«« gebouw(kunde),
kantoor(concepten) & vastgoed


dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door

Facilitaire Aanbieders Online


voor zoeken naar producten/diensten en verenigingen
klik op foto....


klik voor het artikel op onderstaand plaatje

duurzame kneepjes in de scherf


uit dak+bouw 2012, html-vertaling leo hooijmans
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online







top pagina mede mogelijk gemaakt door: top pagina





































«« gebouw(kunde),
kantoor(concepten) & vastgoed



Duurzame kneepjes in de scherf


deze informatie wordt u aangeboden door de nda/dak+bouw
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online

The Shard of Glass. De 'glasscherf' (foto dak+bouw)

Duurzame kneepjes in de scherf
LeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnlineHoezo??
Middelburgs bedrijf hangt hoogste toren van Europa vol met glas.

Aan de oever van de Theems in Londen is de hoogste woon- en werktoren van Europa opgeleverd. De toren priemt maar liefst tot 310 meter de lucht in. Het liefst zouden de ontwerpers en de bouwers nóg hoger zijn gegaan, namelijk tot 400 meter, maar dat werd tegengehouden door de Engelse luchtvaartautoriteiten. Er moet (wettelijk) altijd een ‘gat’ van 1000 voet, dus 300 meter, overblijven tussen het luchtverkeer en de gebouwde omgeving. Die minimale tussenruimte kan in gevaar komen bij een gebouwhoogte van vierhonderd meter. Londen telt vijf grote vliegvelden in en om de stad. Geen risico’s dus.

De puntige toren van 87 verdiepingen heeft in de ontwerp- en bouwfase al diverse benamingen gehad. Een ervan verwees naar het compleet glazen uiterlijk: The Shard of Glass (de ‘glasscherf’). Maar tegenwoordig spreekt iedereen kortweg van The Shard (de ‘scherf’). En dat slaat vooral op de onregelmatige driehoeksvorm van de taps toelopende wolkenkrabber en op de vervaarlijk uitziende scherpe punten bovenop.



Toonbeeld.
De woon- en werktoren zal een toonbeeld van duurzaamheid zijn, in bouw en in gebruik. De fundering en het spitsgeraamte zijn gemaakt van vloeibaar beton, waarin speciale additieven (van BASF) zijn bijgemengd. Het gaat om de innovatieve producten Glenium en Pozzolith, die beton vloeibaarder, duurzamer en sterker maken.
Beton met deze additieven kan moeiteloos tot 300 meter hoogte opgepompt worden. Glenium en Pozzolith zorgen er bovendien voor, dat beton voor wel vijftig procent vermengd kan worden met vliegas en/of hoogovenslakken. Dat vermindert het gewicht van het eindproduct. Dat vermindert ook de CO2-uitstoot bij betonproductie, met wel 60 procent. BASF beweert zelfs, dat op deze wijze de afgelopen jaren al tientallen miljoenen tonnen CO2-uitstoot zijn bespaard.

Vorm = bestemming.
De vorm van de Shard bepaalt voor een groot deel ook de bestemming. De onderste 27 etages werden na de oplevering in juni 2012 in gebruik genomen als kantoor. In de 18 etages erboven wordt het Shangri-La Hotel London Bridge Quarter gevestigd, een vijfsterren hotel, een aantal chique restaurants en een uitkijkverdieping voor het publiek. Opening in 2013.
De 27 etages dáár weer boven worden appartementen. De duurste kennen een vierkantemeterprijs van 1 miljoen pond. Ze zijn allemaal probleemloos verkocht...

De bovenste 15 etages (die qua oppervlakte relatief klein zijn) zijn bestemd voor ‘de dienst’. Daar bevinden zich de installaties die de glazen gebouwkolos moeten voorzien van energie en water. Essentieel is de enorme radiator op de hoogste verdieping, waarin opgevangen zonlicht wordt opgeslagen om het hele gebouw van warmte en/of kou te voorzien. Ten behoeve van de 9000 mensen die erin wonen en werken.
Volgens William Matthews (van architectenbureau Renzo Piano) gaan ontwerpers en bouwers voor een uitermate laag energiegebruik uit fossiele bronnen. “We willen zo weinig verbruiken, dat de CO2-uitstoot op jaarbasis slechts 20 kilo per m2 is.”



