi-boeken)dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door:

global edutainment
ontdek smartreading, de overtreffende trap van snellezen!


voor ipresentatie klik op plaatje.....
global edutainment
ontdek de workshops voor smartreading, smarttyping,
communicatie & effectiviteit!


voor webinformatie klik op logo.....
(1208-99 - 1312-31)

 


deze informatie wordt u aangeboden door leo hooijmans, lid van fmn
mede mogelijk gemaakt door bureau galileo

Update 27 januari 2010. Vlak na het Apple Event. Daar is ie dan. De Apple iPad!
Zie verdere plaatjes onderaan de pagina.


De ontwikkeling en een vooruitblik betreffende e-books
LeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnlineHoezo?

Vanaf de jaren 80 van de 20e eeuw hou ik mijn ogen gericht op de ontwikkeling van producten die het digitale werken eenvoudiger maken. In 2008 had Margreet van Donselaar (redacteur Echo/Witte Weekblad regio Bollenstreek) me al eens gevraagd om iets te schrijven over e-books en het gebruik daarvan op school. Ik wilde dat graag. Maar mijn wensen om e-books goed te gebruiken vielen nog steeds tegen.

Ik voelde me al in de late jaren '90 aangetrokken door een ontwikkeling van Philips. E-ink genaamd. Op de CeBIT (een jaarlijkse beurs in Hannover) zag ik het voor het eerst. Een 6x12 cm groot schermpje in zwart-wit en met een resolutie van 1200 dpi (dots per inch). Scherper dan menig week-/maandblad zijn foto's op papier print. Dit systeem zou het probleem oplossen van de weerspiegeling van de (toen) normale beeldschermen. Het schermpje had geen achtergrondverlichting nodig, waardoor batterijverbruik heel laag is. Men kon er bij daglicht de documenten mee lezen. Rond die tijd is de term e-book verschenen.

De ontwikkeling daarna is tergend langzaam gegaan. Fabrikanten waren onafhankelijk van elkaar aan het ontwikkelen en er werden kostbare apparaten gebouwd die nauwelijks de gelegenheid boden om documenten uit te wisselen. Eén van de ontwikkelaars was het Nederlandse bedrijf iRex met de iLiad-reader. Amazon kwam met de Kindle en Sony kwam met zijn eigen e-ink systeem die ook al kleur beloofde.

Links de iLiad van iRex, rechts de Kindle van Amazon.

In december 2008 mocht ik de iLiad eens uitproberen via de bibliotheek van Noordwijk. Dat werd een teleurstelling. Het scherm was niet zwart-wit, maar grauw-wit. De gebruiksvriendelijkheid was nog ver te zoeken. Wat moet je met die kabels, hoe start ik 'm op en het is weer wennen aan een ander systeem, dan men gewoon is op de PC. Hoe krijg ik er documenten op? Eén van de mogelijkheden was er om het NRC Handelsblad op te lezen. Als je de handleiding had gevolgd kon je iedere dag het laatste nieuws lezen. Na het inloggen moest je alleen minutenlang wachten tot de krant in zijn geheel was opgehaald. Na 3 of 5 dagen niet inloggen, moest je 3 tot 5 maal minutenlang wachten voordat je de nieuwste krant kon inzien.

Maar dat was niet het ergste. De tekst was bij stralend zonlicht goed te lezen, zonder weerspiegeling. Maar wanneer leest men informatie bij stralend zonlicht? Zelf wil ik nog wel eens 's avonds wegzakken op de huiskamerbank met een kopje koffie of glaasje wijn. Bij sfeerverlichting, dan heb je niets aan dit systeem. Dan is een laptopscherm met achtergrondverlichting handzamer.

Maar in 2009 start de doorbraak. In september schrijven alle dag- en vakbladen over de nieuwe Kindle van Amazon. In december promoten Bol.com en Selexyz hun verkoop van digitale boeken. In december 2009 overtreft Amazon met de verkoop van digitale boeken de verkoop van zijn papieren boeken. De e-book apparaten zijn sterk verbeterd en nog steeds in ontwikkeling.

De grootste doorbraak kwam echter toen Amazon voor het lezen van zijn boeken een zogenaamd Kindle-programma introduceerde voor de PC en de iPhone. Hiermee staat de weg open om op ieder computerplatform lezen en werken te combineren. Met werken bedoel ik tekstverwerking; notities maken; emailen; internetten; communiceren (bellen, chatten, sms-en).
2010 wordt dus het jaar van het 'tablet'. In dit artikel focus ik me even op de smartphone van Apple. De iPhone. Om direct daarna door te gaan naar de ontwikkeling van de moderne PC in de vorm van een zogenaamd 'tablet'. Het kladblok/leesbook/werkboek waarmee alle automatisering samenvalt voor gebruik in de privésfeer en arbeid.


