facilitaire productinformatie

tetcon s-capepod
maakt evacuatie van bedlegeren personen mogelijk!
s-capeplus

evacuatiematras voor in (kantoor)gebouwen!
voor webinformatie klik op plaatje.....

(1405/1803-01)


Tetcon S-CAPEPOD en S-CAPEPLUS evacuatiematrassen voor Zorg en BHV


mede mogelijk gemaakt door facilitaire vakbeurs online
BHV training met evacuatiematras (foto Tetcon)

De S-CAPEPOD en de S-CAPEPLUS stellen de veiligheid van uw cliënten centraal

  Inleiding
1. S-CAPEPOD
2. St. Maartenskliniek in Nijmegen
3. S-CAPEPLUS, de S-CAPEKIDS en de BODYPOD
4. Informatie website van Tetcon
5. Waar kijken bezoekers nog meer naar:

top pagina   index

Ieder bedrijf begint met een verhaal. Ook voor Tetcon dus. In 2008 vroeg het GGzE uit Eindhoven of wij een doek wilden ontwikkelen om hun cliënten te evacueren bij brand! Evacueren...? Daar hadden wij destijds geen kaas van gegeten. Maar goed, we wilden dit maar al te graag proberen. Uit dit project is uiteindelijk de S-CAPEPOD gerold.
Toen begon onze passie voor evacuatie – en mobiliteitsoplossingen.

In een notendop kun je stellen dat al deze textielconcepten een bijdrage leveren aan preventie en veiligheid! We streven ernaar om organisaties te helpen door de kracht van technische textiel. Vanuit deze passie hebben wij een cultuur gebouwd op vier kernwaarden: textiel, veiligheid, preventie en ondernemerschap.
Ja, dat is Tetcon.
Getekend Bob, Carina en Piet Hezemans

top pagina   index

LeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnlineHoezo??

S-CAPEPOD
Dé oplossing bij een evacuatie. Uit voorzorg!


De S-CAPEPOD
is een eenvoudig evacuatie hulpmiddel welke gemaakt is van brandwerend doek, voorzien van twee zijflappen en een onderflap. Deze bevindt
zich permanent onder het matras van een bedlegerige persoon en van mensen met een beperking.
Het doek is oersterk, ademend, anti-bacteriologisch, zeer glad, dun en soepel.
' Je ziet of voelt het niet!' Absoluut geen drukpunten onder het matras (drukpunten zijn risicoverhogend voor Decubitus).

In geval van nood, kan één hulpverlener binnen 30 seconden met behulp van de S-CAPEPOD, de bedlegerige persoon gefixeerd met matras en al (flappen zijn voorzien van handvaten en zeer sterk klittenband) op de grond hebben liggen,
zonder zichzelf en de bedlegerige persoon te belasten, klaar om hem of haar naar een veilige zone over te brengen, ook als dit een of meerdere verdiepingen lager is.

De S-CAPEPOD is sinds oktober 2007 op de markt.
Hij is reeds bij verschillende instellingen, ziekenhuizen, brandweer en BHV bedrijven geïntroduceerd en de meningen zijn duidelijk eensgezind; "Op een hulpmiddel als dit zitten wij al heel lang te wachten!"

Veel instellingen hebben inmiddels al verschillende bedden voorzien van een S-CAPEPOD. De St. Maartenskliniek in Nijmegen was de 1e zorginstelling die alle bedden voorzien heeft van een s-CAPEPOD.


top pagina   indexST. MAARTENSKLINIEK (Bron: ZI Facilitair)

