Foto's uit de brochure 'Eén en al oor'
Een helder verhaal over horen en goed blijven horen
Inhouds opgave
Voorwoord
U heeft maar een paar oren
• Zo werkt het gehoor
• De kracht van decibels
• Gehoorverlies
• De gevolgen van gehoorverlies
Zij hebben verstand van (h)oren
• Van scan tot uitgebreide hoortest
Elk oor verdient een goed gehoor
• Wat is een hoortoestel?
• Tips bij de aanschaf van een hoortoestel
• Belangrijk: nazorg
Eens horen wat dat kost
• Kosten en vergoedingen
Van horen zeggen
Nuttige adressen
Voorwoord
Eén en al oor
De kans is groot dat u vroeg of laat te maken krijgt met gehoorverlies. 1,5 miljoen Nederlanders kunnen daar over meepraten. Gelukkig is aan slechthorendheid vaak wat te doen. Maar het roept ook veel vragen op. Want wat is gehoorverlies eigenlijk? Is de aanschaf van een hooroplossing wel nodig en wat kost dat dan? En bij wie moet ik zijn voor een goed en onafhankelijk advies?
Op al deze vragen en meer geeft Beter Horen, in samenwerking met De Nationale Hoorstichting, graag antwoord. In dit boekje leest u meer over oren, horen en geluid. Maar ook over gehoorbescherming, de verschillende specialisten op het gebied van horen, het proces van hoortest tot diagnose en over hoortoestellen. Hoe ze werken, wat u er van mag verwachten en hoe het zit met vergoedingen.
LeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnlineHoezo??
Daarmee is dit boekje een prettig hulpmiddel dat het oriënteren op een hooroplossing makkelijker maakt. En mocht u na het lezen toch nog vragen hebben? Kijk dan op beterhoren.nl of breng een bezoek aan een Beter Horen winkel bij u in de buurt. U bent van harte welkom.
Met vriendelijke groet,
Beter Horen & De Nationale Hoorstichting
U HEEFT MAAR EEN PAAR OREN
Horen, hoe werkt dat eigenlijk? Het is een complex proces, waarbij onze oren en hersenen op ingenieuze wijze met elkaar samenwerken. Het gehoor is ook kwetsbaar.
Er worden namelijk nogal wat harde geluiden op ons afgevuurd, die behoorlijke schade kunnen veroorzaken. De gevolgen van gehoorverlies kunnen heel ingrijpend zijn. Gehoorbescherming kan dit voorkomen.
|
Zo werkt het gehoor
Horen begint met geluid. Een trilling in de lucht, die wordt opgevangen door de oorschelp en dan de gehoorgang in gaat. De oorschelp en de gehoorgang versterken het geluid richting het middenoor. Daar stuiten de trillingen op het trommelvlies.
De gehoorbeentjes, drie kleine botjes achter het trommelvlies, gaan bewegen en versterken het geluid. Zij geleiden het geluid naar het binnenoor waar het slakkenhuis zit. Het slakkenhuis zit vol vloeistof en ontelbare kleine haartjes, de haarcellen. Zodra de gehoorbeentjes bewegen, trilt de vloeistof in het slakkenhuis mee. De haarcellen in het slakkenhuis vangen deze trillingen op en zetten ze om in een signaal. Dit signaal wordt via de gehoorzenuw doorgegeven aan de hersenen.
Geluid wordt zo gehoor.
‘Horen is een complex proces, waarbij onze oren en hersenen op ingenieuze wijze met elkaar samenwerken’ |
De kracht van decibels
Echte stilte? In Nederland zijn niet veel plekjes te vinden waar het helemaal doodstil is. Overal en altijd is er geluid. Geluiden kunnen worden uitgedrukt in decibels en een teveel aan decibels kan nogal wat schade veroorzaken aan het gehoor.