De iPhone is bedoeld als mobiele telefoon, waarmee je ook kan sms-en en internetten. Het is een oplaadbare batterij, waarop je allerlei programmaatjes kunt plaatsen. Dat je kunt bellen is meegenomen. In dit artikel concentreer ik me even op 'lezen' van documenten. Al vanaf het begin had ik op de iPhone twee programma's waarmee ik zogenaamde PDF-documenten (Portable Document Files) kan lezen. Wilde ik naar een afspraak wat informatie meenemen schreef ik via mijn iMac (PC) de documenten naar de iPhone. FileMagnet was mijn favoriet.
In juli 2008 kwam Stanza met zijn e-book-programma voor iPhone. Het bijzondere hiervan is dat je het echt gaat lezen als een boek. Je slaat bladzijden om. Je kan bij de instellingen zelf lettertype en -grootte instellen, wat heel prettig is. Je kan putten uit vele internationale boekwerken. Aan nieuwe boeken hangt een prijskaartje. Maar vele oude werken (zonder auteursrecht) kan men gratis ophalen. Ook in het Nederlands. Zo heb ik bijvoorbeeld werken van Jules Verne (20.000 mijlen onder zee; De reis om de wereld in 80 dagen) en 'De Negerhut van Oom Tom' weer eens heerlijk zitten doornemen. En dat bij sfeerlicht in huis of in de kampeertent in Frankrijk. Heerlijk met een ingebouwd lichtje in je telefoon/leesboek.
Nu Kindle zijn boeken bereikbaar maakt voor deze manier van lezen lijkt de weg open voor het echte nieuwe werken en lezen.
Naast de leesboeken is het medium ook geweldig voor 'Uitzending Gemist', het NOS journaal, De Telegraaf, De Volkskrant, enzovoort.

Van links naar rechts de 'apps' (programma's): Kindle van Amazon, Stanza, FileMagnet,
NOS journaal, Uitzending Gemist en de Volkskrant. (om er maar een paar te noemen;-)


Sommige vrienden, familieleden en zakelijke relaties geloven er (nog) niet in. Ze geloven niet in dat kleine ding. Je moet er ook mee overweg kunnen. Maar het is grappig, als je samen dineert, naar een theater gaat of zomaar op een feestje bij elkaar zit, dat je via Wikipedia (digitale encyclopedie) op bijna alle vraagstukken wel een antwoord kan vinden. Dat je reistijden van bus & trein, weers- & verkeersinformatie, enzovoort 'bijdehand' hebt.
Maar er is hoop voor het volk. Er wordt al een tijd gespeculeerd dat Apple met een 'tablet' komt. Hetzelfde werkend als de iPhone, maar dan in een bloknootformaat. Met natuurlijk het dilemma: 'Kan je 'm in je broekzak stoppen?' Dat niet.... natuurlijk. Maar voor het werk lijkt het me dat ideaal.
Eind januari 2010 verwachten trendwatchers de introductie.
Maar Apple moet opschieten. OLPC (One Laptop Per Child) heeft een ontwerp vrijgegeven van een tablet voor de kosten van 75 dollar en moet in 2012 uitkomen. Het ziet er uit als mijn ultieme droom (zie de foto's).
Inmiddels heeft ook chipmaker Freescale aangekondigd om half 2010 een touchscreen tablet op de markt te brengen die minder dan 200 dollar kost.

(update 6 januari 2010)
Op de CES (Consumer Electrics Show) in Las Vegas presenteren meerdere fabrikanten tablets en netbooks. Het scherm van de Lenovo ideaPad kan worden losgeklikt van de laptop. De hybride laptop is vanaf midden 2010 te koop voor eengeschatte prijs van 700 euro.
Ook Microsoft komt met een tablet. Volgens de New York Times zal Microsoft met een goed product moeten komen om niet onder te doen voor Apple.
Foto's volgen later ;D

Kijk vooruit
, maar staar u niet blind. Op het moment dat er nieuwe ontwikkelingen zijn spijker ik dit artikel wel weer bij ;D

Ontwerp OLPC (One Laptop Per Child). Geplande oplevering in de loop van 2012.

Apple geeft zijn plannen niet bloot, maar er zijn altijd wel voorspellers die het meestal niet bij het rechte einde hebben. (december 2009)

Ontwerp Freescale. Geplande oplevering in de loop van 2010.

(update 13 januari 2010)
In verband me e-readers (e-books) voorspelt Tonie van Ringelestijn op Webwereld een slagveld in 2010. Lees verder......

(update 27 januari 2010)
De spanning was de laatste weken te snijden. Maar daar is het Apple tablet dan. De naam is iPad. Bijna 190 mm breed, bijna 250 mm hoog en 13,4 mm dik. Een 250 mm scherm met LED-verlichting.

Links de bekende appstore, bekend van de iPhone. Midden de 'nieuwe' boekenwinkel.
Rechts 'Facilitaire Informatie Online', zoals die bedoeld is.
Scrollen (schuifen), kiezen en klikken met je vingers ;D. Programma's, boeken en internet bijdehand!


Voor specificaties en prijzen kijk op www.apple.com/ipad/

[naar top]
DezeTekstIsVanLeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnline
Dit document niet uitprinten, aub. Denk aan het milieu en uw onkosten.
Wilt u het nog een keer lezen maak een bladwijzer (favoriet).
Wilt u het artikel door een ander laten lezen, stuur een link door.deze informatie wordt u aangeboden door leo hooijmans, lid van fmn
mede mogelijk gemaakt door:

global edutainment
ontdek smartreading, de overtreffende trap van snellezen!


voor ipresentatie klik op plaatje.....
global edutainment
ontdek de workshops voor smartreading, smarttyping,
communicatie & effectiviteit!


voor webinformatie klik op logo.....
(1208-99 - 1312-31)facilitaire-informatie-online.nl ©
ingevoerd op 29 december 2009
het laatst gewijzigd op 6-10-2018

voorwaarden voor gebruik/bezoek van deze website: klik hier....
(de kleine lettertjes, maar dan iets groter)