Tijdschema.
Het bedenken van de plannen voor The Shard begon twaalf jaar geleden al, in het jaar 2000. De daadwerkelijke bouw begon in maart 2009, de definitieve oplevering wast in juni 2012: 38 maanden later.

Onderweg’ is het gebouw overigens van eigenaar veranderd. Toen de economische crisis zich aandiende, in 2008, trok een van de participanten zich terug. Een aantal Qatarese investeerders verhoogden daarna hun belang in de toren tot 80% en redde daarmee het project. Dat heeft echter rechtstreekse gevolgen voor de wijze van verhuur van de kantoren:
bedrijven die iets te maken hebben met gokken of alcohol komen er niet in.

Frankfurt.
De spitse wolkenkrabber staat op de zuidoever van de Theems, tussen de Tower Bridge en de Londen Bridge. Het drukke trein- en metrostation Londen Bridge ligt er stijf naast. The Shard (310 meter) overtreft in hoogte het gebouw van de Kommerz Bank in Frankfurt met zo’n zestig meter. Toch durft Renzo Piano-woordvoerder William Matthews in twijfel te trekken, dat The Shard een ‘onmogelijke’ hoogte heeft. “Ik heb een paar weken geleden alle 87 verdiepingen beklommen, heen en terug, via de trappen. Daar was ik knap kapot van, maar het is te doen. Wat me opviel, was dat trap-af lopen vermoeiender en pijnlijker is dan trap-op. Het duurt ook langer: veertig minuten….”





Nederlands tintje
Opmerkelijk genoeg is het een Nederlands bedrijf, dat The Shard zijn definitieve uiterlijk geeft. Scheldebouw BV uit Middelburg, onderdeel van de Permasteelisa Group, produceerde en plaatste alle panelen van de glazen gevel. Ze worden gevangen in stalen frames. Het bedrijf haalde de order binnen door de relatie met architect Renzo Piano.

Commercieel directeur Peter-Paul Kuipers van Scheldebouw vertelt dat zijn montage ploegen al sinds 2009 in Londen aan het werk waren en daarbij de bouwers op de voet volgden. “Onze ploegen moesten 24 uur per dag en 7 dagen per week op afroep beschikbaar zijn. We hebben veel windverlet, omdat het hier vrijwel altijd waait. Soms stonden we midden in de nacht te werken, omdat er dan toevallig weinig wind was.”

De opdracht voor Scheldebouw beloopt 70 miljoen euro. De totale bouwkosten zijn (omgerekend) 900 miljoen euro. Bouwer is het Britse concern Mace.





Bovenstaande tekst komt uit het vakblad DAK+BOUW
Opinie en ideevorming voor management -2- najaar 2012
Zie link in o
nderstaand kader!

top pagina mede mogelijk gemaakt door: top pagina

DezeTekstIsVanLeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnline
Dit document niet uitprinten, aub. Denk aan het milieu en uw onkosten.
Wilt u het nog een keer lezen maak een bladwijzer (favoriet).
Wilt u het artikel door een ander laten lezen, stuur een link door.



deze informatie wordt u aangeboden door de nda/dak+bouw

DAK+BOUW trefpunt van daktechniek



voor webinformatie klik op foto.....,

(1204-01)

mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online

Facilitaire Aanbieders Online


voor zoeken naar producten/diensten en verenigingen
klik op foto....




facilitaire-informatie-online.nl ©
ingevoerd op 22 januari 2013
het laatst gewijzigd op 23-01-2013

voorwaarden voor gebruik/bezoek van deze website: klik hier....
(de kleine lettertjes, maar dan iets groter)