De grens waarop geluid zo hard is dat het schadelijk kan worden, ligt rond de 80 dB. Ter vergelijking; een opstijgend vliegtuig produceert 140 dB, een popconcert 120 dB en een schreeuwende supporter op de voetbaltribune al gauw ruim 90 dB.
Wie zo lang mogelijk optimaal van zijn gehoor wil genieten, doet er dus verstandig aan in bepaalde situaties gehoorbescherming te dragen. Want niet alleen de sterkte van geluid kan gehoorbeschadiging tot gevolg hebben, ook hoe vaak en hoelang het gehoor eraan wordt blootgesteld is van invloed.
Gehoorbescherming voor werk en vrije tijd
Gehoorbeschadiging door lawaai of harde muziek kan worden voorkomen door goede gehoorbescherming te gebruiken. Er zijn universele gehoorbeschermers voor verschillende situaties, zowel voor het werk als voor gebruik tijdens vrijetijdsbestedingen. Zo zijn er oordoppen voor mensen die op het werk tussen luidruchtige machines staan en voor thuisklussers, concertgangers of motorrijders.
Daarnaast zijn er oplossingen die speciaal op maat worden gemaakt, de zogenaamde otoplastieken. Deze gehoorbescherming heeft een perfecte pasvorm en is speciaal ontwikkeld voor regelmatig en zelfs professioneel gebruik. Ze maken gebruik van speciale filters, waardoor schadelijke geluiden worden uitgesloten en spraak wordt doorgelaten, zodat een gesprek voeren mogelijk is. Ten slotte zijn er ook speciale oordopjes die bepaalde situaties comfortabeler maken, zoals oordopjes om mee te slapen of zwemdopjes die de oren tegen water beschermen.
|
Gehoorverlies
Er zijn verschillende soorten gehoorverlies. De belangrijkste zijn geleidingsverlies en perceptief gehoorverlies.
Geleidingsverlies
Van geleidingsverlies is sprake als het geluid niet meer naar het binnenoor wordt overgebracht of ‘geleid’. Geleidingsverlies ontstaat wanneer er iets mis is in het uitwendig oor of het middenoor. Dat kan bijvoorbeeld een gaatje in het trommelvlies zijn, vocht achter het trommelvlies door een oorontsteking, een propje oorsmeer in de gehoorgang of een probleem met de gehoorbeentjes. Vaak gaan de problemen vanzelf weer over. Soms kan er iets aan gedaan worden, bijvoorbeeld buisjes plaatsen, het oor schoonmaken of een operatie ondergaan.
Perceptief gehoorverlies
Van een perceptief gehoorverlies is sprake als het probleem zich in het binnenoor, de gehoorzenuw of de hersenen bevindt. Dit heeft invloed op de perceptie oftewel waarneming van het geluid. Perceptief gehoorverlies ontstaat o.a. wanneer de haarcellen in het slakkenhuis niet goed meer functioneren. Dit kan aangeboren zijn, maar ook worden veroorzaakt door blootstelling aan lawaai, gebruik van medicijnen of door ouderdomsslijtage. Bij deze vorm vallen als eerste de hoge tonen weg. Perceptief gehoorverlies kan meestal niet verholpen worden. Om het gehoor te verbeteren is het gebruik van een hoortoestel meestal de oplossing.
Wanneer bent u slechthorend?
Slechthorendheid wordt in het algemeen uitgedrukt in het verlies van decibels.
• Normaal gehoor tot lichte slechthorendheid: een verlies tot ongeveer 35 dB
• Lichte tot matige slechthorendheid: een verlies tussen 35 en 60 dB
• Matige tot ernstige slechthorendheid: een verlies tussen 60 en 90 dB
• Zeer ernstige slechthorendheid tot doofheid: een verlies boven 90 dB
De gevolgen van gehoorverlies
Veel mensen zien een beetje gehoorverlies niet als een probleem. Ze zetten de tv wat harder of mijden rumoerige plekken en drukke feestjes. Maar zelfs een klein beetje gehoorverlies kan al grote gevolgen hebben. Van vermoeidheid en onzekerheid tot onveilige situaties in het verkeer.
