management


dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door

Facilitaire Aanbieders Online


365 dagen/24 uur per dag een virtuele vakbeurs
voor bedrijven/producten/diensten en verenigingen
klik op vergrootglas....

desso bv - tapijt in vier seizoenen
cradle2cradle!

voor ipresentatie klik op plaatje.....
(1412-01) 


voor het artikel in het Nederlands klik op onderstaand plaatje

passie voor nieuw leiderschap

door koos groenewoud - aaa-tmf
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online

















management

Passie voor nieuw leiderschap

deze informatie wordt u aangeboden door koos groenewoud - aaa-tfm
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online


Echte leiders (foto nb) voor toelichting zie index.

Leiders en managers zijn gehaast op zoek naar wondermiddelen!

  Inhoud  
     
  Inleiding
1. De goede p's
2. Autenthiek, nieuw en dienstbaar leiderschap
3. John Kotter en Marshall Goldsmith
4. Spiritualiteit en inspiratie
5. Trends op een rij
6. Aanbevolen boeken
7. Over Koos Groenewoud en 183 tips over het leiderschap
8. Foto 'Echte Leiders'

top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Inleiding

Wie op LinkedIn zoekt onder groepen als ‘Nieuw leiderschap’ en ‘dienend leiderschap’, komt zonder twijfel Koos Groenewoud tegen. Een man met passie voor een andere manier van leidinggeven. In dit artikel vertelt hij over zijn drijfveren.

Als we het hebben over Generatie Y (en Z volgens auteur René Boender) en de werkvormen als Het Nieuwe Werken (HNW), dan gaat het al gauw over medewerkers, organisatie, financiën en middelen, processen, klantmanagement en leiderschap. Ik zoom in dit artikel in op leiderschap. Dat doe ik niet alleen omdat ik erg betrokken ben bij (nieuw) leiderschap, maar ook omdat ik persoonlijk vind dat we ons moeten richten op de cultuur en de mensen om te komen tot ‘$ucce$volle’ verandering. Daarbij denk ik – als facilitymanager (FM) – vaak aan de invoering van HNW. HRM moet leidend zijn, FM en ICT ondersteunend. Uiteraard heeft een turn-around grote impact op de betrokken medewerkers, maar ook op de (interne) klanten en op leveranciers.
DezeTekstIsVanLeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnline
Als we daarnaast kijken naar de zogenoemde ‘War on talent’, de toenemende belangstelling voor het thema hospitality (voornamelijk in de zorg) en naar de toenemende belangstelling voor leiderschap, dan moeten wij beginnen met het in kaart brengen van de trends. Een greep uit de lange lijst:
* HNW vraagt om een andere wijze van aansturing;
* Op verschillende niveaus zijn mensen bezig met de zoektocht naar ‘nieuw leiderschap’;
* De roep om menselijke leiders in plaats van ‘power-leaders’;
* Er is sprake van een doorbraak van nieuw, authentiek en dienstbaar leiderschap;
* Meer dan honderd toekomstige leiders hebben in 2010 via de Young Bilderberg Conferentie meegewerkt aan het ‘Handvest nieuw leiderschap’;
* Het magazine Nieuwe Leiders – voor waardenvolle Leiders;
* Steeds meer onderzoekers wereldwijd verrichten onderzoek naar ‘nieuw leiderschap’;
* Zaken als duurzaamheid, Cradle to Cradle en MVO zijn (allang) geen hype meer, maar een ontwikkeling;
* De generatie Y stelt andere prioriteiten dan haar voorganger(s);
* Er is een LinkedIn-groep ‘HNW’ met meer dan 25.000 leden;
* Er is een LinkedIn-groep ‘Van management naar (nieuw) leiderschap’ met de ambitie om door te groeien naar vijftienhonderd leden
* Op de ranglijst 2012 van De Telegraaf van 28 december 2011 staat: + Dienend leiderschap waarbij op vertrouwen en prestaties wordt gestuurd is IN.
Een streng hiërarchische baas die op controle stuurt is UIT.

