«« gebouw(kunde), kantoor (concepten) & vastgoed


Kamer van Koophandel Rotterdam


deze informatie wordt u aangeboden door leo hooijmans, lid van fmn
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online


Bijzondere gebouwen

Werken in een gemoderniseerd monument


Op 18 februari 2003 organiseerde het regioteam Zuid-Holland een bijeenkomst bij de Kamer van Koophandel Rotterdam. Nelleke Kuiper, facilitymanager van de Kamer van Koophandel Rotterdam was onze gastvrouw en samen met haar collega’s Robert de Winter en Hans Walhout verbaasde ze de grote groep fmnleden. Bijna 50 deelnemers hadden zich opgegeven*. Flexibel werken in een monumentaal pand.

Het ‘nieuwe’ pand van de Kamer is 55 jaar oud en werd oorspronkelijk gebouwd voor de Amsterdamse Incasso Bank. Architect was toen de heer Kraaijevanger. Bij de renovatie was het bureau Kraaijevanger-Urbis betrokken. De renovatie is niet onopgemerkt gebleven want het pand is genomineerd voor de Nationale
Renovatieprijs. Niet mis als je weet dat ook de Van Nelle Ontwerpfabriek in
Rotterdam, het Laurentius Schrijnerhuis in Heerlen en het Zuiderbad in Amsterdam meedingen naar deze bijzondere prijs.
Zie www.nationalerenovatieprijs.nl.



Toekomstige Manier van Werken
Tijdens het traject voor de verhuizing voelde een aantal medewerkers dat zich de unieke kans voordeed om hun kantoor voor de toekomst vorm te geven. Zo ontstond de ‘Toekomstige Manier van Werken’ zoals die nu in de praktijk te zien is. Er wordt makkelijk over gesproken en geschreven. Kantoorinnovatie. Flexibele werkplekken. Telewerken. Digitale archivering. Vooral dat laatste is meestal het struikelblok waar vele bedrijven en medewerkers letterlijk en figuurlijk over vallen.
In een mooie presentatiefilm werd het proces uit de doeken gedaan. Het projectteam had het goed begrepen. Een ieder kan zijn werkplek uitzoeken naargelang de werkzaamheden en de stemming die daar bij hoort. De directeur leidde ons in een gedeelte van de presentatie rond. Van de flexplek, via de concentratieplek naar de vergaderzaal. Leuk om hem later bij de rondleiding op die manier in de gang tegen het lijf te lopen. De presentatie zag er gelikt uit. De virtuele beelden werden mooi afgewisseld met de werkelijkheid. Soms was het niet te zien waar het virtuele begon en/of overging in de realiteit.
Nelleke gaf een introductie van wat er voor de verhuizing gebeurde en nog even gewijzigd moest worden. Robert en Hans vertelde hoe het werkelijk in elkaar moet steken om zo flexibel te werken. Geen cellulosepapier, maar alles via het beeldscherm te raadplegen. Geheel draadloos met een twintigtal zenders voor data en een soortgelijk aantal voor de telefoon. Iedere medewerker kan op iedere plek in het gebouw inloggen zonder de hinderlijke spagetti aan zijn gereedschap. Door een streng beleid en een grote investering met betrekking tot automatisering komt men nu tot een gigantische kostenreductie en een veel eenvoudigere beheersing van het netwerk. De Kamer is hiermee zeker een groot aantal bedrijven ver vooruit.



Na de tekst en uitleg werden de deelnemers in groepen opgedeeld voor een
rondleiding door het totale pand. Mijn groep begon op een historisch plekje. Bij de grootst bekende kluisdeur van de wereld. Hoeveel 1000 kg hij was ben ik vergeten, maar hij was heel zwaar (zie foto). Hier in het bijzonder, maar ook verder bij de rondleiding was de tegenstelling van modern werken in een monumentaal pand duidelijk te zien. Maar duidelijk geslaagd. Complimenten aan het projectteam van de Kamer, Architectenbureau Kraaijevanger-Urbis, Veldhoen+Company en BOAG (Bouw Advies Groep).



Respect
* Bijna 50 deelnemers hadden zich opgegeven. Een paar meldden zich op tijd af, maar ditmaal waren er een bovenmatig aantal die zich wel opgegeven hadden, maar niet het respect en de tact hadden om zich af te melden. Er wacht een vriendelijke gastvrouw met een bepaalde verwachting in verband met ruimte en catering. Er wordt tijd besteed aan de voorbereiding. Daarnaast is er altijd een bepaalde ongerustheid bij de ontvangers over het niet opdagen van deelnemers. Moeten we nog even wachten? Zit men vast in het verkeer? Zou er een ongeluk gebeurt zijn? Enzovoort. De vaststelling is dat ze dit keer zowiezo echt iets gemist hebben.


Dit document niet uitprinten, aub. Denk aan het milieu en uw onkosten.
Wilt u het nog een keer lezen maak een bladwijzer (favoriet).
Wilt u het artikel door een ander laten lezen, stuur een link door.



deze informatie wordt u aangeboden door leo hooijmans, lid van fmn
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online

Facilitaire Aanbieders Online


voor zoeken naar producten/diensten en verenigingen
klik op foto....



facilitaire-informatie-online.nl ©
ingevoerd op 5 februari 2009
het laatst gewijzigd op 17-08-2012

voorwaarden voor gebruik/bezoek van deze website: klik hier....
(de kleine lettertjes, maar dan iets groter)