Vermoeidheid
Het kost energie wanneer we niet goed kunnen horen wat er om ons heen gebeurt. Het is belastend als we niet goed op het gehoor kunnen vertrouwen en voortdurend op onze hoede moeten zijn. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met gehoorverlies ook een grotere kans hebben om depressief te worden.
Onzekerheid
In een gesprek is het niet alleen belangrijk wát er gezegd wordt, maar vooral hóe het gezegd wordt. Met name het missen van dit laatste kan er voor zorgen dat er miscommunicatie ontstaat en dat men onzeker wordt in een gesprek.
Minder actief
Voor veel mensen is het moeilijk om gehoorverlies te accepteren. Om er minder last van te hebben, gaan ze sommige situaties liever uit de weg. Het contact met de buitenwereld vermindert geleidelijk aan. De kans op een sociaal isolement wordt steeds groter.
Onveiligheid
Geluiden smelten samen tot een brij van geluiden die overal vandaan lijken te komen. Geluiden die ver weg klinken, blijken onverwacht heel dichtbij. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld in het verkeer.
|
ZIJ HEBBEN VERSTAND VAN (H)OREN
Wie problemen heeft met zijn gehoor gaat naar de huisarts of rechtstreeks naar een audicien voor een hoortest. Een audicien kan in veel gevallen een goede diagnose stellen. Indien nodig zal hij overleg plegen met of doorverwijzen naar een kno-arts of een audioloog.
De StAr audicien
De StAr geregistreerde audicien is gespecialiseerd in het vaststellen van de mate van gehoorverlies en het aanmeten van audiologische hulpmiddelen die het leven van een slechthorende aangenamer kunnen maken, zoals hoortoestellen of accessoires en hulpmiddelen om bepaalde dagelijkse geluiden goed te kunnen blijven horen.
Klanten mogen van de audiciens verwachten dat het vakmensen zijn die professioneel en persoonlijk te werk gaan. De StAr (Stichting Audicienregister) stelt hiervoor de norm en ziet hierop toe. Ook bewaakt de stichting de kwaliteit van de vakopleiding tot audicien en zorgt voor bij- en nascholing. De stichting stelt de kwaliteitsmaatstaven op voor de dienstverlening en de bedrijfsinrichting en controleert audiciens en audicienbedrijven hierop.
De kno-arts
Een keel-, neus- en oorarts onderzoekt een eventuele medische oorzaak van gehoorverlies. Bijvoorbeeld bij onverwacht gehoorverlies, duizeligheid, oorsuizen, ontstekingen, problemen met het trommelvlies of afwijkingen aan of in het oor.
De audioloog
De audioloog is een specialist die zich bezighoudt met ernstige gehoorverliezen en spraakstoornissen. Kinderen onder de 16 jaar worden altijd doorgestuurd naar een audioloog. Het onderzoek van de audioloog maakt de mate van het gehoorverlies duidelijk en biedt inzicht in de aard van het gehoorverlies. Een audioloog werkt binnen een multidisciplinair team met onder andere een maatschappelijk werker, een psycholoog en een logopedist.
‘StAr audiciens zijn vakmensen die professioneel en persoonlijk te werk gaan’ |
Van scan tot uitgebreide hoortest
Bij het vermoeden van een gehoorverlies kan direct een bezoek gebracht worden aan de audicien. Veel mensen met gehoorverlies wachten echter vaak nog jaren voordat ze deze stap zetten. Daardoor kunnen ze meer last krijgen van de vervelende gevolgen van een steeds slechter wordend gehoor. Dat is onnodig, want voor bijna elk hoorprobleem heeft een gediplomeerde audicien een oplossing op maat.