Statistisch is de kans klein dat ziekenhuizen of andere zorginstellingen moeten overgaan tot evacuatie van patiënten of cliënten. Toch komt het wel eens voor.
De St. Maartenskliniek in Nijmegen speelt daarop in door elk bed te voorzien van een evacuatiehulpmiddel. Ook het evacueren van patiënten die op de operatietafel liggen heeft de bijzondere aandacht. De St. Maartenskliniek in Nijmegen heeft altijd aandacht gehad voor brandveiligheid.
Toch heeft het ziekenhuis dat gespecialiseerd is in orthopedie, reumatologie en revalidatie in het afgelopen jaar het brandveiligheidsbeleid geëvalueerd. Calamiteiten in andere ziekenhuizen, zoals de brand in de operatiekamer van het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo (september 2009), hebben er voor gezorgd dat de Nijmeegse kliniek het beleid op diverse punten heeft gewijzigd.
Het Almelose drama, waarbij een patiënte de dood vond, en ook andere branden en brandjes in ziekenhuizen bewijzen dat zorginstellingen voorbereid moeten zijn op een eventuele brand. Sectormanager Hotelservice Niko Klop en Jorrit Bolhuis, Hoofd Receptie & Beveiliging, hadden in 2011 de taak het brandveiligheidsbeleid “nog eens strak neer te zetten”. Onder meer is de BHV-organisatie onder de loep genomen: de bedrijfshulpverleners doen nu bijvoorbeeld vaker dan voorheen (ontruimings) oefeningen. “Vier keer per jaar is sprake van een grote ontruimingsoefening, zodat alle medewerkers tenminste één keer per jaar zo’n oefening meemaken”, vertelt Bolhuis. Ook wordt bij het inroosteren van personeel rekening gehouden met het aantal werknemers dat een BHV-diploma heeft.
“Altijd is minimaal één ploegleider aanwezig en een minimum aantal BHV’ers”. “De bedrijfshulpverleners oefenen sinds kort ook met de zogeheten S~CAPEPLUS Evacuatiematras, waarmee bedlegerige patiënten snel in veiligheid kunnen worden gebracht. Dit is een beschermende cocon die zich permanent onder het matras van de patiënt bevindt.
In geval van een calamiteit kan deze eenvoudig om patiënt en matras heengeslagen worden. Er is één hulpverlener nodig om de patiënt te verplaatsen naar een veiliger heenkomen. De St. Maartenskliniek heeft besloten alle circa 265 bedden uit te rusten met het evacuatiehulpmiddel.
Een proef maakte duidelijk dat de S-CAPEPLUS, die door Tetcon op de markt wordt gebracht, aan de wensen en verwachtingen voldeed. Bolhuis geeft aan dat ook naar andere evacuatiehulpmiddelen is gekeken.
“Er zijn vergelijkbare middelen op de markt, maar de S-CAPEPLUS voldeed aan alle eisen”.

Het Hoofd Receptie & Beveiliging geeft aan dat voordat de proef op de som werd genomen met de S-CAPEPLUS bepaald is dat een evacuatiehulpmiddel in elk geval door één persoon gebruikt moet kunnen worden. “Ook vinden we het belangrijk dat het evacuatiehulpmiddel permanent onder het matras ligt en dat iedereen weet waar dat ligt”. Comfort voor patiënten was eveneens een voorwaarde. “Vooral omdat we hier te maken hebben met patiënten die problemen hebben met het houdings- en bewegingsapparaat; je moet iemand stabiel kunnen vervoeren. Bovendien kun je iemand met de S-CAPEPLUS eventueel nog van de trap af naar beneden vervoeren”. Overigens is dit laatste in uitzonderlijke gevallen aan de orde, omdat de compartimentering in zorginstellingen zodanig moet zijn dat patiënten altijd horizontaal geëvacueerd kunnen worden.

