automatisering

 

dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door
facilitaire vakbeurs online
nog nooit wat adverteren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
365 dagen per jaar/24 uur per dag.


voor presentatie klik op plaatje.....
(1107-01)

voor het artikel in het Nederlands klik op onderstaand plaatje

met een 3d-printer is bijna alles maakbaar

door erik ernst (fmi) in gesprek met bas luiting
mede mogelijk gemaakt door de facilitaire vakbeurs online



















automatisering

Over 3D-printen in de praktijk

deze informatie wordt u aangeboden door bas luiting van de clean tech factory
mede mogelijk gemaakt door de facilitaire vakbeurs online


(foto Bas Luiting)

Met een 3D-printer is bijna alles maakbaar!

  Inleiding
* De Ultimaker
* Ontwikkeling
* 3D-gebouw
* Ontwerp- en maakindustrie
* Gevolgen voor FM Facility Managment
* Conclusies
* Colofon bij origineel artikel
* Colofon bij deze webpagina
* Waar kijken bezoekers nog meer naar:

top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

inleiding

De ontwikkelingen rondom 3D-printen gaan razendsnel waarbij de verwachting is dat dit voor iedereen grote veranderingen met zich mee brengt. FMI interviewde Bas Luiting van de Clean Tech Factory over de ontwikkelingen, trends en veranderingen door de komst van 3D-printers voor de maatschappij en in het bijzonder voor FM.
DezeTekstIsVanLeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnline
In zijn atelier ratelt op de achtergrond een machine met geluiden die doen denken aan de matrixprinters uit de jaren tachtig. Het blijkt een 3D-printer te zijn die druk bezig is om een grote bouwsteen te printen. Re-designer Bas Luiting (Clean Tech Factory) vertelt vol passie over zijn 3D-printer: de Ultimaker. Luiting: ‘Door van een digitale 3D-tekening een printopdracht te geven aan een 3D-printer, bouwt deze laag voor laag het voorwerp op. Dat kan met (bio)kunststoffen, maar ook met metalen, gips en chocolade.’


Bas Luiting bij de Ultimaker (selfi Bas Luiting :-))

top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

De Ultimaker
De Ultimaker is een in een open-source-omgeving in Nederland ontwikkelde 3D-printer. Dat betekent dat iedereen een bijdrage kan leveren aan de verdere ontwikkeling van de printer. Luiting draagt daar graag zijn steentje aan bij: ‘Ik ben nu aan het onderzoeken of ik de printer kan opvoeren. Net zoals ik dat vroeger bij mijn brommer deed. Nu boor ik het gaatje van de printerkop steeds verder uit waardoor de printer veel sneller wordt. Ik heb een vier uur durend printproces kunnen inkorten naar één uur. Deze kennis deel ik vervolgens weer via forums met andere Ultimaker-gebruikers. Medio oktober (2013 red.) verwacht ik mijn nieuwe Ultimaker 2.0 die nog nauwkeuriger en sneller kan printen.’

‘Huidige 3D-printer op niveau van de matrixprinter van de jaren tachtig’


top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Ontwikkeling
Op de vraag waar de 3D-printer op dit moment staat in de ontwikkelcyclus geeft Bas Luiting aan: ‘De huidige 3D-printer staat op het niveau van de matrixprinter van de jaren tachtig. Momenteel zit de ontwikkeling van het 3D-printen in een soort ontdekkingsreis waarbij het opvalt dat het gaat om een deelwereld; kennis, opensource- software, ontwerpen en materialen op dit gebied, zijn via internet gemeenschappelijk goed geworden.
‘Nu (2013 red.) kost een goede 3D-printer tussen de 900 en de 2.500 euro, en voor een gemiddelde consument is dat net aan de hoge kant. In 2014 echter start de massaproductie van deze apparaten en kan men een redelijke 3D-printer vanaf 400 euro aanschaffen.’
Bij het vragen naar toepassingsmogelijkheden reageert Luiting bevlogen: ‘Het 3D-printen heeft oneindig veel toepassingsmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het zelf ontwerpen van sieraden, lampen, meubels of het vervangen van defecte onderdelen van bestaande producten in huis. Hierbij kun je zelf een driedimensionaal voorwerp op je PC ontwerpen of je gaat naar een van de vele open-softwarewebsites waar je al ondenkbaar veel mogelijkheden gratis of tegen een zeer geringe vergoeding kan gebruiken.
‘Op dit moment ben ik met de 3D-printer een bouwsteen BB Bricks aan het re-designen waar ik vroeger als klein ventje mee speelde, echter nu in het formaat
voor een volwassen persoon. Het is een re-design in een nieuw businessmodel dat ik onlangs introduceerde tijdens de Dutch Design Week.’