‘Bij gehoorverlies wordt een uitgebreide hoortest afgenomen’ |
3-minuten scan
De audicien neemt eerst een 3-minuten scan af. De uitslag van de scan geeft een indicatie van hoe het met het gehoor gesteld is. Vervolgens wordt de gehoorgang gecontroleerd op de aanwezigheid van obstakels, bijvoorbeeld een propje oorsmeer in de gehoorgang. Daarbij wordt ook gekeken naar afwijkingen of beschadigingen van het trommelvlies en het middenoor. Als blijkt dat er een gehoorverlies is, dan wordt een uitgebreide hoortest afgenomen in een geluidsdichte ruimte.
Toon- en spraakaudiogram
De meest toegepaste hoortest is het toonaudiogram (de piepjestest). Deze test controleert de werking van het binnen- en middenoor, ofwel hoe goed u hoort. De audicien biedt de piepjes zowel via de hoofdtelefoon als via een trilblokje op de schedel aan. Zo meet hij niet alleen óf er sprake is van gehoorverlies, maar ook of het probleem in het middenoor of het binnenoor zit. Dit is van belang voor de juiste diagnose. Daarnaast wordt het spraakaudiogram afgenomen. Bij een spraakaudiogram krijgt men via een hoofdtelefoon woorden van verschillende luidheid te horen. Deze woorden moeten nagezegd worden. Degene die de test afneemt, registreert wat juist en onjuist wordt verstaan. Het spraakaudiogram laat zien in hoeverre iemand verschillende klanken kan onderscheiden, bijvoorbeeld het verschil tussen ‘bak’ en ‘wak’. Het spraakaudiogram test dus hoe goed u verstaat.
De diagnose
Door het afnemen van verschillende tests wordt het hoorprobleem nauwkeurig in kaart gebracht en kan een behandelplan opgesteld worden. Een audicien kan alle soorten hoortests afnemen, de juiste diagnose stellen en bepalen of tussenkomst van een kno-arts noodzakelijk is. De audicien adviseert vervolgens over de beste hooroplossing voor het vastgestelde type gehoorverlies en de mate van het gehoorvlies, rekening houdend met persoonlijke voorkeuren.
‘Het hoorprobleem wordt nauwkeurig in kaart gebracht’ |
|
ELK OOR VERDIENT EEN GOED GEHOOR
De diagnose is gesteld, er is sprake van gehoorverlies.
Maar welke hooroplossing is nu de juiste?
Naast een hoortoestel, is er voor het horen van de belangrijke dagelijkse geluiden zoals de deurbel, de wekker, de televisie en de telefoon een ruime keuze uit slimme hoorhulpmiddelen voor elk moment van de dag. Deze kunnen in combinatie met een hoortoestel gebruikt worden, maar soms ook zonder hoortoestel. Van versterkers voor de telefoon tot en met wekkers met lichtflitsen.
Wat is een hoortoestel?
Een hoortoestel is een persoonlijke geluidsversterker die in of achter het oor gedragen wordt. Het wordt zodanig ingesteld dat het een zo goed mogelijke compensatie biedt voor het gehoorverlies. Dat betekent bijvoorbeeld dat wanneer iemand de hoge tonen niet meer goed hoort, maar de lage wel, het hoortoestel die hoge tonen meer zal moeten versterken dan de lage. Een hoortoestel is dan ook altijd een hooroplossing op maat.
Zo werkt een hoortoestel
In een modern hoortoestel zitten een microfoon, versterker, luidspreker en een computerchip. Deze chip zet het geluid om in een digitaal signaal. De chip kan hard en zacht geluid van elkaar onderscheiden. Zo kan zacht geluid worden versterkt terwijl harde geluiden worden onderdrukt. Hoe geavanceerder het hoortoestel, hoe beter dit tot uiting komt. Bij een modern digitaal hoortoestel is het mogelijk om zelf of automatisch luisterprogramma’s in te stellen. In beide gevallen past het hoortoestel zich aan de situatie aan. Of je nu in een rustige kamer luistert naar de persoon die tegenover je zit, of van een concert aan het genieten bent, het hoortoestel weet welke geluiden het moet versterken of juist onderdrukken.