top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

DE GOEDE P’S
Ik ben van mening dat het succes van uitbesteding, het invoeren van HNW, een turn-around en het verhogen van klanttevredenheid alleen mogelijk is als wij uitgaan van de principes van HRM, waarbij wij medewerkers zien als waardevolle bronnen. Mensen zijn van doorslaggevend belang bij het implementeren van verandering(en).
Ik denk dat wij ons focussen op de verkeerde P’s. Dat zijn (in het ‘doen’): de P van Project, Proces, Programma, Protocol, Product en Power. In het ‘zijn’ kijken we naar de goede P’s: de P van Planet, People & Profit. Daar moeten we balans in vinden. Persoonlijk vind ik dat de laatste drie P’s de basis moeten zijn voor onze manier van denken en handelen.
Begin daarom altijd bij (je) mensen. Als je je team betrekt bij de veranderingen, verantwoordelijkheden bij mensen op de werkvloer legt (laag in de organisatie), je mensen tijdig en voortdurend informeert en tussen je team staat, ontstaat er energie en een opwaartse spiraal. Die aanpak werkt ook bij een ‘going concern’-situatie en is van grote invloed op de klant. Die wordt beter, aardiger en sneller geholpen en koppelt dat vervolgens terug via aankopen, mond-tot-mondreclame, complimenten aan het bedrijf en een hoge klanttevredenheidsscore. Logisch gevolg: complimenten voor het team en meer werkplezier.
top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

AUTHENTIEK, NIEUW EN DIENSTBAAR LEIDERSCHAP
Zelf heb ik het vaak over ‘authentiek, nieuw en dienstbaar leiderschap’. Negen jaar geleden kwam ik in aanraking met het gedachtegoed van servant-leadership. Hierbij gaat het om het dienen van de belangen van al je stakeholders.
Een definitie van leiderschap bepaalt dat alleen mensen die doelen stellen waarvoor andere mensen zich willen inzetten, leiders zijn. Dus als wij spreken over dienend leiderschap, hebben we het over doelgerichte leiders.
Het verschil met ander leiderschap is het uitgangspunt van dienende leiders.
Dat is namelijk niet hun eigen belang, maar het belang van hun medewerkers en hun klanten. Servant-leaders begrijpen diep van binnen dat het geweldig is om anderen zich te laten ontwikkelen en te zien groeien, en dat het de manier is om uiteindelijk samen te groeien. Zij kijken dus in de eerste plaats naar wat anderen nodig hebben en dan pas naar zichzelf. Servantleaders maken keuzes in het algemeen belang, zij zien dat dit uiteindelijk in ieders belang is, dus ook dat van henzelf. Of, zoals Robert Greenleaf het verwoordde: “Put another way, the business exists as much to provide meaningful work to the person as it exists to provide a product or service to the customer.”

Leiders en managers zijn dus naarstig op zoek naar wondermiddelen om mensen mee te krijgen met de technologische ontwikkelingen, de strengere regelgeving, de toegenomen concurrentie en kostenbesparingen.
Nu steeds meer wetenschappelijk onderzoek laat zien dat ‘menselijkheid’ een prachtig bindmiddel is en de ‘power-leaders’ zich de ergernis van het volk op de hals hebben gehaald (denk aan bonussen, ethische misstanden, corruptie, e.d.), ontstaat er meer vraag naar trainingen in ‘nieuw leiderschap’.
‘Nieuw leiderschap’ wordt steeds vaker servant-leadership genoemd. Servantleaders zijn oprecht geïnteresseerd en betrokken bij (hun) mensen (zowel medewerkers als klanten) en zijn daardoor het best in staat tegemoet te komen aan hun belangen en aan te sluiten bij hun belevingswereld.