De St. Maartenskliniek beschikt al langere tijd over zogeheten evac-chairs (evacuatiestoelen), waarmee patiënten via de trap naar beneden vervoerd kunnen worden. “Nadeel is dat je daarvoor altijd twee mensen nodig hebt. We hebben er een stuk of vijftien van en als er een calamiteit is, moet je er eerst naar op zoek. Het is geen handig hulpmiddel”. Alleen in de operatiekamer kan de S-CAPEPLUS niet worden toegepast. “Daar moet je patiënten met operatietafel en al de operatiekamer uitrijden”, vervolgt Bolhuis. De kans dat in een operatiekamer in de St. Maartenskliniek een vuurzee ontstaat zoals in Almelo is klein. “We hebben besloten om de afsluiters van medische gassen binnen handbereik op de muren te plaatsen. In veel ziekenhuizen weet vaak alleen de medewerker van de technische dienst waar de afsluiters zich op de afdeling bevinden”.

Vorige maand is in een van de operatiekamers een ontruimingsoefening gehouden, waar de situatie in het Twenteborg Ziekenhuis is nagespeeld. Een succesvolle oefening. Bolhuis: “Het is ook belangrijk om het OK-complex te betrekken bij de ontruimingsoefeningen.
De St. Maartenskliniek heeft patiëntveiligheid hoog in het vaandel staan”.


top pagina   index


LET OP!
Voor extreem zware mensen of mensen met een zeer grote omvang is er de bariatrische S-CAPEPOD.
Naast de S-CAPEPOD zijn er ook de S-CAPEPLUS, de S-CAPEKIDS en de BODYPOD.
Klik voor voornoemde producten, meer informatie en instructievideo's op onderstaand plaatje in het blauwe kader.


tetcon s-capepod
maakt evacuatie van bedlegeren personen mogelijk!
s-capeplus

evacuatiematras voor in (kantoor)gebouwen!
voor webinformatie klik op plaatje.....

(1405/1803-01)

top pagina   index

Bezoekers keken naar de volgende links in ons kennisplatform:

arbowet in vogelvlucht


door leo hooijmans
mede mogelijk gemaakt door bureau galileo
menselijk gedrag bij brand


door margarethe kobes
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online
bedrijfshulpverlening informatie

informatieve video hoe een informatiefilmpje er uit kan zien
met dank aan nhl hogeschool en marieka baars.
mede mogelijk gemaakt door facilitaire vakbeurs online
zelfredzaamheid bij brand
tien mythen ontkracht


door margarethe kobes en karin groenewegen-ter morsche
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online
hoe ziek word je van zitten?


door marianne meijerink in de synaps, tijdschrift van vumc
mede mogelijk gemaakt door facilitaire vakbeurs online
branddetectie &
ontruimingsalarmering


door margarethe kobes en kees van toer
mede mogelijk gemaakt door saval bv
wat is preventie?

arbo, bedrijfsveiligheid en preventie, een filmpje van inpreventie.
mede mogelijk gemaakt door facilitaire vakbeurs online
wegwijs in signalering


door leo hooijmans
mede mogelijk gemaakt door bureau galileo


Tags: bedrijfshulpverlening, BHV, evacuatie hulpmiddelen, evacuatiestoel, evacuatiematras, immobiele personen, invaliden patiënt veiligheid, rolstoelgebruikers, uitvaartvervoer, uitvaartmedewerker, anti-bacteriologisch, ziekenhuisbacterie, sleepmat, ziekenhuis, kantoorgebouw, bedrijfsgebouw.

top pagina   index

DezeTekstIsVanLeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnline
Dit document niet uitprinten, aub. Denk aan het milieu en uw kosten.
Wilt u het nog een keer lezen maak een bladwijzer (favoriet).
Wilt u het artikel door een ander laten lezen, stuur een link door.mede mogelijk gemaakt door facilitaire vakbeurs online

facilitaire vakbeurs online
nog nooit was sponsoren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
365 dagen per jaar/24 uur per dag.


voor ipresentatie klik op plaatje.....
facilitaire-informatie-online.nl ©
ingevoerd op 25 oktober 2016
het laatst gewijzigd op 8-03-2018

voorwaarden voor gebruik/bezoek van deze website: klik hier....
(de kleine lettertjes, maar dan iets groter)