Eén of twee toestellen?
Audiologen, kno-artsen en audiciens zijn zonder uitzondering van mening dat mensen met beide oren even goed zouden moeten kunnen horen. Hersenen zijn gewend om geluiden van beide kanten van het hoofd op dezelfde sterkte op te vangen. Bij gehoorverlies aan beide oren heeft het dragen van twee toestellen dan ook de voorkeur. Dat is bovendien essentieel voor het kunnen volgen van gesprekken in rumoerige situaties en om in het verkeer te horen waar het geluid vandaan komt.
In het oor of erachter?
Het digitale, achter-het-oortoestel (AHO) wordt in Nederland het meest verkocht. Via een slangetje wordt het geluid naar een op maat gemaakt oorstuk in de gehoorgang gestuurd. Bij het in-het-oortoestel (IHO) is de complete techniek ondergebracht in een ‘oorknopje’, dat direct in de gehoorgang of de oorschelp wordt geplaatst.
Aanmeten en instellen
Of een IHO of AHO toestel geschikt is, is afhankelijk van de persoonlijke situatie. Waar het uiteindelijk om gaat is dat de gebruiker duidelijk aangeeft wat hij of zij verwacht van een hoortoestel en dat de audicien uitlegt wat de gebruiker er van kan verwachten. Een hoortoestel zal namelijk nooit het geluid van een gezond gehoor bereiken. Persoonlijke wensen en luistersituaties zijn belangrijk bij de keuze van een hoortoestel. Hoe meer eisen worden gesteld aan een hoortoestel, hoe geavanceerder het toestel moet zijn en hoe duurder het wordt. Welke keuze ook wordt gemaakt, elk hoortoestel is in feite een kleine computer, die alleen door een deskundige audicien perfect en op maat op het individuele gehoor kan worden afgesteld. Dat betekent dan ook, dat de gebruiker soms enkele keren terug gaat naar de audicien om het toestel bij te laten stellen en optimaal af te stemmen op de verschillende luistersituaties die hij in de praktijk ervaart.
Real Ear Measurement
Een Real Ear Measurement (REM) test is een zeer uitgebreide test waarmee er met een kleine microfoon ín de gehoorgang wordt gemeten hoeveel geluid er aankomt in het oor. Zo kan het verschil gemeten worden tussen het geluid wat er werkelijk in het oor aankomt mét en zónder hoortoestel. Het voordeel is dat het hoortoestel nauwkeuriger afgesteld kan worden rekening houdend met uw gehoorgang .
|
Tips bij de aanschaf van een hoortoestel
Voorbereiden
Bereid u voor op het bezoek aan de audicien. Tijdens het kennismakingsgesprek en de hoortest, wil de audicien onder meer weten in welke situaties u het meest last heeft van gehoorverlies. Ook zal hij vragen wat u verwacht van een hooroplossing. De één wil ook in een druk café nog een goed gesprek kunnen voeren, terwijl de ander al tevreden is als hij in alle rust een fijne cd kan beluisteren. Persoonlijke hoorwensen, in combinatie met de uitkomst van het hooronderzoek, maken het makkelijker de juiste hooroplossing te vinden.
De juiste audicien
Het is zonde als u een hoortoestel aangemeten krijgt en u het uiteindelijk niet gebruikt, omdat het niet aan uw verwachtingen voldoet. Dat is te voorkomen door te kiezen voor een audicien die StAr gecertificeerd is. Dit keurmerk geeft de kwaliteit van de audicien aan. Op www.audicienregister.nl vindt u een lijst met alle StAr gecertificeerde en gediplomeerde audiciens in Nederland.