Het is inmiddels bewezen dat het hanteren van een menselijke leiderschapsstijl een positieve invloed heeft op de motivatie, betrokkenheid, tevredenheid en creativiteit van medewerkers, op de verloopcijfers en de hoogte van het ziekteverzuim.
Mensen die het naar hun zin hebben, leveren een beter product of dienst, wat vervolgens weer van invloed is op de klanttevredenheid.
Servant-leadership biedt organisaties de mogelijkheid het beste aan hun klanten te bieden doordat hun medewerkers het beste wordt geboden. Enthousiaste, goed uitgeruste medewerkers zijn zelfbewuster, creatiever, daadkrachtiger en klantgerichter. In een tijd van schaarste (mensen) en overvloed (producten/services) zou servantleadership weleens het verschil kunnen maken.
top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

JOHN KOTTER
Wie mijn denken ook heeft beïnvloed, is John Kotter. Drie jaar geleden was ik te gast bij een college van Kotter, Harvard-professor, de meest prominente veranderingsgoeroe ter wereld en auteur van het boek Onze ijsberg smelt! Ik ging ervan uit dat hij zou spreken over zijn bekende acht stappen in changemanagement; van de ‘sense of urgency’ tot ‘stick to it’. Maar Kotter sprak voornamelijk over mensen, teamspirit, leiderschap en empowerment.

MARSHALL GOLDSMITH
Daarnaast ben ik diep onder de indruk van Marshall Goldsmith (recent gekozen tot de nummer 1 leiderschapsdenker bij de HBR-verkiezing in Londen op 14 november 2011). Hem leerde ik op een bijzondere wijze kennen. Na het geven van een inleiding over leiderschap bij de Hogeschool Zeeland kreeg ik van iemand het boek Non violent Communications van Marshall Rosenberg.
Toen ik enige tijd daarna een brochure van Focus Conferences onder ogen kreeg waarin stond dat Marshall naar Nederland zou komen, aarzelde ik geen moment en bestelde een ticket. Ik vroeg dus naar een ticket voor het college van Marshall Rosenberg. Het bleek echter om ene Marshall Goldsmith te gaan. Ik bezocht zijn presentatie en heb daar geen seconde spijt van gehad. De auteur brengt management terug waar het hoort, namelijk dicht bij jezelf. Doordat ik zijn boek Tot hier en nu verder mocht gebruiken voor mijn presentatie voor meer dan vijftig Europese topmanagers in Cannes in mei 2010, heb ik een bijzondere band met hem gekregen. Het moge duidelijk zijn dat zijn ‘20 slechte gewoontes’ niet mochten ontbreken in het recent verschenen boekje AUTHENTIEKE Leiders, ECHTE Leiders, dat ik – samen met Sylvia Main – schreef.
top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

SPIRITUALITEIT EN INSPIRATIE
Ik heb in 2011 bijna alle werkcolleges Business Spiritualiteit van professor dr. P. de Chauvigny de Blot, SJ gevolgd. Als iemand dit eind 2009 had voorspeld, had ik die persoon waarschijnlijk wat raar aangekeken. Ik had namelijk een totaal verkeerd beeld bij spiritualiteit (‘luchtfietserij’). Toen ik Paul de Blot echter voor het eerst hoorde spreken over zijn tijd in een isoleercel in een jappenkamp en begreep dat hij na de bevrijding naar Japan wilde gaan om Hiroshima op te bouwen, kreeg ik kippenvel en dacht: “Dit is de Nederlandse Nelson Mandela.” Dat heeft de basis gelegd voor mijn aanwezigheid bij de werkcolleges op Nyenrode. Verder heb ik me laten inspireren door Pauline van der Meer Mohr, Claudia Geene en Inge Nuijten. Alle drie de vrouwen zijn servant-leaders. De inleiders van de Focus Conferences colleges, leergang Authentiek Leiderschap, zijn van onschatbare waarde geweest als het gaat om bevestiging. Dankzij John Kotter, Marshall Goldsmith en Tony Hsieh (Zappos) is mijn visie aangescherpt en versterkt.
top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

TRENDS OP EEN RIJ
Tot slot wil ik de trends op het gebied van dienend leiderschap als volgt samenvatten:
1. Van het hoofd naar het hart (spiritualiteit)
2. Van denken naar voelen (boek Hanneke van Gompel)
3. Van power-leaders naar servantleaders (Handvest nieuw leiderschap)
4. Van controle naar vertrouwen (slogan Het Nieuwe Werken)
5. Van management naar (nieuw) leiderschap (mijn persoonlijke missie)

In mijn trainingen, coaching, lezingen en workshops benadruk ik vier belangrijke woorden:
* Bedankt
* Chapeau (petje af, red.)
* Help (kan ik jou helpen of wil je mij helpen) en
* Sorry
Door waardering en erkenning, maar ook door je kwetsbaar op te stellen, ontstaat er een wereld van verschil. Als jij iets niet goed hebt gedaan, moet jij je excuus aanbieden, anders blijft de kwestie tussen jou en je medewerker of collega staan.