top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

3D-gebouw
Zodra de ‘thuis 3D-printer’ een betaalbaar feit is kun je vervolgens ieder ontwerp zelf gaan printen. Luiting: ‘Of je kunt gebruikmaken van de 3D-printhuizen waarvan ik denk dat die als paddenstoelen uit de grond zullen schieten. En wat te denken van de toepassingen voor de medische wereld, de voedselindustrie, auto-industrie en de bouwsectoren? Ook daar staan we aan de vooravond van grote veranderingen.
‘In de biomedische industrie kun je denken aan tandheelkundige componenten zoals kronen en andere gebitsprotheses, maar ook aan bloedvaten en aan diverse menselijke weefsels; in de auto-industrie denk je in eerste instantie aan onderdelen, maar er worden ook al complete carrosseriedelen geprint; de voedselindustrie richt zich momenteel al op het printen van snoepgoed, maar ook pizzabodems of – wat onlangs in het nieuws was – de kweekvlees hamburger zijn mogelijkheden.
‘Voor de bouwsector lijkt het onwezenlijk dat we ook complete gebouwen gaan printen, maar als de printer maar groot genoeg is, behoort dat ook echt tot de mogelijkheden. Nu al vindt er een strijd plaats in Nederland wie het eerste 3D gebouw geprint heeft.
In Amsterdam gaat het om het printen van een grachtenpand op ware grootte’.


enkele 3d-voorbeelden   zie www.shapeways.com

top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Ontwerp- en maakindustrie
‘Dat de intrede van de 3D-printer verandering met zich meebrengt is duidelijk, maar dat de complete logistieke processen op de kop gaan realiseert men zich nog niet’, zegt Luiting. ‘China zal bijvoorbeeld niet langer de enige werkplaats van de wereld zijn en de logistiek van grondstoffen zal belangrijker zijn dan de eindproducten zelf.
‘Ook voor de voorraden heeft 3D-printing gevolgen; het just in time produceren zal prominent worden waardoor er veel minder voorraad hoeft te zijn. Er zal een grote handel ontstaan in grondstoffen die gebruikt aan worden in de 3D-printwereld en er zal een verschuiving ontstaan in de ontwerp- en maakindustrie. Een groot deel daarvan komt nu al terecht bij bedrijven en particulieren. Zo kan ik nog wel even doorgaan met alle veranderingen die op stapel staan.’


3d-voorbeelden van bb-bricks voor de facilitaire dienst
de bricks zijn ontwikkeld op een 3d-printer
de bricks worden geproduceerd dmv spuitgietmachines
de accesoires voor de bricks worden door de eindgebruikers zelf gemaakt op 3d-printers

top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Gevolgen voor FM
De gevolgen voor FM kunnen enorm zijn. Te denken valt aan:
* Nieuwe facilitaire service: grote bedrijven willen om marketingtechnische redenen hun ontwerpen zelf snel kunnen maken en aanpassen indien de klant dat vraagt. Een 3D-printdienst zal daarom een must zijn voor die bedrijven. Ook zullen er ontwikkelingen ontstaan op de aanbiedersmarkt en zullen 3D-printhuizen met geavanceerde apparatuur hun producten en diensten aanbieden.
* Marketingtool: nu maken bedrijven nog vaak gebruik van peperdure maquettes om producten en diensten op de markt aan te prijzen. Als we ter plekke een print van een ontwerp kunnen maken die we ook nog eens, op verzoek van de klant, direct kunnen aanpassen gaat de wereld van marketing er absoluut anders uitzien.
* Catering: er wordt al volop geoefend om eetbare materialen te kunnen printen. Zodra we er aan toe zijn om eiwitten uit te gaan printen biedt dat vele mogelijkheden in de voedingsindustrie en dus ook in de bedrijfscatering.
* Onderhoud: lang wachten op onderdelen is niet meer nodig. Even via internet het juiste onderdeel aanklikken en printen maar. Zowel voor de interne facilitaire medewerkers als voor de onderhoudsbedrijven een uitkomst.
* Inrichting: of het nu gaat om een interne verhuizing waarbij een nieuwe kantoorindeling nodig is of dat het gaat om een nieuw designinrichting; de 3D-printmogelijkheden zijn op dat gebied ook eindeloos. Luiting: ‘Mijn nieuwe BB Bricks spelen hier op in, met name tijdens het veranderproces.'
* Voorraadbeheer: het just-in-time-voorraadbeheer zal een belangrijkere plaats in gaan nemen. Men kan eigenlijk niet meer misgrijpen.
* Inkoopproces: in plaats van eindproducten in te kopen, verplaatst de aandacht zich meer en meer op de logistiek van grondstoffen en serviceniveaus van de nieuwe 3D-printhuizen. De circulaire economie gaat hierin een belangrijke rol spelen.
* Mvo/duurzaamheid: door de hele goede mogelijkheid om gebruik te maken van biogrondstof kan men al een goede bijdrage leveren aan duurzaamheidsdoelen.