Altijd een gratis proefperiode
Een nieuw hoortoestel is een zeer persoonlijk stukje maatwerk. Vandaar dat u een hoortoestel altijd gratis mag uitproberen. Bespreek vooraf de termijn van de proefperiode. Test eventueel twee verschillende hoortoestellen of afstellingen. De klank kan bijvoorbeeld heel anders zijn. Bovendien is het een uitzondering dat iemand die een hoortoestel aangemeten heeft gekregen er zo, zonder problemen, mee wegloopt. Aan hoortoestellen moet men wennen. Het zal tijd kosten voordat het geluid prettig klinkt en spraak beter verstaan wordt. Ook aan de bediening van een toestel moet men wennen. Het is mogelijk om tijdens - en na - de proefperiode het hoortoestel bij te laten stellen. Neem dus de tijd om te ontdekken welke oplossing het beste bij u past.
Aanschaf
Schaf pas een hoortoestel aan als u tevreden bent en exact weet wat de kosten zijn. Een hoortoestel dat uiteindelijk toch niet helemaal bevalt, zult u niet gebruiken. Realiseer echter dat een hoortoestel een hulpmiddel is. Geen enkel type evenaart het geluid van een gezond gehoor.
Verzekeren
Een hoortoestel is een belangrijk hulpmiddel, waar u altijd op moet kunnen rekenen. Daarom is er de mogelijkheid om hoortoestellen te verzekeren tegen diefstal of onherstelbare beschadiging.
‘Geen enkel hoortoestel evenaart het geluid van een gezond gehoor’ |
Belangrijk: nazorg
Het is verstandig te informeren of uw audicien ook nazorg biedt en waaruit die bestaat. Bij de ene hoorspecialist is nazorg bij de prijs inbegrepen, terwijl daar bij de andere voor betaald moet worden. Bij een professionele audicien bestaat nazorg uit:
Advisering en begeleiding
Uw audicien geeft bedieningsinstructies, onderhoudt contacten met fabrikanten, huisartsen, kno-artsen, audiologen en de verzekeringsmaatschappij en is een vraagbaak waar u altijd terecht kunt. Ook kan de audicien het hoortoestel gedurende de gebruiksperiode herhaaldelijk bijstellen op het veranderende gehoor of de andere luistersituaties waarin u zich bevindt. Het is dus van belang om met enige regelmaat de afstelling te laten controleren en zo nodig bij te stellen.
Klein onderhoud
De audicien controleert regelmatig het hoortoestel en maakt het schoon. Zo wordt bijvoorbeeld de afsluiting van het oorstukje gecontroleerd, worden de volumeregelaar en batterijcontacten gereinigd en eventuele kleine reparaties uitgevoerd. Ook worden slangetjes en filters vervangen waarna het toestel weer helemaal wordt afgesteld op uw persoonlijke luisterbehoefte.
Intensief onderhoud
Bij een goede audicien krijgt u jaarlijks een uitnodiging voor intensief onderhoud. Tijdens deze onderhoudsbeurt wordt het toestel tot in detail gecontroleerd en mocht het zo zijn dat, buiten de garantie, onderdelen aan het toestel vervangen moeten worden dan worden de eventuele kosten eerst met u besproken.
Nieuwe technieken
Door het intensieve gebruik gaat een hoortoestel gemiddeld zo’n vijf jaar mee. Na deze periode vergoeden veel zorgverzekeraars eventuele reparaties niet meer, maar de aanschaf van een nieuw toestel wél. Een goede audicien nodigt u na vijf jaar uit om uw toestel volledig na te laten kijken en u te informeren over nieuwe technieken en mogelijkheden.
|
EENS HOREN WAT DAT KOST
Voordat u een hoortoestel aanschaft, is het goed te vragen naar een kostenoverzicht. Wat kost het toestel, wat wordt er vergoed door de zorgverzekeraar en hoe zit het met de vervanging van batterijen, het onderhoud en de jaarlijkse controles?
Kosten en vergoedingen
De prijs van een hoortoestel
Er bestaan verschillende typen hoortoestellen, die in prijs oplopen
van € 509,50
tot € 2.300,- per stuk.