Ten slotte nog mijn persoonlijke missie op het gebied van ‘nieuw leiderschap’. Als ik in staat ben om de komende vijf jaar gemiddeld één manager per week te laten denken en/of functioneren als (nieuwe) leider is mijn missie geslaagd en laat ik wat na: 250 betere leiders, die lekker in hun vel zitten en in hun kracht staan, 250 partners die hier blij van worden, 250 bedrijven en/ of organisaties die beter presteren, tevreden klanten en leveranciers en – last but not least – ergens tussen de 2.500 en 15.000 medewerkers die energie halen uit hun werk!

top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

AANBEVOLEN BOEKEN:

Paul de Blot: Een vernieuwingsmodel voor organisaties in crisis
Stephen R. Covey: De 7 eigenschappen van effectief leiderschap
Wayne W. Dyer: Change your thoughts – change your life: living the wisdom of the Tao
Daan Fousert: Dienstbaar leiderschap
Bill George: Vaar je eigen koers
Marshall Goldsmith,
Mark Reiter:
What got you here won’t get you there: how successful people become even more successful
Hanneke van Gompel: Van denken naar voelen – de spirituele reis van een zakenvrouw
Robert K. Greenleaf: The power of Servant Leadership
Tony Hsieh: Delivering happiness: a path to profits, passion and purpose
Joseph Jaworski: Synchronicity: the inner path of leadership
Henk Jan Kamsteeg: Dienend leiderschap – lange termijn vertrouwen is beter dan korte termijn succes
Kristi LeBlanc: Living with certainty - experience deep-soul joy
Dr. Inge Nuijten: Dienend–Leiderschap – Van wetenschap naar succes in de praktijk
Barack Obama: The audacity of hope: thoughts on reclaiming the American dream
Daniel H. Pink: Drive: the surprising truth about what motivates us
Marshall B. Rosenberg: Non violent communication: a language of life
Ricardo Semler: Maverick: the success story behind the world’s most unusual workplace
John Strelecky: The big five for life: leadership’s greatest secret

top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Over de auteur:
Koos Groenewoud is schrijver, columnist, (keynote) speaker en ambassadeur van de stichting Greenleaf center for Servant Leadership Europe, van Marshall Goldsmith en Go Beyond MBA. Hij is oprichter van ‘Van management naar (nieuw) leiderschap’ en als zodanig moderator van de LinkedIn-groep met die naam. Zijn passie is leiderschap. Hij helpt ondernemers, bestuurders, directeuren, chefs & managers betere (NIEUWE) leiders te worden en doet dat ook voor Management Teams & Boards of Directors.
Zie www.aaa-tfm.nl/ organisatieontw.html voor de special Leiderschap 2011 en het bladerboekje Authentieke Leiders, Echte Leiders.

183 Tips, inzichten en ervaringen over het nieuwe leiderschap
Met bijdragen van en over Marshall Goldsmith, Servant-Leadership, Jan Gunnarsson & Olle Blohm, Henno Janmaat, Kristi LeBlanc, Hanneke van Gompel en Koos Groenewoud.
Samengesteld door Koos Groenewoud & Sylvia Main
In 6 maanden tijd een succesvollere leider, een partner en een gezonder, gelukkiger mens?
Dat kan… met de 183 tips, inzichten en ervaringen
* Marshall Goldsmith: 20 slechte gewoonten van leiders
* Servant Leadership: de 10 uitgangspunten van Dienend Leiderschap
* Jan Gunnarsson & Olle Blohm: 27 beloftes van ‘The Welcoming Leader’
* Henno Janmaat: 16 tips uit de praktijk van een Nieuwe Leider
* Kristi LeBlanc: 85 manieren om je leven ECHT lichter te maken
* Hanneke van Gompel: de 7 gouden inzichten van een zakenvrouw
* Koos Groenewoud: 18 aanbevelingen uit eigen ervaring

