«« automatisering


Voor een telefoon is-ie te duur


deze informatie wordt u aangeboden door leo hooijmans, lid van fmn
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online


(foto dreamstime)

Van mobiel via smartphone, PDA en tabletPC naar sleeptob (laptop).


Marcel Geerlings (Wagenplan) beschrijft in Management Team een Sony Ericsson P910i (739 euro). Hij belt uitstekend. De agenda en emailen heb ik geprobeerd. Het installeren is niet gelukt. Jammer dat de gebruiksaanwijzing alleen in het Duits is. Voor mij volkomen onbegrijpelijk. De internetpagina’s vind ik onleesbaar. Daarvoor is het scherm te klein.

Herkent u dit? Vast wel. Als we de reclame-uitingen mogen geloven werkt het allemaal uitstekend en ben je een digi-beet als je niet bij bent.
Toch is voor jezelf kiezen een bijna onmogelijke taak. Zonder mobiel hoor je er bijna niet meer bij. En zeg zelf. Het is ideaal om even te laten weten dat je onderweg vertraging hebt opgelopen of dat je helemaal verhinderd bent. Geen baas en/of opdrachtgever accepteert het meer dat je niets van je laat horen. Je kan toch mobiel bellen!
De ontwikkelingen in de mobiele telefonie zijn de laatste tijd heel snel gegaan. Tien jaar terug waren het nog grote bakken met loodzware accu’s die hele korte levensduur hadden en een hele lange oplaadtijd. Nu zijn ze zo klein dat je je wel eens afvraagt waar je telefoon is en de toetsen zijn zo klein dat dikke vingers een probleem zijn.
Een kleine mobiel zonder fotomogelijkheid is bijna niet meer te krijgen, maar kunt u een kwalitatief goede foto maken? Daarvoor heb je een camera nodig. HMmmmm... Er zijn inmiddels al digitale fototoestellen waarmee je kan bellen!
Een kleine mobiel om te te mailen en op internet te bladeren en/of tv te kijken. Dat lijkt leuk, maar hoe klein mag een mobiel zijn om nog iets te kunnen lezen.
Daarvoor zijn de PDA’s (Personal Digital Assistent) weer beter geschikt, maar die zijn direct weer een handvol. Bovendien moet je goed weten waar je hem laat. Als je even niet oplet is zo’n hebbeding weg en kan je niet meer bellen, mailen, browsen en foto’s maken. Alleen als je een goede backup hebt kan je weer verder met een nieuw apparaat.
Als je de PDA als telefoon accepteert geeft dat nog meer voordelen. In het flashgeheugen (en eventueel extra kaart) is heel veel informatie mee te nemen. Een beter leesbare agenda en adressenlijst. Een takenlijst, encyclopedie, hand-, lees- en woordenboeken, foto-album, enzovoort. Erg handig. Zelfs excel- en worddocumenten kunnen gelezen worden en bewerkt. Voor dit laatste werkt het wel weer knullig. Dan zijn een tabletPC en een laptop meer geschikt. Maar ja die steek je niet in je binnenzak of aan je riem.
Een tabletPC is een laptop met een afneembaar scherm. Dat scherm kan dan weer als e-book dienst doen. Een laptop is tegenwoordig zo sterk in kracht en opslag dat die menige tafelcomputer verslaat. Met een laptop voorzien van een draadloze verbinding kunt u overal werken.
Aan u de keuze. Leve de vrijheid en het flexibel werken.


(foto vea-web)

Pd(a)pestaart
Inmiddels zijn er wel steeds meer organisaties die de voordelen van PDA’s zien en ze ook uitbuiten.
UPS (Pakketdienst) werkt al een tijd met een PDA voorzien van GPS (Global Postition System). Het grote voordeel van de ontvanger van een pakket is dat bij opdracht van een bestelling direct een internetadres en een pakketnummer wordt opgegeven. Vanaf dat moment is het pakket traceerbaar. Als je ziet dat het pakket in het centrale distributiecentrum vroeg in de ochtend is gearriveerd weet men dat het pakket dezelfde dag nog wordt afgeleverd. Een heel groot voordeel voor UPS is dat ruim 80% van de pakketten die voorheen van de laadklep afvielen dat nu niet meer doen. Voor de overige 20% is de locatie al gauw bekend waar de goederen zijn verdwenen. Voor de transportrecherche een aanknopingspunt. Hierdoor komt 10-15% toch nog weer boven water. Een diefstalreductie van bijna 100%, dus!