(de prijs van een volledig vergoed hoortoestel in 2012)
Prijsverschillen tussen hoortoestellen zitten met name in de techniek en de luisteropties. Zo zal de natuurgetrouwheid van geluid bij een geavanceerd toestel beter zijn dan bij een eenvoudig type. Net als het luister-, draag-, en bedieningscomfort en de mogelijkheid gesprekken in rumoer te kunnen volgen. Een eenvoudig hoortoestel versterkt bijvoorbeeld alle geluiden op een verjaardagsfeestje even hard, terwijl een geavanceerd toestel alleen de spraak van de gesprekspartner versterkt en de achtergrondgeluiden juist dempt. Hoortoestellen die zowel complexe als eenvoudige luistersituaties aan kunnen, zijn een stuk geavanceerder en dus kostbaarder dan toestellen die alleen geschikt zijn voor eenvoudige luistersituaties. En juist de persoonlijke wensen en luistersituaties zijn belangrijk bij de keuze van een hoortoestel. Hoe meer wensen de gebruiker heeft, hoe geavanceerder een toestel zal moeten zijn.
Inclusief audicien
Het is belangrijk te weten dat een hoortoestel een halffabricaat is. De audicien voegt daar zijn deskundigheid en service aan toe om het hoortoestel goed te laten functioneren. Denk daarbij aan het kennismakingsgesprek, het uitvoeren van hoortesten en het inventariseren van luistersituaties. Vervolgens het maken van een behandelplan, de toestelselectie en het aanmeten, afstellen en bijstellen van het hoortoestel tijdens de hele levensduur van gemiddeld vijf jaar. Tot slot omvat de dienstverlening de jaarlijkse controle en het onderhoud. Het is dus belangrijk een audicien te kiezen die persoonlijk betrokken is en kennis van zaken heeft. De kosten die de audicien maakt van de eerste kennismaking tot een jarenlang zorgeloos gebruik, zijn uiteraard ook opgenomen in de prijs van een hoortoestel.
Zo zit dat met vergoedingen
Hoortoestellen worden geheel of gedeeltelijk vergoed. Vaak vraagt de zorgverzekeraar om een medisch voorschrift; het advies dat de audicien of de kno-arts optekent. Men komt in aanmerking voor een vergoeding wanneer het beste oor een gehoorverlies van minimaal 35 dB heeft. In 2012 bedraagt die vergoeding bij een eerste aanschaf € 509,50 per hoortoestel. In 2013 gaan er nieuwe regels gelden.
Eigen bijdrage en eigen risico
Vanaf 1 januari 2013 worden er geen hoortoestellen meer aangeboden die volledig worden vergoed. De zorgverzekeraar is verplicht een eigen bijdrage van 25% per hoortoestel te berekenen. Tevens gaat in 2013 het eigen risico van uw zorgverzekering omhoog van € 220,- naar € 350,- per jaar. Dit eigen risico geldt ook bij aanschaf van een nieuw hoortoestel. Het eigen risico komt bovenop de eigen bijdrage van 25%, tenzij u het eigen risico al aan andere zorgkosten heeft besteed.
Mogelijke beperking vrije keuze
De verwachting is dat vanaf 2013 een zogenaamd Hoorprotocol zal worden ingevoerd. Toepassing daarvan door de zorgverzekeraar kan gevolgen hebben voor de keuzevrijheid en vergoeding van een hoortoestel. Zo kan recht op vergoeding vervallen als u zelf een bepaald hoortoestel wilt kiezen. In 2012 is dit nog niet het geval.
Geen oplopende vergoeding bij vervanging na 6 jaar
Bij vervanging van een hoortoestel na 6 of 7 jaar, steeg tot nu toe jaarlijks de zorgvergoeding op een hoortoestel met bijna € 100,-. Deze regeling vervalt per 1 januari 2013. De audicien is op de hoogte van de actuele situatie en kan u het beste adviseren. Hij zorgt ook voor het aanvragen en regelen van de vergoeding met uw zorgverzekeraar.