‘Dankzij 'just in time' produceren minder voorraad’

top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Conclusies
We realiseren het ons nog niet, maar we staan aan de vooravond van een nieuwe revolutie met het 3D-printen. In dit artikel zijn een paar situaties geschetst waarbij de gevolgen van het 3D-printen iets zichtbaarder zijn gemaakt. Omdat de ontwikkelingen enorm snel gaan – in 2014 is de verwachting dat de massaproductie van 3D-printers start – moeten wij als mens, maar in ons geval ook zeker als FM, bewust gaan worden welke kansen het 3D-printen verder nog allemaal biedt. Met name op het gebied van het bouwen en inrichten zijn de mogelijkheden oneindig. 3D-printen is de volgende digitale revolutie die zijn weerga nog niet kent.

top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Colofon van het originele vakartikel

Bovenstaande tekst is uit de FMI Facility Management Informatie van november/december 2013.

De tekst is van Erik Ernst, facilitair professional, eigenaar van Asseveratio en lid van de redactiecommissie van FMI.
U kunt de originele voorpagina en tekst ophalen door op nevenstaande foto te klikken.

Meer informatie over 3D-printen vindt u op onderstaande links!


www.thingiverse.com gratis downloads 3D ontwerpen
www.bb-bricks.nl de site van re-designer Bas Luiting
www.shapeways.com professioneel 3D-printbedrijf
www.ultimaker.com de 3D printer van Bas Luiting
www.3dprinter.nu weblog over 3D-printen
youtube-3d-printshow in london 3D-printshow in Londen

top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Colofon bij deze webpagina
Bas Luiting leerde ik kennen op een bijeenkomst in de Van Nelle Fabrieken. Het klikte direct met elkaar en met Linkedin :-)
Bovenstaande pagina heb ik met toestemming van Bas en van de redactie van FMI Facility Management Informatie geplaatst.
De foto's zijn verkregen via Bas Luiting en collega's.
Veel plezier en succes gewenst door leo@hooijmans-noordwijk.nl

top pagina mede mogelijk gemaakt door: index

Bezoekers keken naar de volgende links in ons kennisplatform:

video documentaires en humor

video-documentaires verzameld door leo hooijmans
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online
de nieuwe makers
is dit de start van een nieuwe industriële revolutie?
een video-documentaire van vpro tegenlicht via uitzending gemist
mede mogelijk gemaakt door facilitaire vakbeurs online
nederland krijgt nieuwe energie

door diverse politieke partijen
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online
uw persoonlijke data zijn goud waard
overal en altijd word er informatie verzameld en opgeslagen!
een video-documentaire van vpro tegenlichtvia uitzending gemist
mede mogelijk gemaakt door facilitaire vakbeurs online
lezen van papier? ammehoela!

door leo hooijmans
mede mogelijk door bureau galileo - digitaal archiveren
hoe echt is echt?
de grens tussen echt en onecht vervaagt. wat is de waarheid?
een video-documentaire van vpro tegenlicht via uitzending gemist
mede mogelijk gemaakt door facilitaire vakbeurs online

DezeTekstIsVanLeoHooijmansGalileoNoordwijkFacilitaireInformatieOnline
Dit document niet uitprinten, aub. Denk aan het milieu en uw onkosten.
Wilt u het nog een keer lezen maak een bladwijzer (favoriet).
Wilt u het artikel door een ander laten lezen, stuur een link door.

deze informatie wordt u aangeboden door bas luiting van de clean tech factory
mede mogelijk gemaakt door de facilitaire vakbeurs online

facilitaire vakbeurs online
nog nooit wat adverteren zó doelgericht en zó lang houdbaar!
365 dagen per jaar/24 uur per dag.


voor presentatie klik op plaatje.....
(1107-01)
facilitaire-informatie-online.nl ©
ingevoerd op 14 september 2014

het laatst gewijzigd op 16-09-2014
voorwaarden voor gebruik/bezoek van deze website: klik hier....
(de kleine lettertjes, maar dan iets groter)