Authentieke leiders hebben bepaalde kwaliteiten en eigenschappen In deze bundel staan een aantal belangrijke inzichten en ervaringen dit nieuwe leiderschap bij elkaar in een overzichtelijke samenvatting.
Gemeenschappelijk hierin is de menselijke factor. Naast ambitie, kennis kwaliteiten lijken de persoonlijke kwaliteiten van een leider immers steeds grotere rol te gaan spelen in deze wereld van verandering...
En… met deze bundel ben je ook snel op de hoogte nieuwste trends op het gebied van Leiderschap!

Prof.dr. Jan Chr. van Dalen
Het lezen van dit boek is een beloning voor de interesse in het moeilijke vak leider, dat ook met veel plezier eigen gemaakt kan worden.

Jos Burgers
Ik kan u van harte aanbevelen om uw voordeel te doen met de vele praktische adviezen die worden aangereikt om zo nog beter te worden in uw rol als leider.

ISBN 9789090264707
Bestellingen s.v.p. via de website van
AAA (Triple A) Total Facility Management (zie onder)

Het artikel 'Passie voor nieuw leiderschap' is eerder gepubliceerd in 'Leadership', een vakblad voor christelijke leiders in 2012.

top pagina mede mogelijk gemaakt door: index



Echte leiders (foto nb)
Vlnr. Mohandas Karamchand Gandhi, Maria Montessori, Nelson Mandela, John Paul Kotter, Nelie Smit-Kroes, Martin Luther King & Robert Francis (Bobby) Kennedy.

Er zijn meer leiders (denkers, uitvinders, ontwikkelaars) die een plaatsje verdienen in deze rij. Denk aan Michail Sergejevitsj Gorbatsjov, Marshall Goldsmith, Steve Wozniak & Steven Paul (Steve) Jobs, Henry Ford, Deepak Chopra, Leonardo da Vinci, Galileo Galileï, Laurens Janszoon Coster, Pieter van Musschenbroek (uitvinder van de elektriseermachine 'Leidsche Fles') James Watt (uitvinder van de stoommachine), om er een paar te noemen :-).
Bewust zijn wereldleiders met een oorlogsverleden en geestelijke leiders niet opgenomen in de lijst.
Winston Leonard Spencer-Churchill, Charles André Joseph Marie de Gaulle, Willem van Oranje, Napoleon Bonaparte, Dwight David "Ike" Eisenhower, Gaius Julius Caesar, enzovoort, worden wel gezien als gedreven en praktische leiders. Maar aan hun verleden kleeft bloed. Heel veel bloed.
Bij 'echte leiders' hoort een vooruitziende blik, het vermogen om mensen te motiveren (samen te laten werken), en iets achter te laten, waaraan de mensheid jaren voordeel heeft.
Nota van Leo Hooijmans, Noordwijk 5 juni 2013.

 
Dit document niet uitprinten, aub. Denk aan het milieu en uw onkosten.
Wilt u het nog een keer lezen maak een bladwijzer (favoriet).
Wilt u het artikel door een ander laten lezen, stuur een link door.

DezeTekstIsVanLeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnline
deze informatie wordt u aangeboden door koos groenewoud - aaa-tfm
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online

AAA - Triple A
Totaal FM - Van Management naar 'Echt Leiderschap'

Dienstbaar in adviseren, leiden & coachen
!

voor rechtstreeks naar de website klik op plaatje.....

(1306-01)

Facilitaire Aanbieders Online


365 dagen/24 uur per dag een virtuele vakbeurs
voor bedrijven/producten/diensten en verenigingen
klik op vergrootglas....

desso bv - tapijt in vier seizoenen
cradle2cradle!

voor ipresentatie klik op plaatje.....
(1412-01) 

facilitaire-informatie-online.nl ©
ingevoerd op 4 juni 2013

het laatst gewijzigd op 13-03-2019
voorwaarden voor gebruik/bezoek van deze website: klik hier....
(de kleine lettertjes, maar dan iets groter)