Bovenstaande tekst is gebaseerd op informatie uit de Staatscourant van 20 juli 2012 en informatie die bekend was op het moment van schrijven. |
Van horen zeggen
AHO |
Achter-het-oortoestel. Het versterkte geluid wordt via een dun slangetje naar een in het oor passend oorstukje of luidsprekertje geleid |
Audicien |
Deskundige voor het adviseren over en het aanmeten van hoortoestellen en het leveren van andere audiologische hulpmiddelen |
Audiogram |
Grafische voorstelling van de resultaten van een hoortest |
Audioloog |
Specialist op het gebied van ernstige gehoorverliezen en spraakstoornissen |
Binnenoor |
Het slakkenhuis met de haarcellen |
Cerumen |
Vettige stof, afkomstig van de smeer- en talgkliertjes in de uitwendige gehoorgang, ook wel oorsmeer genoemd |
Decibel |
Eenheid van geluidssterkte. Afkorting: dB |
Gehoorbeentjes |
De botjes die geluidstrillingen overbrengen; hamer, aambeeld en stijgbeugel |
Gehoorgang |
Meestal S-vormige, benige buis van oorschelp tot trommelvlies |
Gehoorzenuw |
Zenuw waarvan de prikkeling geluidsimpulsen teweegbrengt |
Geleidingsverlies |
Ontstaat wanneer er iets mis is in het uitwendig oor of het middenoor |
IHO |
In-het-oortoestel. De complete techniek is ondergebracht in een ‘oorknopje’, dat direct in de gehoorgang of oorschelp wordt geplaatst |
Klankkleur |
Wijze waarop een toon (met boventonen) klinkt. Ook wel timbre genoemd |
Kno-arts |
Keel-, neus- en oorarts |
Middenoor |
Geluidgeleidend deel van het oor |
Otoplastiek |
Op maat gemaakte gehoorbeschermer of oorstukje |
Perceptief gehoorverlies |
Beschadiging aan binnenoor of gehoorzenuw |
REM |
Real Ear Measurement. Meting van het resultaat van het hoortoestel tijdens het gebruik |
Slakkenhuis |
Onderdeel van het binnenoor |
Spraakaudiogram |
Het herkennen van gesproken woorden. Deze test onderscheidt het verschil tussen horen en verstaan |
StAr |
Stichting Audicienregister |
Toonaudiogram |
De piepjestest. Controleert de werking van het binnenen middenoor |
Trommelvlies |
Vlies aan het einde van de gehoorgang, verbindt het uitwendige met het middenoor waar de gehoorbeentjes zitten |
Nuttige adressen
Beter Horen
De hoorspecialist van Nederland • www.beterhoren.nl
De Nationale Hoorstichting
Belangenbehartiger van het horen voor jong en oud • www.hoorstichting.nl
FENAC
Federatie van Nederlandse Audiologische Centra • www.fenac.nl
Hoorscan
De online hoorscan • www.hoorscan.nl
Hoortoestel.nl
Startpunt voor informatie over hoortoestellen • www.hoortoestel.nl
NVAB
Nederlandse Vereniging van Audicien Bedrijven • www.nvab.nl
NVVS
Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden •
www.nvvs.nl - www.hoorwijzer.nl
Oorakel
Advies- en informatiecentrum • www.oorakel.nl
StAr
Stichting Audicienregister • www.audicienregister.nl
Beter Horen
De hoorspecialist van Nederland
voor informatie klik op plaatje....
|
|
(1211-01)
DezeTekstIsVanLeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnline
Dit document niet uitprinten, aub. Denk aan het milieu en uw onkosten.
Wilt u het nog een keer lezen maak een bladwijzer (favoriet).
Wilt u het artikel door een ander laten lezen, stuur een link door.