De Vos Groep heeft meer dan 100 medewerkers onderweg voor ESD-control. ESD staat voor Electro Static Discharge, oftewel elektrostatische ontlading. Ze voorziet in beheer en onderhoud van ruimten met elektronische apparatuur. De medewerkers gaan nu op stap met een PalmPDA met een speciaal ontwikkelde applicatie voor planning en registratie. Het is daarmee een onmisbaar stuk gereedschap voor de dagelijkse werkzaamheden. Door het GPRS netwerk kan regelmatig informatie tussen thuisbasis en medewerker worden uitgewisseld. De oplossing heeft zich ruimschoots bewezen en terugverdiend. Sterker nog, er zijn reeds extra processen aan toegevoegd. Updaten van applicaties gaat ook over het netwerk. Daarvoor hoeven de medewerkers niet terug naar kantoor.
De PDA synchroniseert regelmatig, beveiligd en draadloos, gegevens met het centrale systeem. In plaats van uitbreiding van de hoeveelheid FTE’s om de verwerking van het toenemende aantal registraties en de aansturing van de steeds grotere groep mobiele krachten mogelijk te maken kan de huidige afdeling administratie ontspannen de digitale gegevens verwerken.
Gegevens zijn meer accuraat doordat ze direct digitaal zijn; fouten bij overtypen of onleesbare faxen behoren tot het verleden. De facturatiecyclus is gereduceerd van twee weken naar één dag. De kwaliteitsgegevens zijn direct beschikbaar voor de klanten.


(foto vea-hp)

Falck Security & Services combineert mensen, techniek en technologie ook met een PDA. Met het zogenaamde UltrAlert was surveilleren nog nooit zo effectief. Camera’s die bij onraad zelf alarm slaan. Beelden die automatisch worden doorgezonden naar de PDA van de dichtstbijzijnde beveiliger. Surveillanten die op straat alle camera’s in de buurt kunnen aansturen. Samen met een aantal zakenpartners heeft Falck Security & Services geïnvesteerd in de ontwikkeling van een draadloos veiligheidssysteem met intelligente camera’s. De beelden worden automatisch in hoge kwaliteit doorgeseind naar de beveiliger die het dichtst in de buurt is. De camera’s in het gebied zijn via de PDA te besturen en zo krijgt men een beeld van de calamiteit. De beveiliger kan onmiddellijk effectief optreden of hulpdiensten en politie naar de juiste plaats dirigeren.

Elk voordeel heeft zijn nadeel
Net zo goed als organisaties deze apparatuur kunnen aanschaffen doen criminelen dit zeker. Terwijl een ouderwetse surveillant (of zelfs de moderne) zijn ronde doet kunnen camerabeelden gemaakt worden van hun komst en gewoonten. Een aantal geparkeerde auto’s met daarin (gestolen) webcams kunnen een persoonlijke uitkijkpost uitsparen. Voor die branche een directe besparing en veel minder risico dat men persoonlijk wordt opgepakt. Dit kan voor zware en/of middelzware criminaliteit winstgevend zijn.
Lichte criminaliteit is bijna helemaal niet in te schatten. Gedachteloos kwekken in de baas zijn tijd op een door de werkgever verstrekte mobieltje is verloren tijd en kosten telefoontikken. Luister maar eens goed op een beurs, een station of zomaar op een terrasje in de zon. Je wil het af en toe helemaal niet horen.


(plaatje dreamstime)

Tijdens een werkplekonderzoek hoorde ik in een Call Centre een juffrouw via mobiel haar eigen gespecialiseerde uitzendbureautje runnen. Zonder de vrouw in kwestie te verraden vroeg ik aan een facilitair manager hoe ik en zij daarmee om zouden moeten gaan. ‘Ik wil het niet weten’ zie de man, ‘als we daarop ook nog moeten letten!’

Uw medewerkers doen dat niet? Randstad Uitzendbureau publiceerde in februari 2005 een een onderzoeksrapport hoe betrouwbaar werknemers elkaar vinden. In onderstaande lijst ziet u wat ze van elkaar zeggen wat er gebeurt:
91% schrijft valse declaraties
86% schrijft overuren terwijl men die niet gemaakt heeft
84% neemt gereedschap mee
84% neemt inkt cartridges mee
74% neemt andere kantoorartikelen mee
72% meld zich ziek terwijl men niet ziek is
63% neemt werkkleding mee en houdt het thuis
62% downloaden muziek of films op het werk
57% neemt software mee om thuis illegaal te installeren/kopiëren
50% rijden privé kilometers met lease auto wanneer dit niet de bedoeling is!

Dit document niet uitprinten, aub. Denk aan het milieu en uw onkosten.
Wilt u het nog een keer lezen maak een bladwijzer (favoriet).
Wilt u het artikel door een ander laten lezen, stuur een link door.



deze informatie wordt u aangeboden door leo hooijmans, lid van fmn
mede mogelijk gemaakt door facilitaire aanbieders online

Facilitaire Aanbieders Online


voor zoeken naar producten/diensten en verenigingen
klik op foto....



facilitaire-informatie-online.nl ©
ingevoerd op 5 februari 2009
het laatst gewijzigd op 16-08-2012

voorwaarden voor gebruik/bezoek van deze website: klik hier....
(de kleine lettertjes, maar dan iets groter)